Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi 2018 yılında Sakarya'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Sakarya Üniversitesinden bölünerek kurulan Üniversitenin temel amacı, normal üniversitelere nazaran uygulamalı mesleki eğitim amaçlıdır. Ayrıca üniversite Türkiye'de bulunan iki Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden birisidir.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi bünyesinde 6 Fakülte, 1 yüksekokul, 12 Meslek Yüksekokul, 1 Enstitü, 16 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Sakarya Üniversitesi kampüsünde faaliyetlerine devam etmektedir.
Üniversitede akredite olmuş program sayısının giderek artması uluslararasılaşma faaliyetlerini ve tercih edilebilirliği doğrudan etkilemektedir. ‘Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği’ (MÜDEK) tarafından uluslararası standartlarda mühendislik eğitimi verdiği onaylanan Türkiye’deki ilk ve tek Teknoloji Fakültesi SUBÜ' nde bulunmaktadır.
Üniversite, “Sahaya inmeden olmaz” düsturu ile hareket edilerek ortaya koyduğu +1 Eğitim Modeli ile bünyesindeki Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Fakülteleri, Yüksekokulları ve Meslek yüksekokulları ile öğrencilerini sektörle birlikte geleceğe hazırlamaktadır. Öğrencileri yaz stajı haricinde en az bir dönem ve tam zamanlı olarak kendi alanlarıyla ilgili işletmede eğitim görürken sigortalarını da üniversite karşılamaktadır. Üniversitenin mesleki uygulamaları yönetmek amacıyla oluşturduğu sistem sayesinde Meslek Yüksekokulları için 3+1, Fakülteler için 7+1 eğitim modeli uygulamaktadır.
Ayrıca sistem öğrenciye iş imkânı sağlama konusunda da yardımcı olmaktadır.Üniversite bünyesinde kurulan Kariyer Ofisi’yle de İŞKUR uzmanları, üniversite öğrencilerinin iş imkanlarını takip etmekte ve eğitimler vererek öğrencilere katkı sağlamaktadır.
Sakarya, Türkiye'nin Marmara bölgesinde sanayileşmiş şehirlerden biridir ve şehirde birçok büyük ve orta ölçekli işletme bulunmaktadır. Üniversite, endüstriyel çevre ve Sakarya Sanayi Odası (ATSO) ile yakın işbirliği içerisindedir. Ayrıca, öğrencilerine sadece Türkiye’de değil, AB ve AB üyesi olmayan ülkelerde de iş bulma fırsatı sunulmaktadır.
Sakarya Uylulamalı Bilimler Üniversitesi'nde Çift anadal ve Yan Dal Programları uygulanmaktadır. Çift Ana Dal Programının amacı, Üniversitenin lisans programlarına kayıtlı olup, anadal lisans programlarını üstün başarıyla yürüten öğrencilerin, aynı zamanda ikinci bir anadal da lisans diploması almak üzere öğrenim görmelerini sağlamaktır.Aynı zamanda Üniversite fakültelerinin lisans programlarına devam eden başarılı öğrenciler kendi birimleri içerisinde aynı puan türü ile öğrenci alan farklı programları yan dal olarak seçebilme imkanı verilmektedir. Programa başvuru yapabilmek için yürütülen programda not ortalamasının 4.00 üzerinden 2.80 olması gerekmektedir. En erken 3. dönemin başında en geç 5. dönem başında başvuru yapılır.
(SUBÜ)'de Uluslararası İlişkiler Birimi aktif olarak çalışmaktadır. AB ülkeriyle Erasmus Değişim Programı, AB Ülkekeleri dışında diğer dünya ülkeleriyle başta Asya ülkeleri olamak üzere Mevlana Değişim Programı, Ulusal Üniversiteler ile Farabi Değişim Programı ile öğrenci haraketliliği sağlamaktadır.
Avrupa’da 17 farklı ülke, 7 proje ve toplamda 300000 Euro üzerindeki proje ortaklığı devam etmektedir. Avrupa Komisyonu tarafından verilen Erasmus Beyannamesi; 2021-2027 yılları boyunca program ve ortak ülkelerdeki yükseköğretim kurumları ile öğrenci öğrenim ve staj hareketliliklerinin, akademik ve idari personellerin eğitim alma ile ders alma hareketlilikleri ve uluslararası projelere başvuruda bulunabilmelerinin teminatıdır.
Öğrenciler Kredi Yurtlar Kurumu(KYK) bursu ihtiyaçlarını belgelemek koşuluyla alabilmekteler.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Üniversitesi öğrencileri belirlenen kontenjanlar dahilinde kendi Fakülte ve Yüksekokullarının bölüm, atölye, laboratuvar, kütüphane vb. birimlerinde, Üniversite Rektörlüğüne bağlı idari birimlerde, her eğitim öğretim yılının güz ve bahar yarıyıllarında yarı zamanlı (ayda 60 saate kadar) olarak çalıştırılabilmektedirler.
Her akademik yılın başında, geçmiş yıllardaki uygulamalar, gözlenen ihtiyaçlar ve elde edilen performanslar ile bütçe imkânları dikkate alınarak, başarılı ve gelir düzeyi düşük öğrencilere yemek bursu verilmektedir.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi yeni kurulan bir üniversite olması sebebiyle kendisine ait bir merkezi kampüs alanı bulunmayıp, Rektörlük ve Daire Başkanlıkları Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsü içerisinde bulunan T2 binasında hizmet vermektedir. Açık ve kapalı alanların toplamı 286.275,01 m2 ’dir. Üniversitenin içerisinde 34 adet bilgisayar laboratuvarı olmak üzere toplam 60 adet laboratuvar, 46 adet ambar, arşiv ve atölye, personelin kullanımında olan 32 adet lojman, 1 adet eğitim ve dinlenme tesisi, 29 adet öğrenci kulübü ile 19 adet toplantı ve konferans salonu bulunmaktadır. Birimler ise 204 sınıf, 16 kantin ve kafeterya, 14 adet yemekhane, 305 adet akademik personel ofisi ile 160 adet idari personel ofisi vardır.
Üniversite bünyesinde 29 adet öğrenci kulüp ve toplulukları bulunmaktadır. Her bir topluluğa ait ayrıca bir alanı bulunmamakta olup öğrencileri kulüp faaliyetlerine ait toplantıları toplantı salonlarda gerçekleştirmektedirler.
Üniversite genelinde toplam 11 adet açık ve kapalı çok amaçlı spor kompleksinde modern aletlerden oluşan fitness center’ın yanı sıra basketbol, voleybol, futbol, hentbol, tenis, futsal, dağcılık, tekvando, karate, güreş, okçuluk, boks, aikido müsabakaları gerçekleştirilebilecek alanları ile dans salonları bulunmaktadır.
Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi il dışından gelen öğrencileri Yüksek Öğrenim öğrencileri için “Kredi ve Yurtlar Kurumu Yurtları”, “Sakarya Üniversitesi Esentepe Öğrenci Yurdu” ile çeşitli özel öğrenci yurtlarında barınma olanağı bulunmaktadır.
Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı merkez ve ilçelerde toplam 3.492 yatak kapasitesi bulunmaktadır. Bu kapasitenin 1938’i kız, 1554’ü ise erkek öğrenciler içindir.
Prof. Dr. MEHMET SARIBIYIK