Pamukkale Üniversitesi (PAÜ), 1992 yılında Denizli'de kurulmuş olan bir devlet üniversitesidir. Bünyesinde eğitim-öğretim sürdürülen 16 Fakülte, 3 Yüksekokul, 17 Meslek Yüksekokulu, 6 Enstitü ve 42 Araştırma ve Uygulama Merkezi bulunan Pamukkale Üniversitesi, akademik/idari personeli ve öğrencisi ile bilgiyi yaşamla bütünleştirerek, birbirinden farklı alanlarda ülkemizin ihtiyaç duyduğu çağdaş, bilgili, yaratıcı ve girişimci genç beyinler yetiştirmektedir.
Üniversitede yürütülen Erasmus Öğrenci hareketliliği programı kapsamında, yurt dışındaki üniversitelerde öğrenim görecek öğrencileri ile Üniversitenin değişik bölüm/programlarında öğrenim görmek üzere yerleştirilen Yabancı Öğrencilere PAÜSEM (Pamukkale Üniversitesi Sürekli Eğtim Merkezi) tarafından İngilizce, Almanca, İtalyanca ve Fransızca yabancı dil eğitimleri ve Türkçe dil eğitimleri verilmektedir
Bölümlerin eğitim kalitesi, proje kapasitesi, uluslararası işbirliği antlaşmaları her geçen gün daha üst düzeye çıkmaktadır. Erasmus ve Socrates programları bölümlerin çoğunda aktiftir. AB programları dışında üniversitenin değişik ülkelerdeki üniversitelerle birçok işbirliği antlaşması vardır. Dünyanın neresinde bilim varsa onu öğrenmek, neresinde büyük bir bilgin varsa onunla çalışmak, neresinde bilinmedik birşey varsa onu çözmek, neresinde karanlık varsa onu dağtımak Pamukkale Üniversitesi'nin vizyonudur. Avrupa'nın önde gelen üniversitelerinde sürdürülen 30 program ile işbirliği anlaşmaları imzalanmıştır.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Deprem Mühendisliği konularında en etkin şekilde çalışan üniversitelerden birisidir. Son 5 yılda bu konuda Pamukkale Üniversitesinde 3 Uluslararası proje, 1 DPT, 6 TÜBİTAK ve onlarca BAP projesi yürütülmüştür.
Pamukkale Üniversitesi'nde Çift anadal ve Yan Dal Programları uygulanmaktadır. Çift Ana Dal Programının amacı, Pamukkale Üniversitesi lisans programlarına kayıtlı olup, anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci bir anadal da lisans diploması almak üzere öğrenim görmelerini sağlamaktır.Aynı zamanda Üniversite fakültelerinin lisans programlarına devam eden başarılı öğrenciler kendi birimleri içerisinde aynı puan türü ile öğrenci alan farklı programları yan dal olarak seçebilme imkanı verilmektedir. Programa başvuru yapabilmek için yürütülen programda not ortalamasının 4.00 üzerinden 2.80 olması gerekmektedir. En erken 3. dönemin başında en geç 5. dönem başında başvuru yapılır.
Kütuphane Olanaklari
1900 metrekare alana sahip olan Pamukkale Üniversitesı Prof.Dr. Fuat Sezgin Kutuphanesi'nde 80.000'den fazla kitap bulunmaktadir.300 süreli yayın, 2100 lisans üstü tez ve 87 veritabanı ile öğrencilere hizmet vermektedir.
Öğrencilerin ekonomik durumları ve başarı durumlarına göre üniversite farklı burslar sağlamaktadır. Yine bölgedeki farklı sivil toplum kuruluşları da öğrencilere burs imkanları sunmaktadır.
Ayrıca öğrencileri belirlenen kontenjanlar dahilinde kendi Fakülte ve Yüksekokullarının bölüm, atölye, laboratuvar, kütüphane vb. birimlerinde, Merkez Kütüphanede veya Üniversite Rektörlüğüne bağlı idari birimlerde, her eğitim öğretim yılının güz ve bahar yarıyıllarında yarı zamanlı (ayda 60 saate kadar) olarak çalıştırılabilmektedirler.
Üniversite İmkanları dahilinde başarılı ve maddi durumu zayıf olan öğrencilere üniversite yemekhanesinde bir öğün yemek yeme bursu verilmektedir.
Ana yerleşke olan Kınıklı Yerleşkesi, Denizli’nin merkezindedir. Fakülteler, enstitüler, bazı yüksekokullar ile meslek yüksekokulları, sosyal ve spor tesisleri ile idari birimler bu kampüste konumlanmıştır. Denizli Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Çamlık Yerleşkesinde yer almaktadır. Şehir merkezindeki yerleşkelerin dışında ilçelerde de meslek yüksekokulları bulunmaktadır.
