tpuan.combeta

Atatürk Üniversitesi

Atatürk Üniversitesi
Atatürk Üniversitesi
Üniversite Türü
Devlet
Üniversite Fakülteleri

  • Açıköğretim Fakültesi
  • Diş Hekimliği Fakültesi
  • Eczacılık Fakültesi
  • Edebiyat Fakültesi
  • Fen Fakültesi
  • Güzel Sanatlar Fakültesi
  • Hemşirelik Fakültesi
  • Hukuk Fakültesi
  • ktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
  • İlahiyat Fakültesi
  • İletişim Fakültesi
  • Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi
  • Mimarlık ve Tasarım Fakültesi
  • Mühendislik Fakültesi
  • Oltu Beşeri ve Sosyal Bilimler Fakültesi
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Su Ürünleri Fakültesi
  • Tıp Fakültesi
  • Turizm Fakültesi
  • Uygulamalı Bilimler Fakültesi
  • Veteriner Fakültesi
  • Ziraat Fakültesi

Üniversite Yüksekokulları

  • Türk Musikisi Devlet Konservatuvar
  • Yabancı Diller Yüksekokulu

Üniversite MYO

  • Adalet MYO
  • Aşkale MYO
  • Hınıs MYO
  • Horasan MYO
  • İspir Hamza Polat MYO
  • Narman MYO
  • Oltu MYO
  • Pasinler MYO
  • Sağlık Hizmetleri MYO
  • Sosyal Bilimler MYO
  • Şenkaya MYO
  • Teknik Bilimler MYO
  • Tortum MYO

 

Üniversite Genel Bilgiler

Atatürk Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler

Üniversite Türü: Devlet 

Akademik Personel Sayısı: 2.820

Öğrenci Sayısı: Önlisans: 352.238, Lisans:134.744, Yüksek Lisans: 5.650, Doktora: 2.325

Atatürk Üniversitesi, 1957 yılında Erzurum'da kurulmuş, Ülkemizin  en köklü 7. üniversitesidir.Erzurum kent merkezine 1,5–2 km. mesafede bulunan Atatürk Üniversitesi kampüsü 6.5 milyon m²'lik açık alana, 1 milyon m²'lik kapalı alana sahiptir.Erzurum ovasının büyük bir kısmını kaplayan üniversite arazisi, Türkiye'nin en büyük ikinci kampüsüdür. Türkiye'nin ilk planlı kurulan kampüsü olma özelliğine sahiptir.Yetiştirdiği sayısız bilim adamlarıyla Türkiye’deki üniversitelerin  adeta beslenme damarlarından biri olan Atatürk Üniversitesinin en çok bilinen ünvanlarından biri, ‘üniversiteler kuran üniversite’ dir. Atatürk Üniversitesi etik değerlere bağlı, insan odaklı, yenilikçi ve özgürlükçü bir yönetim anlayışıyla birlikte, katılımcı, şeffaf ve kolay ulaşılabilir bir idari mekanizmaya sahiptir. öğrenci merkezli bir üniversitedir

Atatürk Üniversitesi üniversite giriş sınavlarında tercih edilme sayısı bakımından Türkiye'deki üniversiteler arasında ikinci sırada yer almakta olup bugün itibariyle doluluk oranı %90 8 dir Atatürk Üniversitesi Araştırma projelerine verdiği maddi ve lojistik desteklerle çok çeşitli Özgün bilimsel üretimlerin yapılmasını sağlamıştır 

Neden Atatürk üniversitesi? 

Atatürk üniversitesi 23 Fakülte, 1 Konservatuar, 1 Yüksekokul, 13 Meslek Yüksekokulu, 8 Enstitü 851 program 36 Araştırma ve Uygulama Merkezi 1 Teknokenti ile adeta  bir bilim kentidir. Atatürk Üniversitesi'ndeki bazı birimleri akredite uygulamasına dahil edilmiş olup bu birimler Türkiye'deki yetkilendirilmiş akreditasyon kuruluşları tarafından hem eğitim kaliteleri hem de imkan ve koşulları bağlamında incelenir resmi tanınırlıkları ve etkinlikleri tescil edilmiştir.  

Atatürk üniversitesi nitelikli eğitimin adresi oluğunu kanıtlamış bir üniversite. ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarı 2018-2019 Dünya Alan Sıralamasında Atatürk Üniversitesi, 5 bilim alanında dünya sıralamasında yer aldı.

Buna göre Atatürk Üniversitesi; Farmakoloji (Türkiye’de 1. Dünyada 303.), Kimya Bilimleri (Türkiye’de 4. Dünyada 689.), Biyoloji Bilimleri (Türkiye’de 5. Dünyada 628.), Medikal ve Sağlık Bilimleri (Türkiye’de 9. Dünyada 749.) ile Mühendislik (Türkiye’de 15. Dünyada 915.) alanlarında sıralamaya girme başarısı gösterdi.

