Üniversite Türü: Devlet Üniversitesi
Akademik Personel Sayısı: 739
Öğrenci Sayısı: 17.268
Öğrenim Dili : Türkçe & İngilizce
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 2007 yılında Karaman İlin de kurulmuş bir devlet üniversitesi'dir. Kuruluşundan beri her geçen gün daha da gelişerek büyüyen Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, bugün kurumsal, akademik, fiziki ve beşeri yapılanmasını büyük oranda tamamlayarak ülkemizin önemli yükseköğretim kurumları arasında yerini almıştır
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi bünyesinde 11 Fakülte, 3 enstitü, 2 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu, 22 uygulama ve araştırma merkezi ile eğitim-öğretim hizmeti vermektedir. Üniversitenin şuan 1.200 civarında akademik ve idari personeli, 18 bin civarında öğrencisi ve 30 bine yakın mezunu bulunmaktadır.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Türk dilinin başkenti; gıda, tarım ve enerji alanında öncü illerimizden Karaman'da gençlerimizi Yunusça bir hayata ve yepyeni bir geleceğe hazırlıyor. Ülkemizin en güzel kampüsleri arasında gösterilen bir alanda eğitim görme olanağı, öğrenci odaklı yönetim anlayışı, Uluslararası geçerliliğe sahip diploma.Yurt içi ve yurt dışı öğrenci değişimi, modern laboratuvarlar, konferans salonları, kütüphane ve sosyal tesisler, her alanda engelsiz bir üniversite, kolay ulaşım ve barınma imkanlar ile öğrencilere her türlü bilimsel, akademik ve kültürel ortamı sağlamaktadır.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi en iyi üniversiteler arasında yer almak hedefine yakışır bir şekilde çalışmalarını sürdürmektedir. Türkiye’deki tüm fakülte ve yüksekokulların akademik performans sıralamasında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Kamil Özdağ Fen Fakültesi 1'inci, Mühendislik Fakültesi 3'üncü, Sağlık Bilimleri Fakültesi 10'uncu, Edebiyat Fakültesi 15'inci, Spor Bilimleri Fakültesi 17'inci, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 18'inci, İslami İlimler Fakültesi 29'uncu, Eğitim Fakültesi 32’inci olmuş
Ülkemizde öğretim elemanlarının akademik çalışmaları bakımından 10'uncu, İç Anadolu Bölgesinde ise ODTÜ'den sonra 2'nci sırada yer alan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, TÜBİTAK'a sunulan proje oranlarında yine ülkemizde ilk 10 üniversite arasındadır
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi uluslararasılaşmaya büyük önem vermektedir. Erasmus ve Mevlana değişim programları başta olmak üzere uluslararası işbirliği protokolleri kapsamında dünyanın farklı ülkelerindeki üniversitelerle karşılıklı değişim anlaşmaları bulunmaktadır. Erasmus Programı kapsamında Avrupa'nın 33 farklı ülkesindeki 70 üniversite ile 100'e yakın anlaşması bulunan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde bu anlaşmalar çerçevesinde bugüne kadar yaklaşık 400 öğrenci ve personel Avrupa'daki üniversitelerde eğitim-öğretim hareketliğinden faydalanmıştır.
Mevlana Programı kapsamında ise Asya'dan Avrupa ve Amerika'ya kadar dünyanın farklı kıtalarından yaklaşık 50 üniversite ile değişim anlaşması imzalanmış ve bugüne kadar onlarca öğrenci ve personel yurtdışındaki üniversitelerde eğitim-öğretim ve Ar-Ge çalışması amacıyla bulunmuştur. Ulusal değişim programı Farabi ile de Türkiye'deki 100'e yakın üniversite ile imzalanan protokoller kapsamında 200 civarında KMÜ öğrencisi yurtiçi değişim imkanından yararlanmıştır. Uluslararasılaşma hedeflerini her geçen gün daha da yükselten Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde dünyanın 40 farklı ülkesinden 700'e yakın yabancı uyruklu öğrenci eğitim-öğretim görmekte olup bu sayı gün geçtikçe artmaktadır.
Üniversitede Merkezi Araştırma Laboratuvarının yanında başta Uygulama Mutfağı ve Uygulama Oteli olmak üzere akademik birimlere bağlı olarak çok sayıda uygulama ve araştırma laboratuvarı ile mesleki eğitim atölyesi yer almaktadır.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi gerekli koşulları ve başarı sartını yerine getiren öğrencilerine Çift anadal ve Yan dal Programlarına katılım olanaği ile aynı dönem içinde iki lisans diploması ile mezun olmayı ve yan dal sertifikasına sahip olmayı sağlamaktadır. Başarı şartı olarak başvuru sırasındaki genel ağırlıklı not ortalamasının, Çift Anadal için en az 2.72, Yan Dal için en az 2.50 olması ve Çift Anadal lisans başvurusu için öğrencilerin programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibariyle ilk % 20 de bulunması gerekir
Üniversitenin Merkezi Kütüphanesi 300 bin kitap kapasitesi, 42 adet tek kişilik bireysel çalışma odası, 11 adet grup çalışma odası, 55 bilgisayardan oluşan internet erişim merkezi, engelli ve görsel-işitsel birimi, otomatik ödünç/iade istasyonu, şifreli kilitli emanet dolapları, katalog tarama üniteleri, 7/24 açık çalışma salonları, konferans ve seminer salonları, aynı anda 750 okuyucuyu ağırlama kapasitesi ile son derece modern bir araştırma altyapısına sahiptir.
