Meslek Yüksekokulu
Maltepe Üniversitesi, 1997 yılında İstanbul'da kurulan vakıf üniversitesidir. Anaokulundan Üniversiteye" sloganıyla Üniversitenin Mütevelli Heyeti Başkanı Hüseyin Şimşek tarafından 1991 yılında Marmara Eğitim Kurumları, 1996 yılında İstanbul Marmara Eğitim Vakfı (İMEV) ve 1997 yılında da Maltepe Üniversitesi (MÜ) kurulmuştur.
Tıp’tan Konservatuvar’a kadar geniş bir yelpazede 9 fakültesi, 1 konservatuvar, 2 yüksekokul, 1 meslek yüksekokulu ve 1 lisansüstü eğitim enstitüsü ile eğitimi veren Maltepe Üniversitesi, “Düşüncede Özgür, Eğitimde Çağdaş, Bilimde Evrensel” sloganıyla aktif, akılcı, özenli düşünen, okuyan, araştıran, üreten, çağdaş, hem iş birliğine yatkın hem rekabetçi aydın gençler yetiştirme amacına uygun çalışmalarını sürdürmektedir.
Maltepe Üniversitesi Maltepe/İstanbul'da geniç bir alanda eğitim köyü ismiyle andığı kampüste öğrenci yaşamına dair ne varsa bir kompleks içinde sunmaktadır. Şehrin gürültüsünden uzak doğa ile içiçe sağlam arkadaşlıkların kurulabileceği sosyal alanlar teorik eğitimi destekleyen uygulama alanları ile öğrenci memnuniyet anketinde üst sıralarda yer almaktadır.
Avrupa’nın en büyük ikinci üniversite platosu olan film platoları, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi bünyesindeki Yapı Malzemeleri Laboratuvarı, Hukuk Fakültesi için örnek mahkeme salonu; Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğrencileri için tasarım imkânı veren yapı atölyesi yaratıcılığı destekleyen uygulama alanları ile öğrencilerine geniş imkanlar sunmaktadır.Tıp Fakültesindeki öğrenciler teorik eğitimi destekleyen uygulama ve stajlarını Maltepe merkezdeki Maltepe Üniversitesi Hastanesi kompleksine yapılmaktadır.
Maltepe Üniversitesi uluslararasılaşmaya büyük önem vermektedir. Bu yöndeki ilk atılımlar, 2000’li yılların başında hayata geçirilmiş, 2004’te Erasmus Beyannamesi, 2007’de Genişletilmiş Erasmus Beyannamesi alınmış ve ülkemiz üniversitelerinin uluslararasılaşma konusunda attığı her adımda Maltepe Üniversitesi de her zaman ilkler arasında yer almıştır. Bu amaçla, öğrenci ve öğretim üyesi değişimi yapılmakta, ortak araştırma ve bilimsel çalışmalar için dünyadaki saygın üniversitelerle güçlü bağlantılar kurulmaktadır. Uluslararası değişim programları ve ortak projeler, Maltepe Üniversitesinin uluslararası niteliğinin önemli göstergeleri arasında yer almaktadır. Ayrıca, 2010 yılında lisans; 2012 yılında lisansüstü mezunlarına Diploma Eki verilmeye başlanmıştır.
Maltepe Üniversitesi 29 ülke, 114 üniversite ve 600’den fazla bölümle 176 Erasmus anlaşması ve 31 uluslararası anlaşması bulunmaktadır. Hareketlilik anlaşmaları kapsamında üniversitelere öğrenci ve akademik personel değişim programları uygulanmaktadır.
Bu kapsamdaki anlaşmalar aracılığıyla Üniversiteyi birçok yabancı öğretim üyesi ziyaret etmekte, konferans, seminer ve workshop düzenlemektedir. KA103 Erasmus+ hareketliliğinin yanı sıra Avrupa’daki üniversitelerle ve çeşitli kurumlarla uluslararası bilgi ortaklıkları ve stratejik anlaşmaları öngören KA2 projelerini hayata geçirmek üzere çalışmalar yapılmaktadır.
