Sinop Üniversitesi 2007 yılında Sinopta kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Mutlu Şehir Sinop’un Mutlu Üniversitesi sloganı ile Ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine daha fazla katkı sağlayan, bölgenin çevre ve turizm yönünden gelişmesini önceleyen, en az bir alanda ihtisaslaşmış, bilim ve teknoloji üreterek bölgenin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmasında baş rol oynayan, akademi camiasında saygınlığını ispatlamış, paydaş memnuniyetinin ve katılımcı yönetim anlayışının üst düzeyde olduğu, yenilebilir enerji kaynaklarını kullanan çevreci ve engelsiz bir üniversite olma vizyonuna sahiptir.
Sinop Üniversitesi bünyesinde farklı yerleşkelerde 10 Fakülte, 3 Yüksekokul, 7 Meslek Yüksekokulu,1 Enstitü ve 13 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile eğitim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir. Bünyesinde bulunan Su Ürünleri Fakültesi Ülkemizdeki en önemli üç Su Ürünleri Fakültesi'nden biridir
Bilimsel yeterlilik ve akademik kariyer için seçilen üniversitenin fiziki yapısı teork bilgileri uygulama alanları ile pekiştitme imkanı önemli detaylardır. Sinop Üniversitesi uygulama ihtiyacına cevap vercek fiziki alt yapısını oluşturmuştur. Uzman ve tecrübeli akademik kadrosu, uygulama ve araştırma merkezleri, tam donanımlı laboratuvarları, modern teknolojik donanıma sahip derslikleri, spor sahaları, kütüphaneleri ile Sinop Üniversitesi, öğrencilerinin bilimsel, sportif, sanatsal ve kültürel tüm ihtiyaçlarına cevap vermektedir.
Ayrıca üniversitenin, öğrencinin kişisel gelişimindeki katkısı da çok önemlidir. Sinop Üniversitesi her yıl düzenlediği çok sayıda ulusal ve uluslararası sempozyum, çalıştay ve bilimsel toplantılarla öğrencilerine kendi alanlarında deneyim kazanma ve bilgi alışverişinde bulunma imkanı sağlıyor. Sinop Üniversitesinde eğitim gören öğrenciler, bu bilimsel toplantılarda farklı sektörlerin temsilcileriyle tanışma ve fikir alışverişinde bulunma imkânı elde ediyorlar.
Sinop Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü: Türkiye’de yalnızca iki üniversitede mevcut. Bunlar Sinop Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi. Bu da bölümü avantajlı kılan önemli bir etken.Dünyada nükleer enerjiye artan ilgi ve yönelimle bu bölüm mezunları yurt dışında staj ve iş-üstü eğitim olanaklarına sahip olabiliyorlar.Mezunları, Nükleer enerji santrallerinde, enerji sektöründe, endüstriyel üretim tesislerinde, araştırma-geliştirme laboratuarlarında, sağlık fiziği bağlamında hastane ve tıbbi laboratuarlarda, kamu kurumlarında genellikle Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurumu) ve TEAŞ (Türk Elektrik Anonim ŞT.)de çalışabilirler.
Sinop Üniversitesinde Çift Anadal ve Yandal programları, Erasmus, Farabi ve Mevlana Değişim programları etkin bir biçimde uygulanmaktadır.Uluslararası değişim programları kapsamında gönderilen öğrenci sayısı 43'dür
Birçok kurum, kuruluş, vakıf, dernek ve şirket, maddi desteğe ihtiyaç duyan başarılı öğrencilere burs fırsatı sunmaktadır. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu bu kuruluşlardan biridir ve ihtiyaç sahibi öğrencilere hem burs hem de kredi vermektedir. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu burs ve kredi başvuru koşul ve tarihleri ile ilgili detaylı bilgiye kyk.gov.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Öğrencilere burs veren diğer vakıf, dernek ve şirketlerin duyuruları ilgili birimlere gönderilmek suretiyle öğrencilere duyurulması sağlanmaktadır.
Ayrıca Üniversite tarafından belirlenen kontenjanlar dâhilinde, ihtiyaç sahibi başarılı öğrencilere her eğitim öğretim yılında ücretsiz yemek imkanı sağlanmaktadır.
Sinop Üniversitesi, zengin tarihi ve eşsiz doğal güzellikleri ile Anadolu’nun en kuzey noktasında yer alan ve sahip olduğu doğal limanları nedeniyle, tarih boyunca pek çok medeniyete ev sahipliği yapan şirin ilimiz Sinop’tadır. Bir zamanlar, efsanevi kadın savaşçılar Amazonların ve Yunan filozof Diyojen’in şehri olan Sinop, bugün Karadeniz’in en önemli limanlarından biridir.Yeni kurulan üniversitede bulunan fakülte ve meslek yüksekokulları her biri birbirinden farklı yerde olan kendi yerleşkelerinde bulunmaktadır. Fiziki bir toplu kampüs alanı bulunmamaktadır. İlerleyen yıllarda kampüs alanı için inşaat çalışmaları başlayacaktır.
