Kimler Rehberlik Öğretmeni Olabilir?
Rehberlik Öğretmenlerinin mezun olduğu Yükseköğretim Programı/Fakülte aşağıdaki gibidir.
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü/Anabilim Dalı
- Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bölümü/Anabilim Dalı
- Psikoloji Bölümü (*)
Rehberlik Öğretmenliği için öncelikle üniversitelerin dört yıllık eğitim veren lisans düzeyinde Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (PDR) bölümünü ve Eğitimde Psikolojik Hizmetler Bölümü bitirmek gerekmektedir. Bölümü başarı ile tamamlayanlar akabinde KPSS de aldıkları puanlar ile MEB öğretmen atamalarında birinci öncelik olarak Rehberlik Öğretmeni olarak atanmaktalar.
Ayrıca Psikoloji bölümü lisans mezunları da Rehberlik Öğretmeni olabilmekteler. Bunun için Bakanlık ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) iş birliği ile açılan / açılacak olan Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans Programını ya da Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programını başarı ile tamamlamak gerekmektedir. Psikoloji bölümü mezunları MEB Öğretmen atamalarında birinci önceliğe sahip olanların ihtiyacı karşılamadığı durumda atanma hakkını elde ederler.
Rehberlik Öğretmenleri MEB bağlı İlkokul, Ortaokul ve Liselere atanmaktalar. Okullarda öğrencilerin kişisel gelişimini desteklemek ve öğretim hedeflerine ulaşabilmelerini sağlamak için öğrencilere rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunar. Bu hizmeti gerçekleştirirken ebeveyn, yönetici ve diğer öğretmenlerle birlikte çalışır. Diğer branş öğretmenleri ile iş birliği içerisinde çalışarak öğrencilerin eğitim danışmanlığı ihtiyaçlarını belirler, Mesleki branş belirlemesi için öğrencilere rehberlik yapar, okulla ilgili ya da bireysel problem yaşayan öğrencilere yardımcı olur.