tpuan.combeta

Anadolu Üniversitesi

Anadolu Üniversitesi
Anadolu Üniversitesi
Üniversite Türü
Devlet
Üniversite Fakülteleri

  • Açıköğretim Fakültesi
  • Eczacılık Fakültesi
  • Edebiyat Fakültesi
  • Eğitim Fakültesi
  • Güzel Sanatlar Fakültesi
  • Hukuk Fakültesi
  • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
  • İktisat Fakültesi iletişim Bilimleri Fakültesi
  • İşletme Fakültesi
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Turizm Fakültesi

Üniversite Yüksekokulları

  • Devlet Konservatuvarı
  • Engelliler Entegre Yüksekokulu
  • Yabancı Diller Yüksekokulu

Üniversite MYO

  • Adalet MYO
  • Eskişehir MYO
  • Yunus Emre Sağlık Hizmetleri MYO

Üniversite Genel Bilgiler

Anadolu Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler

Üniversite Türü: Devlet 

Öğrenim Dili :Türkçe, İngilizce, Fransızca, Almanca ve Rusça

 Akademik Personel sayısı:1709

Örgün Eğitim Öğrenci Sayısı :23.000

Açıköğretim Öğrenci Sayısı 2.406.662

Yabancı Uyruklu Öğrenci Sayısı:4.070

Lisansüstü Öğrenci Sayısı :5.251

Eskişehir'de 1982 kurulan Anadolu üniversitesi  temelleri 1958 de kurulan Eskişehir İktisadi ve ticari İlimler Akademisiine dayanır.Bu yapılanma içinde EİTİA, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne (İİBF)  dönüştürülüp, 1972 de kurulanlan  Akademik Kapalı Devre Televizyon ile Eğitim Enstitüsü  İletişim Fakültesine dönüştürüldü  ve  yeni kurulan fakültelerl ( Eğitim Fakültesi, Edebiyat fakültesi,İşletme) ile kuruluşunu tamamladı.Günümüzde 3'ü açık ve uzaktan öğretim veren 12 Fakülte 1’i Devlet Konservatuvarı olmak üzere 3 Yüksekokul, 3 Meslek Yüksekokulu 6 Enstitü (4’ü yüksek lisans ve doktora düzeyi) ve 24 Uygulama ve  Araştırma Merkezine ev sahipliği yapıyor 

Anadolu üniversitesi yaptiğ ilklerle hem ülkemizde hem dünyada çağdaş dinamik ve yenilikçi üniversitelerin arsında yerini almıştır .

Anadolu Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Sistemi, ülkemizde çağdaş anlamda uzaktan eğitim modeli ile yükseköğretim yapan ilk kurumdur.6 Kasım 1981'de yürürlüğe giren ve Türk yükseköğretimini yeniden düzenleyen 2547 sayılı Kanun'un 5. ve 12. maddeleri, Türk üniversitelerine "Sürekli ve Açıköğretim Yapmak" hakkını tanımıştır.Daha sonra bu görev gerek bilimsel gerekse teknolojik açıdan eksiklerini kısa sürede tamamlamış olan Anadolu Üniversitesine 20 Temmuz 1982'de çıkartılan 41 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile verilmiştir. Mevcut İletişim Bilimleri Fakültesi bünyesi içinden doğan Açıköğretim Fakültesi böylece ülke düzeyinde uzaktan öğretim hizmeti ile görevlendirilmiştir.

Bugün uzaktan öğretim yapan üç fakültenin toplam öğrenci sayısı 2 milyonun üzerindedir. Bu sistemin geliştirilmesinde gösterilen başarı, farklı ülkelerde birçok kuruma örnek olmaktadır,

Anadolu Üniversitesi'nde kurulan Edebiyat fakültesi  1982 sonrasında ülkemizde Edebiyat Fakültesi adıyla kurulan ilk fakültedir, aynı şekilde İletişim sözcüğü de ilk kez bir bilim kuruluşunun adına girmiş ve  İletişim Bilimleri Fakültesi olarak sinema ve televizyon konusunda eğitim vermeye başlamıştır.

 Engelliler Entegre Yüksekokulu 1993-1994 eğitim-öğretim yılında faaliyete geçmiştir. Yükseköğretim düzeyinde işitme engelli bireylere yönelik eğitim sağlayan Türkiye’deki ilk ve tek okuldur Engelliler Araştırma Enstitüsü 1993 yılında 496 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kurulmuş ve 1994 yılında faaliyetlerine başlamıştır.Halen Türkiye'de alanındaki ilk ve tek Enstitü'dür. 

