İstanbul'da bulunan Türk-Alman Üniversitesi (TAÜ), Türk yükseköğretim mevzuatına tabi, Türkiye Cumhuriyeti ile Almanya Federal Cumhuriyeti arasında imzalanan anlaşmaya dayanarak kurulan bir devlet üniversitesidir.
Kuruluş amacı, Türk ve Alman yükseköğretim geleneklerinin en önemli başarı ve kazanımlarını araştırma ve öğretim alanlarında birleştirmek ve iki ülke arasındaki bilimsel, iktisadi ve kültürel iş birliğine önemli katkılar vermeyi hedefleyen bir araştırma üniversitesidir
TAÜ çokdilli (multilingual) bir üniversitedir. Eğitim, lisans programlarında ağırlıklı Almanca, lisansüstü programlarda -ihtiyaca ve anlama bağlı olarak- Almanca veya İngilizce olarak verilmektedir. Alman paydaş üniversitelerle yapılacak iş birliği çerçevesinde Türk üniversite diploması yanında Alman üniversite diploması verilmesi de planlanmıştır. Tek Fakülte iki Diploma avantajı sağlamaktadır.
Türk-Alman Üniversitesi öğrencilerinin eğitimlerinin 3. senesinde Hukuk bölümü dışındakı her bölümden en başarılı 10 öğrenci seçilerek Almanya’daki partner üniversiteye iki akademik dönem Mevlana Programı altında DAAD ve TEV bursu desteği ile gönderilmekte. Bu öğrenciler orada bir yıllık eğitimlerini başarılı olarak bitirdiklerinde dönüp 4. sınıfı tekrar TAÜ’de bitirerek hem Almanya’daki partner üniversitelerinin diplomasına, hem de TAÜ’nün diplomasına sahip olmaktalar.
Türk-Alman Üniversitesi, yurtiçinde ve yurtdışında tanınırlığa sahip, Almanya’nın en iyi üniversiteleriyle iş birliği içerisinde çalışan bir araştırma üniversitesidir. TAÜ’de eğitim, mühendislik ve fen bilimleri ağırlıklıdır. Hukuk, Kültür ve Sosyal Bilimleri ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri ise Alman partner üniversiteleri ile iş birliği çerçevesinde üniversitenin eğitim-öğretim planını zenginleştirmektedir. TAÜ’nün eğitim planını özel kılan taraf teori ile pratiğin bir araya getirilmesidir. Yaratıcı eğitim-öğretim planı Almanya’daki pratiğe yönelik uygulamanın TAÜ’de de gerçekleştirilmesini hedeflemektedir. Eğitim dili ağırlıklı olarak Almancadır öğrenci olarak kabul edilmek için, Almanca bilme şartı aranmamaktadır.; yeterli düzeyde Almanca bilmeyen öğrencileri için üniversite Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde Almanca hazırlık eğitimi verilmektedir.
Almanca hazırlık sınıfını başarı ile tamamlayan öğrencileri arasında ilk 100'e girenler Almanya'da bir aylık dil eğitimi hakkı kazanmaktalar. Masrafları üniversite tarafından karşılanmaktadır.
Çağdaş bilgi teknolojileri ile Üniversite öğretim elemanı ve öğrencilerine yönelik her türlü araştırma hizmetlerini sunmayı amaç edinen kütüphanede, 21.000 den fazla basılı kitap, 19 adet online veritabanı, yaklaşık 180.000 elektronik dergi, 27.000 den fazla elektronik kitap ve öğrencilerin kullanımı için bilgisayarlar bulunmaktadır.
Türk-Alman Üniversitesi öğrencileri Kredi Yurtlar Kurumu’nun vermiş olduğu burs ve kredilerin yanında vakıf, dernek, özel sektör ve diğer kurumlardan da maddi durumlarını belgelemek koşuluyla burs alabilmekteler. Öğrenciler yeni eğitim öğretim yılı başladıktan sonra Türk-Alman Üniversitesi’nin internet sitesindeki duyuruları takip ederek burslardan haberdar olabilir. Ayrıca üniversitenin vereceği burslara fakültenin öğrenci işleri panolarından veya burs ofislerinden takip edebilirler. Burs almak için uygun durumda olan öğrenciler başvurularını internet üzerinden veya öğrenci işlerinden yapabilecekler.
Türk-Alman Üniversitesi Eğitim kampüsü İstanbul‘un en güzel semtlerinden biri olan Beykoz semtinde bulunmaktadır. Üniversiteye ait derslik, bilgisayar laboratuvarı, kütüphane, konferans ve toplantı salonu, programların özelliğine göre laboratuvar, bireysel çalışma alanı vb. mekânlar yeşilikler içinde inşa edilmiştir. Üniversite inşaatında sona yaklaşılmasının yanında, bir yıl içinde tamamlanması ön görülmektedir.
Türk-Alman Üniversitesi öğrencilerinin mesleki, bilimsel, kültürel, sanatsal, sportif ve sosyal niteliklerinin geliştirilmesi amacıyla çeşitli öğrenci kulüpleri kurulmuştur. Doğa ve Gezi Kulübü, İşletme ve Ekonomi Kulübü, Münazara ve Farazi Dava Kulübü, Kültürel ve Sosyal Etkinlikler Kulübü, TAU Tiyatro Kulübü, Pro Bono Hukuk Kulübü, Industrie 4.0 Kulübü, TAÜ Gönüllüleri Kulübü, Fotoğrafçılık ve Edebiyat Kulübü, Endüstri Mühendisliği Kulübü, Girişimcilik Kulübü, TGU-Global Connections Kulübü, Kültür ve Tarih Kulübü aktif kulüpleridir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesinin Beykoz’da bulunan Şehit Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu ve Boğaziçi Anadolu İmam Hatip Liselerinde bulunan kapalı spor salonlarında voleybol, salon futbolu, basketbol gibi salon sporları öğrenciler tarafından yapılabilmektedir.
Üniversitede öğrencilerin spor yapabilmeleri için çok amaçlı bir açık sahası (basketbol, voleybol) bulunmaktadır. Üniversitede öğrencilerin sosyalleşebilmeleri ve yeni gelen öğrencilerle kaynaşabilmeleri amacıyla Gümüşsuyu Spor Tesislerinde her yıl halı saha futbol turnuvası düzenlenmektedir.
Üniversite bünyesinde kadın ve erkek basketbol, kadın ve erkek voleybol ile erkek futbol takımları kurulmuştur. Bu takımlar Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen İstanbul Liginde mücadele etmektedirler.
Üniversitede kampüs içindeki, yurt inşası henüz bitmemiş Şimdilik il dışından gelen öğrenciler tarafından yakın çevrede bulunan apart ve evler kiralanmakta veya yine yakın çevrede bulunan özel yurtlarda öğrencilerin barınma ihtiyaçlarını kendileri karşılamaktadır.
Prof. Dr. Cemal Yıldız