Kimler Hasta ve Yaşlı Hizmetleri Öğretmeni Olabilir?
Hasta ve Yaşlı Hizmetleri Öğretmenlerinin mezun olduğu Yükseköğretim Programı/Fakülte aşağıdaki gibidir.
- Sağlık Eğitimi Bölümü
- Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon (*)
- Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü (*)
- Ergoterapi Bölümü (*)
- Hemşirelik Yüksekokulu (*)
- Sağlık Memurluğu /Bölümü (*)
- Hemşirelik/Bölümü (*)
- Ebelik/Bölümü (*)
- Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri
Ülkemizde bulunan Üniversitelerimizin eğitim fakültelerinin hiçbirinde Hasta ve Yaşlı Hizmetleri öğretmenliği bölümü yoktur. Sağlık Meslek Liselerinin bu kadro, ihtiyacını yukarda belirttiğimiz lisans Programlarından herhangi birinden mezun olan ve pedagojik formasyon eğitimi alanlar ile karşılanmaktadır
Yeni düzenlemeye göre öğretmen adayları 2020 yılı ve öncesinde pedagojik formasyon alan adayların hakları saklı tutularak 2021 yılı ve sonrasında ilgili lisans programlardan mezun olanlar ve öğretmen olmak isteyen adaylar MEB. Talim ve Terbiye kurulu Başkanlığının “Pedagojik Formasyon: Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı” olarak tanımlandığı programı tamamlamaları gerekmektedir.
Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programını başarı ile tamamlayan adaylar KPSS’ de alınacak puanların akabinde MEB. Öğretmen atamalarında tercih yapma ve atanma hakkını elde edeceklerdir.
Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Eğitim Bilimleri Enstitüsü bulunan Yükseköğretim kurumlarında uygulanacaktır.
Hasta ve Yaşlı Hizmetleri Öğretmenleri ortaöğretim kurumunda öğrencilere hasta ve yaşlı hizmetleri alanıyla ilgili temel bilgi ve becerileri teorik eğitimi uygulama ile destekleyerek vermektedir.
Hasta ve Yaşlı Hizmetleri Öğretmenlerinin maaş karşılığı okutacağı dersler;
- Hasta ve Yaşlı Hizmetleri Alanının;
- Yaşlı Bakımı
- Hasta Bakımı
- Hasta ve Yaşlı Bakımı dallarının alan/dal dersleri ve modülleri/meslek dersleri ile seçmeli meslek dersleri