tpuan.combeta

Sağlık Bilimleri Üniversitesi

Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Sağlık Bilimleri Üniversitesi
Üniversite Türü
Devlet
Üniversite Fakülteleri

  • Adana Tıp Fakültesi
  • Bursa Tıp fakültesi
  • Erzurum Tıp Fakültesi
  • Gülhane Diş Hekimliği Fakültesi
  • Gülhane Eczacılık Fakültesi
  • Gülhane Hemşirelik Fakültesi
  • Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Gülhane Tıp Fakültesi
  • Hamidiye Diş Hekimliği Fakültesi
  • Hamidiye Eczacılık Fakültesi
  • Hamidiye Hemşirelik Fakültesi
  • Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Hamidiye Tıp Fakültesi
  • Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  • Hamidiye Yaşam Bilimleri Fakültesi
  • İbni Sina Tıp Fakültesi
  • İzmir Tıp Fakültesi
  • Somali Magudişu Recep Tayyip Erdoğan Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Trabzon Tıp Fakültesi

Üniversite Yüksekokulları

Üniversite MYO

  • Bangsomoro Sultan Kudarat SHMYO
  • Buhara İbni Sina Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Gülhane Sağlık Meslek Yüksekokulu
  • Hamidiye Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
  • Somali Mogadişu Recep Tayyip Erdoğan SHMYO
  • Sudan Nyala SHMYO

Üniversite Genel Bilgiler

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hakkında Güncel Bilgiler

  • Üniversite Türü: Devlet Üniversitesi
  • Akademik Personel Sayısı: 2681
  • Öğrenci Sayısı: 17986 ( 1325 uluslararası öğrenci)
  • Öğrenim Dili :Türkçe & İngilizce

Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 2015 yılında İstanbul'da kurulan bir devlet üniversitesidir. Üniversite, geçmiş ile gelecek arasında köprü olmak üzere ilk kuruluş misyonuna uygun olarak Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane, Ankara Gülhane, Somali Mogadişu ve Sudan Nyla Külliyelerinde eğitim vermektedir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, lisans-ön lisans bölüm ve programlarını açarken devlet ve özel sektörde sağlık elemanı ihtiyacını gözeterek planlama yapmaktadır. Bu bağlamda mezunların iş bulma sorunu yaşama ihtimali hemen hemen yok denecek orandadır.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi fiili olarak 2015 yılında kurulmasına rağmen Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması (TÜMA) raporuna göre, Genel Memnuniyet Sıralamasında 18’inci, “Öğrenim Deneyimi Tatminkârlığı” sıralamasında 24’üncü, “Akademik Destek ve İlgi” sıralamasında 44’üncü , devlet ve vakıf üniversitelerinin “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet” sıralamasında 17’inci ve “Kişisel Gelişim ve Kariyer Desteği” Sıralamasında 21’inci olma başarısını göstermiştir.

Neden Sağlık bilimleri Üniversitesi?

Sağlık bilimleri Üniversitesi bünyesinde 19 Fakülte, 5 Enstitü, 6 Meslek Yüksekoklu, Rektörlüğe bağlı 5 Bölüm, 41 Uygulama ve Araştırma Merkezi teknoloji Taransfer Ofisi, Teknopark ile  yurtdışında ve yurtiçinde  eğitim- öğretim faaliyetlern devam etmektedir. Aynı zamanda yurtdışı eğitim dili Türkçe olan tek üniversite olma özelliğini de taşıyarak ülkemizi yurtdışında gururla temsil etmektedir.

Üniversite ile Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan birlikte kullanım protokolü kapsamında ülke genelindeki 58 Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan asistan doktorların tıpta uzmanlık eğitimi, Üniversitenin akademik ve idari birimleri aracılığıyla yürütülmektedir. Öğrencileri staj ve uygulama eğitimlerini bu hastanelerde yapma imkanına sahiptirler.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi araştırma ve geliştirme (AR-GE) çalışmalarına büyük önem vermektedir. ARGE merkezleri, sermayesi tamamen üniversiteye ait olarak kurulan Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş. ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Sağlık Teknokenti A.Ş. kurulmuş olup, çalışmalarını sürdürmektedir Teknokentte  sağlık yazılımları, sağlık danışmanlık hizmetleri, biyomedikal mühendislik hizmetleri kapsamında ürün ve materyal geliştirilmektedir.

Sağlık bilimleri Üniversitesi'nde Çift Anadal ve Yan Dal Programları henüz uygulanmamaktadır. Üniversitede Çift Anadal ve Yandal programının oluşturulmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğrencilerine erasmus öğrenci değişim programına katılarak bir sömestir ya da bir yılı yurtdışında anlaşmalı olunan üniversitelerden birinde geçirme fırsatı sunmaktadır. Bu amaçla açılışının ikinci yılında 2017’de Erasmus programlarından aktif şekilde faydalanmaya başlamıştır.  Program kapsamında Avrupa’nın İtalya, Portekiz, Polonya Litvanya, Almanya, Hollanda gibi farklı ülkeleri ile Erasmus Öğrenci Öğrenim ve Staj faaliyetlerine başlamıştır. Ayrıca program kapsamında uluslararası değişim programları ile gelen birçok yabancı öğrenciyi üniversitede ağırlamaktadır. Bu gün itibariyle Sağlık Bilimleri Üniversitesi, uluslararası değişim programları kapsamında 22 ülkeden 50’den fazla üniversiteyle öğrenci değişim programlarını gerçekleştirmektedir.