Pamukkale Üniversitesinin Denizli merkezde yer alan eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürdüğü Kınıklı Yerleşkesinde; 24 saat boyunca öğrencilerin hizmetine açık modern bir kütüphane, sempozyum, panel, çalıştay, konser, sergi gibi bilimsel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapabilecek Kongre ve Kültür Merkezi’nin yanı sıra Devlet Tiyatroları’nın oyunlarını sergilediği Hasan Kasapoğlu Kültür Merkezi yer almaktadır..Pamukkale Üniversitesinin ana kampüsü Denizli’nin merkezinde bulunan Kınıklı Kampüsüdür. Fakülteler, enstitüler, bazı yüksekokullar ile meslek yüksekokulları, sosyal ve spor tesisleri ile idari birimler bu kampüste yer almaktadır.
Üniversitenin Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'nca ögrencilerin ilgi alanlarına göre, bos zamanlarını degerlendirmek, yeni ilgi alanları ile birlikte dinlenme ve eglenme alıskanlıgı kazanmalarını saglamak, güzel sanatlarla ilgili faaliyetleri izlemelerini, sosyal, kültürel, sportif ve bilimsel ihtiyaçlarını karsılamak, isterlerse bu faaliyetlere katılmalarını da temin etmektir. Birim ayrıca, her yıl bahar senligi organizasyonu ve bir çok kültürel organizasyon gerçeklestirmektedir. Birim bünyesinde toplam 169 adet topluluk ve bu toplulukların 24861 kayıtlı ögrenci üyesi vardır. Topluluklara sadece üniversite ögrencileri üye olabilmektedir. Topluluklar; konferans, seminer, sergi, gezi, slayt gösterisi, tiyatro, sportif turnuvalar, konser ve yarısmalar gibi etkinliklerde bulunmaktadır
Üniversite Yerleşkesinde kapalı yüzme havuzu, fitness, tenis kortu, tartan pist ve basketbol alanlarının bulunduğu spor kompleksi mevcuttur.
Yerleşke içinde yer alan PAÜ Şehit Ömer Halisdemir Spor Bilimleri Araştırma ve Uygulama Merkezi uluslararası standartlara uygun sportif yarışmalar ve spor eğitiminin yapılabildiği büyük ölçekli, çok amaçlı, bütünleşmiş bir spor kompleksidir. Yine yerleşke içerisinde Devlet Tiyatrolarına ait bir sahnenin bulunuyor olması ve Kongre Kültür Merkezinin bulunması, tüm paydaşlara yönelik periyodik sanatsal ve kültürel faaliyetlerin düzenlenmesine imkân sağlamaktadır.
Denizli , İli olarak Honaz Dağı, Çökelez Dağı, Bozdağ, Çameli Yaylacık Dağı ve Pamukkale Örenyeri’ nde Yamaç Paraşütü, Honaz Dağı Milli Parkı, Beyağaç Kartal Gölü, Güney Şelalesi, Çal Ağlayan Kaya Şelalesinde Bisiklet Turları, Dalaman Çayı, Büyük Menderes’in Bekilli ve Çal ilçesi sınırları içerisindeki büyük kanyonlarda Kano-rafting, Işıklı ve Gökpınar Gölleri ile Adıgüzel Barajında su sporları gibi spor aktiviteleri ve spor turizmi yapılmaktadır bu aktivitelere katılmak isteyen öğrenciler için öğrenci kulüpleri organizasyonlar gerçekleştirmektedir.
Üniversitenin ana yerleşkesi olan Kınıklı Yerleşkesinde Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı 4150 öğrenci kapasiteli öğrenci yurtlarına sahiptir. Bu yurtlardaki odalar iki ya da dört öğrenci tarafından paylaşılır ve konaklama konusunda maddi imkânları sınırlı öğrencilere yöneliktir. Yurtta; çalışma salonları, kütüphane, oyun ve TV salonu, özel çamaşır yıkama ve ütü bölümü, kantin ve cafeler, kuaför ve çok amaçlı kapalı spor salonu, futbol sahası ve atletizm pisti bulunmaktadır. Bu yurtlarda kalmak istemeyen öğrenciler ise Denizli İlinde yerleşkeye yakın özel yurtları ve apart daireleri seçebilirler. Yurtlar ve apartlar tamamıyla mobilyalı olup aylık ücreti 100 Avro ile 250 avro arasındadır.
Denizli İlinin şehirlerarası otogar şehir merkezine otobüsle 15 dk uzaklıkta, kampüse 20 dk uzaklıktadır. Ayrıca Denizli-Aydın arası tren yolu ve Çardak ilçesinde havaalanı bulunmaktadır.
Şehir içi ulaşım metrobüs ve minibüsler ile sağlanmaktadır. Belediye otobüsleri kampus içine girmektedir.
Prof. Dr. AHMET KUTLUHAN