Özyeğin Üniversitesi 2007 yılında Hüsnü M. Özyeğin Vakfı tarafından İstanbul 'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir. Kuruluş çalışmalar 2005 yılında başlayan üniversite iş dünyası, öğretim üyeleri, üniversite ve lise öğrencilerinden oluşan 500'ü aşkın kişiyi kapsayan araştırmaların yanı sıra "Türkiye ve Dünyada Gelişen Sektörler ve Meslekler Araştırması" yapıldı. Bu araştırmaların sonuçlarından yola çıkılarak ARAMA Katılımlı Yönetim Danışmanlığı tarafından yürütülen tasarım çalışmaları ile üniversitenin temel değerleri ve vizyonu tüm paydaşlarla birlikte tartışıldı. İş dünyasından yöneticiler, öğretim üyeleri, üniversite öğrencileri ve yeni mezunların katıldığı çeşitli çalıştaylarda 300'ü aşkın kişi ile birlikte Özyeğin Üniversitesi'nin bu gün ki vizyonu oluşturulmuştur.
Belirlenen vizyon çerçevesinde çağdaş eğitim sistemi, yaşamla iç içe yenilikçi yapısı, sektörlerle iç içe eğitim yaklaşımı ve buna uygun oluşturduğu programlar ile özgün ve toplumsal gelişime katkı sağlayan bir üniversite olma hedefiyle, resmi olarak 18 Mayıs 2007’de kuruldu.
İlk öğrencilerini Eylül 2008'de İstanbul Altunizade Kampüsü’nde karşılayan üniversite, Eylül 2011’den itibaren Çekmeköy Kampüsü’nde eğitime başladı. Bünyesinde 6 Fakülte, 2 Yüksekokul, 3 Enstitü aralarında Girişim Fabrikası da bulunan 10 Uygulama ve Araştırma merkezi ile çatısı altında, toplam 23 lisans, 10 doktora programıyla eğitim veriyor. Çekmeköy’de bulunan kampüsünde, toplam 283 bin metrekare alanda öğrencilerini hayata hazırlıyor.
Yaşamla iç içe, araştırmacı ve girişimci bir öğrenim merkezi olarak topluma hizmet vermek amacıyla kurulan Özyeğin Üniversitesi, katma değer yaratan, yenilikçi eğitim modeli ile öğrencilerinin yükselen mesleklerde derinlemesine bilgi sahibi, yabancı dile hâkim, iletişim ve bilgi teknolojileri kullanımında yetkin, uygulama becerisi olan, girişimci, derslerde ve gerçek dünyada kazandığı donanım ve deneyimler ile çevresinde ve çalışacağı kurumlarda fark yaratma arzusu ve azmine sahip mezunlar olmasını hedefliyor. Sadece “profesyoneller” değil, “girişimciler” yetiştiriyor.
2011 yılında Özyeğin Üniversitesi çatısı altında hayata geçirilen Girişim Fabrikası, Türkiye’nin ilk iş hızlandırma programıdır. Girişim Fabrikası bu toprakların ötesinde hayalleri olan, hızlı ölçeklenebilir girişimleri fikir aşamasından ilk satışına kadar desteklemeyi hedefler.
İş dünyasıyla iç içe, uygulamalı bir eğitim verme felsefesiyle hareket eden Özyeğin Üniversitesi geliştirdiği modellerle öğrencileri için etkin staj programları düzenliyor.
Özyeğin Üniversitesi, yıl boyu düzenlediği çeşitli etkinliklerle iş dünyasının lider isimlerini öğrencilerle buluşturuyor. Bu etkinliklerde öğrenciler hem başarılı profesyonellerin ve girişimcilerin deneyimlerini dinleme, hem de onlarla bizzat tanışma şansı yakalıyorlar.
Özyeğin Üniversitesi’nin tüm eğitim programlarının tasarlanmasında Bologna süreci esas alınmaktadır. Hareketliliklerin ve yeterliklerin tanınmasını sağlamak ve şeffaflık ilkesini gözetmek amacıyla, müfredatını, Avrupa ve ulusal yeterlilikler çerçevesine dayanılarak hazırlanmıştır ve kredi dağılımı için AKTS kullanılmaktadır. ÖzÜ açıldığı ilk akademik yıl olan 2009’da Erasmus Genişletilmiş Üniversite Beyannamesi’ni almıştır. 2014-2020 yıllarını kapsayan dönem için Erasmus Beyannamesi alınarak, aktif olarak Erasmus programına katılım sağlanmıştır. Uluslararası değişim programları kapsamında gönderilen öğrenci sayısı 102 gelen öğrenci sayısı 29 'dur.