Sağlık bilimleri Ünivesitesi Kütüphanesinde meraklıları için nadir eserler koleksiyonunu oluşturmuştur. Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane Matbaasında basılan 26 adet Osmanlıca eser, ayrıca Kader Matbaası, Hilal Matbaası Cemiyet-i Tıbbiyye-i Osmaniye Matbaası vs. matbaalarda basılmış toplam 174 adet Osmanlıca Tıp ders kitapları mevcuttur. Kurum ve kişilerden gelen bağışlar içerisinde 1800’lü yıllardan 1920’li yıllara kadar Latince, Almanca, Fransızca gibi farklı dil ve konulara ait 671 eser bulunmaktadır. 2018 yılı içinde satın alma yoluyla Ali Haydar Bayat Arşivi ve nadir kitaplar ve 61 adet Osmanlıca sağlık ve tıp eserleri koleksiyona kazandırılmıştır. Osmanlıca E- Kaynaklar, İbrahim Müteferrika Koleksiyonu, 17 Kitap ve Müteferrika Mezar Kitabesi, Feridun Uzluk Koleksiyonu, 1500 Kitap dijitali, Süleymaniye Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürlüğünde mevcut sağlık el yazmalarının dijital kopyaları mevcuttur.

Burs olanakları

Sağlık Bilimleri Üniversitesi öğrencileri maddi durumunun yetersiz olduğunu belgelemek koşuluyla Kredi Yurtlar Kurumu’nun vermiş olduğu burs ve kredilerin yanında vakıf, dernek, özel sektör ve diğer kurumlardan da burs alabilmekteler

Ayrıca Sağlık Bilimleri Haydarpaşa Eğitim ve Yardımlaşma Derneği’ne (SAHADER) gerçek ve tüzel kişilerin yaptıkları bağışlardan sağlanan kaynaklar kullanılarak YKS puan sıralamasında Türkiye genelinde ilk 100'e giren ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi'ni tercih ederek kesin kayıt yaptıran öğrencilere aylık 3 bin lira, 101-500'e giren ve üniversitelerine kesin kayıt yaptıran öğrencilere aylık 2 bin lira, 501-1000'e giren ve üniversitelerini tercih ederek kesin kayıt yaptıran öğrencilere aylık bin lira üstün başarı bursu verilmekte

Sağlık Bilimleri Üniversitesi & Kampüs'te Yaşam

Sağlık Bilimleri Üniversitesi  İstanbul 'da bulunan Haydarpaşa Kampüsü 1894 yılında 2. Sultan Abdülhamid Han tarafından temeli atılan ve uzun süre Mekteb-i Tıbbiyye-i Şâhâne olarak hizmet veren yerleşkedeki rektörlük binasında tarihi doku ve kokusu ilk gunku gibi dimdik duruyor. Mekteb-i Tıbbiyye-i Şâhâne adıyla eğitime başlanan binanın mimari tasarımı, dönemin önde gelen mimarlarından Alexandre Vallaury ve Raimondo D'Aronco'ya aittir. Bina Haydarpaşa Askeri Hastanesi ve Selimiye kışlası mimari tarzıyla uyum içinde, 80 bin metrekarelik arsa üzerinde inşa edilmiştir. Dört kenarı koridorlarla çevrili dikdörtgen bir iç avlusu ile 54 bin metrekarelik inşaat alanına sahiptir.

Marmara Üniversitesi adına tahsisli olan Haydarpaşa Külliyesi, Kanun gereğince SAĞLIK TEMALI olarak kurulan İLK DEVLET ÜNİVERSİTESİ olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne Mekteb-i Tıbbiyye-i Şâhâne adıyla hizmet vermek üzere tahsis edilmiştir. Üniversitem, Mekteb-i Tıbbiyye-i Şâhâne (Hamidiye) Külliyesinde; Fakülte, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ve Enstitü birimleri olarak eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.  

15 Temmuz 2016 darbe girişimi sonrasında Gülhane Tıp Akademisi (GATA), 669 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile Üniversitemize devredilmiş olup eğitim faaliyetlerine ara verilmeden ve aksatılmadan devam edilmiştir. Üniversitemiz, Gülhane (Ankara) Külliyesinde; Fakülte, Sağlık Meslek Yüksekokulu ve Enstitü birimleri olarak eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Gülhane Külliyesinde;

Bunların dışında ülkemizin farklı illerinde Tıp Fakülteleri kurulmuş ve eğitim faaliyetleri devam etmektedir.

