tpuan.combeta

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)
Üniversite Türü
Devlet
Üniversite Fakülteleri

  • Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi
  • Denizcilik Fakültesi
  • Elektrik Elektronik Fakültesi
  • Fen Edebiyat Fakültesi
  • Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi
  • İnşaat Fakültesi
  • İşletme Fakültesi
  • Kimya ve Metalurji Fakültesi
  • Maden Fakültesi
  • Makina Fakültesi
  • Mimarlık Fakültesi
  • Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi
  • Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi

Üniversite Yüksekokulları

  • Yabancı Diller Yüksekokulu
  • Türk Müziği Devlet Konservatuvarı

Üniversite MYO

Üniversite Genel Bilgiler

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Hakkında Güncel Bilgiler 

  • Üniversite Türü: Devlet Üniversitesi
  • Akademik Personel Sayısı:1.479
  • Öğrenci Sayısı: 37.342 (2894'ü uluslararası Öğrenci)
  • Öğrenim Dilleri: İngilizce & Türkçe

İstanbul Teknik Üniversitesi, 1944 yılında İstanbulda kurulmuş devlet Üviversitesi'dir. Temellerini 1773 yılında III. Mustafa Dönemi’nde Mühendishane-i Bahr-i Hümayun oluşturmaktadır. 248 yıllık geçmişi ile mühendislik ve mimarlık üniversitesi olarak, bilim, teknoloji ve araştırma–geliştirme alanlarında yenilikçi çalışmalarıyla seçkin ve öncü bir üniversitedir. Yükseköğretimde dünya standartlarını kendisine referans almış güçlü bir akademik kadroya sahiptir

İTÜ Başarıları

Amerika Birleşik Devletleri’nin önemli yayınlarından , US News & World Report’un hazırladığı “Dünyanın En İyi Üniversiteleri’’ sıralamasında mühendislik, kimya, inşaat mühendisliği, çevre/ekoloji ve yer bilimleri alanlarında Türkiye birincisi, olmuştur  İTÜ, Türkiye içinde genel sıralamada ise üçüncü sırada yer almıştır.

University Ranking By Academic Performance (URAP) tarafından 2019-2020 üniversite sıralamalarında  İTÜ, Türkiye’deki teknik üniversiteler arasında ilk sırada yer almıştır.

Neden İstanbul Teknik Üniversitesi?

Türkiye’nin en köklü birkaç üniversitesinden biri olan İTÜ, çalışkan, dinamik, girişimci ve yenilikçi özellikleriyle ön plana çıkmaktadır. Üniversite, öğrencilerine verdiği mesleki ve akademik birikimiyle marka değerinde Diploma ile mezun etmektedir “İTÜ’lü olmak Türkiye’nin geleceğini inşa etmektir.

İstanbul Teknik Üniversitesi, Yüksek Öğretim Kurulu tarafından Eylül 2017 tarihinde Araştırma Üniversitesi ünvanına değer görülmüştür. Araştırma Üniversitesinin en önemli belirleyici unsuru Üniversite - Sanayi işbirliğidir. Bu işbirliğini Araştırma Merkezlerinde yapılan çalışmalar üzerinden yürütülmektedir.

İTÜ bir araştırma üniversitedir. Bu niteliğini besleyecek teknik ve teknolojik varlığını güçlendirmeye özellikle önem vermektedir. Öğrencilerin, genç araştırmacıların ve akademisyenlerin bilimsel çalışma yapmasını sağlayacak oldukça zengin araştırma ve geliştirme varlığına sahip olan İTÜ’de,  30’a yakın eğitim ve araştırma merkezinin yanı sıra 400’ün üzerinde laboratuvar yer alıyor. Birçok farklı alanda bilimsel araştırmaların yapılmasını sağlayan bu merkezler ve laboratuvarlar, disiplinlerarası çalışma için de önemli buluşma noktaları oluşturuyor. Ar-Ge faaliyetlerinin yürütüldüğü araştırma merkezlerinde ve laboratuvarlarda, yüzlerce konuda test, analiz ve deney yapılması, prototip üretilmesi mümkündür. 248 yıllık tarihi boyunca ilk ve tek niteliğinde onlarca projeye imza atmış; halen yürüttüğü ve gelecekte yürütmeyi hedeflediği projelerle dünya ile yarışacak güçte bir araştırma üniversitesi olduğunu göstermiştir.

