Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Araştırma Teknoloji Eğitim ve Kültür Vakfı (BARTEK) tarafından 2013 yılında Konya'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Yeni nesil üniversite konseptiyle alanında Türkiye’de öncü, dünyada örnek gösterilen uluslararası bir ihtisas ve araştırma üniversitesidir. Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi, Türkiye’nin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesidir ve eğitim dili İngilizcedir.
Üniversite bünyesinde 3 Fakülte ve 2 Enstitü ile 7 Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır. Bunlardan Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi bünyesinde Mühendislik Programları (Bilgisayar, Biyomühendislik, Gıda Mühendisliği, Elektrik-Elektronik ve Endüstri Mühendisliği) ile İç Mimarlık Bölümü; Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi bünyesinde İktisadi ve İdari Programlar (Ekonomi, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik) ile Psikoloji Bölümü; Tarım ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesinde Genetik ve Yaşam Bilimleri Programlarında (Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Moleküler Biyoloji ve Genetik) olmak üzere 11 farklı branşta lisans eğitimi verilmektedir.
Bilgiyi yüksek katma değere ve ürüne dönüştüren bir akademik hayatın parçası olarak henüz mezun olmadan Ar-Ge projelerinde yer alabilir, Sanayi ile iç içe bir eğitim alırken, alanında uzman, akademik derecelerini Türkiyenin ve dünyanın önde gelen üniversitelerinden almış, yurt içi ve yurt dışı proje deneyimine sahip seçkin akademisyenlerin deneyimlerinden faydalanabilir, Erasmus+ programına ilaveten KGTÜ’nün gerçekleştirdiği eğitim ve araştırma alanlarında uluslararası ikili işbirlikleri sayesinde yurt dışındaki pek çok üniversitenin sunduğu imkânlardan yararlanabilir, Üniversitenin istihdam olanaklarıyla mezun olduğunuz gün işe başalayabilirsiniz..
Üniversitesi olarak kurgulanmış ve program bazlı olarak uyguladığı yeni eğitim modelinde öğrenciler, öğretimlerinin ilk üç döneminde ortak bir ders programı izlemekte, dördüncü yarıyılın başından itibaren herhangi bir kısıt olmaksızın uzmanlaşmak istedikleri alanı ve bölümlerini seçmektedirler.
Üniversitenin öğrenim dili; Genetik ve Yaşam Bilimleri Programları”, “Mühendislik Programları” ve “İktisadi ve İdari Programlar” altında yer alan tüm bölümlerde (Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Biyomühendislik, Ekonomi, Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Moleküler Biyoloji ve Genetik) eğitim dili İngilizcedir. Psikoloji ve İç Mimarlık bölümlerin eğitim dili Türkçedir.
Üniversitenin istihdam garantisi hakkında; Torku’nun mimarı, Türkiye’nin sayılı sanayi kuruluşlarından Konya Şeker A.Ş. ve Anadolu Birlik Holding desteği ile kurulan üniversite, Anadolu Birlik Holding çatısı altındaki şirketlerin faaliyet gösterdiği alanlar olan gıda, enerji, bilişim, biyoteknoloji, kimya, malzeme, tarım, tohumculuk, hayvancılık, lojistik, tedarik zinciri yönetimi, pazarlama, dış ticaret ve benzeri sektörlerdeki farklı pozisyonlarda, mezuniyet derecesinin alındığı alan göz önünde bulundurularak işe yerleştirme garantisi vermektedir.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi öğrencileri henüz birinci sınıftan itibaren alanında uzman akademisyenlerin danışmanlığında üniversitenin ve TÜBİTAK destekli pek çok farklı projede yer alma fırsatına sahiptirler.
Öğrenciler derslere, uygulamalara, sınavlara ve öğretim elemanının gerekli gördüğü diğer akademik çalışmalara katılmak zorundadırlar. Teorik derslere %70, uygulamalı derslere %80 oranında devam zorunludur.
Üniversite öğrencilerine gerekli başarıyı sağladıkları taktirde Çift Ana Dal Programına, Yan Dal Programına ve kurum içi yatay geçiş imkanı sağlamaktadır.
Üniversitenin Lisans programları ücretleri ; iç Mimarlık ve Psikoloji bölümleri 2021 yılı için 32.500 diğer bölümler 30.500 şeklindedir.
