Üniversite Türü: Devlet Üniversitesi
Akademik Personel Sayısı: 4128
Öğrenci Sayısı: 69.400 (8600 uluslararası öğrenci)
Öğrenim Dili: İngilizce & Türkçe
İstanbul Üniversitesi 1933 yılında İstanbul'da kurulmuş bir Devlet Üniversitesi'dir. Osmanlı Devleti'nde Avrupa tarzında modern bir üniversite kurma girişimleri 1846'da başlamıştır. 1863, 1870 ve 1874'teki başarısız denemelerden sonra nihayet II. Abdülhamid'in fermanıyla 31 Ağustos 1900'de Darülfünûn-ı Şahane adı verilen ilk üniversite açılmıştır. İstanbul Üniversitesi, işte bu kurumun doğrudan devamıdır. Doğu ile Batıyı, geçmişle geleceği buluşturan İstanbul Üniversitesi; ülkemize ve insanlığa yararlı bilgi üreten ve yetkin bireyler yetiştiren öncü üniversitedir.
İstanbul Üniversitesi, Türkiye’deki 11 Araştırma Üniversitesinden biridir. Bu hüviyetin yüklediği sorumluluğun farkında olarak faaliyetlerine devam eden İstanbul Üniversitesi, vizyon ve kalite odağından taviz vermeden çalışmaya devam etmektedir.
İstanbul Üniversitesi bünyesinde biri Uzaktan ve Açıköğretim şeklinde 15 Fakülte, 1 Yüksekokul, 1 Devlet Konservatuvarı, 2 Meslek Yüksekokul, 12 Enstitü, Rektörlüğe bağlı 52 İstanbul Tıp Fakültesi’ne Bağlı 2, Hukuk Fakültesi’ne Bağlı 6, Edebiyat Fakültesi’ne Bağlı 7, İktisat Fakültesi’ne Bağlı 10 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.
Çünkü nitelikli bir eğitim kurumu olduğunu bircok alanda kanıtlamış bir Yüksek öğretim kurumudur. Üniversitede okumak yaşantınızda karşılaşacağınız en önemli dönüm noktalarından bir tanesidir. Bu nedenle seçeceğiniz üniversitenin geleceğinizi bire bir etkileyeceğini unutmayın! İstanbul Üniversitesi, verdiği çağdaş, yenilikçi, Atatürkçü düşünce ve saygılı eğitimi ve sosyal-kültürel etkinlikleriyle, öğrencisi olmaktan gurur duyacağınız Türkiye’nin sayılı Yükseköğretim kurumlarındandır. Diploması Uluslararası arenada kabul görmektedir.
İstanbul Üniversitesi’nin yetiştirdiği değerli öğrencilerin neler yapabileceğinin en güzel kanıtı Türkiye’nin Nobel Ödülü kazanmış iki aydınının da İstanbul Üniversitesi mezunu olmasıdır. İletişim Fakültesi Mezunu Orhan Pamuk ile yaşadığı Nobel gururunu, 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü’nü alan İstanbul Tıp Fakültesi Mezunu Prof. Dr. Aziz Sancar ile bir kez daha yaşamıştır.
2019 yılında, Dünyanın en iyi 500 üniversitesi sıralamasına Türkiye'den giren tek üniversitedir İstanbul Üniversitesi dünyanın en iyi 500 üniversitesi arasında 2006'dan beri yer almaktadır. Üniversite, aynı zamanda Asya Pasifik bölgesinin en iyi 100 üniversitesi arasındadır
İstanbul Üniversitesi URAP 2020 Nisan Raporuna göre, Biyolojik bilimler alanında 4 sıralama kurumunun listesinde ilk 500’e girmeyi başaran tek Türk üniversitesi oldu. Aynı raporda İstanbul Üniversitesi, Diş Hekimliği alanında 120., Biyomedikal ve Sağlık Bilimleri alanında 188., Nörobilim ve Davranış alanında 233., Klinik Tıp alanında ise 242. sırada yer aldı. Ayrıca İstanbul Üniversitesi, 47 alanda sıralamalarda yer alarak, en fazla bilim alanına giren üniversiteler arasında yer almıştır
İstanbul Üniversitesi, çağının ilerisinde pek çok değişim yaşamıştır; değişmeyen tek olgu ise, bilimsel alandaki öncülüğüdür. İstanbul Üniversitesi ve sektör işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen çalışmalar, öğrencilere derslerle aktarılmaktadır. Böylece öğrencileri kuramsal bilginin yanı sıra uygulama aşamasını da öğretim üyelerinden doğrudan görmektedir. Bu da nitelikli bireyler yetiştirmesine büyük katkı sağlamaktadır.
