Yeni Arayüze Geçiş Yap

Samsun Üniversitesi

Üniversite Adı
Samsun Üniversitesi
Devlet

  • Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi
  • İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi
  • İslami İlimler Fakültesi
  • Mimarlık ve Tasarım fakültesi
  • Mühendislik Fakültesi
  • Tıp Fakültesi

  • Sivil Havacılık Yüksekokulu

  • Kavak Meslek Yüksekokulu
  • Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Samsun Üniversitesi Hakkında Güncel Bilgiler

  • Üniversite Türü: Devlet Üniversitesi
  • Akademik Personel Sayısı: 204
  • Öğrenci Sayısı: 3.753 ( 106 uluslararası öğrenci)
  • Öğrenim Dili: Türkçe

Samsun Üniversitesi ya da kısaltmasıyla SAMÜ, 18 Mayıs 2018 tarihinde Samsun'da kurulan devlet üniversitesidir. Samsun'da kurulan ikinci üniversitedir.

Önlisans, lisans ve lisansüstü seviyelerinde eğitim veren Samsun Üniversitesi, yeni kurulan ve daha öncesinde var olup Ondokuz Mayıs Üniversitesine bağlı olan yapıların kendisine bağlanması ile kurulmuştur. Bünyesinde 6 Fakülte, 1 Yüksekokul, 2 Meslek Yüksekokul, 1 Enstitü, aralarında Bölgenin İlk ve Tek Sosyal İnovasyon Merkezi (SİM) bulunan 7 Uygulama ve Araştırma Merkezi ve  Uçuş Akademisi ile Karadeniz Bölgesi’nde, öncü ve yenilikçi bir üniversite olmak amacıyla teknolojik, toplumsal ve çevresel bütün sorunlara ilişkin farkındalığı olan üniversite; genç kuşaklara farkındalık ve sorumluluk aktarımını kendine ilke edinmiştir.

Fakültelerde anadal lisans programlarına devam eden başarılı öğrenciler aynı zamanda başka bir bölüm veya birimin eğitim öğretim programına devam ederek ikinci bir lisans diploması alabilme ve aynı birim içinde başka bir lisans programına geçiş yapabilme imkanı sağlanmaktadır üniversite fakültelerinin lisans programlarına devam eden başarılı öğrenciler kendi birimleri içerisinde aynı puan türü ile öğrenci alan farklı programları yan dal olarak seçebilme imkanı verilmektedir. Programa başvuru yapabilmek için yürütülen programda not ortalamasının 4.00 üzerinden 2.70 olması gerekmektedir. en erken 3. dönemin başında en geç 5. dönem başında başvuru yapılır.

Üniversite Erasmus+, Farabi ve Mevlana değişim programları ile öğrencilerine farklı üniversitelerde eğitim öğretim imkânı da sunuyor. Avrupa Birliği ülkelerinden üniversite öğrencilerini ağırlayan üniversite Avrupa Birliği ülkeleri ile AB ülkelerinin dışındaki ülkeler ile ülkemizdeki anlaşmalı olduğu üniversitelerde de öğrencilerine eğitim öğretim imkânı sunuyor.

Burs olanakları

Samsun Üniversitesi öğrencileri maddi durumlarının yetersizliğini belegelemek koşuluyla  Kredi Yurtlar Kurumu’nun vermiş olduğu burs ve kredilerin yanında vakıf, dernek, özel sektör ve diğer kurumlardan da burs alabilmekteler

Üniversitesi, ilk tercihi ile üniversiteye yerleşen her lisans öğrencisine normal eğitim süreleri (4 yıl) boyunca aylık 300 TL burs vermeyi planlamaktadır.

Her akademik yılın başında, geçmiş yıllardaki uygulamalar, gözlenen ihtiyaçlar ve elde edilen performanslar ile bütçe imkânları dikkate alınarak, başarılı ve gelir düzeyi düşük öğrencilere yemek bursu verilmektedir.

Yemek bursu başvuruları her öğrencinin kayıtlı bulunduğu eğitim öğretim birimine yapılır. Öğrencilerin müracatlarına ilişkin değerlendimeler birimlerce oluşturulacak ''Yemek Bursu Tespit Komisyonu'' tarafından ihtiyaç önceliğine göre tespit edilerek oluşturulacak bir tutanakla öncelik sırasına göre sıralanarak Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına teslim edilir. Listeler konsolide edilerek web sitesinde yayınlanır.

Yemek bursu almaya hak kazanan öğrenciler, akademik yıl boyunca, hafta içi günde bir öğün Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı yemekhanelerden ücretsiz yararlanır.