Üniversite Kütüphanesi, üniversitenin eğitim, öğretim, araştırma ve toplumsal etkinliklerini desteklemek için farklı türden bilgi kaynaklarını (basılı ve elektronik kitaplar, dergiler, online veritabanları) kullanarak, ileri görüşlü, bilgi üreten, insan odaklı bakış açısıyla, hizmet vereceği kullanıcı gruplarının (öğrenci, idari ve akademik personel ile üniversitenin tüm paydaşları) zamanla değişen bilimsel, akademik ve entelektüel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, kaliteli bilgi hizmetleri üreterek ve gerekli ortamı sağlayarak, kullanıcılarının hayat boyu öğrenme aktivitelerini desteklemektedir. Üniversite kütüphanesinde öğrenci başına düşen basılı kitap sayısı 12,34, öğrenci başına düşen e-yayın sayısı 163,81dir.
Üniversitenin sağladığı eğitim burslarından faydalanan öğrenci oranı %100
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi öğrencilerini, öğrencilerin yerleşecekleri programlara göre burslu (tam burslu, eğitim ücretinden muaf), %50 indirimli (%50 burslu) ve ücretli olarak kabul etmektedir. Buna ilaveten 1. tercihinden başlayarak, en az ilk 2 tercihinde KGTÜ programlarını art arda (kesintisiz) tercih eden ve KGTÜ ortak programlarına (Genetik ve Yaşam Bilimleri Programları, İktisadi ve İdari Programlar, Mühendislik Programları) yerleşen öğrencilere, %50 indirimli programlar için yıllık eğitim ücretinde +%25 indirim (ilk eğitim ücretinden %75 indirim olacak şekilde), ücretli programlarda ise yıllık eğitim ücretinde %50 indirim uygulanmaktadır.
Şehit ve Gazi Çocuğu Bursu” kapsamında, İngilizce Hazırlık sınıfı dahil olmak üzere lisans ve lisansüstü eğitimde eğitim ücretinin %20’si oranında burs alabilmektedir.
2021-2022 BURS, TEŞVİK, İNDİRİM TABLOSU (LİSANS PROGRAMLARI) için tıklayınız.
Konya gıda ve Tarım Üniversitesi Beyşehir Caddesi üzerinde yer alan kampüsünde faaliyetlerine devam etmektedir. Kampus planına uygun olarak mevcut binaların yanı sıra ilk etapta yaklaşık 30.000 m2 alana sahip çağdaş normlara uygun ve oldukça donanımlı yeni eğitim ve araştırma binası ile sosyal tesisleri hizmete alınmıştır.
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nde öğrencileri tarafından kurulan ve farklı alanlarda faaliyet göstermekte olan 20’nin üzerinde öğrenci topluluğuna Rektörlük tarafından da her türlü destek sağlanmakta olup yıl boyunca öğrenci toplulukları gerek kampüsde gerekse kampüs dışında pek çok farklı etkinlik gerçekleştirmektedir
Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi il dışından gelen öğrencileri için Kampüs içerisinde 200 kişi kapasiteli yurdu ile barınma hizmeti vermektedir. Kampüs içerisindeki yurdunda 1 kişilik odalar 11.520 TL, 3 kişilik odalar 9.600 TL, 5 kişilik odalar 8.000 TL olarak ücretlendirilmiş olup fiyatlara kahvaltı ve KDV dahildir. Üniversite kampüsündeki yurdun kontenjanının dolması durumunda öğrencileri, üniversitenin anlaşması bulunan Konya’daki yurtlara yönlendirilmektedir.
Beyşehir Caddesi üzerinde yer alan kampüs, hem şehir içi hem de şehir dışı ulaşım açısından bölgesindeki en avantajlı konuma sahip üniversitelerin başında gelmektedir. Son derece merkezi konumuyla şehir içi ulaşılabilirlik açısından oldukça iyi bir konumda yer alan kampüse şehir dışından ulaşım da Konya Havalimanı ve karayolu ile son derece hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.
Konya’nın en merkezi yerinde, yüksek hızlı tren istasyonuna yaklaşık 10 dakikalık yürüyüş mesafesinde bulunan KGTÜ kampüsü, Konya’nın üç büyük ilçesinin (Meram, Selçuklu, Karatay) birbiriyle kesiştiği ayrıcalıklı bir noktada yer almaktadır.
Prof. Dr. Erol Turan