Bazı fakülte ve bölümler dışında, İstanbul Üniversitesi'nde eğitim dili Türkçedir.
Yabancı dil becerilerini geliştirmek isteyenler için İngilizce, Fransızca, Almanca, Rusça, Arapça, Ermenice, İspanyolca, Portekizce, Yunanca, Osmanlı Türkçesi, vb. dillerde eğitim programları verilmektedir. Ayrıca TOEFL, IELTS ve YDS gibi yabancı dil sınavlarına dönük özel kurslar da düzenlenmektedir. İngilizce kurslarınaa katılan öğrenciler, dil düzeylerini geliştirmeleri ve konuşma pratiği yapmaları için, yurt dışındaki anlaşmalı olduğu eğitim kurumları ile işbirliği yapılarak yaz okulu için başta İngiltere olmak üzere çeşitli yabancı ülkelere gönderilmektedir.
Fakültelerin uyguladığı programlar, dünyadaki diğer üniversitelerce kabul edilmektedir. Öğrencileri bilimsel çalışmalarını Avrupa ve/veya Amerika’da herhangi bir üniversitede sürdürmek istediklerinde İstanbul Üniversitesi diploması öğrencilere ayrıcalık tanınmasını sağlamaktadır. ABD ve Avrupa’nın çeşitli üniversiteleri ile ikili bilimsel sözleşmeler yapılmakta, çeşitli kurumlarla ortak çalışmalar ve öğrenci değişimleri gerçekleştirilmektedir.
İstanbul Üniversitesi'nin toplamda 28 ülke ve 511 üniversite ile Erasmus+ İkili anlaşması bulunmaktadır. Üniversite Mevlana Değişim Programını ve Farabi değişim Programını da başarı ile uygulamaktadır.
Kütüphane Olanakları: İstanbul Üniversitesi'nde, öğrencilerine derslerinde ve bilimsel araştırmalarında yardımcı olacak tüm olanaklarını ortaya koymaktadır. Özellikle kaynak taraması için üniversitede çok zengin bir kütüphane bulunmaktadır. Zengin arşiviyle geçmişle bugünü, doğu ile batıyı birleştiren üniversite kütüphanesi, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nin de ilk kütüphanesidir. Kütüphane sadece öğrencilerine değil, halka ve yurtdışından gelen yabancı araştırmacılara da açıktır.
Beyazıt Kampüsü'nde yer alan Nadir Eserler ve Müze Kütüphanesi’nde Türkiye’de yayımlanan yazma ve eski harfli Türkçe basma eser katalogları da yurtiçindeki ve yurtdışındaki araştırmalar için vazgeçilmez bir kültür hazinesidir.
KYK burslarının yanı sıra, Üniversitenin çeşitli kurumlarla da faaliyetler yürütmektedir. Bu faaliyetler neticesinde, üniversitenin misyonuna ve vizyonuna uygun olan pek çok kurum üniversiteyi desteklemektedir. Bunun yanı sıra üniversitenin başarı bursu ve özel burs imkânları da tanımaktadır.
Kısmi Zamanlı İş Olanağı: İstanbul Üniversitesi öğrencilerinin eğitim, bilgi ve becerilerini arttırmak amacı ile haftada 15 saat (ayda maksimum 60 saat) süreyle Üniversitenin çeşitli birimlerinde kısmi zamanlı olarak çalışmalarına imkân tanımaktadır. Üniversitenin 10 farklı yerleşkesinde yer alan Fakülte, Yüksek Okul, Meslek Yüksek Okulu, Enstitü, Bölüm, Merkez, Müdürlük, Daire Başkanlıkları olmak üzere öğrencileri 85 farklı birimde çalışabilmektedir.
Beyazıt-Merkez-Vezneciler-Vefa-Süleymaniye, Laleli, Horhor, Avcılar, Çapa, Kadıköy olmak üzere 10 farklı yerleşkede faaliyetlerine devam eden İstanbul Üniversitesi’nin sembolü Beyazıt’taki tarihi yerleşkedir.
Beyazıt-Merkez yerleşkede Hukuk Fakültesi, İktisat Fakültesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ve İletişim Fakültesi yer almaktadır.
Çapa Kampüsü: İstanbul Tıp Fakültesi, İstanbul Üniversitesi’nin Çapa Kampüsünde bulunmaktadır. 110 dönümlük bir arazi üzerinde eğitim vermektedir. Arazinin bir kısmında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi bulunurken bir kısmında ise amfiler, öğrenci meydanı, yemekhane ve kantinler ve diğer sosyal alanlar bulunmaktadır. 6 yıllık eğitimin tamamını bu kampüste ve hastanede verilmektedir.