Burs Olanakları
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi öğrencileri Kredi Yurtlar Kurumu'nun vermiş olduğu burs ve kredilerin yanında vakıf, dernek, özel sektör ve diğer kurumlardan da burs alabilmekteler. Ayrıca üniversitenin vereceği burslar fakültenin öğrenci işleri panolarından duyurular yapılmaktadır
Üniversite imkanları doğrultusunda başarılı ve maddi deteğe ihtiycı olan öğrencilere yemekhenelerinde üctersiz yemek olanağından fayadalandırmaktadır.
Yarı Zamanlı Çalışma: ihtiyaç duyulması halinde üniversitenin çeşitli birimlerinde kısmi zamanlı olarak geçici işlerde öğrenci çalıştırılabilmektedir. Başvuru şartları ve tarihleri Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı web sitesinde akademik yıl başlangıcında duyurulmaktadır.
Dünya genelinde en yeşil ve çevreci kampüslerin arasında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 545'inci sırada yer almıştır. Aynı zamanda engelsiz üniversite ödüllerine de sahip. Üniversitenin birimleri Eğitimde Erişilebilirlik kategorisinde iki yeşil, Mekânda Erişebilirlik kategorisinde dört turuncu, Sosyo-Kültürel Faaliyetlere Erişilebilirlik kategorisinde de bir mavi bayrak ödülü kazanmıştır. Toplamda yedi bayrak elde etmiş olan üniversiteyi her geçen gün daha da erişilebilir hale getirmek için çalışmalar aralıksız devam etmektedir.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin, Ermenek ve Kazım Karabekir'deki meslek yüksekokulları hariç, tüm akademik ve idari birimleri il merkezinde Yunus Emre Yerleşkesinde bulunmaktadır. İlçe yerleşkeleri dahil 1 milyon 686 bin metrekare alanıyla Türkiye'nin kampüs üniversiteleri arasında yer alan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde yeşil alanlar 300 bin metrekareye yaklaşırken ormanlık alanlar ise 190 bin metrekareyi geçmiştir.
Teknik altyapısı bakımından modern konferans salonları ve 1.500 kişilik açık hava tiyatrosu ile üniversite her türlü bilimsel, kültürel ve sportif faaliyeti rahatlıkla düzenleyecek kapasiteye sahiptir.
Üniversite, her yıl çok sayıda ulusal ya da uluslararası kongre ve sempozyuma ev sahipliği yapmaktadır. Üniversitede 80 civarında öğrenci topluluğu bulunmakta olup öğrencilerin kendilerini her alanda gerçekleştirebilmeleri adına topluluk faaliyetleri sonuna kadar desteklenmektedir. Sosyal ve kültürel faaliyetler açısından oldukça zengin bir eğitim-öğretim süreci geçiren üniversitede her yıl 400 civarında farklı etkinlik düzenlenmektedir. Bu etkinliklerle pek çok araştırmacı, yazar, şair, sanatçı, bürokrat ve bilim insanı öğrencilerle buluşmakta ve üniversitenin evrensel iklimine katkı sunmaktadırlar. Öğrenci faaliyetlerinin yanı sıra Rektörlük olarak da Kitap Fuarı, Tanıtım Günleri, Kültür ve Spor Şenlikleri gibi etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca Karaman'da her yıl kutlanan Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi Anma Etkinlikleri'ne üniversite ciddi oranda katkı sunmaktadır.
Öğrenci Yaşam Merkezi 13 bin metrekarelik alana kurulu Öğrenci Yaşam Merkezinde yemekhane, kafeterya, lokanta, büfe, kırtasiye, bijuteri, bankamatik gibi öğrencilerin gereksinimlerine yönelik mekanlar yer almaktadır. 780 kişilik yemekhanede hem normal öğretim hem de ikinci öğretim öğrencileri için günde iki kez uygun fiyata yemek hizmeti sunulmaktadır.
Merkez Yerleşkede yer alan uluslararası standartlardaki spor kompleksinde 1.500 kişilik kapalı spor salonu, tenis kortu, basketbol, hentbol, voleybol ve futbol sahaları, koşu ve yürüyüş parkurları, tırmanma duvarı, fitness salonu, yarı olimpik yüzme havuzu ve stadyum bulunmakta olup Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi sporseverlerin ve özellikle de milli sporcuların sıklıkla tercih ettiği üniversiteler arasındadır.
Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna (KYK) ait öğrenci yurtları, barınma talebinin tamamına yakınını karşılamaktadır. Üniversite yerleşkesi çevresinde ve şehir merkezinde yer alan bu yurtlarda öğrenciler otel konforunda barınma hizmeti almaktadır. Ermenek ve Kazım Karabekir ilçelerdeki öğrenciler de yine Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait yurtlarda konaklamaktadır. Bunların dışında gerek il merkezinde gerekse ilçelerde yer alan pek çok özel yurt da öğrencilerin barınma gereksinimine farklı seçenekler oluşturmaktadır.
Üniversite yerleşkesi, otogara altı kilometre ve şehir merkezine üç kilometre uzaklıkta olup otogardan ve tren istasyonundan yerleşkeye tek araçla ulaşılabilmektedir. Şehrin hemen her bölgesinden belediye otobüsleri ve minibüslerle üniversiteye rahatlıkla ulaşmak mümkündür. Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtları yerleşke çevresinde bulunduğundan birçok öğrenci üniversiteye yürüyerek gelmektedir. Yerleşke içinde bisikletli ve engelliler için yollar yapılmış olup şehirden yerleşkeye bisikletle ulaşımı sağlayacak projeler tasarlanmıştır
Prof. Dr. Mehmet Gavgalı