Necmettin Erbakan Üniversitesi 2010 yılında Konya ilinde kurulan bir Devlet Üniverstesidir.
Necmettin Erbakan Üniversitesi,Kültür ve medeniyetin beşiği, sanatın, tarihin ve bilimin birlikte yoğrulduğu şehirde 6 yerleşkede (Ahmet Keleşoğlu Yerleşkesi ,Ereğli Yerleşkesi Köyceğiz Yerleşkesi,Meram Sağlık Yerleşkesi, Seydişehir Yerleşkesi, 15 Temmuz Yerleşkesi) bünyesinde 20 Fakülte 4 Enstitü Yabancı Diller Yüksekokulu Türk Müziği Konservatuvarı 6 Meslek Yüksekokulu 26 Araştırma ve Uygulama Merkezi ile eğitim-öğretim ve bilimsel uygulamalarına devam etmektedir.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Üniversite sanayi sektörü arasındaki işbirliklerine büyük önem vermekte Öğrencilerin üniversite birinci sınıftan itibaren eğitim/öğretim takvimi içerisinde staj yapmalarını önemsiyor ve bu alanda önemli çalışmalar yapılmakta. Üniversitede fakülte, yüksekokul, enstitü, araştırma ve uygulama merkezlerin kullandıkları laboratuvarları günümüz şartlarına uygun şekilde geliştiriliyor bu anlamda üniversitenin araştırma altyapısını daha güçlü hale getiriliyor. Üniversite ismin taşıdığı Prof. Dr. Necmettin Erbakan hocanın ismine yakışır bir şekilde önce ülkemizde, ardından tüm dünyada adından söz edilen bir üniversite olması için var gücüyle çalışmakta.
Necmettin Erbakan Üniversitesi lisans programlarını başarıyla yürüten öğrenciler, ilgi duydukları başka bir dalda öğrenim görme imkanına (Yandal Programı) ya da ikinci bir dalda lisans diploması alma imkanına (Çift Anadal Programı) sahiptirler. Yandal ve Çift Anadal programları, ilgili bölümün ve Fakülte/Yüksekokul kurulunun önerisi ve Üniversite Senatosu'nun onayı ile açılır. Yandal programı en az 18, çift anadal programı ise en az 36 krediden oluşur. Her iki program da, ilgili anadal (bölüm/program) programının tüm derslerini kapsar. ÇiftAnadal Programına başvurmak isteyen öğrenciler genel akademik başarı not ortalaması en az 3.00 ve ana dal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması açısından en üst % 20 içinde yer alması gerekmektedir.
Necmettin Erbakan Üniversitesi gerekli başarı ve koşulları yerine getiren öğrencilerine AB ülkerleri ile Erasmus Değişim Programı Başta Asya ülkekleri olmak üzere diğer dünya ülkeleri ile Mevlana Değişim Programı ve Ulusal Farabi Değişim Programı kapsamında öğrenci hereketliliği imkanı sunmaktadır.
Necmettin erbakan Üniversitesi Merkez Kütüphanesi yoktur. Her Yerleşkelerde bulunan eğitim birimlerinin araştırma ihtiyacına cevap verecek düzeyde basılı, elektronik ve veri tabanı abonelikleri ile hizmet verilmektedir.
Necmettin Erbakan Üniversitesi & Kampüs'te YaşamNecmettin Erbakan Üniversitesi öğrencileri Kredi Yurtlar Kurumu’nun vermiş olduğu burs ve kredilerin yanında vakıf, dernek, özel sektör ve diğer kurumlardan da burs alabilir. Öğrenciler yeni eğitim öğretim yılı başladıktan sonra Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin internet sitesindeki duyuruları takip ederek burslardan haberdar olabilir. Ayrıca üniversitenin vereceği burslara fakültenin öğrenci işleri panolarından veya burs ofislerinden takip edebilirler. Burs almak için uygun durumda olan öğrenciler başvurularını internet üzerinden veya öğrenci işlerinden yapabilecekler.
Üniversitenin bulunduğu Konya ili ekonomisi, sosyal yaşamı, ulaşımı, imkanları ile ülkemizin en önemli öğrenci şehirlerinin başında geliyor. Üniversite çok yerleşkeli bir yapıya sahiptir. Köyceğiz, Meram Ahmet Keleşoğlu, Onbeş Temmuz, Diş Hekimliği Fakültesi, Rektörlük, Güzel Sanatlar Fakültesi, Simülasyon Merkezi, Seydişehir, Ereğli, Meram Tıp Fakültesi Eski ve Yeni Yerleşkeleri olmak üzere 11 yerleşke bulunmaktadır.
Ahmet Keleşoğlu Yerleşkesi; Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi, Ahmet Keleşoğlu İlahiyat Fakültesi, Fen Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü, Meram Meslek Yüksekokulu'na ev sahipliği yapmaktadır.
Meram Sağlık Yerleşkesi; Meram Tıp Fakültesi ve Hastanesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Hemşirelik Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü'ne ev sahipliği yapmaktadır.
Köyceğiz Yerleşkesi; Siyasal Bilgiler Fakültesi, Turizm Fakültesi, Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Merkezi Araştırma Laboratuvarı, Gastronomi Atölye ve Derslik Binası bulunmaktadır Mühendislik-Mimarlık ve Turizm Fakültelerinin kullandığı yaklaşık 3 bin 500 metrekarelik kapalı alana sahip ortak laboratuvar bulunmaktadır.
Necmettin Erbakan Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı bünyesinde oluşturulan 110'u aşkın çeşitli öğrenci toplulukları ve kulüpleri bulunmaktadır. Topluluklar yıl boyu sayısı 500'ü geçen etkinlikler gerçekleştirmekte, yıl sonunda düzenlenen gösteriler ile ülke çapında yapılan şenlik, festival ya da yarışmalarda Üniversiteyi temsil etmektedir.
Bahar Şenliği adı altında etkinlikler düzenlenmektedir. Bu organizasyonlarda satış ve tanıtım standları, film ve tiyatro gösterimleri, yarışmalar, konserler, halk oyunları, animasyonlar, paneller, söyleşiler gibi etkinlikler yer almaktadır. Özellikle bahar şenliğinde üniversite öğrencilerinin yanı sıra davetli olarak organizasyonlara katılan diğer üniversitelerin öğrenci topluluklarının gösterileri de etkinlikleri ayrı bir renk katmaktadır.
Öğrenci şehri olarak da bilinen Konya’da Üniversite, öğrencilerine hayat pahalılığını hissettirmeden geniş bir yelpazede birçok barınma olanağı sunmaktadır.
Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu başta olmak üzere özel yurtlar tarafından barınma imkanı sağlanmaktadır. Yine öğrenciler, Konya’da kendilerine uygun bir şekilde eve çıkmak suretiyle de barınmayla ilgili ihtiyaçlarını karşılayabilirler. Üniversitenin Köyceğiz Yerleşkesi içerisinde 1.500 kişilik erkek ve 1.500 kişilik kız öğrenci yurdunun yapımı tamamlanmış olup öğrencilerin kullanımına sunulmuştur.
Anadolu’nun merkezinde yer alan Konya, coğrafi konumu ve düz bir araziye sahip olması nedeniyle şehirlerarası ulaşımda hızlı, rahat ve ekonomik imkânlara sahiptir. Şehrin merkezinde yer alan Üniversitenin öğrencilerine ve çalışanlarına sunduğu olanaklar da benzersizdir. Eskişehir, Ankara’ya ve İstanbul'a Yüksek Hızlı Tren ile zamandan tasarruf ederek ulaşılabilmektedir. Havaalanı ile ülkemizin ve dünyanın pek çok merkezine uçakla ulaşılabilmektedir. Ülkemizin merkezinden tüm şehirlere ve Konya’nın bütün ilçelerine otobüsle kolaylıkla erişilebilmektedir.
Şehir içi ulaşım imkânları açısından ülkemizin en ayrıcalıklı şehirlerinden biri de Konya’dır. Şehrin büyük bir kısmına 24 saat hizmet veren hafif raylı sistem, şehrin her noktasına günün her saatinde ulaşım sağlayan dolmuş ve otobüs seferleri, bu seferlerden ekonomik olarak yararlanmayı sağlayan abonman sistemi bu ayrıcalıklardan bazılarıdır.
Öğrenciler, Üniversite yerleşkelerine şehir içi ulaşım alternatifleri ile ulaşabilirler.
Prof. Dr. CEM ZORLU