Yeni Arayüze Geçiş Yap

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

Üniversite Adı
İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
Devlet

  • Fen Fakültesi
  • Mimarlık Fakültesi
  • Mühendislik Fakültesi

İzmir YüksekTeknoloji Enstitüsü Hakkında Güncel Bilgiler

  • Üniversite Türü: Devlet Üniversitesi
  • Akademik Personel Sayısı: 535
  • Öğrenci Sayısı:  6343
  • Öğrenim Dili: İngilizce

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), 1992 yılında  İzmirde kurulmuş bir Devlet Üniversitesi'dir.tur. Özellikle teknolojik alanda üst düzeyde eğitim, öğretim ve araştırma yapma temel amacı ile kurulmuş bir devlet üniversitesidir. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nde eğitim dili İngilizcedir. Bugün dünyada en gelişmiş teknik üniversite modellerinden biri olan yüksek teknoloji enstitülerinin ülkemizdeki tek örneğidir.

Fakülte ve bölümler, 1994 yılında öncelikle lisansüstü programların açılması ile faaliyete geçmiş, 1998 yılında da lisans programlarına öğrenci alımına başlanmıştır. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, kurulduğu günden 1999’a kadar İzmir şehir merkezinde hizmet vermiş, 1999’dan itibaren de kademeli olarak, Urla-Gülbahçe’deki kampüsüne taşınmıştır. Yaklaşık 3500 hektar alana sahip olan Enstitüde, 132.000 m²’ye yakın bir kapalı alanda eğitim-öğretim ile araştırma faaliyetleri sürdürülmekte olup kampüsü, sürekli gelişmektedir. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nün yerelde “İYTE” olan kısaltması, uluslararası alanda “IZTECH” olarak kullanılmaktadır.

Neden İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi ?

Bilim ve teknolojiyle uğraşmak isteyenler için en doğru adres İYTE'dir. Yeni yapılan inovasyon merkezi ve öğrencilere yönelik teşvikleriyle devlet üniversiteleri içinde teknik ve sektörsel açıdan en iyi durumda olduğu söylenebilir. İYTE’nin öğretim elemanı kadrosu akademik derecelerini ülkemiz ve dünyanın saygın eğitim/araştırma kurumlarından almış, çoğu yurt dışı doktoralıdır. Fizik ile ilgilenenler için ICTP-ECAR ortadoğu temsilciliği bulunmaktadır. Nobel ödüllü fizkiçiler tarafından üniversitede konferanslar gerçekleştirilmektedir.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü akademik yapısı 3 fakülte bir enstitü, 12 Uygulama ve Araştırma Merkezinden oluşmaktadır. Bilim ve teknoloji alanlarında ileri düzeyde araştırma, eğitim, öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapmaktır.

Eğitim ve araştırmada, uluslararası normlar esas alınmıştır. Öğrenci merkezli, proje esaslı eğitim yöntemleri ile öğrencilerin araştırıcı, yaratıcı, girişimci, ekip çalışmasında başarılı, teknoloji üretecek çağdaş bireyler olarak yetişmesi hedeflenmiştir. Öğrencileri çeşitli sanayi kuruluşları ve firmalarda, önemli bilimsel projelerde, dünya çapındaki üniversitelerde çalışmalar yapmaktalar, Mezunlar gerek yurt içi gerekse yurt dışında itibar görmekte, lisans mezunları lisansüstü eğitim için yurt dışında en iyi üniversitelere burslu olarak kabul edilmektedirler.

Enstitüde öğrenim dili %100 İngilizcedir. Ancak yüksek lisans programlarına başvuruda yabancı dil şartı aranmamakta olup, kabul alanların programlarına başlayabilmeleri için yabancı dil muafiyet şartlarından en az birini yerine getirmeleri veya İYTE Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce seviye belirleme sınavından başarılı olmaları gerekmektedir.

