Üniversite Türü: Devlet Üniversitesi
Akademik Personel sayıs: 3.216
Öğrenci Sayısı: 74.765 (2.566 uluslararası öğrenci)
Öğrenim Dilleri: Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça
Marmara Üniversitesi 1982 yılında İstanbul'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.
Acıbadem, Anadoluhisarı, Bağlarbaşı, Recep Tayyip Erdooğan Külliyesi (Başıbüyük), Dragos, Göztepe, Kartal ve Sultanahmet olmak üzere 8 yerleşkede faaliyet göstermektedir. Bünyesinde 18 Fakülte, 4 Yüksekokul, 4 Meslek Yüksekokulu, 12 Enstitü, 32 Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır.
Çünkü Marmara Üniversitesi eğitim kalitesi ile uluslarası geçerliliğe sahip diploma ile mezun olma imkanı sunuyor, Üniversitenin Fiziki ve Sosyal olanakları öğrencilerin çok yönlü bireyler olmasına ortam hazırlamakta.Teorik bilginin yanında Uygulamalı derslerin alanında uzman akademik kadroların rehberliğinde ilgili sektörlerdeki tüm gelişmeleri yakından takip ederek deneyimleme fırsatına erişen öğrencileri aranan bireyler olmasını sağlamaktadır.
2020 üniversite mezunlarının iş bulma endeksine göre Marmara Üniversitesi 7. sırada yer almıştır. Listede üniversitenin 76 akademik programı birinci, 60 akademik programı ilk üç sırada yer almıştır. Ayrıca, Listede ilk sırayı Marmara Üniversitesi Ekonomi ve Kamu Yönetimi, İlahiyat, Eğitim, Hukuk, Medya ve Basın mezunları almıştır.
Marmara Üniversitesi 879 program ile Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Arapça’dan oluşan 5 dilde eğitim veren Diploma programlarının uluslararası geçerliliği ile kamu sektöründe ve işletmelerin ekonomik, teknolojik gelişmelerine paralel olarak hazırlanmış olmasıyla öncü bir kuruluştur.
Çift Ana Dal ve Yan Dal Programları” da mevcut. 2,75 ve üstü ortalamaya sahip öğrenciler üçüncü veya beşinci yarıyılda Yan Dal Programına başvurabilirler. 3,25 ve üstü ortalamaya sahip öğrencilerin kendi alanında, 3,50 ve üstü ortalamaya sahip öğrencilerin ise her bölümle Çift Ana Dal yapabilmesi mümkün. Üçüncü ya da beşinci yarıyılda bu programa başvurabilirler.
Öğrencilerine; IAESTE ve AIESEC ile yurt dışında staj, ERASMUS ve FARABİ programları ile öğrenci değişim olanakları sunulmaktadır. Avrupa ve dünyadan farklı kurumlar ile yapılan iş birlikleri ile yurt dışında çalışma imkanı verilmektedir.
Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığına bağlı kütüphanelerde yaklaşık 100.000 cilt seviyesine ulaşmış kitap sayısı ve 750’nin üzerinde periyodik sürekli yayın sayısı ile uluslararası standartlarda bir kütüphane ve dünyanın en büyük elektronik veri tabanlarına ulaşım imkanı bulunmaktadır
Marmara Üniversitesi Öğrencilerinin öğrenimine devam edebilmek için ekonomik desteğe ihtiyaç duyan başarılı öğrencilere çeşitli kurum, vakıf, dernek ve şirketler tarafından burs/kredi verilmektedir. Bu kurumların başında Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu gelmektedir. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'na bağlı "Kısmi Zamanlı Öğrenci Bursu" ve "Yemek Bursu" hizmetleri imkanlar dahilinde verilmektedir.
