Yeni Arayüze Geçiş Yap

Muş Alparslan Üniversitesi

Üniversite Adı
Muş Alparslan Üniversitesi
Devlet

  • Eğitim Fakültesi
  • Diş Hekimliği Fakültesi
  • Fen Edebiyat Fakültesi
  • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
  • İletişim Fakültesi
  • İslami İlimler Fakültesi
  • Mühendislik-Mimarlık Fakültesi
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Spor Bilimleri Fakültesi
  • Uygulamalı Bilimler Fakültesi

  • Bulanık Meslek Yüksekokulu
  • Malazgirt Meslek Yüksekokulu
  • Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu
  • Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
  • Varto Meslek Yüksekokulu

Muş Alparslan Üniversitesi Hakkında Güncel Bilgiler

  • Üniversite Türü: Devlet Üniversitesi
  • Akademik Personel Sayısı: 680
  • Öğrnci Sayısı: 10.000
  • Öğrenim Dili: Türkçe

Muş Alparslan Üniversitesi 2007 yılında Muş ilinde kurulan bir Devlet Üniversitesidir. Öğrenmeyi öğrenen, bilgi üreten, geliştiren, yorumlayan, eleştirel düşünme becerisine sahip; toplumsal değerleriyle barışık, şahsiyet sahibi insanlar yetiştirmeyi ilke edinen Muş Alparslan Üniversitesi külliyesinin bu amaca tam anlamıyla hizmet edebilmesi için gerekli altyapı çalışmalarını kesintisiz biçimde sürdürülmektedir.

 2018 yılında iki önemli alanda Üniversite pilot devlet üniversitesi seçilmiştir. Bunlardan ilki ve en önemlisi, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması kapsamında seçilen 5 pilot devlet üniversitesi arasına Hayvancılık Projesi, İkincisi de Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm çalışmaları kapsamında pilot devlet üniversitesi seçilmiştir. 

Üniversite bünyesinde bulunan10 fakülte, 2 enstitü ve 6 meslek yüksekokulu 13 Uygulama ve Araştırma Merkezi 24 laboratuvar, 1 Merkezi Araştırma Laboratuvarı ve 6 toplantı salonunda Nitelikli eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma imkanları sunan, toplumsal sorunlara duyarlı, ürettiği bilgi ve yetiştirdiği insan gücüyle tercih edilen, bölgenin kültürel, ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayan bir üniversitedir

Muş Alparslan Üniversitesi öğrencileri genel başarı ve koşolları sağlaması durumunda çift Anadal Yan Dal  ve Kurum içi Yatay geçiş Programlarına katılabilmekteler. Genel akademik başarı not ortalaması en az 3.00 ve ana dal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması açısından en üst % 20 içinde yer alan öğrenciler başvurabilir. Öğrencinin alttan dersi olmamalıdır. Öğrenci çift ana dal diploma programına, ana dal lisans diploma programının üçüncü ve beşinci yarıyılları başında başvurabilir.

Muş Alparslan Üniversitesi uluslararasılaşmaya önem veren ve bunu başarılı bir şekilde yürüten bir kurumdur, Avrupa'nın değişik bölgelerinden 37 üniversite ile karşılıklı öğrenci ve personel değişim anlaşması bulunmaktadır. Toplamda 137 öğrenci hareketliliği,38 staj hareketliliği, 91 personel ders verme hareketliliği ve 84 personel eğitim alma kontenjanı mevcuttur. Ulusal Ajans tarafından üniversiteye sağlanan hibe desteği çerçevesinde her yıl 30 civarı öğrenci hareketliliği ve 15 civarı personel hareketliliği gerçekleştirebilecek kapasitesi mevcuttur. 

Muş Alparslan Üniversitesi'nin Aynı zamanda Asya Ülkeleri başta olamk üzere diğer dünya ülkeleri ile Mevlana Değişim Programı çerçevesinde 20'yi aşkın ülke ile protokolleri bulunmaktadır. Farabi Değişim Programı ile öğrencileri Ülkemizde bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi, Maramara Üniversitesi gibi önemli Yükseköğretim kurumlarından eğitim hayatlarının bir bölümünü başka bir üniversitede alma imkanına sahip olmaktalar.