Enstitü de “Çift Ana Dal” ve “Yan Dal” programları da mevcuttur. Başarı ortalaması Çift Ana Dal için en az 3.00, Yan Dal için en az 2.50 olan tüm öğrencileri, kontenjanlar dâhilinde ve başvurdukları bölümlerin uygun görmesi halinde bu programlardan yararlanabilmektedir.

İYTE Öğrenim Hareketliliği’ne olanak sağlayan 70’in üzerinde Erasmus İkili Anlaşması bulunmaktadır. İkili Anlaşma yapılan belli başlı ülkeleri, Almanya, Avusturya, Belçika,  Çek Cumhuriyeti,  Danimarka, Estonya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya ve Yunanistan olarak sıralamak mümkündür. Öğrencileri Öğrenim Hareketliliği Faaliyetinden herbir kademe için (lisans, yüksek lisans, doktora) en az 3 ay, en fazla 12 ay boyunca yararlanabilmekteler.. Herbir kademede toplam hareketlilik 12 ayı geçmeyecek şekilde öğrencileri ikinci defa hareketlilikten yararlanabilmekteler

İYTE Kütüphanesi; Türkiye’de kütüphanecilik alanında birçok konuda ilkleri gerçekleştirerek öncü olan, yenilikçi bir kütüphanedir: İlk mobil kütüphane web sitesi, ilk facebook uygulaması, ilk mobil kütüphane katalog tarama uygulaması, ilk sosyal medya politikası, ilk zorunlu açık erişim politikası, ilk RDA’ya geçen kütüphane, akıllı araç çubuğu kullanılması, kütüphane kayıtlarının Google books ve dünya kataloğunda taranabilmesi gibi.

İYTE Kütüphanesi’nde 53.947 basılı kitap, 414.353 elektronik kitap, 38.196 elektronik dergi, 39 güncel basılı dergi, 1793 yüksek lisans ve doktora tezi, 6.791 görsel-işitsel materyal, 126 veri tabanı İYTE öğretim elemanlarının ve öğrencilerinin erişimine sunulmaktadır. Veri tabanlarına kampüs içinden olduğu gibi kampüs dışından da erişim imkanı vardır.

Burs Olanakları

Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen bursların yanısıra üniversite bünyesinde İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SOYAD ) Birimi kurulmuştur

İYTE Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SOYAD) birimi aşağıdaki  faliyetleri yürütmek amacı ile kurulmuştur.

  • İYTE öğrencileri ile öğrencilere öğrenim bursu, yemek bursu, gıda yardımı, giyim yardımı ve ihtiyaç duyacakları farklı gereksinimlerini karşılayacak hayırseverler arasında bir  köprü kurmak,
  • İYTE öğrenci ve personelinin kayıp eşyalarının saklanması ve korunması benzeri her türlü desteği organize etmek,
  • Bağış sahiplerinden kullanabilecek nitelikte eşya, kitap ve giyim ürünlerini toplayarak, ihtiyaç sahibi  öğrencilere ve personele ulaşırılmasını sağlamak, bu amaçla dağıtım magazası oluşturmak,
  • Öğrenim Bursu verecek kurum/kuruluşların talepleri doğrultusunda,  kurum içi öğrenci kontenjanın belirlenmesi ve burs dağıtılmasını düzenlemektir.

İzmir Yüksek teknoloji Üniversitesi & Kampüs'te Yaşam

İYTE Kampüsü, İzmir’in Urla ilçesi Gülbahçe Köyü’ndedir. Genç, dinamik ve üretken araştırmacıları, stratejik alanlarda yürüttüğü projeler, akademik bölüm ve merkezlerdeki gelişmiş laboratuvar olanakları ve İzmir ili Teknopark alanını da içeren kampüsüyle İYTE, Türkiye’nin Teknoloji Üssüdür. İYTE’de  akademik olanakaların yanında sağlık, spor, beslenme gibi temel hizmetler ve kültürel, sportif aktiviteler için de çeşitli olanaklar mevcuttur. 

