AYT ( Alan Yeterlilik Sınavı) YKS kapsamında isminin çokça duyulduğu ve öğrencilerin merak ettiği konulardan biridir. Bu sınav hakkında bilinmesi gerekenlerin hepsini bu başlık altında topladık. Öğrencilerin sınava yoğun bir şekilde hazırlandığı ve stresli oldukları şu dönemde onların yerine araştırıp derlediğimiz AYT sınavı hakkında bütün merak ettiklerini bu yazımızda bulabileceksiniz. 2017 yılında YKS sisteminin değişmesi ve sınavın TYT ( Temel Yeterlilik Testi ) , AYT ( Alan Yeterlilik Testi ) ve YDT ( Yabancı Dil Testi ) olarak ayrılmasından sonra sınav konu ve soru dağılımları değişmiştir.
ÖSYM nin hazırladığı klavuzda AYT ( Alan Yeterlilik Sınavı) sorular dört yıllık lise müfredatından gelmektedir. Sınava girecek adaylar TYT sonrasında AYT' ye girmek zorunda değillerdir. Fakat genel olarak 4 yıl eğitim veren üniversiteler, TYT (%40) + AYT (%60) puan toplamları ile aldığı için adaylar bu sınava da girmek zorundalar. AYT’ de adaylara, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ile Fen Bilimleri testlerinden oluşan bir kitapçık verilmektedir.
AYT’ de adaylar, hesaplanmasını istedikleri puan türü için gereken testleri cevaplaya bilirlir. SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin hepsinin hesaplanmasını isteyen adaylar, sınav süresince tüm testleri cevaplayabilmektedir.
SAY, SÖZ, EA ve DİL puan türleri ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adayların, TYT’ ye ek olarak 2021-AYT ve Dil bölümü tercih etmek isteyen adayların 2021 -YDT’ ye de girmeleri ve tercih edecekleri yükseköğretim programları için gerekli olan testleri cevaplamaları zorunludur.
AYT Alan Yeterlilik Testi |
Türk Dili ve Edebiyatı- Sosyal Bilimler-1 Testi |
Türk Dili ve Edebiyatı: 24 Tarih-1: 10 Coğrafya-1: 6 |
Sosyal Bilimler-2 Testi |
Tarih-2: 11 Coğrafya-2: 11 Felsefe Grubu (Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık): 12 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (veya ilave Felsefe Grubu soruları): 6 |
Matematik Testi | 40 |
Fen Bilimleri Testi |
Fizik : 14 Kimya: 13 Biyoloji: 13 |
Yukarıda verilen tabloda AYT sınavında çıkacak soru sayıları verilmiştir. Adaylar bu tabloyu dikkate alarak istedikleri üniversiteye yerleşe bilmek için kendilerine bir program hazırlamaları ve programa da sıkı bir şekilde uymaları gerekmektedir. Daha önce herhangi bir lisans bölümüne yerleşe bilmek için 180 barajı 2020 yılında 170’ e düşürülmüştür. Sınav süresi 180 dakikadır. Ayrıca AYT sınavına girebilmeniz için TYT sınavından en az 150 puan almanız, bunun içinde en az 20 net yapmanız gerekmektedir. Daha önceki yazımızda TYT sınav konu dağılımını yazmıştık. Soru dağılımı aslında size hangi derse daha çok zaman ayırmanız gerektiğini belirlemek için de önemlidir.
Önceki yıllarda çıkmış AYT sınav soruları
2020 AYT ( Alan Yeterlilik Testi ) Soruları
2019 AYT ( Alan Yeterlilik Testi ) Soruları
2018 AYT ( Alan Yeterlilik Testi ) Soruları
Sınava girecek bütün öğrencilere başarılar dileriz.