Özyeğin Üniversitesi’nin bir lisans programında devam ederken, Üniversite’nin diğer bir lisans diploma programına eş zamanlı devam etmeye olanak tanımakta ve ilgi duydukları başka bir lisans programı kapsamında belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda ders almak suretiyle, yandal sertifikası alabilmelerine olanak tanımak amacıyla yandal programları açılabilir.
Kütüphane Olanakları Verimli çalışma ortamı sunan, grup çalışmalarını teşvik eden, sıcak, keyifli gerçek bir yaşam ve öğrenme merkezi olarak tasarlanan kütüphane mekanında LCD televizyonlar ve yazı tahtaları ile donatılmış çok sayıda grup çalışma odası bulunur. 539.000+ E-Kitap, 61.000+Basılı Kitap, 3.400+ DVD, 131.000+E-Dergi, 105 Veri Tabanı koleksiyonuna sahip Üniversite kütüphanesinde öğrenci başına düşen basılı kitap sayısı 7,69, öğrenci başına düşen e-yayın sayısı 74,37'dir.
Özyeğin Üniversitesi ÖSYM giriş burslarına ek olarak, akademik başarı bursu, spor bursu, ihtiyaç bursu, yarı zamanlı çalışma bursu ve 2020 yılında eklenen Milli Sporcu Bursu ve Destek Bursu gibi ek burslarla öğrencilerni desteklemeye devam ediyor. Bugün sayıları 8.000’i aşan öğrencilerinin yüzde 84’ü öğrenimlerini burslu olarak sürdürüyor.
YKS ilk yerleştirme sonucuna göre Üniversitenin lisans programlarının tam burslu kontenjanlarına ilk altı tercihleri arasında yerleştirilen, daha önce bir yükseköğretim kurumunda lisans düzeyinden mezun olmamış olan ve ilgili programın puan türünde belirtilen başarı sıralamasına giren öğrencilere Ekim-Haziran aylarını kapsayacak şekilde yılda 9 ay süreyle aşağıdaki ek burslar tahsis edilir.
Başarı Sıralaması: İlk 100 olan öğrencilere 1.800 tl Nakit Burs+625 tl yemek bursu. B Tipi Oda (2 Kişi Ortak Kullanımlı Bölmeli Oda) ücretinden muafiyet
Başarı sırası : ilk 101-1000 arası olanlar 1250 tl nakit burs 625 tl yemek bursu B Tipi Oda (2 Kişi Ortak Kullanımlı Bölmeli Oda) ücretinden muafiyet
Başarı Sıralaması: 1001-5000 olanlar 800tl nakit burs, 625 tl yemek bursu, C Tipi Oda (3 Kişilik Banyolu Standart Oda) ücretinden muafiyet
YKS ilk yerleştirme sonucuna göre Üniversite lisans programlarının kısmi burslu (indirimli) kontenjanlarına ilk altı tercihi arasından yerleşen öğrencilerden uluslararası diplomaya sahip olanların, aşağıda belirtilen koşulları sağlamak şartıyla giriş (kontenjan) bursları:
%25 indirimli kontenjandan yerleştirildi ise öğrenim ücreti muafiyeti bursu %50’ye yükseltilir.
%50 indirimli kontenjandan yerleştirildi ise öğrenim ücreti muafiyeti bursu %75’e yükseltilir.
YKS ilk yerleştirme sonucuna göre Üniversitemizin aşağıda belirtilen burssuz veya kısmi burslu kontenjanlarına yine aşağıda belirtilen başarı sıralamasından yerleşen öğrencilere, daha önce bir yükseköğretim kurumunda lisans düzeyinden mezun olmamış olma şartıyla, 25% oranında ek öğrenim ücreti muafiyeti bursu sağlanır. Koşulları sağlayan öğrencilerin bursları, Öğrenci Hizmetleri tarafından kontrol edilip atanacaktır, burs tahsisi için ayrıca talep iletilmesine gerek yoktur.
Yerleşilecek Program ve Yerleşilecek Başarı Sırası Limiti
Mimarlık Lisans (İngilizce), İlk 150.000’den yerleşmek
Hukuk Lisans, İlk 125.000’den yerleşmek
Bilgisayar Mühendisliği Lisans, İlk 130.000’den yerleşmek
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Lisans, İlk 130.000’den yerleşmek
Endüstri Mühendisliği Lisans, İlk 130.000’den yerleşmek
Makina Mühendisliği Lisans, İlk 130.000’den yerleşmek
Psikoloji Lisans, İlk 250.000’den yerleşmek
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans İlk 300.000’den yerleşmek
Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü, Metropolün kaosundan uzak, insana doğada yaşıyor duygusunu veren ÖzÜ Çekmeköy Kampüsü Cambridge ve Princeton’ın binalarını da tasarlayan dünyanın önde gelen mimarlık firması tarafından çizimi yapılmış ve Türkiye’nin ilk LEED Gold Sertifikasına sahip sakin ve huzurlu bir üniversite yerleşkesidir. Toplam 280 bin metrekare alana kurulu kampüste, sessiz ve rahat çalışma odaları; modern sınıf ve laboratuvarları, 15.000 m2’ lik spor merkezi, 2.825 m2’ lik kütüphanesi, 350 ve 372 kişilik 2 oditoryumu ile öğrencilere her konuda imkân sağlanarak, akademik gelişimlerinin yanı sıra sosyal, sportif ve kültürel etkinliklerle iç içe yetişmeleri amaçlanıyor.