Samsun Üniversitesi & Kampüs'te Yaşam

Sadece öğretim yönüyle değil; aynı zamanda sosyal, kültürel ve sportif olarak da öğrencilerinin beklentilerini karşılayacak hedefler belirleyen Samsun Üniversitesi; bünyesinde kütüphane, sinema, kafeterya gibi sosyal ve kültürel ortamları, açık (futbol, basketbol, voleybol, kort tenisi, paintball) ve kapalı (masa tenisi, bilardo) sportif alanları ve kendilerine özgü doğal güzelliklere sahip yeşil kampüsleri ile öğrencilerine keyifli yaşam alanları sunmaktadır.

Samsun Üniversitesi ana Kampüsü Canikli Yereleşkesi: İktisadi, idari ve sosyal bilimler fakültesi ile mimarlık ve tasarım fakültesi olmak üzere iki eğitim biriminin bulunduğu Canik'teki yerleşkenin sosyal alanların ağırlıkta olduğu bir alan olarak değerlendirilmesi tasarlanmaktadır. Yerleşke içerisinde öğrencilerin barınma ihtiyacına cevap vermek adına Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından yurt inşasıyeni bitmiş olup 2020-2021 eğitim-öğretim döneminde itibaran hizmet vermeye hazırdır

Ballıca Yerleşkesi:Samsun-Bafra karayolu üzerindeki Ondokuzmayıs (yerel adıyla Engiz) ilçesinin sahil kesiminde yer alan Ballıca Yerleşkesi’nde bulunmaktadır. Bafra’ya 20 km, Atakum’a 25 km, İlkadım’a 35 km uzaklıktadır.19 Mayıs’ın Karadeniz’e 22,5 km’lik sahili (19 Mayıs Sahili 3,5 km, Dereköy Belde Sahili 7 km, Yörükler Belde Sahili 12 km) bulunmakta ve Kızılırmak Deltası içerisinde oluşan doğal Balık Göllerinin önemli bir kısmı da ilçe sınırları içinde yer almaktadır. Yıl içerisinde 323 kuş türünün görülebildiği “Kuş Cenneti” bu alan içerisindedir. Yerleşkede ;Mühendislik Fakültesi, Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi, Mimarlık ve tasarım Fakültesi, Sivil Havacılık Yüksekokulu ve teknik bilimler meslek yüksekokulu bulunmaktadır. Teknik alanların ağırlıklı olduğu ve üniversitenin prestij fakültelerinin yer alacağı bir alan olarak tasarlanan  ve inşaatı devam eden Ballıca'daki yerleşkede öğrencilerin barınacağı yurtlar da bulunmaktadır

Kavaklı Yerleşkesi: Samsun- Ankara kara yolu üzerinde kurulmuş, Samsun iline bağlı bir ilçedir. Samsun’a uzaklığı 51 km dir Bünyesinde Kavak Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır.Öğrencileri spor ve sosyal aktivite ihtiyaçlarını okulun kantininde bulunan bilardo masası ve masa tenisi vasıtasıyla, ayrıca İlçe Halk Eğitim Merkezinin düzenlemiş olduğu sosyalleşme ve beceri kursları ile gidermektedirler.

Üniversite bünyesinde kuruluşundan beri hizmet veren "Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı" tarafından öğrencilerin ilgi alanlarına göre kurulmuş 26 öğrenci kulübü bulunmaktadır.Öğrencileri kulüp bünyesinde düzenledikleri faaliyetler ile takım çalışması, iletişim becerileri, proje yönetimi, sosyal çevre edinme ve iş ağlarını geliştirme fırsatları gibi kazanımlar elde etmektedir.

Barınma Olanakları

Samsun Üniversitesi il dışından gelen öğrencilerin barınma ihtiyacını KYK yurtları ile karşılanmaktadır. Üniversitenin merkez kampüsü Canikli yerleşkesi ve Ballıca yerleşkesinde KYK yurdu hizmet vermektedir. Ayıca şehir merkezinde özel yurt ve apart daireler barınma alternatifi olarak mevcuttur.

Ballıca Kampüsünde 200 erkek, 200 kız olmak üzere 400 yatak kapasiteli KYK yurtları bulunmaktadır.

İzleme Raporuna Ulaşmak İçin Tıklayınız

Prof. Dr. MAHMUT AYDIN

Gürgenyatak, Canik Yerleşkesi Gürgenyatak Mahallesi, Merkez Sk. No:40-2 D:1, 55080 Canik/Samsun








Paylaş



Yorumlar Yorumlar   
Yorum Formu