Yeni Arayüze Geçiş Yap

Perfüzyon Bölümü Hakkında Bilgi

Perfüzyon Bölümü Nedir? Perfüzyonist Kimdir?

Perfüzyon Bölümü Nedir?

Perfüzyon Bölümü, Kalp Cerrahisi Bölümü'nün bir parçasıdır. Öğrencilerin kalp, akciğerler ve diğer organların perfüzyonunun temellerini ve ileri tekniklerini öğrendikleri bir programdır. Eğitim sürecinde Kalp ve/veya büyük damarlarda yapılacak müdahalelerde ilgili uzman tabipler gözetiminde dolaşımı sağlayan makine ile diyaliz makinasını kurup ve çalıştıracak donanıma sahip bireyler yetiştirilmektedir.

Perfüzyon. Bölümüne yerleşmenin özel koşulları yok. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan  TYT ve AYT sınavlarında elde edilen sayısal puan Sayısal puan ile yerleşilen 4 yıllık bir lisans programıdır Programı başarı ile bitirenlere perfüzyonist unvanı verilmektedir. Sağlık Bakanlığı kuralları çerçevesinde perfüzyonist olmak için 4 yıllık perfüzyon lisansı ya da perfüzyon yüksek lisansı eğitimi alınması şartı bulunmaktadır.  

Perfüzyon bölümü hangi üniversitelerde var ve taban puanları bilgisi için tıklayınız

Pefüzyon Bölümüne yerleşmek için kaç net yapmak gerekir bilgisi için tıklayınız

2 yıllık  perfüzyon teknikleri bölümü mezunları DGS ile 4 yıllık Perfüzyon bölümüne geçiş yapabilmekteler. Pefüzyon DGS Taban puanları için tıklayınız

Perfüzyon Bölümünde Alınan Dersler Nelerdir? 

Perfüzyon Bölümü Müfredatı, temel bilimler kapsamında Anatomi, Fizyoloji, Biyokimya, Mikrobiyoloji, Farmakoloji gibi bilimsel temelleri verecek derslerin yanında özellikle Perfüzyona Giriş, Kardiyopulmoner Bypass, Kan Ürünleri Transfüzyonu ve Kanı Koruma Teknikleri, Kardiyak Anestezi, Ekstrakorporeal Yaşam Desteği ve Monitörizasyonu, Kalp Hastalıkları, Yetişkin ve Pediatrik Hastalarda Perfüzyon gibi mesleğe yönelik dersler almaktadır. Öğrenciler temel derslerin yanı sıra doğrudan hastalarla çalışacakları kliniklerde yaz stajı ve 4. sınıfta alan uygulaması bulunmaktadır.

Perfüzyonistlerin Çalışma Alanları Nelerdir?  

Ülkemizde kalp hastalıklarının en yaygın kronik hastalıklar arasında olması ve her kalp damar cerrahına ikişer perfüzyonist istihdam edilmesi kapsamında meslek uzmanlarına yoğun ihtiyaç duyulmaktadır. Sağlık alanında geleceği parlak önemli meslekler arasında yer almaktadır.

 Perfüzyon Bölümü öğrencileri mezun olduktan sonra devlet hastanelerinde, üniversite hastanelerinde, eğitim araştırma hastanelerinde, özel sağlık kuruluşlarında ve medikal sektörde görev yapabilmektedir.

Perfüzyonist unvanına sahip bireyler için KPSS puanı ile Sağlık Bakanlığı Bünyesine atanma imkanı da var

Perfüzyonist KPSS Atama Taban Puanları için tıklayınız

Perfüzyonistlerin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Perfüzyonistlerin sorumlulukları arasında kalp-akciğer makinesini kurup ameliyat süresince makine yardımıyla kan dolaşımının devamını sağlamak, karaciğer nakli sırasında dolaşımı sağlayan makine ile diyaliz makinesini kurup çalıştırmak yer almaktadır. Alan bilgisinin yanı sıra ameliyathane ve anestezi hizmetleri yönetimi hakkında bilgi sahibi olması; hasta, hasta yakınları ve diğer sağlık çalışanlarıyla etkili iletişim kurabilmesi gerekmektedir.




Yorumlar   
Yorum Formu