İstanbul Üniversitesinin diğer yerleşkeleri ve ev sahipliği yaptığı eğitim birimleri;
Vezneciler Yerleşkesi: Fen Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu
Laleli Yerleşkesi: Su Bilimleri Fakültesi, Edebiyat Fakültesi
Çapa Yerleşkesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi
Süleymaniye Yerleşkesi: Mimarlık Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu
Horhor Yerleşkesi: İlahiyat Fakültesi
Kadıköy Yerleşkesi: Devlet Konservatuvarı
Avcılar Yerleşkesi: Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi
Maslak Yerleşkesi: Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi
İstanbul Üniversitesi öğrencileri akademik gelişimin yanında sosyal aktivitelerle de çok yönlü gelişme imkanı sunuyor İstanbul Üniversitesi’nin öğrenci kulüpleri çok geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Sanat, spor ve bilim alanlarında yer alan kulüplerin yanı sıra gönüllülük esasına dayanan sosyal sorumluluk projeleri üreten, akademik araştırma odaklı olan, sosyal aktivite odaklı ve sadece hobi-eğlence-oyun alanlarına hitap eden kulüplerin bulunduğu İstanbul Üniversitesi’nde; fakülte, enstitü ve araştırma merkezlerine bağlı olarak yürütülen eğitim ve araştırma alanlarıyla ilgili öğrenci kulüpleri de mevcut.
İstanbul Üniversitesi bünyesinde toplam 223 kulüp 7 bin 135 üyesi ile faaliyet göstermektedir. 28 adet sosyal sorumluluk ve 35 adet kültür-sanat alanında etkin olan kulüpleri nitelik ve nicelik bakımından üniversitenin gücünü göstermektedir. Bu kulüpler her yıl resmiyete yansıyan 1300’den fazla faaliyete imza atmaktadır
İstanbul Üniversitesi sporla ilgili öğrenciler için bircok olanaği Spor Birliği Kulübü ile desteklemektedir. İstanbul Üniversitesi’nin fakültelerarası ve üniversiteler arası her türlü sportif etkinliklerini düzenlemekte ve yönetmektedir. İÜ Spor Birliği Kulübü bünyesinde yer alan takımlar ile üniversiteye bircok sampiyonluklar kazandırılmıştır. Spor severler için bircok dalda faaliyet gösterecek olananaklar mevcuttur.
İÜ Spor Birliği Kulübü’nün bünyesinde şu spor dallarında da sporcuları faaliyet göstermektedir: Tenis, judo, boks, satranç, güreş, tekvando, yüzme, masa tenisi, hentbol ve atletizm.
Spor Kulübü’ne bağlı olarak, Avcılar, Çapa ve Beyazıt Kapalı Spor Salonları , 6 halı saha, 6 basketbol sahası, voleybol ve futbol sahaları ile 3 tenis kortu vardır.
İstanbul Üniversitesi il dışından gelen Öğrencilerin barınma sorunlarına yardımcı olmak amacıyla kampüslerin yakın konumda pek çok yurt bulunmaktadır.
Hangi İlçelerde Yurtlar Bulunmaktadır? Şartlar Nelerdir?
Avcılar ilçesinde yer alan kampüsünde 3 bloktan oluşan kız ve erkek öğrenci yurtları bulunmaktadır.
Celalettin Tüfekçi Erkek Öğrenci Yurdu (YKS’de ilk 200’e giren 30 tıp öğrencisi yararlanabilir)
Bahçelievler ilçesinde Ömer Halisdemir Kız Öğrenci Yurdu
-Hadımköy Kampüsünde 15 Temmuz Şehitleri Kız ve Erkek Öğrenci Yurtları
-Fatih İlçesinde Dr. Safiye Ali Kız Öğrenci Yurdu öğrencilere hizmet vermektedir.
İstanbul Üniversitesi yönetimi, öğrencilerinin sosyal gelişimlerini her zaman ön planda tuttuğundan öğrencilere, “Öğrenciler, bizim çocuklarımızdır.” projesi kapsamında çeşitli etkinlikler geliştirmektedir. Öğrencilerle yurt yetkililerinin ortaklaşa düzenlediği bu etkinlikler arasında, konferanslar, slayt gösterileri, çarşamba sohbetleri yer almaktadır. Ayrıca, ileri dönemlerde İstanbul gezileri düzenlenerek öğrencilerin okudukları ve yaşadıkları kenti, tarihi açıdan tanımalarının sağlanması planlanmaktadır.
Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar