Yeni Arayüze Geçiş Yap

Karadeniz Teknik Üniversitesi

Üniversite Adı
Karadeniz Teknik Üniversitesi
Devlet

  • Diş Hekimliği Fakültesi
  • Eczacılık Fakültesi
  • Edebiyat Fakültesi
  • Fen Fakültesi
  • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
  • Mimarlık Fakültesi
  • Mühendislik Fakültesi
  • Of Teknoloji Fakültesi
  • Orman Fakültesi
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi
  • Tıp Fakültesi

  • Yabancı Diller Yüksekokulu

Abdullah Kanca Meslek Yüksekokulu
Araklı Meslek Yüksekokulu
Arsin Meslek Yüksekokulu
Çaykara Meslek Yüksekokulu
Maçka Meslek Yüksekokulu
Of Meslek Yüksekokulu
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
rabzon Meslek Yüksekokulu

Karadeniz Teknik Üniversitesi Hakkında Güncel Bilgiler

  • Üniversite Türü: Devlet Üniversitesi
  • Akademik Personel Sayısı: 2.192
  • Öğrenci Sayısı: 34.000(1482 uluslararası öğrenci)
  • Öğrenim Dili: İngilzce & Türkçe

Karadeniz Teknik Üniversitesi veya kısaca (KTÜ) 1955 yılında  Trabzon’da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Üniversitenin açılışı 20 Mayıs 1955 tarihinde dönemin Başbakanı Adnan Menderes tarafından yapılmıştır. Karadeniz Teknik Üniversitesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin en eski dördüncü üniversitesidir. İstanbul ve Ankara illeri dışında kurulan ilk üniversitedir. Ayrıca kurulan ikinci teknik üniversitedir

Bugün KTÜ’de 12 fakülte, 1 yüksekokul, 8 meslek yüksekokulunda 49 lisans ve 36 önlisans programı; 6 enstitüde 92 yüksek lisans ve 61 doktora programı 18 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile faaliyetlerini sürdürmektedir. KTÜ, güçlü akademik kadrosu, 34 bin öğrencisi ve 225 bini aşkın mezunu ile ülkemizin önde gelen üniversitelerinden biridir. Köklü geçmişi, oturmuş gelenekleri, eğitim-öğretim deneyimi, altyapısı, mükemmel kampüsü ve nitelikli eğitim-öğretim ve araştırma kadrosu ile KTÜ bir ekoldür.

Neden Karadeniz Teknik Üniversitesi ?

Dağların yeşiliyle denizin mavisinin buluştuğu ülkemizin en güzel kampüslerinden biri olan Karadeniz Teknik Üniversitesi KTÜ, 65 yıllık kurumsal kültüre ve eğitim tecrübesine sahiptir. Zengin ve örnek kütüphanesi, çağdaş ve ileri teknoloji ile donatılmış derslikleri ve laboratuvarları bütün olanakları ile öğrencilere sunulmaktadır. Uluslararası standartlarda ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim vermekte, bilimsel araştırma-geliştirme faaliyetleri ile hem ulusal ve uluslararası bilim literatürüne hem de ülkemizin ve bölgesinin teknolojik gelişimi ve kalkınmasına katkıda bulunmaktadır.

Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde eğitim dili Türkçe'dir. Ancak öğrenci talepleri ve ihtiyaçlar doğrultusunda güncellenen müfredata göre bölümlere yeni kayıt yaptıran öğrenciler lisans eğitimlerine başlamadan önce zorunlu İngilizce hazırlık programına devam etmek durumundadırlar. 22 bölümde zorunlu İngilizce hazırlık programı uygulanmaktadır ve ilgili bölümlerin öğrencileri lisans programı derslerine başlayabilmeleri için gerekli İngilizce yeterliliğini tamamlamalıdırlar. Yüksek lisans ve doktora programları da bu uygulama içerisinde yer almaktadır.