Üniversitesi, öğrencilerine anadal lisans programlarına ek olarak ikinci bir dalda lisans diploması alma, ya da bir yandal programında öğrenim görme olanağı tanımıştır. Maltepe Üniversitesi lisans öğrencileri, istedikleri ve gerekli koşulları yerine getirdikleri takdirde "Çift Anadal" ve "Yandal" programlarına girebilmektedirler.
Kütüphane Olanakları: Yaklaşık 3.200 m² alan içinde 200.000 ciltlik raf kapasitesine ve aynı anda 500 kişilik oturma alanına sahiptir. Öğrencilerin sesli çalışabilecekleri serbest çalışma odaları ve okuyucu bilgisayarları mevcut olup tüm bilgisayarlar internet bağlantılıdır. Çalışma masalarının tamamı özel aydınlatmalı ve elektrik prizleri bulunmaktadır. Kütüphane binasında kablosuz ağ bağlantısı vardır. Maltepe Üniversitesi öğrencileri, kütüphanenin doğal üyesidir ve ücretsiz ödünç kitap alabilirler. Akıllı kütüphane sistemiyle kullanıcılar destek almadan aradıkları kitapları en kısa sürede ulaşıp, ödünç verme cihazlarından hızla ve kolayca ödünç alabilmektedirler.
Mevcut 135.000’den fazla basılı ve 5.000.000’dan fazla elektronik kaynak bulunmakta ve koleksiyon sürekli olarak geliştirilmektedir. Üniversite kütüphanesinde öğrenci başına düşen e-yayın sayısı 680,92, öğrenci başına düşen basılı kitap sayısı 12,62'dir
Mlatepe Üniversitesi ücrete tabi bir Yükseköğretim kurumudur.Üniversitenin sağladığı eğitim burslarından faydalanan öğrenci oranı %36,91dir
ÖSYM Başarı Bursu ile Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda Maltepe Üniversitesinin %100 Burslu, %50 İndirimli ya da %25 İndirimli olarak yerleşilebilmektedir. *ÖSYM Bursları başarı durumuna bakılmaksızın azami eğitim süresi boyunca (zorunlu İngilizce programı için bir yıl, ön lisans programlarında dört yıl, lisans programlarında yedi yıl, (Tıp Fakültesinde dokuz yıl) kesintisiz olarak verilir. İl dışından tam burslu programlarına yerleşen Türkiye geneli başarı sıralaması 1 – 10.000 arasında olanlara ücretsiz barınma ve üç öğün yemek, 10.001-20.000 arasında olanlara ise yalnızca ücretsiz barınma imkânı sağlanmaktadır.
Ayrıca Kardeş Bursu, Personel Bursu, IB Uluslararası Bakalorya Bursu, Marmara Eğitim Kurumları Bursu, Akademik Başarı Bursu ve Sporcu Bursu gibi geniş burs sçenekleriyle eğitime destek vermektedir.
Meltepe Üniversitesi 2022-2023 akademik yılın öğrenim ücretleri;
İlköğretim Matematik Öğretmenliği (Ücretli) 96.249 TL
Okul Öncesi Öğretmenliği (Ücretli) 108.302 TL
Özel Eğitim Öğretmenliği (Ücretli) 73.762,65 TL
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (Ücretli) 102.151 TL
Mühendisllik ve Doğa Bilimleri Fakültesi /Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli) 111.402 TL
Tıp Fakültesi (Ücretli) 190.382 TL
Hemşirelik (Ücretli) 74.147,40 TL
Maltepe Üniversitesi tüm programların öğrenin ücretleri için tıklayınız
Çam ormanlarının arasında 1000 dönümlük bir arazi üzerinde yer alan Marmara Eğitim Köyü eğitim-öğretim, araştırma ve sosyal ve kültürel etkinlikler için sağladığı alanlarla her yıl 500 civarında faaliyete ev sahipliği yapan ve öğrencilerine dünya standartlarında canlı bir üniversite hayatı vadetmektedir.
