Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir. Toros Üniversitesi kent merkezinde yer alan kampüsleri ile kenti kucaklayan bir şehir üniversitesi olarak dikkat çekmektedir. 3.Nesil Üniversite olarak “Eğitimin Ötesinde, Yaşamın İçinde” şiarını benimseyen bir Yükseköğretim kurumudur.
Toros Üniversitesi, güçlü akademik kadrosu ve eğitim-öğretim programlarıyla geleceğin tasarımına katkıda bulunan, uluslararası düzeyde tanınmış bir üniversite olma yolunda hedefine hızlı adımlarla yürümektedir. Mevcut durumda 4 fakülte, 1 enstitü, 1 yüksekokul ve 1 meslek yüksekokulu bünyesinde 14 lisansüstü, 15 lisans ve 20 önlisans program ve bölüm/ana bilim dalında eğitim-öğretimini sürdürmektedir.
Toros Üniversitesi bölgenin ve Mersin’in kurumsallaşmış sanayi ve sektörleri ile el ele vererek geliştirdiği sistem ile Üniversiteye bağlı Mühendislik Fakültesi bünyesindeki 4 bölümde “İntörn Mühendislik” ve Meslek Yüksekokulu bünyesindeki 16 programda “İşyeri Eğitim Uygulaması” başarı ile yürütülmekte olup öğrencilerin mezuniyet sonrası işe başlamadaki en büyük engel olan deneyim problemi ortadan kaldırılmıştır.
2018-2019 Eğitim-Öğretim yılı itibarı ile İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi ile Sağlık Bilimleri bünyesindeki bölümlerde “İntörn İşletme, İntörn Uluslararası Ticaret ve Lojistik, İntörn Hemşirelik ve İntörn Sağlık Yönetimi” uygulamalı eğitime geçilmiştir.
Toros Üniversitesinde Çift Anadal Programları ve Yandal Programları,uygulnmaktadır. Öğrencilerin kayıtlı oldukları eğitim programında başarı göstermesinin sonucu olarak kendilerinin bilgi ve kapasitelerini başka eğitim programlarından da ders alarak genişletme imkanını kendilerine sağlamaktadır
Güçlü akademik kadrosu ile Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde öğrencilerin dünya ile rekabet edebilmelerine olanak sağlayan iletişim becerisinin kazandırılması Toros Üniversitesi Mühendislik Fakültesi ile İktisadi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesine bağlı bölümler de %100 veya %30 yabancı dille öğretimi yapıldığından bu bölümlerdeki lisans öğrencileri bir yıllık Zorunlu Hazırlık Programı’nı başarıyla tamamlamak zorunludur. Hazırlık Programı’na katılım, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Yüksekokulu ile Meslek Yüksekokulu öğrencileri için isteğe bağlıdır.
Toros Üniversitesi, lisans düzeyinde “Erasmus Değişim” programı ve ön lisans ile lisans düzeyinde “Staj Hareketliliği” programları sayesinde öğrencilerin AB ülkelerinde eğitim ve mesleki deneyim imkânları bulunmaktadır 2019-2020 akdemik yılında Uluslararası değişim programları kapsamında gönderilen öğrenci sayısı 34'dür.
Araştırma Olanakları: Öğrencilerin kişisel ve akademik araştırmalarına kaynak oluşturan üniversite kütüphanesinde; -10 bin 460 adet kitap, abone olunan basılı 365 dergi, elektronik 23 bin 287 dergi ve 14 adet de veri tabanı mevcuttur.
Toros Üniversitesi üctete tabi bir üniversitedir. 2020-2021 akademik yılı öğrenim ücretleri:
Mühendislik Fakültesi ile Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi tüm Programları: 36.518,00 TL.
İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Hariç tüm bölümler 32.801,00 TL.
Sağlık Bilimleri Fakültesi: Beslenme ve Diyetetik Bölüm: 36.518,00 TL, Sağlık Yönetim Bölümü i: 32.801,00 TL., Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri Bölümü: 26.933,00 TL.
Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce Mütercim ve Tercümanlık 32.801,00 TL.
Meslek Yüksek Okulu Tüm Programlar 17.768,00 TL.
Yılın tamamı Nakit/Havale'de %5 indirim uygulanır.