Muş Alparslan Üniversitesi kampüsünde bulunan kütüphane 9.360 m2 kapalı alana sahip olup üç kattan oluşmaktadır.  Kütüphane binasında genel kitap koleksiyonları, yeni yayınlar, süreli yayınlar, tez-referans eserler bölümleri bulunmaktadır. Öğrencilerin bireysel olarak kullanabilecekleri özel çalışma alanları ya da grup halinde çalışmalarına kolaylık sağlayacak açık ve rahat çalışma alanları mevcuttur. Bunun yanı sıra, güncel gazete ve dergilerin bulunduğu okuma alanları ve sanatsal veya eğitsel ürünlerin sergilenmesi için özel alanlar öğrencilerin ve personelin hizmetindedir. Çok fonksiyonlu olan kütüphanede öğrencilerin uluslararası yayın ve dergilere ulaşımlarını kolaylaştıracak büyük bir internet salonu ve çalışma aralarında dinlenebilecekleri bir kafeterya vardır. Üniversite kütüphanesinde öğrenci başına düşen basılı kitap sayısı 7,38'dir

Muş Alparslan Üniversitesi Burs Olanakları 

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Burs-Kredi Yönetmeliğinin 8’inci maddesi uyarınca, YKS kontenjanının %20’si kadar burs kontenjanı ayrılmaktadır. Ayrıca  Muş’taki hem de ulusal pek çok vakıf, cemiyet ve dernek tarafından öğrencilere sağlanan çeşitli burslar mevcuttur. Muş Eğitim ve Kalkındırma Vakfı (MUŞVAK) tarafından kendisi, annesi ya da babası Muşlu olan öğrencilerden belirli koşulları taşıyan ve üniversite eğitimleri süresince bu koşulları koruyanlara aylık burs verilmektedir 

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), Uygulamalı Bilimler Fakültesinin “Bitkisel Üretim ve Teknolojileri” ile “Hayvansal Üretim ve Teknolojileri” bölümlerine ilk üç sırada yerleşen ve kayıt yaptıran öğrencilerine, eğitim süreleri boyunca, her yıl miktarı YÖK tarafından belirlenen miktarda Başarı Bursu vermektedir.

Üniversitenin birimlerinde Kısmî Zamanlı Çalışma İmkânı da bulunmaktadır.

Muş Alparslan Üniversitesi & Kampüs'te Yaşam

İlimiz Doğu Anadolu Bölgesi’ndedir. Muş, doğudan Ağrı, kuzeyden Erzurum, batıdan Bingöl’güneyden ise Diyarbakır illeri ile komşudur. Üniversite Muş-Diyarbakır (Kulp) Yolu 7. km’de bulunmaktadır.

Muş Alparslan Üniversitesi, teknolojik altyapısı, estetik mimarisi ve çevre düzenlemesiyle modern anlamda inşa edilen yeni kampüsünde Öğrenci ve akademisyenlere geniş imkanlar sağlayan yeni kampus alanında, 2 etaptan oluşan Eğitim ve Fen-Edebiyat Fakülte binaları ile 2 yarı olimpik yüzme havuzunun da içinde bulunduğu 16000 metrekare alana sahip 1500 kişilik spor kompleksi, iki binadan oluşan araştırma uygulama laboratuarları, modern dizaynı, teknolojik donanımı ve geniş alanıyla dikkat çeken kütüphane ve bilgi işlem merkezi, Rektörlük binası ve merkezi kafeterya gibi mekânlar yer almaktadır.  

Külliyedeki akademik birimlerinde yer alan salonların yanı sıra Kongre ve Kültür Merkezi, Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonu, Kütüphane, Spor Tesisleri ve Çarşı Merkezi de yıl boyunca çeşitli etkinlikler için kullanılmaktadır. Fiziksel mekanları öğrencilerin ve öğretim elemanların her tür akademik, sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliğine cevap verecek kapasitede ve donanımdadır.