Kent merkezine 12 km uzakta bulunan Osmaniye Köyü'ne yakın bir alanda Fen Edebiyat yerleşkesi bulunmaktadır. Binada 18 derslik, 4 laboratuvarın yanı sıra kütüphane, bilgisayar laboratuvarı gibi öğrenci olanakları ile 12 adet ofis bulunmaktadır. 2011 yılında tamamlanmış ve merkez binaya bitişik bulunan ek binada ise 12 amfi derslik, bilgisayar laboratuvarı, 5 araştırma laboratuvarı, konferans salonu, kantin, personel yemekhanesi bulunmaktadır. Ayrıca aynı alan içinde yemekhane binası ve üniversitede bir tek bu fakültede bulunan kapalı spor salonu binası bulunmaktadır. Fakültede Matematik, İstatistik, Biyoloji, Türk Dili ve Edebiyatı anabilim dallarında lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir.
Esentepe Mahallesinde Boyabat İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi yerleşkesi bulunmaktadır.Fakülte binası son derece modern ve her türlü öğrenci isteğine cevap verebilecek niteliktedir. Fakültede şu an İşletme bölümü için öğrenci alımı yapılmakta ve eğitim devam etmektedir. İlerleyen yıllarda İktisat, Maliye ve Kamu Yönetimi bölümlerinin de açılması planlanmaktadır. kampüs alanı içerisinde 1 kantin, 2 yemekhane, 1 halı saha, 1 voleybol sahası, 1 basketbol sahası ve 1 tenis kortu bulunmaktadır.
Korucuk Mahallesi 15 Temmuz Yerleşkesinde Eğitim Fakültesi Bulunmaktadır. Fakülte 2 birleşik bloktan oluşmaktadır. İdari blokta 51 büro bulunmaktadır. Derslik bloğunda ise 14 Derslik, birer tane olmak üzere bilgisayar, fen bilgisi, kimya, fizik, biyoloji laboratuvarları ile 6 teknoloji sınıfının yanı sıra; drama odası, müzik sınıfı ve okul öncesi eğitimi sınıfı gibi olanakları bulunmaktadır. Ayrıca yemekhane, kütüphane, okuma salonu, kantin ve konferans salonu gibi olanaklar mevcuttur.
Sinop merkeze 14 km uzaklıktaki Akliman Mevkiinde Su Ürünleri Fakültesi Bulunmaktadır. Fakülte 4 derslik, 4 amfi derslik, 10 araştırma laboratuvarı, 1 araştırma merkezinin yanı sıra 2500 kitabın bulunduğu kütüphane, konferans salonu, bilgisayar laboratuvarı bulunan toplam 10.000 m2 kapalı alana sahiptir. Ayrıca ek bina bahçesinde çok amaçlı bir halı saha da bulunmaktadır. Fakültede Temel Bilimler Bölümü, Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü, Yetiştiricilik Bölümü olmak üzere üç ayrı lisansüstü eğitimi verilmektedir. Fakülteye ait, birisi 11 metrelik ahşap ve 2012 yılında suya indirilen 21 metre boyunda Türkiye’nin ilk yerli üretim araştırma gemisi olan "Seydi Ali Reis" adlı tekne ile bilimsel araştırmalara olanak sunmaktadır.
Öğrencilerin beden ve ruh sağlıklarını koruyup geliştirmek ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunmak amacıyla üniversitede çeşitli spor dalları için spor alanları mevcuttur. Öğrencilerin bu alanlarda boş vakitlerini değerlendirebilecekleri gibi çeşitli spor takımlarına katılarak üniversite bünyesinde ve yurtiçinde çeşitli müsabakalara katılabilirler. Üniversitede Futbol, Futsal, Basketbol (bay-bayan), Voleybol (bay-bayan), Judo (bay- bayan), Bilardo (bay- bayan), Masa tenisi (bay- bayan), Badminton (bay–bayan) takımları bulunmaktadır.
Öğrenci, akademik ve idari personelin sportif faaliyetleri için kullanıma açık olan 319 oturma kapasiteli basketbol, voleybol, masa tenisi, bilardo, futsal sporlarını yapmaya müsait 1049,2 m² lik spor salonuna 2011 yılında yapımı tamamlanan 546,7 m² lik ek bina ile toplam 1595,9 m² çok amaçlı spor salonu mevcutur. Üniversiteye bağlı birimlerde; Boyabat İktisadi İdari Bilimler Fakültesinde ve Su Ürünleri Fakültesinde birer adet halı sahalar mevcuttur. Sağlık Yüksek okulunda bir adet açık alan basketbol ve futbol sahası bulunmaktadır.
Sinop’ta Kredi Yurtlar Kurumu bünyesinde hizmet veren yurtlardan yerleşkelerie ulaşım, minibus ve taksi aracılığıyla sağlanmaktadır. minibüs ve taksilere ek olarak, Üniversitenin öğrencileri için, Kredi Yurtlar Kurumu yurdu ve akademik birimler arası ring servisi de mevcuttur. Devlet yurtlarında kalmayı tercih etmeyen öğrenciler için, şehir merkezinde özel yurt ve pansiyonlarla birlikte eşyalı kiralık daireler de bulmak mümkündür.
Prof. Dr. Şakir Taşdemir