Her öğrencinin hayali Erasmus öğrencisi olmak İTÜ bu programı yıllardır başarıyla sürdürmektedir.İTÜ’nün, Erasmus kapsamında yaklaşık 360 kurumla anlaşması bulunmaktadır. Öğrencilerin karşı kurumda geçirdikleri dönemin İTÜ’de tanınması sayesinde öğrenciler hem ders yüklerini azaltmakta hem de başka bir eğitim ekolünü tanıma fırsatı bulmaktadır. 

Uluslararası Çift Diploma imkanı sunmaktadır İstanbul Teknik Üniversitesi, 2003’ten bu yana, Amerika Birleşik Devletleri, Bosna-Hersek ve Azerbaycan’da, alanında öncü anlaşmalı üniversitelerle Uluslararası Çift Diploma Programları’nı yürütmektedir. Programlarda eğitim gören öğrenciler, eğitim-öğretim yıllarının 2 yılını İTÜ’de diğer iki yılını ise anlaşmalı üniversitede geçirirler ve mezun olduklarında her iki üniversiteden de diploma almaya hak kazanırlar. Aynı zamanda ABD eğitim şartlarından yararlanan öğrenciler 1-2.5 yıl ABD’de çalışma hakkı veren Optional Practical Training vizesi alabilmektedirler. 

Programların eğitim dilleri %100 İngilizcedir. Programlarda İngilizce hazırlık eğitimi sunulmaktadır. Uluslararası Çift Diploma Programları ücretli programlar olup bölüm bazında bu ücretler değişiklik göstermektedir.

İTÜ öğrencileri yeterli ortalamayı sağlamaları koşulunda istediği bölümle çap yapabiliyor. Çok sayıda yandal programı da mevcut. İTÜ Öğrenciler 1. senelerinin sonunda ortalamaları yeterliyse istedikleri bölüme yatay geçiş yapabiliyor.

Tamamı alanında söz sahibi mühendis ve mimarlar yetiştiren İstanbul Teknik Üniversitesi, öğrenimleri boyunca tüm öğrencilerine İngilizce eğitimi dışında ikinci ve/veya üçüncü yabancı dilleri kazandırmaya yönelik Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça ve Japonca dil derslerini seçmeli ve kredisiz olarak sunuyor.

Kütüphane Olanakları: 5 yerleşkede ve 8 noktada örgütlenerek sürdürdüğü çağdaş kütüphane hizmetleriyle İTÜ’de yürütülen eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinde aktif bir “paydaş” olarak görev yapmaktadır. 2020 yılı güncel verilerine göre İTÜ Kütüphaneleri, 461.628 e-kitap ve 74.432 e-dergi, 6.000 nadir eser, 5.672 harita, 215 veri tabanı ile toplam 1.012.207 yayın ve 2.112.000 elektronik tezin bulunduğu zengin bir koleksiyona sahiptir. Üniversite kütüphanesinde öğrenci başına düşen basılı kitap sayısı 12,4'dür.

Burs Olanakları

Üniversite bünyesinde 5 çeşit burs bulunmaktadır:

Başarı Bursu: ÖSYM tarafından her yıl yapılan üniversite sınavı sonucunda, ÖSYM kılavuzunda belirtilen derecelere giren ve İTÜ’ yü 1. sırada tercih edip lisans programına kayıt yaptıran öğrencilere, başarı derecelerine göre burs verilmektedir.

İhtiyaç Bursu: Ekonomik olarak ihtiyacı olduğu belirlenen öğrencilere İTÜ Vakıfları, İTÜ Mezunları ve Dernekleri ile diğer vakıf/kurum/kuruluşlar tarafından burs verilmektedir.

Yemek Bursu: Ekonomik olarak ihtiyacı olduğu belirlenen öğrencilere üniversite yemekhanelerinde her gün 1 öğün (öğle) yemekten ücretsiz olarak yararlanmaktadır.

Sporcu Bursu: Üniversitede faaliyet gösteren branşlarda olmak üzere, branşında milli sporcu olan veya milli takım hazırlık kampına çağrılmış, takım sporlarında bir takımın yıldız, genç veya A takımı seviyelerinde oynamış ve İTÜ’ deki ilgili branş hocasının yapacağı öneri doğrultusunda, üniversiteye giriş puanı göz önünde bulundurularak, ferdi veya takım sporlarında yer alan öğrencilere verilmektedir.

