Kayseri Üniversitesi 2018 tarihinde Erciyes Üniversitesi'ne bağlı çeşitli eğitim kurulumlarının birleştirilmesi ve yeni eğitim kurumlarının açılmasıyla Kayseri'de kurulmuştur. Bugün Kayseri Üniversitesi, 5 fakülte, 11 meslek yüksekokulu ve 1 lisansüstü enstitü 9 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Kayseri Üniversitesi, uygulama ve proje odaklı, iş dünyası ile bütünleşen, bölgesel kalkınmaya katkı sağlayan ve nitelikli insangücünü yetiştirerek toplumsal fayda oluşturan bir üniversitedir.
Üniversite ilk aşamada meslek yüksekokulu ağırlıklı olarak önlisans düzeyinde mesleki ve teknik eğitim veriyor olsa da, ilerleyen dönemlerde fakültelerinin faaliyete geçmesi ile akademik faaliyetlerini daha da zenginleştirmiştir. Ağırlıklı olarak ön lisans programaları lisans programları ve yükseklisans programaları ile öğrenci sayısı açısından Kayseri şehrinin ikinci büyük üniversitesi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir.
Kayseri Üniversitesi uygulama ve proje odaklı bir üniversite olarak iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, kamu ve özel sektör kurumlarıyla yakın bir işbirliği içerisinde bulunması ile bölgesine ve ülkemize üst düzeyde fayda sağlamak üzere tüm kaynaklarını ve imkânlarını seferber eden bir üniversitedir.
Ülkemiz sanayisinin ileri taşınmasına üst düzeyde katkı sağlayabilmek için, bir taraftan öğrencileri iş dünyasının başarılı iş insanlarıyla buluşturup onlara vizyon oluştururken, diğer taraftan da reel sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağı ihtiyaçlarını dikkate alarak eğitim programları yapılandırıyor Bu sayede öğrencilere mezuniyetlerinden sonra üst düzeyde istihdam imkânı sağlarken diğer taraftan da sektörün ihtiyaç duyduğu doğru meslek elemanlarını yetiştirmek suretiyle sanayinin gelişimine katkı sağlıyor
Öğrencilerin iş hayatına hazır olarak mezun olmaları için yoğun bir şekilde uygulama yapabilecekleri gelişmiş çok sayıda laboratuvar ve atölyeler mevcuttur. Mezunlarının uluslararası sahada da kabul görmesini önemsiyen üniversite Bu kapsamda öğrencilerin uluslararası programlar kapsamında farklı ülkelerde tecrübe kazanmaları için özel çaba gösterilmekte. Bu çabanın bir sonucu olarak Erasmus programı kapsamında 5 Avrupa Birliği ülkesinden üniversitelerle işbirliği anlaşmaları gerçekleştirmiştir
Üniversitede okuyan ihtiyaç sahibi öğrencilere Kredi Yurtlar Kurumu tarafından burs hizmeti verilmektedir. Öğrencilerin seçimleri ve bilgisayar kayıtları bu birimde yapılmaktadır. Kredi Yurtlar Kurumu tarafından burslar 12 ay süre ile verilmektedir. Bu kurumdan burs almayan başarılı ama maddi durumu iyi olamayan öğrencilere üniversite bünyesinde yemek bursu kısmi zamanlı çalışma imkanı bulunmaktadır
Kayseri Üniversitesi ana Kampüsü 15 Temmuz yerleşkesi ile birlikte 8 yerleşkede faaliyetlerine devam etmektedir. Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Mühendislik Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu, Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu, Mustafa Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu na ev sahipliği yapmaktadır.
Seyrani Kampüsü Bahçelievler Mahallesine yer almaktadır Develi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, İslami İlimler Fakültesi'ne ev sahipliğ yapmaktadır.
Develi Hüseyin Şahin Meslek Yüksekokulu, merkez kampüse 45 km. uzaklıktadır.
Yeşilhisar Meslek Yüksekokulu, merkez kampüse 71 km. uzaklıktadır.
Tomarza Mustafa Akıncıoğlu Meslek Yüksekokulu, merkez kampüse 47 km. uzaklıktadır.
İncesu Meslek Yüksekokulu, merkez kampüse 39 km. uzaktadır.
Yahyalı Meslek Yüksekokulu, merkez kampüse 80 km uzaklıktadır.
Pınarbaşı Meslek Yüksekokulu, merkez kampüse 86 km uzaklıktadır.
Bünyan Yerleşkesi Bünyan MYO' ya ev sahipliğ yapmaktadır, merkez kampüse 43 km. uzaklıktadır.
Kongre ve Kültür merkezi 15 Temmuz Yerleşkesi içerisinde faaliyet göstermekte olup içerisinde 1 adet 810 kişilik kongre salonu 2 adet 100 koltuk kapasiteli derslik bulunmaktadır.
Öğrencilerin ilgi alanlarına göre boş zamanlarını değerlendirmek, yeni ilgi alanları ile birlikte dinlenme ve eğlence alışkanlığı kazanmalarını sağlamak ve öğrencilerin kültürel ve sosyal etkinlikleri organize edilmektedir. Üniversite öğrencilerin aktif katılımlarıyla kişisel yeteneklerini mesleki bir ortamda geliştirmelerine hizmet etmektedir.
Üniversitenin bilimsel ve kültürel etkinlıiklerine ev sahiplği yapan; Kongre ve Kültür merkezi 15 Temmuz Yerleşkesi içerisinde faaliyet göstermekte olup içerisinde 1 adet 810 kişilik kongre salonu 2 adet 100 koltuk kapasiteli derslik bulunmaktadır. Üniversite öğrencilerine kongre, sempozyum, panel, konferans, seminer, toplantı vb. bilimsel faaliyetler ile konser, sergi, tiyatro, film, açılış törenleri, bahar şenliği gibi sosyal faaliyetleri kendisine bağlı hizmet birimleri aracılığı ile yürütmek, koordine ve kontrol etmektedir. Resmi törenler, özel gün ve haftalarla ilgili faaliyetler organize edilerek, etkinliklerin üniversite bünyesinde duyurulması sağlanmaktadır.
Kayseri Üniversitesi 15 Temmuz Yerleşkesinde bulunan spor tesisleri: Spor Salonu, Açık Halı Saha, Açık Basketbol Sahası, Açık Tenis Sahas ve Fitness Salonu bulunmaktadır.
Beslenme
Üniversite personel ve öğrencilerine öğle yemeği hizmeti Merkez kampüsü yemekhanelerinde ve ilçe kampüsleri öğrenci ve personel yemekhanelerinde Hazır Yemek Alımı hizmeti ile sağlanmaktadır.
Ayrıca, mutfak ve yemekhanelerinde, her 15 günde bir, düzenli olarak, hizmet ve yeterlilik belgeleri olan bir firmanın sertifikalı elemanları tarafından ilaçlama hizmeti verilmektedir. Su Depoları temizliği ise periyodik olarak yetkili firmalar tarafından yapılmaktadır.
Barınma Olanakları
Kayseri Üniversitesi'ne il dışından gelen öğrenciler KYK yurtları Özel Yurtlar ve Apart Daireler seçenekleri ile karşılamatadır.
Prof. Dr. KURTULUŞ KARAMUSTAFA