Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi 1982 yılında Van Gölü kıyısında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. ilk olarak Fen Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Edebiyat Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Ziraat Fakültesi ve Eğitim Yüksekokulunda eğitim öğretime başlamıştır. Kurulduğundan beri ihtiyaçlar ve talepler doğrultusunda büyüyen Üniversite bulunduğu ile sonra bölgesine ve ülkemize hizmet veren önemli bir kurum haline gelmiştir.
2020 yılı itibariyle üniversite bünyesinde 5 enstitü, 19 fakülte, 3 yüksekokul, 1 devlet konservatuvarı, 9 meslek yüksekokulu, 50 uygulama ve araştırma merkezi bulunmaktadır. 2.969 ön lisans, 17.458 lisans, 3.583 yüksek lisans ve doktora öğrencisi olmak üzere toplam 27.799 öğrencinin aktif olarak eğitim-öğretim gördüğü Üniversite, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında eğitim-öğretim faaliyetleri, Zeve yerleşkesi dışında üniversitenin, Erciş ilçesinde bir meslek yüksekokulu ve bir işletme fakültesi ile Özalp ve Gevaş ilçelerinde meslek yüksekokulları bulunmaktadır.
Van yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde Çift Ana dal ve Yan Dal Programları uygulanmaktadır. Fakültelerde ana dal lisans programlarına devam eden başarılı öğrenciler aynı zamanda başka bir bölüm veya birimin eğitim öğretim programına devam ederek ikinci bir lisans diploması alabilme veya aynı birim içinde başka bir lisans programına geçiş yapabilme imkanı sağlanmaktadır. Yan dal: Üniversite fakültelerinde lisans programlarına devam eden başarılı öğrencilere kendi birimleri içerisinde aynı puan türü ile öğrenci alan farklı programları yan dal olarak seçebilme imkanı verilmektedir.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, akademik başarı çıtasını yıldan yıla yükselterek faaliyetlerine devam etmektedir. URAP'ın ilan ettiği verilere göre, 2019-2020 yılında Türkiye'deki devlet üniversiteleri genel sıralamasında 32. sırada iken, 2020-2021 yılında başarı çıtasını yukarı çekerek 30'uncu sıraya yükselen Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, şimdi de TÜBİTAK Harman Türkiye Akademik Arşiv verilerine göre yayın sayısı açısından 12. sırada yer almayı başarmıştır. 160'a yakın üniversitenin tanımlandığı TÜBİTAK Harman Türkiye Akademik Arşiv sisteminde, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, 37.037 yayın sayısı ile Türkiye'de 12. sırada yer aldı. “Üniversite güçlü ve tecrübeli akademik kadro sayesinde, üçüncü nesil üniversite yolunda ilerlemektedir.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi üçüncü nesil üniversite olma yolundaki adımlardan bir tanesi de uluslararasılaşmaya önem vermesidir. Üniversitede öğrenci hareketliliğini sağlamak için 2006 yılından beri uygulanan Erasmus, kapsamında Mevlana ve Farabi programları üniversite tarafından titizlikle yürütülmektedir. Ayrıca hareketlilik programlarına katılan öğrencilerin kredileri kabul edilmekte ve işlenmektedir. 2019-2020 akademik yılında Uluslararası değişim programları kapsamında gönderilen öğrenci sayısı 46'dır. Bunu yeterli bulmayan kurum Değişim hareketliliğini arattırmak ve için çalışmalarına devam etmektedir.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi akıllı Kütüphane Yönetim Sistemi ile okuyucu ve araştırmacılar için 7 gün 24 saat istedikleri anda kesintisiz olarak hizmet alabilecekleri bir kütüphaneye sahiptir."Zeve Kampüsünde Ferit Melen Merkez Kütüphanesi ve Konferans Salonu Projesi toplam 10 bin 500 metrekare kapalı alan üzerinde birbiriyle bağlantılı 3 blok halinde inşa edildi. İçinde 500 kişilik konferans salonu da bulunan ve 24 saat açık olacak olan YYÜ Ferit Melen Merkez Kütüphanesi, son teknolojiyle donatılmış. Kütüphane binasında, profesyonel araştırmacı alanı, okuma salonları, bireysel çalışma odaları, grup çalışma odaları, seminer odaları, uzman kütüphanesi, idari bölümler, gece-gündüz okuma alanları bulunmaktadır.
Burs Olanakları
Yüzüncü Yıl Üniversitesi rektörlüğü burs koordinatörlüğü ve Vakfı aracılığıyla ihtiyaç sahibi öğrencilere burs verilmektedir.