Yurt bursu: Öğrencilerin üniversite yurtlarında ücretsiz ve indirimli kalabilmeleri için verilen burs türüdür. Üniversiteye giriş başarısına dayalı veya ihtiyaç ve akademik başarıya dayalı ücretsiz kalma hakkı olarak iki şekilde verilmektedir

İstanbul Teknik Üniversitesi & Kampüs'te Yaşam

 İTÜ, İstanbul’un merkezi noktalarına konumlanmış kampüsleri ile büyük bir kent üniversitesidir. Ayazağa, Gümüşsuyu, Maçka, Taşkışla ve Tuzla olmak üzere 5 kampüste eğitim - öğretim yapmaktadır. 

Ayazağa Yerleşkesi: Ana Kampüs olan Ayazağa Yerleşkesi, İstanbul’un yeni iş ve ticaret merkezi konumuna gelen Maslak bölgesindedir. Rektörlük ve yönetim birimlerinin yanı sıra 13 fakülteden 8′i ve 5 enstitüden 4′ü bulunmaktadır. Bu kampüste bulunan 7/24 açık Mustafa İnan Merkez Kütüphanesi, Merkezi Derslik binaları, Kültür ve Sanat Birliği, Spor Birliği ve 75. Yıl Öğrenci Sosyal Merkezi kampüsün yoğun yaşam alanlarıdır.  Girişimcilik ve İnovasyon çalışmaları için açılan 9 farklı Arı Teknokent, Arı Motorlu Taşıtlar Merkezi ile İTÜ KOSGEB mevcuttur. Ayrıca, Mediko Sağlık Merkezi, 5100 kişilik stadyum, olimpik havuz, çeşitli kafeler ve bir de yapay gölet bulunmaktadır. Ayazağa Yerleşkesi’nde İTÜ metro durağı bulunmaktadır.

Ayazağa Yerleşkesi’nde bulunan Fakülteler

  • Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi
  • Elektrik-Elektronik Fakültesi
  • Fen-Edebiyat Fakültesi
  • Gemi İnşaatı ve Deniz Bilimleri Fakültesi
  • İnşaat Fakültesi
  • Kimya-Metalürji Fakültesi
  • Maden Fakültesi
  • Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi

Taşkışla Yerleşkesi’nde Mimarlık Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Güzel Sanatlar Bölümü ve Sürekli Eğitim Merkezinin yanı sıra Mimarlık Fakültesi Kütüphanesi ile yemekhane bulunmaktadır. İTÜ Geliştirme Vakfı ile Rektörlüğün kent içi ofislerini de barındıran bu şehir kampüsü, sahip olduğu görkemli tarihi binası ile dikkati çekmektedir. Maçka Yerleşkesi ile arasında teleferik hattı bulunmaktadır.    

 Taşkışla Yerleşkesi’nde bulunan Fakülteler

  • Mimarlık Fakültesi

Maçka Kampüsü:Şehir kampüsü olan yerleşkenin içerisinde; İşletme Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Türk Musikisi Devlet Konservatuarı, Müzik İleri Araştırmalar Merkezi Kütüphanesi, Yabancı Diller Yüksekokulu Kütüphanesi, İşletme Fakültesi Kütüphanesi, Konservatuvar Kütüphanesi, İTÜ Vakfı ofisleri, İTÜ Sosyal Tesisleri ve yemekhane bulunmaktadır. Taşkışla Yerleşkesi ile arasında teleferik hattı bulunmaktadır.   

Maçka Yerleşkesi’nde bulunan Fakülteler

  • İşletme Fakültesi
  • Yabancı Diller Yüksekokulu
  • Türk Musikisi Devlet Konservatuarı

Gümüşsuyu Yerleşkesi, Taşkışla Yerleşkesi ile birlikte 19. Yüzyıl İstanbul’unda en önemli ticaret ve kültür merkezi olan ve bugün de aynı işlevleri sürdüren Taksim bölgesindedir. 42.660 m2 alana sahiptir. Yerleşke içerisinde; Makina Fakültesi, Tekstil Teknolojileri ve Tasarım Fakültesi, Makine Fakültesi Ratip Berker Kütüphanesi, kapalı spor salonu ile açık hava spor alanları, yemekhane, kız ve erkek öğrenci yurdu bulunmaktadır.