Kredi kartı yılın tamamı online, pos çekimlerde 9 taksit imkanı vardır.(Maximum, Bonus, Axess, World, Finans)
Kredi Mevduat Hesabı KMH ödemelerinde 10 taksit imkanı vardır. (TEB Bankası)
Mersin'de bulunan herhangi bir liseden mezun olan öğrencilere %10 Mersin Liseleri Mezunu İndirimi yapılır.
Özel Toros Liseleri Mezunlarına ise %50 indirim uygulanır.
Toros Üniversitenin Fiziksel Yapılanması: Üniversitenin İdari Birimler ile Eğitim-Öğretim yapılan şehir merkezinde 4 kampüsü bulunmaktadır. Bunlar: Bahçelievler Kampüsü: Şehir merkezinde yer alan Bahçelievler Kampüsü'nde Rektörlük, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu’na bağlı 12 program ve Kültür Merkezi bulunmaktadır.
45 Evler Kampüsü: Şehir merkezinde yer alan 45 Evler Kampüsü'nde Mühendislik Fakültesi, İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Fen ve Sosyal Bilimler Enstitüleri, Yabancı Diller Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu’na bağlı 8 program, Merkez Kütüphane, Dış İlişkiler Ofisi ve Rektörlüğe bağlı Bilgi İşlem ve Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı yer almaktadır.
Uray Kampüsü: Şehir merkezinde tarihi mekanların bulunduğu Uray Caddesinde yer alan Uray Kampüsü'nde Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi bulunmaktadır.
50. Yıl Kampüsü: Şehir merkezinde yer alan 50. Yıl Kampüsü'nde Öğrenci Yurdu ve Spor Kompleksi yer almaktadır
Toros Üniversitesi şiarında da belirttiği üzere “Eğitimin Ötesinde, Yaşamın İçinde” bir vizyon ile hareket etmektedir. Öğrencilerin eğitim ve öğretim faaliyetlerinin yanı sıra kişisel gelişimlerine katkı sunacak bilimsel, sosyal ve kültürel programları desteklemektedir. Öğrencilerin mesleki gelişimlerine yardımcı olacak alanında uzman kişileri öğrencilerle buluşturarak onların kişisel gelişimlerine fayda sağlayacak her türlü organizasyonun içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle yıl içerisinde çeşitli konferanslar, paneller düzenlenmekte bu düzenlenen etkinlikleri de üniversite bünyesinde oluşturulan 38 aktif öğrenci kulübü üzerinden yapmaya özen gösterilmektedir.
Üniversitenin kapalı spor salonu ile spor merkezinden başta öğrenci kulüpleri olmak üzere öğrenci, personel ve dış paydaşlar tarafından kullanılmakta olup ihtiyaca cevap verebilecek düzeydedir. 45 Evler Kampüsü'nde bulunan kapalı spor salonunda rezervasyon sistemi uygulanmakta olup ücretsizdir. 50. Yıl Kampüsü'ndeki açık spor alanları öğrenci ve personel tarafından kullanılmakta olup ücretsizdir. 50. Yıl Kampüsü'nde bulunan kapalı spor kompleksi 7 gün
14 saat açıktır ve öğrencileri aylık 150 TL karşılığı yüzme, fitness, basketbol, voleybol ve diğer sporları yapabilmektedirler.
Barınma Olanakları
Toros Üniversitesi’nin il dışında gelen öğrencilerini barınma ihtiyacının karşılandığı 220 kapasiteli kız ve erkek öğrenci yurdu bulunmaktadır. Öğrenci Yurdu, Toros Üniversitesi 50.Yıl Kampüsü içerisinde yer almakta olup Bahçelievler Kampüsüne 4 Km, 45 Evler Kampusüne 5 Km ve Uray Kampüsüne 10 Km uzaklıkta olup tüm kampüslere tek ulaşımla erişilebilmektedir.
Diğer Öğrenci Yurtları
Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı 3500 kapasiteli kız ve 1500 kapasiteli erkek öğrenci yurtları ile çok sayıda özel kız ve erkek yurtları bulunmaktadır. Üniversitenin tüm kampüsleri şehir merkezinde bulunduğundan üniversiteye erişimde ulaşım sorunu bulunmamaktadır.
Toros Üniversitesi bir kent üniversitesidir ve kampüsleri şehir merkezinde yer almasından dolayı ulaşım sorunu bulunmamaktadır.
Prof. Dr. ÖMER ARIÖZ