Yandal ve Anadal uygulamaları yanında, Farabi, Erasmus ve Mevlana programlarından yararlanabilen öğrenciler kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde isteğe bağlı staj yapabilme hakları ve buralarda çalışma olanakları bulunmaktadır.

Öğrenci sayısı bakımında Avrupa’da ilk sırada, dünyada ise 3. sırada olan büyük bir üniversitedir.

Burs İmkanları

Anadolu Üniversitesi Başarı bursları vermektedir.Bu burslar üniversiteye giriş sınavında, Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanı türlerinden alınan yerleştirme puanı sıralaması ile Güzel Sanatlar Fakültesi ve Devlet Konservatuarı tarafından yapılan özel yetenek sınavları sıralamasına dayalı burslardır.

Eğitimi Destekleme Vakfı tarafından verilen burslar karşılıksız olup, bir yıllık İngilizce hazırlık programı ile dört yıllık lisans eğitimi süresini kapsamaktadır. Sanata Destek Bursu, eğitimin herhangi bir yılında kullanılabilir. Bursların ön koşulu, öğrencilerin derecelerini belirleyen puan türü ile örgün eğitimde yerleştikleri bölümün puan türünün aynı olmasıdır. Birden fazla bursa hak kazanan bir öğrenci, yalnızca en yüksek tutardaki bursu kullanabilir. Ayrıntılar için anadolu üniversitesi resmi sayfasını inceliyebilirsiniz

Anadolu Ünivesitesi Kampüsü'nde Yaşam 

Anadolu Üniversitesi'nin, 866 bin 751 metrekarelik  Yunusemre Kampüsü Eskişehir'in merkezinde yer alıyor. Eskişehir yoğun öğrenci nüfusuyla ve ögrenci güvenliğiyle öğrenci şehri olarak biliniyor. Üniversitenin birimleri ve her birimin kendi içinde labaratuvarları bulunur. 325.000’den fazla basılı kaynağın yanı sıra birçok e-kaynağa da ulaşmanın mümkün olduğu merkez kütüphane, tatil günleri dâhil her gün öğrencilere 24 saat hizmet vermektedir. Ayrıca kütüphane bölgesinde gece 12:00-01:00 saatleri arasında sıcak çorba/çay/kahve ücretsiz olarak öğrencilere ikram edilmektedir.

Anadolu Üniversitesi akademik yaşamın yanı sıra yıl boyunca  konferans, panel, konser, tiyatro, sempozyum vb. birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır. Aynı zamanda öğrencilerin kendi eğitim ve ilgi alanlarına göre oluşturdukları 54 tane öğrenci kulübü vardır ve klüpler bu tür organizasyonların gerçekleşmesinde önemli rol üstlenmektedir.

Kampüs bünyesinde çeşitli müzeler (Cumhuriyet Tarhi Müzesi, Çağdaş Sanatlar Müzesi, Eğitim Karikatürleri Müzesi) Kültür ve Sanat Merkezleri (Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi ,İstanbul Kültür ve Sanat Merkezi, Kongre Merkezi, Öğrenci Merkezi,) Sinema Anadolu (haftanın dört günü bir vizyon filmlerini gösterildiği yer) Soyal ve kültürel tesisler (anadolu konukevi Anadolu misafirhane Ankara Konukevi İstanbul Aksaray Konukevi Odunpazarı Konukevi)  Akademik kulüp taş bina ve restoranlar bulunmaktadır.

Yurt olanakları 

Anadolu Üniversitesi, öğrengi şehri , dolayısıyla çok fazla kyk  yurdu özel yurtlar üniversite yakınlarında inşa edilen 1-1 apart  daireler ile öğrenciler tercihleri doğrultusunda barınma seçeneğini belirleme imkanına sahipler. 

Spor tesisleri 

Yunusemre kampüste bulunan yarı olimpik yüzme havuzunda, uluslararası standartlarda yapılmış spor salonlarında, tenis kortlarında, yeşil sahalarda her tür sporu yapabilme olanağını bulurken boş zamanlarını da en iyi şekilde değerlendirebilmektedir. Voleybol, basketbol, masa tenisi, step, aerobik sporlarının yapılmasına olanak sağlanan Spor Salonu, Üniversitenin katıldığı resmi müsabakalar ve fakülteler arası müsabakalarda kullanılmaktadır. 