Marmara Üniversitesi İstanbul’un Anadolu ve Avrupa yakasına dağılmış 8 yerleşkede faaliyet göstermektedir. Bunlardan Acıbadem, Anadoluhisarı, Bağlarbaşı, Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi (Başıbüyük), Göztepe, Kartal yerleşkeleri Anadolu yakasında, Sultanahmet yerleşkesi ise Avrupa yakasındadır. Ana kampüsü Göztepe yerleşkesidir. Üniversitenin çoğu fakültesi ve rektörlük gibi idari birimler bu yerleşkedir. Göztepe kampüsü lokasyon olarak merkezi bir konumdadır. Kadıköy sınırları içerisinde olan kampüs, Kadıköy iskelesine 15-20 dakika gibi kısa bir mesafede bulunmaktadır
Göztepe Yerleşkesi: Atatürk Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, İktisat Fakültesi, Teknoloji Fakültesi, İşletme Fakültesi, İletişim Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu, Takı Teknolojisi ve Tasarımı Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Avrupa Araştırmaları Enstitüsü, Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü, İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü, Sürekli Eğitim Merkezi ve Uzaktan Eğitim Merkezine ev sahipliği yapmaktadır.
Anadoluhisarı Yerleşkesi: Siyasal Bilgiler Fakültesi, Spor Bilimleri Fakültesi ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır.
Bağlarbaşı Yerleşkesi: İlâhiyat Fakültesi bulunmaktadır.
Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi (Başıbüyük): Maltepe de yer almaktadır. Tıp Fakültesi, Eczacılık, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Gastroenteroloji Enstitüsü, Nörolojik Bilimler Enstitüsü ve Marmara Aile Hekimliği Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır.
Kartal Yerleşkesi: Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu bulunmaktadır. D-100 Güney Yanyolu Üzeri, Cevizli Mahallesi, 34865 Kartal - İstanbul
Sultanahmet Yerleşkesi: Orta Doğu ve İslam Ülkeleri Araştırmaları Enstitüsü, İslam Ekonomisi ve Finansı Enstitüsü, Küresel Şehirler ve İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı bulunmaktadır.
Dragos Yerleşkesi: Mimarlık ve Tasarım Fakültesi bulunmaktadır.
Marmara Üniversite öğrencilere akademik çalışmalarının dışında kalan zamanlarını ilgi ve yetenekleri doğrultusunda geliştirebilecekleri veya yeni ilgi alanları kazanabilecekleri ortam ve olanakları sağlamaktadır. Üniversite her yıl akademik dönem boyunca 160' ı aşkın aktif öğrenci kulübü, çalışmalarına verdiği destek ile sayısı 1500' ü geçen etkinliğe ev sahipliği yapmakta. Marmara Üniversitesi öğrencilerinin değişik kültürel ve sportif alanlarda geniş bir etkinlik yelpazesi içinde üniversite yaşamının renkli atmosferini solumaları mümkündür.
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, voleybol, basketbol, dağcılık, tenis, masa tenisi ve satranç gibi alanlarda öğrenciler ve üniversite personeli için ücretsiz kurslar düzenlemektedir.
Marmara Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Şehit Ömer Halisdemir Spor Salonunda 643 kişi oturma kapasiteli basketbol-voleybol salonu, fitness salonu, masa tenisi salonu bulunmaktadır. Ayrıca bir adet açık hava tenis kortu, bir adet açık hava basketbol-voleybol sahası mevcuttur.
Hafta sonu öğrencilerine yönelik olarak ücretsiz kültür ve spor faaliyetleri bulunmaktadır. Göztepe Kampüsünde bulunan spor salonun da öğrencilerin ve personelin çeşitli spor faaliyetleri için yararlanması sağlanmakta ve Geleneksel Rektörlük Kupası Karşılaşmaları kapsamında Basketbol (Bayan-Erkek), Voleybol (Bayan-Erkek), Futbol (Bayan-Erkek), Masa tenisi turnuvası, Satranç turnuvası düzenlenmektedir.
Üniversitenin Göztepe Yerleşkesinde Özmen Aktar Kız Öğrenci Yurdu ve Handan Ertuğrul Kız Öğrenci Yurdu olmak üzere iki adet kız öğrenci yurdu bulunmaktadır. Özmen Aktar Kız Öğrenci Yurdu 336 öğrenci, Handan Ertuğrul Kız Öğrenci Yurdu ise 72 öğrenci kapasitesine sahiptir. Bununla birlikte yakın çevrede çeşitli kamu ve özel öğrenci yurtları da vardır. Ayrıca yerleşke içinde bulunan konukevi, tüm yıl öğrenci ve misafirlerin hizmetindedir
Prof. Dr. Mustafa Kurt