Üniversite Fakülte ve Yüksekokullarında Öğrenim gören yardıma muhtaç ve başarılı öğrencilere kontenjanlar dâhilinde ücretsiz yemek bursu verilmektedir.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Kısmi Zamanlı İş İmkanı ve Yemek Bursu Her eğitim yılı için, ilgili yılın Ekim ayının ilk haftası içerisinde üniversitenin web sayfasında kısmi zamanlı öğrenci iş ilanı yayınlanmaktadır. İş ilanında; hangi birimlerde kısmi zamanlı öğrenci çalıştırılacağı hususu, birimlerin kısmi zamanlı öğrencilerde aradıkları şartlar ve öğrencilerin görev alacakları işler hakkında bilgi verilmektedir. Öğrenciler çalışmak istediği birime dilekçe ile başvurmaktadır. Bu imkan öğrencilere maddi kazanç kazandırmakla birlikte, deneyim, motivasyon artışı ve kurum aidiyetinin gelişmesi gibi psikolojik boyutlarda da öğrencilerin gelişimine katkıda bulunmaktadır.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi & Kampüs te Yaşam
Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Bardakçı Mahallesinde diğer bir deyişle Van Gölü kenarında Şehir merkezine yaklaşık 15 km uzaklıkta yer almaktadır. Ana Kampüsü Zeve yerleşkesinde; eğitim ve idari binalar, uygulama ve araştırma hastanesi (Dursun Odabaş Tıp Merkezi), kütüphane, merkezi laboratuvar, TEKNOKENT, tam donanımlı spor kompleksi açık ve kapalı spor tesisleri, kültür merkezi, personel lojmanları, öğrenci yurtları, çiftlik alanları, seralar ve kafeteryalar bulunmaktadır. Üniversite kampüsünün en güzel yerlerinden biri olan “Gül Bahçesi” de bulunmaktadır.
Zeve yerleşkesi dışında üniversitenin, Erciş ilçesinde bir meslek yüksekokulu ve bir işletme fakültesi ile Özalp ve Gevaş ilçelerinde meslek yüksekokulları bulunmaktadır.
Van yüzüncü Yıl Üniversitesi öğrencilerinin kültürel etkinliklerinin büyük bir bölümü Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığınca yürütülmektedir. Kültürel etkinliklerin amacı; öğrencilerin ilgi alanlarına göre ders dışı zamanlarını değerlendirmek, yeni ilgi alanlarıyla birlikte dinlenme ve eğlenme alışkanlığı kazanmalarını sağlamak; güzel sanatlar ve teknoloji ile ilgili yeni gelişmeleri izlemelerini isterlerse bu faaliyetlere katılmalarını sağlamak, doğa insan sevgisi ile sosyal ilişkilerini geliştirmek; birlikte üretim, birlikte paylaşım ve birlikte çözüm yolları bularak, öğrencilerin kültürel açıdan gelişmelerine yardımcı olmaktır.
Üniversite kayıtlı tüm öğrenciler kültürel etkinlikleri izleyebilir ya da katılabilirler. Etkinliklere katılmak isteyen öğrencilerden herhangi bir ücret alınmadığı gibi kendilerine etkinlikleri gerçekleştirmede imkânlar ölçüsünde her türlü destek sağlanmaktadır. Üniversitenin değişik birimleri ve öğrenci toplulukları tarafından düzenlenen etkinlikler ( konserler, kurslar, sergiler konferanslar, paneller, sempozyumlar, seminerler, gösteriler, şiir ve müzik dinletiler, geziler) öğrencilerin ders dışı zamanlarının değerlendirilmesine yardımcı olmaktadır. Öğrenci etkinliklerinin düzenlenmesi amacı ile oluşturulan öğrenci topluluklarına tüm öğrenciler üye olabilmekte ve çalışmalarına katılabilmektedirler.
Spor Olanakları
Üniversitede aşağıda branşları belirtilen spor faaliyetlerine katılmak isteyen Öğrenciler SKS Daire Başkanlığı Spor Hizmetleri Şube Müdürlüğüne Başvuru yapmaları gerekmektedir. Üniversite bünyesinde Kapalı Spor Salonu, Halı Saha, Tenis Kortları, Atletizm pisti ve sahil yürüyüş/koşu yolu bulunmaktadır. Ayrıca içinde havuz bulunan ve birçok spor branşını barındıracak olan spor kompleksi inşa halindedir.
Spor Faaliyetleri
(Üniversitede herhangi bir takımda görevli milli sporcular ücretsiz yemek bursundan faydalanabilmekteler
Barınma olanakları
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, kampüste ya da devlet yurtlarında kalmak isteyen tüm il dışından ve yurtdışından gelen öğrencilere barınma olanağı sağlamaktadır. Yemekler, genellikle ücrete dahil değildir ancak yurtlarda, öğrencilerin uygun fiyatla kahvaltılarını yapabilecekleri ya da yemek yiyebilecekleri kantinler vardır.
Ulaşım
Buraya ulaşım sağlamak oldukça kolaydır. Buraya ulaşmak için Beşyolda kalkan Kampüs minibüsleri veya Maraş caddesinden kalkan Kampüs halk otobüsleri ya da 542 numaralı belediye otobüs ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Ayrıca Edremit’ten kalkan E1 belediye otobüsü ile de ulaşım sağlayabilirsiniz.
Prof. Dr. HAMDULLAH ŞEVLİ