Piri Reis Üniversitesi 2008 yılında Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV) tarafından İstanbul'da kurulmuş bir vakıf üniversitesidir.
Kurucu vakıf, Mart 1995 kendi eğitim merkezi olan Tüdev Deniz Eğitim Merkezi’ni kurmuş olup, bu merkezde bu güne kadar 2100 zabitan yetiştirilmiştir.
TÜDEV, 4 Aralık 2003 tarihinde yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında Deniz Eğitim Merkezinin Yükseköğretim düzeyinde “Türk Denizcilik Üniversitesi” olarak hizmete devam etmesi kararı almış ve çalışmalara başlamıştır.
Uzun çabaların ardından 8 Şubat 2008 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan kanun ile tüzel kişilik kazanmış bulunan T.C. PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ kurulmuş ve Türk ve Dünya Denizciliğine kazandırmıştır.
Denizciliğn her alanında ihtisaslaşan Piri Reis Üniversitesi bünyesinde 5 Fakülte, 1 Enstitü, 1 Meslek Yüksekokulu, Similatör Merkezi, Piri Reis Gemisi ve Teknoparkı ie Gemiadamı Yetiştirme misyonunu gerçekleştirmektedir. Denizcilik ilgi alanı olan bireyler için en doğru adres Piri Reis Üniversitesi'dir.
Üniversitede öğrenim dili Fakültelerde, lisans programlarında %100 İngilizcedir. Denizcilik Meslek Yüksek Okulunda ise eğitim dili %30 ve %100 İngilizcedir. Üniversiteye kayıt olan öğrencilerin öğrenimlerine başlayabilmeleri için İngilizce yeterliliklerini kanıtlamaları gerekir.
Bu yeterliğe haiz olan öğrenciler Hazırlık sınıfını atlayarak, normal öğrenime başlayabilirler. Bu yeterliği olmayan her öğrenci için Lisans/Ön lisans sınıfları öncesi, Hazırlık Sınıfı zorunludur.
Üniversite, öğrencilerine ana lisans programlarına ek olarak ikinci bir dalda lisans diploması alma, ya da bir yan dal programında öğrenim görme olanağı tanımıştır. Piri Reis Üniversitesi lisans öğrencileri, istedikleri ve gerekli koşulları yerine getirdikleri takdirde "Çift Ana dal" (double major) ve "Yan dal" (minor) programlarına girebilmektedirler.
Piri Reis Üniversitesi uluslararası standartlarda bir yüksek öğretim kurumu olmayı hedeflediği için, AB Komisyonu Yürütme ajansı tarafından verilen genişletilmiş üyelik (EUCX) hakkını ilk akademik yılında kazanan Türkiye'de ilk üniversite olmuştur. Standart Erasmus üyeliğinden (EUC) farklı olan EUCX üyeliği Avrupa Birliği içinde her üniversite ile uzun dönem öğrenci, öğretim üyesi değişimi yapılabilmesine, ortak Avrupa Birliği projeleri yürütülmesine olanak vermektedir.
Kütüphane: Üniversite akademik ve idari personeli, önlisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri ve araştırmacıların kitap, süreli yayın, cd ve benzeri yazılı ve görsel materyalleri, online elektronik kaynakları hizmetine sunmaktadır. ANKOS ve TÜBİTAK-ULAKBİM gibi kütüphanecilik alanında faaliyet gösteren konsorsiyum ve kuruluşların da üyesidir. Kütüphanede işlemleri tamamlanmış 18743 basılı kaynak, 20 süreli yayın bulunmaktadır.
Merkezin raf kapasitesi 50.000 cilttir. Toplam 720 kişilik oturma kapasitesine sahip olan kütüphanede 64 adet elektronik donanımlı kişisel çalışma alanları ile dizüstü bilgisayarlarla kütüphane içinde kablosuz erişim; boş zamanlarını değerlendirici okuma salonu ve akıl oyunu satranç köşeleri ile de bilginin yanında düşünme ve çalışma ortamını da sunmaktadır.
PRU ücrete tabi bir üniversitedir. 2022-2023 Öğrenim Ücretleri:
Denizcilik Fakültesi Öğrenim Ücreti: 113.400,00TL+ KDV
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrenim Ücreti 113.400 TL+ KDV
Mühendislik Fakültesi Öğrenim Ücreti 113.400 TL+ KDV
Hukuk Fakültesi Öğrenim Ücreti: 129.600,00 TL+ KDV
Denizcilik Meslek Yüksekokulu Öğrenim Ücreti: 75.600 TL+ KDV
İngilizce Hazırlık Bölümü Öğrenim Ücreti
Hukuk Fakültesi dâhil Lisans ve Önlisans İngilizce Hazırlık Sınıfı Öğrenim Ücreti: 75.600 TL + KDV’dir.
Öğrencilerin %80’ine çeşitli oranlarda burs verilmekte. Ancak burs verilmeyen öğrencilere, Üniversite tarafından geliştirilen “Vadeli Öğrenim Sistemi” sayesinde kolaylık sağlanıyor. Bu sistemde eğer bir bölüme ücretli girildiyse o ücretinin de %80’ine kadar uygun görülen oranı okul bittikten sonra 4 -5 senede vadeli olarak ödeme imkânı sunuluyor.
ÖSYM Bursu: Zorunlu hazırlık sınıfı dahil (İsteğe bağlı hazırlık sınıfları hariç) olmak üzere verilecek olan burslarda, Burslu: öğrenim ücretinin tamamını; %75 İndirimli: öğrenim ücretinin dörtte üçünü; %50 İndirimli: öğrenim ücretinin yarısını ve %25 İndirimli: öğrenim ücretinin dörtte birini kapsamakta olup, öğrenciler öğrenim ücretinin geri kalan kısmını ödeyeceklerdir
Tercih Bursu: Üniversitenin ön lisans ve lisans programlarını iilk 1.2.3.4.ve 5. tercihine yerleşenlere ödemeleri gereken ücret üzerinden bölümüne göre %20, %40, ve %50 indirim uygulanmaktadır.
Sıralama Bursu: Sıralama olarak ilgili puan türlerinden ilk 30.000 dilimi içinde olup, ilk iki tercihten Üniversitenin; Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü ve Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümlerine girenlere normal öğrenim süresince her yıl 9 ay süreyle ayda 500.00 (Beş yüz) TL nakit burs desteği sağlanır.
Şehit Çocukları Bursu %50 oranında ücret indirimi yapılır.
Sporcu Bursu olarak %10 ile % 100 arasında sporcu indirimi yapılır.
Kız Öğrenci Bursu %10 indirim yapılır.
Kardeş Öğrenci Bursu %5 er indirim yapılır.
Denizcilik Meslek Lisesi Bursu %25, %50 burslu yerleşen öğrencilere %10’u indirim yapılır.
Başarı Bursu Ücretli ve kısmi burslu/indirimli öğrencilere üniversite hazırlık sınıfı hariç her akademik yılsonunda yapılacak değerlendirmeye göre Genel Ağırlıklı Not Ortalamasını 4.00 üzerinden 3.00 ve üstüne çıkaran her öğrenciye o yılı izleyen öğretim yılı ücretinden Mütevelli Heyetince akademik yılın başında ilan edilen kriterlere göre % 10, % 40, %75 oranlarında indirim yapılır. Bu bursun süresi bir (1) yıldır.
Piri Reis Üniversitesi 2013 yılından itibaren Uluslararası BREEAM Akreditasyonlu Türkiye’nin ilk çevre duyarlı Yeşil Kampüsünü hizmete sunarak bu eğitimi uluslararası akreditasyonu ile öğrenciye yaşatarak vermeye başlamıştır. Yeşil Kampüsü Tuzlada, Marmara Denizi sahilinde 30 dönüm arazide, yaklaşık 60,000 m2 kapalı eğitim hacmi ile hiznet vermektedir. İstanbul metropolünün tüm imkânlarına hızlı ve etkin ulaşım sağlanmaktadır. Yüksek standarları olan bir kampüste hem akademik hem sosyal ve kültürel açıdan tam donanımlı bir öğrencilik hayatı vadetmektedir.
Piri Reis Üniversitesi, sporun birçok branşında faaliyet göstermektedir. Spor çalışmaları üniversitede, branşlarında uzman antrenörler tarafından gerçekleştirilir:
Takımların oluşturulması, spor organizasyonlarına katılma ve organizasyon düzenleme konusunda üniversite gerekli altyapı ve teknik donanıma sahiptir. Bu altyapı ve teknik desteklerin dışında en önemli teşvik sportif faaliyetlere katılan öğrencilerin başarı derecelerine göre spor bursu ile desteklenmeleridir.
Spor Tasisleri: Çok amaçlı spor salonu, yüzme havuzu, jimnastik salonu, yürüyüş parkurları, bisiklet parkları, çeşitli oyun salonları bulunmaktadır.
27 öğrenci kulübüyle öğrenciler her türlü sosyal
Üniversiteye ait yurt binası için arsa alınmış ve projelendirmesi yapılmış olup; yurt inşaatı başlama aşamasına gelmiştir. Yakın semtlerde yurt imkanlarının yanısıra Tuzla'da uygun fiyatlı ev imkanları bulunmaktır. Tuzla ilçesi Üniversiteler bölgesi olmasından dolayı ev kiralama imkanları ve yaygınlığı fazladır. Bunun yanısıra öğrencilerin tercih edebileceği devlet ve özel birçok yurt imkanları mevcuttur.
Prof. Dr. Nafiz Anca