Anadolu Üniversitisinin Öne Çıkanlar

 Anadolu Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Elemanı Yrd. Doç. Dr. Hülya Karaca Gençer’in “Maya Hücre Fabrikaları ile Taksol Öncülerinin Üretimi” projesi, 1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında TÜBİTAK’ta kabul edilen 3 proje arasında yer aldı

tıklayınız

"Türkiye'de en çok atıf alan ve H index'i en yüksek 6 bin akademisyen"in sıralandığı çalışmada, Anadolu Üniversitesinden birçok akademisyen yer alırken, 6 bin kişi arasından H index’ine göre 57. sırada yer alan Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci, atıf sayısına göre ise 54. olarak önemli bir başarıya imza attı. Anadolu Üniversitesi de birçok akademisyeni ile kurum sıralamasında üst sıralarda yer alarak, Türkiye’nin yüksek başarı gösteren üniversiteleri arasına girmeyi başardı.

Sivil Havacılık Yönetimi, Yönetim ve Organizasyon ve Pazarlama Alanlarında Teorik ve Uygulamalı ARDEB Proje Yazma Eğitimi tamamlandı

Prof. Dr. Deniz Taşcı yürütücülüğünde TÜBİTAK tarafından desteklenen “Sivil Havacılık Yönetimi, Yönetim ve Organizasyon ve Pazarlama Alanlarında Teorik ve Uygulamalı ARDEB Proje Yazma Eğitimi” programı 21-23 Ekim 2020 tarihlerinde Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde çevrim içi ortamda gerçekleştirildi.Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen etkinliğe bir övgü de TÜBİTAK BİDEB Programları Başkanlığı’ndan geldi ve etkinlik 2021 yılında yeniden düzenlenmesi için TÜBİTAK tarafından doğrudan desteklenenler arasında yerini aldı.

Anadolu Üniversitesinin, Engelliler Araştırma Enstitüsü projeleri TÜBİTAK’ta kabul edildi

tıklayınız

Anadolu Üniversitesine Bir Ödül de Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfından

Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV)’nin her yıl iki kategoride verdiği 2020 yılı TTGV Ödüllerinden, Refik Üreyen Ödülüne, teknolojinin Ar-Ge, lisanslama ve girişimcilik yolu ile ticarileştirilmesi süreçlerinin teknoloji transfer ofisi aracılığıyla bölgede yaygınlaştırılması ve girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesi konusunda liderlik ettiği çalışmalarıyla Anadolu Üniversitesi Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Birimi, Teknoloji Transfer Ofisi (ARİNKOM TTO) personeli Öğretim Görevlisi Dr. Orkun Başkan layık görüldü.

tıklayınız

Doç. Dr. Aras Bozkurt, GOGN Fred Mulder en iyi makale ödülünü aldı

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Uzaktan Eğitim Bölümü öğretim üyesi ve SODİGEM müdür yardımcısı Doç. Dr. Aras Bozkurt’un öncü yazar olduğu “A global outlook to the interrupti on of education due to COVID-19 pandemic: Navigating in a time of uncertainty and crisis” başlıklı çalışma, acil uzaktan eğitim (emergency remote education) uygulamalarının Covid-19 pandemisi nedeniyle ülkemizde ve dünyada gündemde olduğu süreçte uzaktan eğitim alanyazınına önemli katkı sağladı.

Doç. Dr. Bozkurt ayrıca, geçtiğimiz günlerde Green ThinkerZ tarafından verilen 2020 En İyi Uluslararası 50 Seçkin Editör Ödülü (Top 50 International Distinguished Editors 2020) ve Educational Technology Research and Development tarafından verilen 2020 Sıradışı Hakem Ödülü’nü (Outstanding Reviewer Award 2020) almaya hak kazanarak önemli bir başarıya daha imza atmıştı.

Anadolu üniversitesi: Dünyanın 28 ülkesinde nitelikli yükseköğretim hizmetleri sunan Anadolu Üniversitesi, ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yapılan sıralamada, 85 üniversite arasında 9. oldu.

 

Üniversite YÖK İzleme Raporu
İzleme Raporuna Ulaşmak İçin Tıklayınız
Üniversite Rektörü

Prof. Dr. Fuat Erdal

Üniversite Adresi
Yeşiltepe, Yeşiltepe Mahallesi, Anadolu Üniversitesi, Yunus Emre Kampüsü Rektörlük Binası, 26470 Tepebaşı/Eskişehir
Üniversite Konumu

Web sitemizde deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanıyoruz. Kullanılan çerez türleri: Zorunlu Çerezler ve Pazarlama Çerezleri. Çerez politikamızı okumak için buraya tıklayın.