Kimler Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Öğretmeni Olabilir?
Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Öğretmenlerinin mezun olması gereken Yükseköğretim Programı/fakülte aşağıdaki gibidir.
- Elektrik Öğretmenliği
- Elektronik Öğretmenliği
- Enerji Öğretmenliği/Eğitimi
- Enerji Teknolojisi Eğitimi
- Enerji Mühendisliği
- Enerji Sistemleri Mühendisliği
- Enerji Teknolojisi
Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Öğretmeni nasıl olunur? Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Öğretmenliği Bölümü üniversitelerimizin Eğitim Fakültesi bünyesinde bulunmamaktadır. MEB bağlı bu kadroya daha önceki yıllarda Teknik Eğitim Fakültelerinde eğitimi verilen Elektrik Öğretmenliği, Elektronik Öğretmenliği, Enerji Öğretmenliği/Eğitimi, Enerji Teknolojisi Eğitimi Lisans mezunları atanmaktalar. Bunun yanı sıra Enerji Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği Enerji Teknolojisi Lisans mezunları da Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Öğretmeni olarak atanabilmekteler. Ancak bu bölümlerden mezun olan ve öğretmen olmak isteyen adaylar eğitimlerine ek olarak henüz okuyorlarken veya mezun olduktan sonra “Pedagojik Formasyon” Eğitimi veya “Öğretmenlik Meslek Bilgisi Tezsiz Yüksek Lisans” eğitim programını tamamlamak zorundalar.
Ayrıca öğretmenlik mesleği için gerekli koşulların tamamlanabilmesi için KPSS P10 puan türü gerekmektedir. Bu puan türü için Genel Yetenek+ Genel Kültür ve Eğitim Bilimleri oturumlarını almak zorunludur.
Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Öğretmenlerin okuttukları dersler;
Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanının;
- Rüzgar Enerjisi Sistemleri
- Güneş Enerjisi Sistemleri
- Yenilenebilir Enerji Teknolojileri dallarının alan/dal dersleri ve modülleri/ meslek dersleri/seçmeli meslek dersleri
- Diğer alanların Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Alanına ait alan/dal dersleri ve modülleri/meslek dersleri/seçmeli meslek dersleri okutmaktalar.
Bu dersler ile öğrencilere verilmek istenen kazanımlar; Yenilenebilir enerji teknolojileri; rüzgâr ve güneş enerjisinden elektrik üreten küçük ve büyük çaplı santrallerin kurulumu, işletilmesi, bakımı, onarımı ve arızalarının giderilmesi ile ilgili yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilmektedir.