Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 1 Mart 2006 tarihinde, Tekirdağ'da kurulan devlet üniversitesidir. Her yönden geleceğe umutla bakan ve bu yolda emin adımlarla yol alan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, gençlere özlenen Türkiye vizyonuna hazırlamak üzere kendine düşen misyonu yerine getirmek için son hızla çalışmaktadır.
Üniversite, kurulduğu 2006 yılında 2 Fakülte, 1 Yüksekokul, 9 Meslek Yüksekokulu olmak üzere toplam 17 birimle akademik faaliyetlerini başlamıştı gelişerek büyüyen üniversite ; bugün 10 Fakülte, 1 Devlet Konservatuvarı, 3 Enstitü, 3 Yüksekokul, 12 Meslek Yüksekokulu, 15 Uygulama ve Araştırma Merkezi ve 5 Bölüm Başkanlığı olmak üzere 44 Akademik birimle çalışmalarını sürdürmektedir.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri için teorik bilgiyi pekiştirmeleri için uygulama alanı olarak Üniversite bünyesinde hizmet veren Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi (HASTANE)' bulunmaktadır. Trakya Bölgesindeki tek gözde hastanesi ilk kez böbrek nakli gerçekleştirilmiş olup, Sağlık Turizmi Yetki Belgesini almaya hak kazanmıştır. Hastane, Tekirdağ’daki kamu hastaneleri içinde bu yetkiyi alan tek sağlık kuruluşudur. Sağlık Bakanlığı Kalite Akreditasyon Daire Başkanlığı tarafından yapılan denetimlerde 96 puan alınmış, bununla yetinilmeyerek uluslararası kalite ve akreditasyon için JCI süreci başlatılmıştır.
Ayrıca Üniversite bünyesinde öğrencilerin uygulama derslerinde kullandıkları 247 adet etkin donanımlı laboratuvarıyla, 7 gün 24 saat açık kütüphanesi ve uluslararası yayınlarıyla bölgenin ve ülkenin öncü üniversitesidir. Öğrencilerin tümüne internet erişimi imkanı sağlanmış ve bilgisayar laboratuarları birimlerin ihtiyaçlarına göre düzenlenmiştir.
2007 yılından bu yana Erasmus faaliyetlerini yürüten Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, bu dönemde 25 ülkeden 122 yükseköğretim kurumu ile kurumlar arası anlaşmalar yapmıştır; ve yeni Erasmus+ döneminde uluslararası işbirliklerini kaliteden ödün vermeden genişletmeyi hedeflemektedir. Yurt dışındaki kurumlarla yapılan bu işbirlikleri, çok sayıda öğrencinin yanı sıra akademisyenlerin ve üniversitenin diğer personelinin hareketliliklerden ve Erasmus+ programının diğer faaliyetlerinden faydalanmasını sağlanmıştır. Aynı şekilde, Erasmus+ faaliyetlerinin yeni dönemde çok daha fazla öğrenci ve personelin entelektüel, kültürel ve kişisel deneyimine ve dil becerilerinin artmasına ve gelişmesine katkıda bulunacağı öngörülmektedir. 2020 yılında Uluslararası değişim programları kapsamında gönderilen öğrenci sayısı 73'dür.
Merkez Kütüphane Olanakları: Üniversitenin Değirmenaltı Yerleşkesinde bulunan 7 gün 24 saat açık Merkez Kütüphanede 51.529 kitap ile 600 adet yerli ve yabancı süreli yayın bulunmaktadır. İnternet olanağının da sağlandığı kütüphanede 29 farklı veritabanı, 242.847 elektronik kitap, 58536 elektronik dergi, 3277 tez ve 3358 açık arşiv yayınına erişim mevcuttur. Ayrıca Avrupa Birliğiyle ilgili hemen hemen her türlü dokümana erişebilme olanağı kütüphanede vardır. Böylece üniversitede zengin bir araştırmaya dayalı eğitimin ön planda olduğu gerekli alt yapı hazırlanmıştır.
Üniversitede öğrenim gören bütün öğrenciler, devletçe sağlanan burs olanaklarından yararlanma hakkına sahiptir. Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından her yıl isteyen öğrencilere kredi ve burs verilmektedir.
Ayrıca üniversitede öğrenim gören maddi durumu yetersiz öğrencilere çeşitli kişi ve kurumlardan sağlanan olanaklar ölçüsünde parasal destek sağlanmaktadır. Üniversitedeki başarılı ve yardıma muhtaç öğrencilere üniversitenin birimlerinde kısmi zamanlı çalışma olanağı da sunulmaktadır.
Tekirdağ Namık Kemak Üniversitesi Süleymanpaşa ilçesinde,Merkez kampüsü, Değirmenaltı'nda bulunmakta. İstanbul yoluna giden yolun ucunda yer almaktadır. Şehir merkezine uzaklığı 15-20dk. İstanbul’a uzaklığı 1,5-2 saat arasında bulunan eğitim kampüsü, fakülteleri, idari birimleri merkez yemekhanesi merkez kütüphanesi, spor kompleksi, araştırma ve uygulama merkezleri kongre ve kültür merekezi, gençlik merkezi ve ferah yaşam alanlarına sahiptir.
Üniversite de başta Geleneksel Bahar Şenlikleri bünyesinde olmak üzere pek çok kültürel ve sanatsal faaliyet düzenlenmektedir. Oldukça geniş bir yelpazede düzenlenen konser, konferans, söyleşi, sergi, tiyatro, dans ve oyunlar; öğrencilerimizi derslerinin yanı sıra sosyal anlamda motive etmek ve kendilerini geliştirebilmelerine olanak sağlamak amacıyla organize edilmektedir. Üniversite bünyesinde büyük çogunluğu aktif 84 örenci kulübü mevcuttur ve yaklaşık her akademik dönemde 400 etkinlik düzenlenmektedir.
Açılan resim ve fotoğraf sergilerinde öğrencileri izleyici oldukları gibi katılımcı da olabilmektedirler. Fotoğraf topluluğu öğrencileri düzenlenen gezilerde ya da bireysel çekimler sonucunda kendi sergilerini açıp çektikleri fotoğrafları diğer arkadaşlarıyla paylaşabilmektedirler. Yıl boyunca düzenlenen tüm faaliyetlerde öğrencilerin de katılımlarını ve parmak izlerini bulunmaktadır. Dans toplulukları gerek bahar şenliklerinde, gerekse akademik açılış ve mezuniyet törenlerinde hünerlerini sergilemektedirler. Dağcılık topluluğu erişilmez zirveleri fethederken doğayla iç içe olmanın keyfini çıkarmakta, Avrupa Öğrencileri (AEGEE) topluluğu düzenlenen etkinlikler çerçevesinde Avrupa'nın çeşitli yerlerine giderken Tekirdağ'da da Avrupalı öğrencileri ağırlamaktadırlar.
Namık Kemal Üniversitesi Merkezi, Yerleşkesinde açık-kapalı tam donanımlı spor kompleksi, 4000 kişi kapasiteli stadyum, sosyal yaşam merkezi, kütüphane, bilgisayar laboratuvarı, okuma salonu gibi olanaklar mevcuttur. Spor Kompleksi içinde; kapalı yüzme havuzu, fitness salonu, bilardo salonu, basketbol-voleybol salonu, pilates salonu, kondisyon salonu, squash, sauna gibi farklı kullanımlar mevcuttur
Değirmenaltı Yerleşkesinde bulunan kafeteryalar öğrenci ve personelin hizmetine sunulmuştur. Yerleşkelerde çok sayıda öğrenciye hizmet verecek kantinler bulunmaktadır. Öğrenci yemekhanelerin de uzman diyetisyen ve gıda mühendislerince kendi mutfaklarda hazırlanan yemekler öğrencileri sağlıklı beslenmesi amaçlanarak hazırlanmaktadır.
Üniversitede öğrenim gören öğrencileri barınma konusunda herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmamaktadır. İl merkezi ve ilçelerdeki Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) ve çok sayıda apart ve özel yurtla öğrencilerin barınma ihtiyacı karşılanmaktadır.
Türkiye’nin en önemli karayollarından D-110 karayolu üzerinde bulunması nedeniyle ulaşım kolaydır. İlimizin bazı önemli şehirlere uzaklığı şöyledir: İstanbul-Tekirdağ arası 132 km. (Otobüsle yaklaşık 2 saat), Ankara-Tekirdağ arası 585 km. (Otobüsle yaklaşık 8 saat), İzmir-Tekirdağ arası 505 km. (Otobüsle yaklaşık 10 saat).
Namık Kemal Üniversitesi Değirmenaltı Yerleşkesine şehir merkezinden düzenli olarak özel halk otobüsleri ve minibüslerle ulaşım sağlanmaktadır.
Prof. Dr. MÜMİN ŞAHİN