Özyeğin Üniversitesi, öğrenen odaklı vizyonu çerçevesinde öğrencilerine akademik, kültürel, psikolojik ve sosyal gelişime yönelik destek sunar. Öğrenci Gelişimi ve Deneyimi Birimi, Öğrenci Dekanlığı bünyesinde faaliyet gösteren bir birim olarak, Özyeğin Üniversitesi’nin öğrencilerine kazandırmayı amaçladığı araştırmaya dayalı eleştirel bakış, düşünsel zenginlik, sosyal bilinç ve sorumlulukların gelişimini destekler. Öğrencilerin etkin katılımları ile planlanan sosyal ve bireysel öğrenme projeleri, kulüp programları ve çeşitli kültürel etkinlikler düzenler, böylece zengin bir üniversite deneyiminin oluşmasını sağlar. Öğrencilerin üniversite yaşamına uyumunu kolaylaştırır ve onlara profesyonel yetkinlik ve becerilerini geliştirme fırsatları sunar.
Sosyal Etkinlikler Birimi, öğrencilerin sosyal, kültürel, sanatsal ve entelektüel gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla, coğunluğu aktif yaklaşık 50 öğrenci kulübü dahilinde etkinlikler düzenlemekte ve bu etkinliklerin gerçekleştirilme süreçlerinde öğrencilerin takım çalışması ve iletişim becerilerini geliştirmelerine destek vermektedir.
Özyeğin Üniversitesi Sportif faaliyetlere büyük önem vermektedir. Gönüllülük esasına göre öğrencilerine çeşitli branşlarda özel eğitim ve kurslar yapılır. Öğrencilerine her öğretim yılında 14 hafta üzerinden 2 kredili seçmeli ders olarak verilir. Bu derslerde amaç öğrencilere seçilen branşlarda temel teknik ve eğitim verebilmektir. Açılacak Branşlar öğrenci talepleri doğrultusunda her yıl güncellenir Çekmeköy Kampüsündeki Modern Spor Tesisleri 20.000 m2 lik geniş bir alan kapsamaktadır. Bu alan içerisinde;
Çekmeköy Kampüsü’nde bulunan 2.479 kişilik kapasiteye sahip yurt binaları her türlü ihtiyaç ve detay düşünülerek tasarlanmıştır. Yurt binalarında bir, üç ve dört kişilik kapasiteye kadar değişen farklı konaklama seçenekleriyle öğrencilerin kendilerini evlerinde hissedecekleri şekilde hizmet verilmektedir.
Tüm odalar banyolu olup oda içlerinde buzdolabı ve televizyon bulunmaktadır. Yurt binalarının ortak kullanım alanlarında ücretsiz çamaşırhane, grup etüt salonları, dinlenme ve misafir kabul salonu, sinema salonu, TV salonu, oyun alanları, kafeterya, market, yiyecek-içecek işletmeleri, revir ve ATM’ler bulunmaktadır. Kamera sistemi, merkezi ısınma, devamlı sıcak su, güvenlik, ambulans hizmeti ve kablosuz internet erişimi de yurdun sağladığı diğer imkânlar arasındadır. Yurt kompleksinde ayrıca öğrencilerin boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmelerine olanak sağlayan futbol sahası, basketbol ve voleybol sahaları ile tenis kortu ve fitness salonu da mevcuttur. Konaklama Hizmetleri Müdürlüğü, Yurt 3, Yurt 4 ve Yurt 6 olmak üzere 3 ayrı ofisten 7/24 hizmet vermektedir.
Ücretler oda tiplerine imkanlarına ve kaç kişilik olduğuna bağlı olarak 10.000 tl ile 30.000 tl arasında değişmektedir.
Kampüse, şehrin merkezi noktalarından toplu ulaşım araçları ile ulaşılabilir. Üniversitenin Mevcut Shuttle hizmetlerinden faydalanabilmek için Shuttle içerisinde nakit ödeme veya kampüs kimlik kartında bulunan bakiye ile indirimli ödeme yapma imkânı bulunmaktadır. Yüklenici firmanın üniversitede bulunan BKM kiosklarından, MyOzU veya Gürsel Web uygulaması üzerinden kampüs kimlik kartlarına kredi kartıyla dolum/para yükleme yapılabilir.
Prof. Dr. FERİDE ESRA GENÇTÜRK