Muş Alparslan Üniversitesi öğrencilerin sosyal, kültürel ve akademik gelişmelerini desteklemek için öğrenci kulüplerinin oluşmasını Üniversite yaşamının bir parçası olarak görmektedir. Bu kulüpler tarafından düzenlenen etkinliklerle öğrencilerin araştırıcı ve yaratıcı niteliklere sahip, kendine güvenen, girişimci ve sorumluluk bilinci gelişmiş bireyler olarak yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Üniversitede bünyesinde 50 ye yakın öğrenci kulübü aktif olarak faaliyet göstermektedir. Sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif etkinliklerin yapılması için üniversite imkanları dahilinde her türlü desteği sağlamaktadır. Akademik dönem içinde 100 lerce etkinlik ile Kampüs ortamı renklendirilmektedir.

Zengin bir kar örtüsüne sahip Muş, kar kalitesi, pist uzunlukları ve meyilleri açısından her türlü kayak uygulamalarına oldukça elverişlidir. Kasım ayında başlayan kar mevsimi nisan sonuna kadar devam etmektedir. Bu özellikler göz önüne alınarak İl Özel İdaresince Kayak Evi yapılarak hizmete sunulmuştur. Kayak Evi, şehir merkezine 8 km. uzaklıkta Kampüs yakınında bulunmaktadır. Muş’ta ayrıca dağ yürüyüşü ve rafting gibi doğa sporları da yapılmaktadır.

Muş Alparslan Üniversitesi Sportif Faaliyetler

Muş alparslan Üniversitesi öğrencileri bircok spor tesisinde ücretsiz yararlanabilmektedir. Külliyede yıl boyunca öğrencilerin ve personelin katılımına yönelik futbol, voleybol, masa tenisi gibi çeşitli branşlarda sportif turnuvalar tertiplenmektedir.
Spor Tesislerinde yer alan 2 adet yarı olimpik yüzme havuzlarımızın kullanımı öğrencileri için ücretsizdir. Kış mevsiminde ısıtma maliyetleri sebebiyle kapatılan yüzme havuzları faaliyet dönemleri ve seans saatleri hakkında Sağlık, Kültür ve Spor Dairesitarafından bilgilendirme yapılmaktadır.

Üniversiteye ait Çiftlik yerleşkesinde öğrencilerin ücretsiz kullanımı için 1 adet halı saha bulunmaktadır.
Külliyenin yanında bulunan Güzeltepe Kayak Merkezinde, üniversitede görevli öğretim elemanları  öğrencilere yönelik ücretsiz kayak kursları düzenlenmektedir. 

Barınma Olanakları

Muş Alparslan Üniverstesine il dışından gelen öğrenciler için il genelinde Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet göstermekte olan 5 adet yurt bulunmaktadır. Şehirde kız ve erkek öğrencilerin barınma ihtiyacının karşılandığı, yerel ve ulusal pek çok vakıf, cemiyet ve dernek yurdu da mevcuttur. Ayrıca şehir merkezinde özel sektöre ait çok sayıda ücretli öğrenci yurdu ile apart otel ve öğrenci evleri bulunmaktadır.

Ulaşım

Diyarbakır, Elazığ, Erzurum ve Van’a takriben üç saatlik mesafedeki Muş’a ülkemizin birçok ilinden düzenli otobüs seferleri bulunmaktadır. Muş-Diyarbakır (Kulp) Yolu 7. km’de bulunan külliyeye, şehir merkezinden hareket eden otobüslerle ulaşılabilmektedir. Muş ilinde Hava limani bulunmaktadır. Muş Sultan Alparslan Havalimanı şehir merkezine 17km,uzaklıktadır. THY, AnadoluJet, Pegasus gibi firmalar tarafından her gün İstanbul’a, Ankara’ya, İzmir’e ve Bursa’ya direkt, diğer şehirlere aktarmalı seferler yapılmaktadır.

 

 

İzleme Raporuna Ulaşmak İçin Tıklayınız

Prof. Dr. Mustafa Alican

Muş Alparslan Üniversitesi Külliyesi, Diyarbakır Yolu 7. km, 49250 Merkez/Muş








Paylaş



Yorumlar Yorumlar   
Yorum Formu