Selçuk Üniversitesi 1975 yılında Konya'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.Kurulduğundan beri gelişerek büyüyen Üniversite; araştırma odaklı bir dünya üniversitesi olma vizyonu çerçevesinde bilim, sağlık, sanayi, bilişim, teknoloji, tarım gibi birçok farklı alanda yapmış olduğu başarılı çalışmalarla Türkiye ve dünya için değer üretmeye devam etmektedir.
Selçuk Üniversitesi bünyesinde bugün itibariyle 23 fakülte, 5 yüksekokul, 1 devlet konservatuarı, 7 enstitü, 22 meslek yüksekokulu, 52 uygulama ve araştırma merkezi ve yaklaşık 70 bin öğrenci bulunmaktadır. Üniversite 40 yılı aşkın tarihi süresince fiziki alt yapısını büyük oranda tamamlamış, akademik, idari personel ve öğrenci sayıları ile toplam nüfusu 75 bini aşmıştır.Alanında uzman akademik kadrosu ile Selçuk Üniversitesi, Türkiye’nin geleceğine katkı sunacak yerli ve milli yatırımlarla Türkiye’yi daha ileriye taşımak ve 2023 Büyük Türkiye hedefine ulaşmak için durmadan çalışmaktadır.
Ülkemizdeki 206 üniversite içerisinde 15’inci sırada, dünyada ise 28 binden fazla üniversite içerisinde ilk bin içerisinde yer alan üniversitenin 22 meslek yüksekokulun tamamı ve Rektörlüğe bağlı 22 birim TS EN ISO 9001-2015 Kalite Yönetim Belgesi almaya hak kazanmıştır.
Üniversitede eğitim-öğretim dili Türkçe ve İngilizcedir. Bazı lisans programlarında (İşletme ve Uluslararası İlişkiler gibi) eğitim dili tamamen İngilizcedir. Eğitim dilinin Türkçe olması nedeniyle öğrencilerin yabancı dil öğrenimine önem verilmekte ve Yabancı Diller Yüksekokulunda çeşitli yabancı dillere yönelik hazırlık programları yer almaktadır
Üniversitede Çift Anadal ve Yandal programları, Erasmus, Farabi ve Mevlana Değişim programları etkin bir biçimde uygulanmaktadır. Bununla birlikte çeşitli programlarda İntörn öğrenci uygulamasıyla, uygulamalı ders sayıları arttırılarak öğrencilerin bilgiyi uygulamaları sağlanmakta ve iş deneyimleri arttırılmaktadır.
Kütüphane Selçuk Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Selçuk Üniversitesi'nin Alaaddin Keykubat Yerleşkesi'nde bulunan merkezi, yerleşik, akademik kütüphanesi. Kütüphane 1977'de kurulmuştur. 7/24 hizmet veren kütüphane 160.000 basılı kaynak, 60 veri tabanı üyeliği 3 milyon kaynak koleksiyonuna sahip.
Konya coğrafi olarak çok geniş bir ova olmasının avantajını kullanan,Selçuk Üniversitesi. Kampüs çok geniş bir arazi içerisine kurulmuştur, içerisinde akademik ve sosyal gereksinimler karşılanmış ve bir de üniversite hastanesi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yine içerisinde cafeler, restoranlar vardır. Kampüs alanında yeşilin her türüne rastlamak ayrı bir huzur vermekte. kampüs içerisinde ring hizmeti verilmektedir.
Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrencilere oryantasyon eğitimleri verilerek eğitim-öğretim dönemine sorunsuz bir şekilde başlamaları sağlanmaktadır. Ayrıca üniversitedeki öğrencilere kayıt yaptırmalarından itibaren tüm öğrencilik yaşamlarında psikolojik ve rehberlik hizmetleri ve mezuniyet sonrasında Selçuk Üniversitesi Mezun Bilgi Sistemi aracılığıyla kariyer danışmanlık hizmetleri de verilmektedir.
Araştırma stratejisi ve hedefleri, bilim dünyasından ve sanayiden alanında yetkin insanlar davet edilerek yıl içerisinde düzenlenen toplantılar ile belirlenmekte ve düzenli bir biçimde güncellenmekte, iç ve dış paydaşların katkılarıyla şekillenmektedir. Aynı zanda öğrencilere yönelik teknik gezilerle Türkiye’nin ve Dünya’nın birçok ülkesindeki başarılı çalışmalar hakkında öğrencilerin yerinde bilgi ve deneyim elde etmeleri sağlanmaktadır.
Her yıl mayıs ayında, 19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı'nı da içine alacak şekilde, 6 gün süren Selçuk Üniversitesi Bahar Şenliği düzenlenmektedir. 2012 yılında dokuzuncusu gerçekleştirilmiştir. Ayrıca her eğitim-öğretim yılı başında "Hoş Geldiniz Şenliği", aralık ayı sonunda "Yeni Yıl Konseri" ve mayıs ayı içerisinde de "Spor Şenlikleri" düzenlenmektedir.
Üniversite sahip olduğu altyapı kapasitesiyle öğrencilere yönelik tiyatro, sergi, panel, seminer, konser, turnuva, teknik gezi, kampanya, söyleşi gibi pek çok faaliyet sunmaktadır. Üniversite bünyesinde öğrencilerin içinde yer aldığı ve çeşitli etkinlikler düzenlediği toplamda 133 öğrenci topluluğuna destek verilmektedir.
Alaaddin Keykubat Kampüsü'nde öğrencilerin yararlanabileceği 1 adet kapalı tribüne sahip çim futbol sahası, 1 adat kapalı olimpik yüzme havuzu, 3 adet kapalı spor salonu, 2 adet basketbol sahası ve 2 adet tenis kortu bulunmaktadır.
Alaaddin Keykubat Kampüsü'nde 6 bloklu Atatürk Öğrenci Yurdu ve Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı Alaaddin Öğrenci Yurdu ve Cumhuriyet Öğrenci Yurdu bulunmaktadır.
Prof. Dr. METİN AKSOY