Üniversiteler öğrencileri 1960'lı yılına kadar lise mezunlarının ancak bir kısmını sınavsız olarak alabiliyorlardı. Öğrenci sayısının artması ve taleplerin çoğalması ile karşılaşan Üniversiteler öğrenci seçerken bazı kriterleri göz önünde bulunduruyorlardı. Bunlar Lise bitirme puanı yada fakültelerde verilen eğitime bakılarak liselerin fen ya da edebiyat mezunlarına öncelik vererek öğrenci alımı yapıyorlardı. Bir süre sonra bu uygulamanın yetersiz kalması ve üniversitelerin bünyesinde bulunan kontenjanlara çok fazla talebin olması sonucu üniversiteler kendi giriş sınavlarını yapmaya başlamışlardır. Daha sonra bazı üniversiteler beraber hareket etmeye başlamış ve ortak giriş sınavları hazırlamışlardır.
Ancak bir süre sonra aynı anda olan iki üniversite sınavına katılamayın ve sınav günlerinin denk gelmesini göz önünde bulunduran Üniversitelerarası Kurul, sınavların tek merkezden yapılmasını kararlaştırarak 1974 yılında Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezini (ÜSYM) kurmuştur. 1981 yılına kadar Üniversitelere öğrenci seçme ve yerleştirme işlemleri bu merkez tarafından yürütülmüştür.
1981 yılında, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) adı ile Yükseköğretim Kurulunun bir alt kuruluşu hâline dönüştürülmüştür. Devam eden süreçte 3 Mart 2011 Üniversiteler idari ve mali özerkliğe sahip olarak, özel bütçeli bir kamu kurumuna dönüşmüş ve “Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi” adını almıştır. 2017 yılından YKS öncesi benzer adlı Yükseköğretime Geçiş Sınavı ve Lisans Yerleştirme Sınavı şeklinde iki sınav vardı. Adaylar Haziran ayın da olacak sınava girebilmek için LYS’ ye (alan sınavları) girebilmek için Mart ayındaki YGS' de (baraj sınavı) herhangi bir puan türünde 180 ham puan almak zorundaydı. 150 - 179 puan arası alan adaylar Önlisans programlarına başvurabilirken 150 puan altında alanlar ise tercih yapamazdı. 2017 yılında YGS ve LYS yi kaldırılarak yerine YKS getirilmiştir.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı ya da kısaca YKS, Türkiye'de 2017-2018 eğitim-öğretim yılı ile uygulanmaya başlanmıştır.
YKS sınavı kendi içinde TYT ( Temel Yeterlilik Testi), AYT ( Alan Yeterlilik Testi ) ve YDT (Yabancı Dil Testi ) olarak ayrılmıştır. Adaylar ilk olarak TYT sınavına girip 150 puan almak zorundadırlar. 150 puan alamayan adaylar AYT ve YDT sınavlarına giremez. Ayrıca 150 puan alan önlisans tercih edebiliyorken 180 ve üzeri puan alan adaylar lisans tercihi yapabileceklerdir. TYT puan türü 200 ve üzeri olan adaylar ise bu puanla tercih yapmadıkları takdirde bu puanı ikinci yılda kullanabilirler.
Sınav Başvurusu Yapacak Adaylar;
2021 YKS Aday Kılavuzuna göre bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında okuyan öğrenciler (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri), 2021 yılından önce mezun olmuş olanlar, ve yurt dışında ortaöğretime denk bir okuldan mezun olanlar YKS’ ye başvurabilir. Adaylar Merkezi yerleştirme ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan kurumlara yerleşebilmek için YKS' ye başvurmak zorundadırlar. Adaylar kendi okullarında başvuruda buluna bileceklerdir.
Açık lisede okuyanlar ise belirli okullar veya ÖSYM merkezlerince belirlenen kurumlardan başvuru yapabilirler. Ayrıca da ÖSYM başvuru merkezlerinden sınav başvurusu yapılabilmektedir. Ortaöğretim kurumlarının son sınıfında olan öğrenciler, kendi okullarında başvurularını yapmak isterse okul müdür yardımcılarının belirlediği tarihlerde başvurularını yapabilecektir. Önceden sınava girmiş adaylar tekrar sınava girmek isterlerse ÖSYM AİS’ten başvuru yapabilmeleri için sistemde son 50 ay içinde çekilmiş güncel bir fotoğrafının bulunması gerekir. Eğitim bilgileri sisteme otomatik olarak yansımayan ve fotoğrafı güncel olmayan adaylar bilgilerini güncellemek için ÖSYM başvuru merkezlerinden bu işlemi yaptırabilir.
2021 yılı YKS Sınav başvuruları 04 Şubat- 02 Mart 2021 tarihleri arasında yapılacaktır.
Sınav başvuruları 04 Şubat 2021 tarihinden itibaren elektronik ortamda ÖSYM’ nin Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak saat 10.00’dan itibaren ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından yapabileceklerdir.
2021 yılında Covid-19 tedbirleri kapsamında HES (Hayat Eve Sığar) Kodu sınav başvuru sürecinde adaydan isteneceği için adaylar sınav başvurusu yapmadan önce HES Kodunu edinmiş olmaları gerekir. Adaylar HES kodunun nasıl edinileceği bilgisine Sağlık Bakanlığının https://hayatevesigar.saglik.gov.tr internet adresinden ulaşabileceklerdir.
2021 Milli Savunma Üniversitesi Askeri Öğrenci Aday Belirleme Sınavına (2021-MSÜ) başvuran adayların da Milli Savunma Bakanlığı tarafından Milli Savunma Üniversitesine yerleştirme işlemlerine alınabilmeleri için 2021-YKS’ye başvuru yapmaları zorunludur. Ayrıca 2020- TYT puanı 200 ve üzeri olan ve bu puanı kullanmak isteyen adaylar 2021-YKS'nin hiçbir oturumuna girmeden 2021-YKS yerleştirme işlemlerinde 2020-TYT puanını kullanmak isteyen adaylar ile 2021 yılında sadece "Özel Yetenek Sınavı" sonuçlarına göre öğrenci alacak yükseköğretim programlarına başvurmak isteyen adayların 2020-TYT Dönüştürülmüş Puanlarının hesaplanabilmesi için başvuru süresi içinde 2021-YKS başvurularını yapmaları gerekmektedir.
Sınava girecek bütün öğrencilere başarılar dileriz.