Siirt Üniversitesi 2007 yılında Siirt'te kurulmuş bir devlet üniversitesidir.Evrensel değerler ışığında bilgi, birikim ve becerileri ile bölgesindeki ekonomik, sosyal, kültürel ve sportif gelişmelere katkı sağlayarak etik değerlere duyarlı, paylaşımcı, araştırmacı ve mesleki açıdan yetkin bireyler yetiştirme misyonuna sahip olan üniversitenin Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından "Tarım ve Hayvancılık" alanlarında ihtisaslaşması kararlaştırılmıştır.
Siirt Üniversitesi 10 fakülte, 3 yüksekokul, 6 meslek yüksekokul, 4 enstitü, 19 uygulama ve araştırma merkezi ile eğitim-öğretim ve bilimsel çalışmalarına alanlarında uzman akademik kadrosu ile sürdürmektedir.
Siirt Üniversitesi ana dal lisans programlarını başarı ile yürüten öğrenciler, ikinci bir dalda lisans diploması almak için çift ana dal programından faydalanabilmektedir çift ana dal olarak öğrenim gördüğü bölümde belirlenen tüm dersleri başarı ile bitiren öğrenciye ikinci bir lisans diploması verilmektedir Kendi bölümünün lisans programını başarı ile yürüten öğrencilerin ilgi duydukları başka bir dalda öğrenim görmelerini sağlamak için ise yan dal programı yürütülmektedir Yan dal olarak öğrenim gördüğü bölümde belirlenen tüm dersleri ba arı ile bitiren öğrenciye yan dal sertifikası verilmektedir. Bu bilgilere ilave olarak Amerikan Southern Üniversitesi ile yapılan protokol ile Siirt Üniversitesi'ni tercih eden öğrenciler çift diploma ve ortak dil eğitim imkanlarından faydalanabilmektedir
Erasmus Koordinatörlüğü, Mevlana Koordinatörlüğü ve Farabi Değişim Programı vasıtasıyla yurtdışındaki üniversitelerle gerek öğrenci gerekse öğretim üyesi değişimleri olmaktadır Üniversitesi toplamda 12 AB üyesi ülkesi ile 43 anlaşma imzalamıştır.
Siirt Üniversitesi Kütüphane Olanakları: Merkez Kütüphane olan Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma Kütüphanesi 4 kattan oluşarak 6000 m² alana sahiptir aynı zamanda 5300 m² de bahçe alanı mevcuttur. Bilgisayar Odası, 4 Okuma Salonu, 18 Bireysel Çalışma Odası, 72 Grup Çalışma Odası mevcuttur. Okuma salonlarında 350, bilgisayar salonunda 66, grup çalışma odalarında 72 ve bireysel çalışma odalarında 18 olmak üzere toplam 440 öğrenci kapasitelidir. Şehir kampüsünde bulunan kütüphane 84 öğrenci kapasitesine sahiptir
Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma Merkez Kütüphanesi`nde 14.519, Şehir Kampüsü Kütüphanesi`nde 4.552 İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi`nde 5.541 olmak üzere toplam 24.612 adet kayıtlı yayın bulunmaktadır. Aynı zamanda Kütüphane Ekual ve Ankos`a üyeliği ile 14 adet veri tabanına sahiptir.
Siirt Üniversitesi öğrencileri Kredi Yurtlar Kurumu’nun vermiş olduğu burs ve kredilerin yanında vakıf, dernek, özel sektör ve diğer kurumlardan da burs alabilir. Öğrenciler yeni eğitim öğretim yılı başladıktan sonra Siirt Üniversitesi’nin internet sitesindeki duyuruları takip ederek burslardan haberdar olabilir. Ayrıca üniversitenin vereceği burslara fakültenin öğrenci işleri panolarından veya burs ofislerinden takip edebilirler. Burs almak için uygun durumda olan öğrenciler başvurularını internet üzerinden veya öğrenci işlerinden yapabilecekler. Üniversitede farklı programlarda başarı gösteren öğrencilere yerel ve ulusal düzeyde burs imkânları sağlanmaktadır ayrıca bilimsel çalışma yapan ve sportif faaliyetlerde bulunan öğrencilere üniversite tarafından maddi destek verilmektedir
Ayrıca Spor kültür Daire Başkanlığınca hiç bir yerden burs almayan başarılı ama maddi desteğe ihtiyacı olduğu tesbit edilen öğrencilere Yemek Bursu ve Kısmi Zamanlı iş imkanı desteği verilmektedir.
Siirt, dört mevsiminen güzel şekliyle yaşandığı iklimi, her türlü sebze ve meyvenin yetiştiği bereketli toprakları, şifa kaynağı Pervari Balı, iri taneli fıstığı, kendine has lezzeti olan Zivzik Narı, doğal güzellikleri, tarihi eserleri, bağrında barındırdığı evliyaları ile görülmeye değer bir yerdir. Kaplıcalar, türbeler, tarihi cami, kale ve köprüler Siirt’in tarihi ve turistik değerleri arasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu bu güzel şehre artı değer katan Üniversite şehir merkezinde bulunan Sağlık ve Merkez yerleşkeleri, yeni kurulan Kezer Yerleşkesi ile Kurtalan ve Eruh yerleşkelerinde eğitim-öğretim, araştırma çalışmalarını sürdürmektedir.