Tüm Fakülte, Yüksekokul, Meslek Yüksekokulu, Konservatuvar ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsünün bir arada yer aldığı kampüste çok sayıda derslik, laboratuvar, atölye, farklı spor branşlarına yönelik hizmet veren spor tesisleri, 8 bin kişilik Açıkhava Tiyatrosu, film ve televizyon platoları, konferans salonları, otel ve kütüphanenin içinde bulunduğu dev bir eğitim kompleksidir.
Kampüste ayrıca öğrencilerin konaklama, yemek vb. günlük ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik yurtlar, yemekhaneler, restoranlar, kafeteryalar, çamaşırhane, Sağlık Merkezi, kuaför, Ozalit Baskı Merkezi, banka ATM’leri, marketler, sergi alanları, müze ve dans, fitness, spor salonları, yürüyüş alanları bulunmaktadır.
Üniversite öğrencilere akademik çalışmalarının dışında kalan zamanlarını ilgi ve yetenekleri doğrultusunda geliştirebilecekleri veya yeni ilgi alanları kazanabilecekleri ortam ve olanakları sağlamaktadır. Üniversite Mütevelli Heyeti ve Rektörlüğünün desteğiyle ulusal ve uluslararası etkinliğe ev sahipliği yapmakta. Bu etkinliklerin birçoğu Öğrenci Kulüpleri ve Öğrenci Konseyinin özverili gayret ve katkılarıyla gerçekleşmektedir Her yıl 500'e yakın etkinliğe ev sahipliği yapan Marmara Eğitim Köyü, eğitim-öğretim, araştırma ve sosyal ve kültürel etkinlikler için sağladığı alanlarla öğrencilerine dünya standartlarında canlı bir üniversite hayatı sunuyor.
Marmara Eğitim Köyünde futbol, açık-kapalı basketbol, açık-kapalı voleybol sahaları, açık-kapalı tenis kortları, olimpik yüzme havuzu, fitness salonu mevcut. Dersler ve laboratuvar çalışmalarından sonra spor alanlarından saat 19.00’a kadar yararlanabilirsiniz. Spor alanlarının kullanımıyla ilgili ayrıntılı bilgiyi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığından alabileceğiniz gibi, Üniversitemizin spor takımlarında da yer almanız mümkün. Ayrıca kulaklıklarınızı takarak Marmara Eğitim Köyünde yapacağınız bir yürüyüşle bu eşsiz doğanın keyfini çıkarabilirsiniz. Öğrencileri yürüyüş parkuru, tam olimpik yüzme havuzu, basketbol-futbol sahalarından ücretsiz olarak; fitness salonu, açık ve kapalı tenis kortlarından indirimli ücretli olarak faydalanabilmektedirler.
Maltepe Üniversitesinde il dışından gelen öğrencileri için barınma ihiyacanı giderecek, kız ve erkek öğrenci yurdu vardır. Çam ormanlarının arasında, deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edilmiş öğrenci yurdu kalıcı arkadaşlıkların kurulduğu, yardımlaşmanın ve paylaşmanın öğrenildiği, doğa ile iç içe, sağlıklı, rahat ve huzurlu bir yaşam olanağı sunuyoruz. Fakültelere/yüksekokullara olan yakınlığıyla avantaj sağlıyor. Güncel yurt ücretleri için tıklayınız
İstanbul’un farklı noktalarından kalkan İETT otobüslerine binerek Marmara Eğitimi Köyü Durağı’na seyahat edebilir ve kampüse ulaşımınızı kolaylıkla sağlayabilirsiniz. Kampüs içi ulaşım için ise ring seferleri kullanılmaktadır.
Prof. Dr. Edibe Sözen