İYTE Kampüsü, her öğrenci profiline hitab eden, boş zamanlarını değerlendirmek, dinlenme ve eğlence alışkanlığı kazandırmak, kültür ve güzel sanatlarla ilgili etkinlikler düzenlemelerini sağlamak üzere kurulmuş olan 60’ı geçkin topluluğun faaliyetlerini sürdürebilecekleri bir ekosisteme sahiptir. Doğa ile iç içe olma avantajı; kite surf-yelken-dalış sporlarının yanı sıra, dağcılık- permakültür ve ekolojik yaşam, doğa ve dağcılık, fotoğrafçılık ve bunun gibi pek çok ilgi alanı oluşmasını da kampüs ekosisteminde mümkün kılmıştır. Bu çerçevede kurulan topluluklar da, kampüste sosyal ve kültürel yaşamı renklendirmekte ve desteklemektedirler.

Spor Olanankları

İYTE’de Yarı Olimpik bir Kapalı Yüzme Havuzu, kapalı ve açık saha spor tesisleri ile hizmet verilmektedir. 2000 seyirci kapasiteli spor salonunda, geleneksel spor alanı dışında vücut kardiyo-güç geliştirme sistemleri ile bir fitness salonu ile bir dans stüdyosu da yer almaktadır. Ayrıca mini golf, tenis, basketbol ve halı sahadan oluşan açık saha spor tesisleri mevcuttur.

Beslenme Olanakları

Kampüs içinde 5000 kişilik kapasiteli bir merkezî kafeteryaya mevcuttur. Burada, iki öğrenci salonu bulunmakta ve yemek üretimi kafeterya binasındaki mutfakta, gıda denetimlerinden geçirilmiş bir sistemle hizmet vermektedir. Kampüs alanı içinde ayrıca Kidonya Kafeterya ve Asmalı Kafeterya ile, idari bina, Fen Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Kimya Mühendisliği Bölümü, Yabancı Diller Bölümü, Makine Mühendisliği Bölümü ile Mediko-Sosyal binasında da kantinler bulunmaktadır. 

Barınma Olanakları

Barınma olanakları açısından İYTE, gittikçe büyüyen mevcuduna uygun olacak imkânları, 34 bin dönümlük arazisi içinde projelendirmektedir. Şu anda kampüs sınırları içinde 1152 yatak kapasiteli Kredi Yurtlar Kurumu Yurdu ile 536 yatak kapasiteli 1,3,4’er kişilik özel bir yurt mevcuttur.

İYTE Gülbahçe Kampüsü içinde yer alan Yaşam Merkezi’nde,  Yüksek Lisans/Doktora Öğrencileri, Lisans Öğrencileri ve Teknopark çalışanlarının ayrı ayrı konaklayabilecekleri bloklar bulunmaktadır.  Sosyal tesisler ortaktır ve tesiste konaklama yapmayanlara da açıktır. Misafirler için 1, 2, 3 ve 4 kişilik oda seçenekleriyle toplam 221 oda bulunmaktadır. 600 yataklı tesiste her odada özel banyo/wc, mutfak teşkilatı (mini buzdolabı-elektrikli ocak), TV ve klima bulunmaktadır.

Ulaşım

İYTE Kampüsü, İzmir’in Urla ilçesi Gülbahçe Köyü’ndedir. Kampüs, İzmir’e 60, Urla’ya 15, Çeşme’ye 35 km uzaklıktadır. Merkeze uzak olmasına rağmen, şehir ve çevre ilçelere ulaşımı sağlayan otobüs ve dolmuş seferleri var 

Kampüs içinde birimler arası ulaşım ücretsiz dolmuş ve ringlerle de sağlanabilmektedir.

 

İzleme Raporuna Ulaşmak İçin Tıklayınız

Prof. Dr. YUSUF BARAN

Gülbahçe, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, 35430 Urla/İzmir








Paylaş



Yorumlar Yorumlar   
Yorum Formu