Yeni Arayüze Geçiş Yap

2022-KPSS-DHBT Başvuruları Başladı mı? DHBT Ne Zaman Yapılacak?

2022-KPSS-DHBT (Din Hizmetleri Alan Bilgisi) Başvurularının Alınması Başladı!

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Kur'an kursu öğreticisi, imam-hatip ve müezzin-kayyım kadrolarında görev almak isteyen adaylar için ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek 2022-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavı (DHBT) için başvuru süreci devam ediyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) bünyesinde din hizmetlerinde görev alacak personelin atanmasında kullanılacak puanların hesaplanmasında, KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür testleri sonuçları kullanılacaktır. Bu nedenle, Diyanet İşleri Başkanlığında din hizmetlerinde görev almak isteyenler,  KPSS’ye katıldıkları öğrenim düzeyinde DHBT’ye katılmak zorundadır.

Sınava başvurular, 07 – 17 Ekim 2022 tarihleri arasında yapılacaktır

Adaylar, başvurularını elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil uygulamasından yapabilecektir.

DHBT Sınav Ücreti Ne Kadar?

2022-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavı (DHBT) başvuru ücreti 115 TL olarak belirlendi. Başvuru işlemlerini yapan adayların sınav ücretini başvuru sürecinde yatırmaları gerekmektedir ÖSYM’nin internet sayfasında eİŞLEMLER’de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile yatırılacaktır. Bankaya giderek ücret yatırmak isteyen adayların banka görevlisine başvuruda bildirdikleri T.C. Kimlik Numarasını ve sınav ücretini yatıracağını bildirmesi, bankadan aldıkları dekont üzerindeki T.C. Kimlik Numarası, adı, soyadı ve sınav adı/oturum bilgilerini kontrol etmeleri ve dekontu saklamaları gerekir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden internet bankacılığı aracılığıyla da bankaya ücret yatırabilirler.

2022-KPSS Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavı (DHBT), 27 Kasım 2022 tarihinde uygulanacaktır.

DHBT, 27 Kasım 2022 tarihinde tek oturumda yapılacak ve cevaplama süresi 60 dakika olacaktır.

KPSS-DHBT sınavında hangi konularda sorular olacak?

Sınavda adaylara, çoktan seçmeli 40 sorudan oluşan Alan Bilgisi Testi uygulanacaktır. Testte yer alan ilk 20 soru (DHBT-1) temel din bilgisi sorularından oluşacaktır ve tüm öğrenim düzeyleri için ortak olacaktır.

  • Konu başlıkları:
  • İslam İnanç Esasları
  • İslam İbadet Esasları
  • Kur’an Bilgisi (Kur’an tarihi, tecvid, Kur’an’ı anlama ve meal bilgisi)
  • Siyer
  • İslam Ahlakı  

 İkinci 20 soru (DHBT-2) adayların öğrenim düzeyine göre farklılık gösterecektir. Bu sorular, lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat Fakültesi müfredatını, ön lisans düzeyinde sınava katılacaklar için İlahiyat ön lisans programı müfredatını, ortaöğretim düzeyinde sınava katılacaklar için İmam Hatip Okulları müfredatını içeren sorulardan oluşacaktır.

Konu başlıkları aşağıda verilmiştir:

  • Tefsir
  • Fıkıh
  • Hadis
  • Akaid ve Kelam
  • İslam Tarihi
  • Dinler ve Mezhepler Tarihi

Dini Hitabet DHBT’de yer alan Kur’an-ı Kerim metinleri ve mealleri “Türkiye Diyanet Vakfı, Yayın No: 86/A, ISBN:  978-975389-081-6, Kur’an-ı Kerim ve Açıklamalı Meali” isimli kaynaktan alınacaktır.

KPSS-DHBT Sınav sonucu ne zaman açıklanacak

Sınav sonuçları 16 Aralık  2022 tarihinde açıklanmsı bekleniyor

DHBT sınav puanları, sonuçların açıklanmasından itibaren iki yıl süreyle geçerlidir. Yeni bir sınavın yapılamaması durumunda ise sınav sonuçları, bir sonraki sınav sonuçlarının açıklanmasına kadar geçerli olmaya devam eder. 

Kaynak:




Yorumlar   
Yorum Formu