YÖK'den Yeni Düzenleme
YÖK tarafından, "özel öğrenci statüsüne" ilişkin, bu hakkı istismar etmeye yönelen kişileri önlemeye dair yeni önlemleri içeren değişikliklere gidildi ve konuya dair açıklama yayımlandı. Yayınlanan açıklamada yeni kurallar ve koşullar arz edildi. Peki neden yeni bir düzenlemeye gidildi ve yeni gelen kuralla ile koşullar neler oldu?
Neden Yeni Bir Düzenlemeye Gidilme İhtiyacı Doğdu?
Yükseköğretim çağındaki tüm adaylar için üniversitelere giriş, yerleştirme ve öğrenim görme işlemlerinde sosyal adalet, fırsat eşitliği, eşitlikçilik ilkelerinin vazgeçilmez ilkeler olduğu belirtilen açıklamada, dile getirilen şeyler şunlar oldu:
"Herhangi bir yolla bu ilkelerin dolanımına müsaade etmeyeceğiz. Maalesef, bazı öğrencilerimiz, üniversite sınavında yeterli puana alamadıklarından dolayı yerleşemedikleri üniversitelere, farklı şehirlerde bulunan ve puanı çok düşük üniversitelerin aynı programına yerleşip daha sonra 'özel öğrenci' sıfatıyla gelip okuyabilmekte, yani başarıları yetmediği halde (diplomasını almamakla birlikte) istedikleri illerdeki, istedikleri üniversitede bütün eğitimlerini alabilme imkanına sahip olmaktadırlar. Bu olumsuz örneklerin yurt içinde olduğu kadar yurt dışını kapsar şekilde genişletilmesi de ne yazık ki söz konusudur. Ülkemizde bir yükseköğretim kurumunu kazanamayan öğrencinin yurt dışındaki bir yükseköğretim kurumuna yerleştikten sonra eğitim ve öğretiminin 'bütününü' 'özel öğrenci' sıfatıyla ülkemizdeki bir yükseköğretim kurumunda devam ettirmesi, sosyal adalet ve fırsat eşitliği ilkeleriyle bağdaştırılamaz. Bu uygulamalardan anlaşılacağı üzere özel öğrencilik imkanı, bir istismar yoluna dönüşmeye başlamıştır."
Yapılan bu açıklama ile yeni bir düzenlemeye gidilme sebepleri açıklığa kavuştu.
Yapılan Yeni Düzenleme İle Gelen Kural ve Koşullar Neler?
"Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yönetmeliğe göre, özel öğrencilik imkanından bir program süresince en fazla iki dönem yararlanılabilecek. Bu süre ancak belli şartlar dahilinde uzatılabilecek.
Düzenlemede yer alan bazı koşul ve kurallar şunlar oldu;
- Öğrencinin yükseköğretim kurumuna yerleşmesinden sonra eğitim nedeniyle ikamet edilen ilde tedavisi mümkün olmayan ciddi bir hastalık teşhisi koyulduğunun ya da hastalığının ilerlediğinin devlet hastanesi veya devlet üniversitesi hastanesinden alınmış sağlık kurulu raporuyla belgelenmesi gerekecek.
- Öğrencinin, maruz kaldığı darp, şiddet gibi fiiller sebebiyle öğrenimini kayıtlı bulunduğu yükseköğretim kurumunda sürdürmesinin mümkün olmadığına ilişkin üniversite yönetim kurulunun teklifinin olması istenecek. Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında eğitim alan Türk vatandaşı öğrenciler, özel öğrencilik imkanından en fazla iki dönem yararlanabilecek.