Ayrıca, hazırlık sınıfı bulunan bölümlerde devam eden dönemlerde %30'a varan oranda dersler İngilizce verilmektedir. Bununla birlikte, bazı lisansüstü dersleri de İngilizce verilmektedir. Ayrıca İnşaat Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği programlarında lisans düzeyinde %100 İngilizce eğitim-öğretim faaliyeti de sürdürülmektedir.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Uluslararasılaşma çalışmaları: Geçmiş birkaç yılı aşkın sürede çalışanları ilgilendiren uluslararası aktivitelerde ve Japonya’da, Merkez Asya Türk Cumhuriyetlerinde ve birçok Avrupa ülkelerinde bulunan üniversitelerle öğrenci değişimlerinde büyük bir artış olmuştur. Türkiye‘ de Sokrates–Erasmus programına ilk katılan üniversitelerden biri olan KTÜ, Gent Üniversitesi ile eşleşti ve Erasmus patentini 2003 yılında elde etti.(Patent no: 221082-IC-TR ERASMUS-EUC-1). O zamandan beri karşılıklı anlaşmaların, giden ve gelen öğrenci değişimlerinin sayısı düzenli olarak artmıştır. Asıl amaç yurt dışına gönderilen öğrenci kadar öğrenci kabul etmektir. Bu yüzden üniversite gelen öğrencilerin buradaki kalışlarını eğlenceli ve ödüllendirici bir serüven haline getirmelerine yardımcı olmak için elinden geleni yapmaktadır. 2014-2021 yılları arasında öğrenci ve personel değişimi Erasmus+ adı altında devam edecektir

AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi), öğrenci hareketliliğini kolaylaştırmak ve öğrencilerin yurtdışında gördükleri eğitimlerinin kendi ülkelerinde tanınmasını garanti altına almak için Avrupa Birliği tarafından geliştirilmiş bir akreditasyon sistemidir. Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Dairesi tarafından verilen en prestijli ödül AKTS etiketi için tüm Avrupa genelinde 31 farklı ülkeden yapılan başvuru çalışmalarında, aralarında Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin de bulunduğu beş Avrupa üniversitesi başarılı bulunmuş ve ödülü almaya hak kazanmıştır.

Üniversite, Erasmus Değişim Programlarının yanısıra AB ülkeleriyle ikili anlaşmaları bulunmaktadır. Özellikle mühendislik ve uygulamalı branşlardaki öğrencilerin staj amaçlı olarak AB ülkelerine gönderilmeleri için olanak sağlamıştır. Ayrıca, Comenius, Grundwig ve Youth gibi AB fonları da öğrencilerin kendilerini geliştirebilmesi adına yoğun olarak kullanılmaktadır. ABD ve Kanada ile yapılan ikili anlaşmalara göre karşılıklı olarak öğrencilerin bir ya da iki dönem boyunca anlaşmalı olunan kurumlarda öğrenim görebilirler. İsveç ve İngiltere'den bazı üniversitelerle yapılan anlaşmalara bağlı olarak mühendislik, iktisat ve işletme alanlarında çift diploma imkânı sağlanmıştır.

KTÜ'de Çift Anadal ve Yan Dal Programları uygulanmaktadır. Gerekli kosulları ve başarıyı sağlayan öğrenciler bu programlar aracılığıyla aynı dönem içinde çift lisans diploması ile mezun olma veya ilgi duydukları başka bir pogramda gerekli görülen dersleri alarak başarılı olmaları durumunda porgram hakkında yetkinliklerini gösteren sertifikaya sahip olma imkanına erişmekteler.

 Çift Anadal programına en erken 3., en geç 5. yarıyılın başında başvuru yapılabilmekte. Başvuru için genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 70 olması ve program boyunca akademik başarının devam ettirilmesi beklenir. Programı başarıyla bitiren öğrenciler iki lisans diploması alır.

Yandal programına en erken 3.,en geç 6. yarıyılın başında başvuru yapılabilmekte. Başvuru için genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 65 olması ve program boyunca akademik başarının devam ettirilmesi beklenir. Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Yandal Sertifikası verilir.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Kütüphane Olanakları: Biri Merkez-Kanuni Kampüsü (Faik Ahmet BARUTÇU Kütüphanesi) diğeri de Söğütlü-Fatih Kampüsü’nde (Ahmet Hilmi İMAMOĞLU Kütüphanesi) olmak üzere iki ana kütüphane bulunmaktadır. Kütüphane koleksiyonunda bulunan tüm materyaller YORDAM adı verilen otomasyon programına aktarılmış olup; katalog tarama ve sorgulama, kitap ayırtma gibi işlemler çevrimiçi ve çevrimdışı yapılabilmektedir. Ayrıca “Web Tabanlı Bilgi Hizmetleri” yle araştırmacılara danışma hizmeti verilmektedir. Kullanıcıların kaynaklar dan daha fazla yararlanabilmeleri için gerekli tüm donanım (bilgi tarama amaçlı 35 bilgisayar, lazer yazıcı ve tarayıcı) Kütüphanede bulunmaktadır.