Üniversite bünyesinde kuruluşundan beri hizmet veren "Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı" tarafından öğrencilerin ilgi alanlarına göre boş zamanlarını değerlendirmelerini, yeni ilgi alanları ile birlikte dinlenme ve eğlence alışkanlığı kazanmalarını, kültür ve güzel sanatlarla ilgili faaliyetleri izlemelerini ve isterlerse katılmalarını teşvik eden hizmetler ile Öğrencilerinin eğitim, bilim, sağlık, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerle kişisel gelişimlerine katkıda bulunmak  öğrencilerin serbest zamanlarının etkin ve verimli değerlendirilmeleri, dinlenmeleri, aynı amaçlar doğrultusunda ortak hareket etme becerilerini geliştirmek, Üniversitenin ulusal ve uluslararası alanda tanıtımına yardımcı olmak amacıyla 38 adet öğrenci kulübü faaliyetlerini sürdürmektedir. Öğrencileri kulüp bünyesinde düzenledikleri faaliyetler ile takım çalışması, iletişim becerileri, proje yönetimi, sosyal çevre edinme ve iş ağlarını geliştirme fırsatları gibi kazanımlar elde etmektedir.

Beslenme

Üniversitenin Hamidiye Külliyesinde öğrenci ve personeline hizmet vermekte olan yemekhanelerinde yerinde üretim sistemiyle öğle yemeği servis edilmektedir. Ankara Gülhane Külliyesinde ise yine yerinde üretim sistemi ile üç öğün yemek hizmeti verilmektedir 4 kap yemekten oluşan yemek menüler diyetisyenler tarafından hazırlandıktan sonra onaydan geçirilmektedir. Yemek hazırlanması ve sunumu esnasında kullanılan gıda maddelerinin helal sertifikası olmasına ayrıca özen gösterilmektedir.

Barınma Olanakları

İstanbul külliyesinde bir adet misafirhane bulunmakta olup buradan öğrenci ve öğretim üyeleri yararlanabilmektedirler. Ankara Gülhane külliyemsinde ise misafir personel için konaklama imkanı veren apart daireler ve iki adet öğrenci yurdu kız ve erkek öğrenci yurtları olarak hizmet vermeye devam etmektedir.

Üniversiteye ait Ankara Gülhane Külliyesinde 1000 (bin) öğrenci kapasiteli kız ve erkek yurtları, ayrıca personeli tarafından kullanılan 499 adet lojman ve 48 adet apartları da mevcut olup takipleri üniversitenin ilgili birimince yapılmaktadır.

Ulaşım 

Mekteb-i Tıbbiyye-i Şâhâne (Hamidiye) Külliyesi

Selimiye Mah. Tıbbiye Cad. No:38 34668 Üsküdar, İstanbul

Üniversiteye; Kadıköy iskele meydanından ve Marmaray Ayrılık Çeşmesi istasyonundan 10 dakikada yürüyerek ulaşılabilir, Üsküdar meydanından araçla on dakikada ulaşılabilir.

Merkezi bir konuma sahip olan üniversite ulaşım konusunda diğer üniversitelere nazaran daha şanslı durumdadır. Ayrıca; Ümraniye, Üsküdar, Beykoz, Pendik yönünden Kadıköy’e giden otobüs ve minibüsler üniversitenin önünden geçmektedir.

Külliyeye on dakika yürüyüş mesafesinde olan Kadıköy meydanından kara, raylı sistem ve deniz yolu ile her yöne toplu ulaşım araçları bulunmaktadır.

Gülhane Külliyesi

Emrah Mah. 06018 Etlik/Keçiören/ANKARA

Üniversitenin Gülhane Külliyesine; Ankara’nın en merkezi uğrak yerleri olan Ulus ve Kızılay istikametlerine doğru tek ulaşım aracı ile hızlı ulaşım imkanı bulunmaktadır. Ayrıca Ankaray ve metro gibi toplu taşıma araçları sayesinde Ankara’nın pek çok noktasına kolayca ulaşılabilmektedir.

Külliye Ankara Şehir Terminal İşletmeleri (AŞTİ)’ye sadece 11 km, Tren Garı’na 7,5 km ve Esenboğa Hava Limanı’na 25 km mesafede yer almaktadır.

Üniversite YÖK İzleme Raporu
İzleme Raporuna Ulaşmak İçin Tıklayınız
Üniversite Rektörü

Prof. Dr. Kemalettin Aydın

Üniversite Adresi
Selimiye, Tıbbiye Cd No: 38, 34668 Üsküdar/İstanbul
Üniversite Konumu

Web sitemizde deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanıyoruz. Kullanılan çerez türleri: Zorunlu Çerezler ve Pazarlama Çerezleri. Çerez politikamızı okumak için buraya tıklayın.