Gümüşsuyu Yerleşkesi’nde bulunan Fakülteler

  • Makina Fakültesi
  • Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi

Tuzla Yerleşkesi: 1992 yılında İTÜ Denizcilik Fakültesi’nin kurulmasıyla eğitime başlamıştır. 66.142 m2 alana sahiptir. Bir şehir kampüsü olan yerleşke içerisinde Denizcilik Fakültesi, Denizcilik Fakültesi Kütüphanesi, simülasyonlar yerine gerçek manevra tekneleri, 25 kişi kapasiteli denizde canlı kalma laboratuvarı, kapalı eğitim ve yüzme havuzu, 33 m boyu ve 17 m eniyle Türkiye’nin en büyük dalga simülasyonu yapabilme fonksiyonlu eğitim havuzu, yemekhane ve yurt bulunmaktadır. 

Tuzla Yerleşkesi’nde bulunan Fakülteler

  • Denizcilik Fakültesi

Öğrenciler için dinamik bir kampüs ortamı sağlanmıştır. Üniversitenin kültürel ve sosyal yönünü güçlendirmek amacıyla 1987 yılından beri aktif olan Kültür Hizmetleri Şube Müdürlüğü, öğrencilerin katılımını esas alan bir anlayışla, farklı beğenilere ve ilgi alanlarına yönelik etkinliklerin gerçekleştirildiği zengin bir kültürel ortam sağlamaktadır. Bugün 200'ü aşkın öğrenci kulübü ile İstanbul Teknik Üniversitesi, öğrencilerine spor, kültür ve sanatla iç içe bir üniversite hayatı sunmaktadır.

Öğrenciler ders programlarında bulunan sanat kodlu dersler sayesinde, mühendislik eğitimleri süresince bir yandan da ilgi alanlarına göre seramikten modern sanata uzanan bir dizi ders arasından seçim yapabilmekte ve ilgilendikleri sanat dallarına dair eğitim alabilmektedir.

Kampüslerin ev sahipliği yaptığı konserler, müzikaller, dans gösterileri ve sinema gösterimleriyle İstanbul Teknik Üniversitesi, yıl boyunca sanatseverler için zengin bir program sağlamaktadır. 

Spor olanakları

Üniversitenin sahip olduğu 11 spor tesisinden 5’inin yer aldığı Ayazağa Yerleşkesi, basketbol, voleybol, badmington, hentbol ve eskrim salonları dışında, çok amaçlı pilates, yoga ve aerobik alanları, kardiyo egzersizlerine imkan sağlayan fitness salonları, Uluslararası Tenis Federasyonu’ndan onaylı 5 adet tenis kortu ve yüzme & su topu branşlarında eğitim ve yarışmalar düzenlenen; yıl boyu kullanıma açık olimpik yüzme havuzu sayesinde şehirde bu sporların tamamına olanak sağlayan en geniş çaplı alan olma özelliğini koruyor.

5100 kişilik kapasitesiyle İTÜ Stadyumu; bugün maçlara, okçuluk idmanlarına ve her yıl yüzlerce parlak İstanbul Teknik Üniversitesi mezununa yakışan, ülkenin en görkemli mezuniyet törenine ev sahipliği yapıyor.

Ayazağa Yerleşkesi, 5.000m2’lik spor alanı, sahası ve tenis kortlarıyla Gümüşsuyu Yerleşkesi, eğitim, spor ve kondisyon salonlarıyla Tuzla Yerleşkesi,  bünyesindeki Sağlıklı Yaşam Merkezi ile Maçka Yerleşkesi takip ediyor.

Barınma Olanakları

İTÜ bünyesinde geniş yurt imkanı bulunmaktadır. İl dışından gelen öğrenciler için Ayazağa, Gümüşsuyu ve Tuzla kampüsleri içerisinde barınma hizmeti sunulmaktadır. Ayazağa Kampüsün de bulunan 12 bloktan oluşan toplamda 576 öğrenci kapasiteli “Gölet Yurtları”, 4 bloktan oluşan toplamda 1424 öğrenci kapasiteli “Vadi Yurtları”, 3 bloktan oluşan toplamda 384 öğrenci kapasiteli “Ayazağa Kız Ögrenci Yurdu” ve 3 bloktan oluşan toplamda 220 öğrenci kapasiteli “Arı, Gök ve Verda Üründül Yurtları” bulunmaktadır.

Üniversite YÖK İzleme Raporu
İzleme Raporuna Ulaşmak İçin Tıklayınız
Üniversite Rektörü

:Prof. Dr. İSMAİL KOYUNCU

Üniversite Adresi
Maslak, 34467 Sarıyer/İstanbul
Üniversite Konumu

Web sitemizde deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanıyoruz. Kullanılan çerez türleri: Zorunlu Çerezler ve Pazarlama Çerezleri. Çerez politikamızı okumak için buraya tıklayın.