Burs Olanakları

Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından burs, öğrenim kredisi ve kyk yurt bursu alabilirsiniz. Ayrıca Karadeniz Üniversitesi Vakfı başarılı ve maddi desteğe ihtiyacı olan öğrencilere maddi destek vermektedir.

Kısmi Zamanlı Çalışma: ihtiyaç duyulması halinde üniversitenin çeşitli birimlerinde kısmi zamanlı olarak geçici işlerde öğrenci çalıştırılabilmektedir. Başvuru şartları ve tarihleri Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı web sitesinde akademik yıl başlangıcında duyurulmaktadır.

Üniversite başarılı ve maddi durumu iyi olmayan öğrencileri tesbit ederek üniversite yemekhenelerinde ücretsiz yemek bursu ile desteklemektedir. 

Karadeniz Teknik Üniversitesi & Kampüs'te Yaşam

Üniversite birimleri; ana kampüs olarak bilinen Merkezi Kanuni Kampüsü, Fatih Kampüsü ve diğer kampüsler olmak üzere toplam oniki (12) yerleşkeden oluşmaktadır. Üniversite (1.665.000 ) m² taşınmaz alana sahiptir. 

Kanuni Kampüsü: Trabzon merekzine 10 dakikalık mesafede bulunmaktadır. Rektörlük Mühendislik Fakültesi Mimarlık Fakültesi Fen Fakültesi Edebiyat Fakültesi Orman Fakültesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Tıp Fakültesi Diş Hekimliği Fakültesi Eczacılık Fakültesi Hukuk Fakültesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Yabancı Diller Yüksekokulu Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu Sosyal Bilimler Enstitüsü Fen Bilimleri Enstitüsü Sağlık Bilimleri Enstitüsü Karadeniz Araştırmaları Enstitüsü Adli Bilimler Enstitüsü Araştırma Merkezleri  ve Trabzon Sağlık Yüksekokuluna ev sahipliği yapmaktadır.

Hareketli ortamı da huzurlu ortamı da sağlayan Karadeniz Teknik Üniversitesi Kampüsü’nde deniz kenarındaki tesislerde restoranlar ve kafeteryalar mevcut.

Fatih Kampüsü: (Söğütlü/Trabzon) Fatih Eğitim Fakültesi İletişim Fakültesi Devlet Konservatuvarı Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Trabzon İlahiyat Meslek Yüksekokulu Eğitim Bilimleri Enstitüsü'ne ev sahipliği yapmaktadır.

Akçaabat kampüsü: Güzel Sanatlar Fakültesi Trabzon Meslek Yüksekokulu'na ev sahipliği yapmaktadır.

Sürmene Kampüsü: (Sürmene/Trabzon) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Abdullah Kanca Meslek Yüksekokulu'na ev sahipliği yapmaktadır.

Muammer Dereli Kampüsü (Sürmene/Trabzon) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü'ne ev sahipliği yapmaktadır.

Beşikdüzü Kampüsü (Beşikdüzü/Trabzon) Beşikdüzü Meslek Yüksekokulu'na ev sahipliği yapmaktadır.

Of Kampüsü (Of/Trabzon)Of Teknoloji Fakültesi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

Vakfıkebir Kampüsü: Vakfıkebir Meslek Yüksekokulu'na ev sahipliği yapmaktadır.

Maçka Kampüsü: Maçka Meslek Yüksekokulu'na ev sahipliği yapmaktadır.

Arsin Kampüsü:Arsin Melek Yüksekokulu'na ev sahipliği yapmaktadır.

Yalıncak Kampüsü: İlahiyat Fakültesi'ne ev sahipliği yapmaktadır.

Sahil Kampüsü:Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Sahil Tesisleri' ne ev sahipliği yapmaktadır.