Sağlık Yerleşkesinde Sağlık Yüksekokulu ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır.
Merkez Yerleşkesinde; Merkez Hizmet Binası, Eğitim Fakültesi, Siirt Meslek Yüksekokulu, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu ve Lojmanlar yer almaktadır.
Eruh yerleşkesinde Eruh Meslek Yüksekokulu ve Kurtalan Yerleşkesinde Kurtalan Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır.
Kezer Yerleşkesinde ise Mühendislik-Mimarlık, Fen-Edebiyat, Ziraat, İlahiyat ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri faaliyetlerini sürdürmektedir. Ayrıca Kezer Yerleşkesinde Merkezi Araştırma Labaratuarı, Kapalı Spor Salonu ve Konuk Evi 2013 Mayıs ayından itibaren hizmet vermeye başlamıştır
Merkez Yerleşkesinde; Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Lojmanlar yer almaktadır. Kezer Yerleşkesinde ise Rektörlük Binası, Enstitüler, Mühendislik, Eğitim, Fen-Edebiyat, Ziraat, Veteriner, İktisadi ve İdari Bilimler ve İlahiyat Fakülteleri, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sağlık Yüksekokulu, Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma Merkez Kütüphanesi, Kampüs Camii, Personel ve Öğrenci Yemekhanesi, ve Mediko- Sağlık Birimi faaliyetlerini sürdürmektedir.
Siirt Üniversitesi bünyesinde öğrencilerin her türlü sportif, kültürel, sanatsal ve bilimsel faaliyetlerini destekleyen 32 Öğrenci Topluluğu öğrenci toplulukları bulunmaktadır. Çok farklı ilgi grubundan her öğrencinin dilediği topluluğa üye olarak, ilgi duyduğu alanda kendini geliştirebilmesine fırsat verilmektedir.
Siirt Üniversitesi'nde yıl boyunca panel, seminer, konferans, kongre ve söyleşi hiç eksik olmuyor. Yıl boyu düzenlenen yüzlerce etkinlikle sosyal açıdan gelişen öğrenciler kariyer topluluklarının sayesinde de iş hayatıyla mezun olmadan yakından tanışma fırsatı yakalıyorlar.
Kezer Yerleşkesinde açık tenis kortları, basketbol sahaları, açık ve kapalı futbol sahası, kapalı spor salonu ve fitness salonu ile öğrencilere hizmet vermekte Öğrenciler, kullanmak istedikleri günden en az 1 gün önce Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığınaa verecekleri dilekçeyle spor sahalarıı/salonları ücretsiz kullanabilir. Bireysel yada takımlarını oluşturup sporun/karşılaşmaların keyfini çıkarabilir. Üniversite takımına katılmak isteyen öğrenciler ise her yeni eğitim-öğretim yılında açılan takım seçmelerine katılarak turnuvalarda üniversiteyi temsil etme şansını yakalayabilir.
Siirt Üniversitesi Takımları
Siirt Üniversitesi Bireysel Spor Branşları: Tekvando, Güreş, Badminton, Masa Tenisi, Bilek Güreşi, Judo, Kickboks
Kezer yerleşkesinde Halı ve Futbol Sahası, Kapalı Spor Salonu, 2 Tenis Kortu, 1 Fitness Salonu, Basketbol ve Voleybol Sahası öğrenciler ve personele hizmet vermektedir. vermektedir.
Üniversite bünyesinde bulunan yemekhanelerde öğlen ve akşam yemekleri verilmektedir. Yemekler, öğrencilerin dengeli beslenmeleri amacıyla kaliteli ve uygun fiyatta olup dört çeşittir. Ayrıca her birimde öğrenci kantinlerinde, alternatif beslenme imkânları sunulmaktadır.
Barınma İmkanları
Siirt Üniversitesi İl dışından gelen öğrencilerin barınma sorunu bulunmamaktadır. Üniversitenin Kezer yerleşkesinde T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu bünyesinde Kız ve Erkek öğrenci yurdu bulunmaktadır. Ayrıca özel işletmelerin sahip olduğu yurtlar ve apartlar ilide mevcuttur.
İlçelerde bulunan yüksekokullarında ise Üniversite Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'na bağlı öğrenci yurtları bulunmaktadır. Eruh Meslek Yüksekokulundaki yurdu 450 öğrenci kapasitelidir
Siirt'e ulaşım Demiryolu, Havayolu ve Karayolu üzerinden yapılabilir. Ankara ve İstanbul illerine hergün karşılıklı uçak seferi düzenlenmekte ve bunun yanısıra Türkiye'nin tüm şehirlerinden Siirt'e aktarmalı uçuşlarla gelmek mümkün olmaktadır. Türkiye'nin tüm illerinden Siirt'e hergün otobüs bileti bulmak mümkündür.
Prof. Dr. NİHAT ŞINDAK