Merkez Kanuni Kampüsü'nde modern derslikler, similasyon odaları teorik bilgiyi uygulama ile destekleyen son teknolojiye sahip labaratuvar salonları bulunan Çarşı Binası, Karadeniz Teknik Üniversitesi öğrencilerinin her türlü ihtiyacını karşılayabileceği imkanlara sahiptir. Tam donanımlı bir postane normal mesai süresince her türlü hizmeti vermektedir. Çarşı Binası'nda ayrıca iki market, hediyelik eşya-tuhafiye mağazası, kırtasiye, kitap ve hediyelik eşya satış bürosu, berber, kuru temizleme, gazete bayii, fotokopi, lokanta ve kafeler mevcuttur.

Üniversitede akademik yıl  içerisinde Üniversite Tiyatro Topluluğunun ve çeşitli sanat merkezlerinin, derneklerin, organizasyon şirketlerinin tertipledikleri Dans ve Müzik yarışmaları, konserler, film gösterimleri ve şiir geceleri; her yıl Nisan ayında düzenlenen tiyatro festivalinde farklı üniversitelerin tiyatro guruplarının oyunları oynanmakta ve Üniversite öğrencilerin değişik oyunlar izlemesine olanak tanınmaktadır.

Üniversitenin halihazırda bir birlik oluşturma konusunda kılavuz içeren ve senatodan onaylı bir yönetmeliği bulunmaktadır. Kültür ve Spor İşleri Sağlık Müdürlüğün öğrenci kulüpleri binasında odaları bulunan her bir öğrenci birliği için ayrılan bütçesi vardır. Üniversite bünyesinde 100'ü aşkın, Akademik Kulüpler, Sosyal Kulüpler, Kültürel Kulüpler, Spor Kulüpleri olmak üzere her öğrenci profiline uygun kulüpler  mevcuttur.

Spor Olanakları

Üniversite gençliğinin yoğun ders programı dışındaki zamanlarını olumlu yönde ve eğitim amaçları doğrultusunda yapılacak spor faaliyetleri ile değerlendirmek Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığımızın önemli görevleri arasında yer almaktadır. Karadeniz Teknik Üniversitesi merkez Kanuni Kampüsü içerisinde bulunan çok sayıda spor tesisinden tüm öğrenciler serbestçe faydalanabilmekte ve tenisten futbola, basketboldan bedmingtona kadar çok değişik alanlarda spor yapabilmektedirler. öğrencilerinin spor yapma ihtiyaçlarını ve bu konudaki isteklerini düşünen Karadeniz Teknik Üniversitesi, ihtiyaca göre öğrenciler ve personel için tenis, basketbol, bedmington, squaş, satranç gibi spor dallarında kurslar düzenlemektedir.

Barınma Olanakları

Karadeniz Teknik Üniversitesi  il dışından gelen öğrencileri için barınma sorunu yoktur. Üniversitede Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı Merkez Kanuni Kampüsü içinde 1 kız, 2 erkek ve 1 karma öğrenci yurdu, Fatih Eğitim Kampüsü içindeki 2 kız, 2 erkek ve 1 karma öğrenci yurdu, Sürmene’de 1 karma yurt ve Trabzon şehir merkezinde de bir kız yurdu bulunmaktadır. Ayrıca, Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Muammer Dereli Kampüsü’nde Üniversiteye ait bir karma yurt mevcuttur. Bütün yurt binalarında kantin, kafeterya ve lokanta bulunmaktadır. Öğrenciler kahvaltı ve diğer ihtiyaçlarını buralardan sağlayabilmektedirler. Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı bu yurtlar dışında, özellikle merkez kampüs yakınında çok sayıda ve değişken donanımda özel öğrenci yurdu mevcuttur. 2011 yılında Trabzon'da yapılan "2011 Avrupa Gençlik Olimpiyatları" kapsamında merkez Kanuni Kampüsü içinde 8 bloktan oluşan Olimpiyat Köyü Yurtları olarak bilinen Kanuni Trabzon Doğu Karadeniz tesisleri, olimpiyatların ardından üniversite öğrencilerinin kullanımına tahsis edilmiştir

 

İzleme Raporuna Ulaşmak İçin Tıklayınız

Prof. Dr. HAMDULLAH ÇUVALCI

Üniversite, 61080 Ortahisar/Trabzon








Paylaş



Yorumlar Yorumlar   
Yorum Formu