URAP tarafından yayımlanan bir başka raporda ise Diş Hekimliği Fakültesi Türkiye’de 2. sırada yer almış, dünya alan sıralamasında ise ilk 250 üniversitenin arasına girerek önemli bir başarı elde etmişti.

Atatürk üniversitesi, Prof. Dr. Fuat Sezgin Kütüphanesi koleksiyonunda 204.528 adet basılı kitap, 210.000 e- kitap, 4458 adet basılı dergi (tür olarak), 1.500.000’den fazla veritabanı ortamında bulunan e- tez, 1970-2013 yılları arası basılı ulusal ve yerel gazete koleksiyonu, 70 bin nadide eser 1600 el yazması bulunmaktadır Kullanıcıların kütüphanedeki bilgisayarlar ve ya kendi bilgisayarlarından, kütüphane web sayfasını  kullanarak online veritabanlarından yararlanmaları, e- dergilere, e- kitaplara, e- tezlere vb. ulaşmaları; ayrıca kütüphanenin  kataloğunu taramaları ve ödünç verme işlemlerini takip etmeleri mümkündür. 

Atatürk Üniversitesi'nin çift dal ve yandal eğitim programları yürütülmektedir öğrenci çift dal programı ile iki farklı alanda programda iki farklı lisans diplomasına sahip olabilmekte yandal programı ile de kendi alanı dışındaki farklı bir alanda eğitim alabilmektedir

Marka değeri Taşıyan diploma öğrenciyi merkeze alan eğitim anlayışı ile aktif eğitim modelini uygulayan ve gelecek çağdaş gereklilikler ile donatan Atatürk Üniversitesi öğrencilerinin marka değeri taşıyan diploması ile hem Avrupa Birliği onaylı diploma eki etiketi ne hem de ects etiketine sahip kılmaktadır

Atatürk üniversitesinde Erasmus, Farabi, Mevlana, ECS , ATAyös ve Orhun  değişim programları mevcuttur. 

ECS Programı: Avrupa Dayanışma Programı, gençlerin kendi ülkelerinde veya Avrupa’daki insanlara fayda sağlayan gönüllü çalışmalarına proje kapsamında katılmalarına olanak sağlayan yeni Avrupa Birliği Girişimidir. 18-30 yaş sınırı arasındaki Gençlerin başvurabileceği bir programdır.Atatürk Üniversitesi, Dış İlişkiler Ofisi Koordinatörlüğü olarak 2008 tarihinden günümüze kadar 61 (EVS) yeni ismi (ESC) Gönüllülük Projesi Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenmiştir. Projeleri Gençlik birimi yazmak ile birlikte proje konularını da geliştirmektedir. Bunun sayesinde desteklenen projeler kapsamında öğrenciler kolay bir başvuru sonucunda seçimlere dâhil olmaktadır

Bir Avrupa Dayanışma Programı ESC projesine katılmak, herhangi bir genç için önemli bir başarı olmaktadır. Kariyer planlamalarında önemli bir referans olmaktadır. İş başvurusu yaparken veya daha fazla bilgi edinmek için kullanılmaktadır.Gelecekteki kariyer beklentileri için faydalı olmanın yanı sıra, Avrupa Dayanışma Programı, üstlenilen projenin türüne bağlı olarak değişen farklı avantajlar sağlamaktadır.Gönüllü/Katılımcı bir ücret karşılığı çalışmamaktadır. Ancak faaliyet süresi boyunca seyahat, yeme-içme, konaklama ve sigorta desteği üniversite tarafından sağlanmaktadır.

Orhun Değistirme Programı: (Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Macaristan) Başvurularda bölüm sınırlaması yoktur. Tüm başvuruların alınması sonrasında, öğrencilerin tercih ettikleri ev sahibi üniversitenin öğrenci kabulü kararlarına göre değerlendirmeler yapılacak ve sonuçlar ilan edilmektedir. Başvuru yapacak olan öğrencilerin, başvuru yapmak istediği üniversitede kendi öğrenim gördüğü bölümün/programın yer alıp almadığını, başvuru yapmak istediği üniversitenin web adresinden incelemesi gerekmektedir.

Öğrenci değişimi süresi en az bir, en fazla iki yarıyılı kapsar (Başvuruda 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı ve/veya Bahar Yarıyılı tercih edilecektir). Yarıyıl hesabı, eğitim sistemi dikkate alınarak değiştirilebilir. Ancak değişimin toplam süresi bir eğitim yılını aşamaz.

Burs Olanakları

Atatürk Üniversitesinde öğrenim görürken Kalkınma Vakfı ve KYK aracılığıyla verilen burs imkanlarından yararlanabilirsiniz. Bununla birlikte öğrencilerine dönem dönem  bazı kamu kurum ve sivil toplum kuruluşları ile özel sektörün öğrencilere sunduğu burs imkanları da bulunmaktadır. Ayrıca üniversitenin Rektörlük birimlerinde kısmi zamanlı öğrenci çalıştırma programı da uygulanmaktadır. Bu program ile ilgili açıklamalar her eğitim yılı başlangıcında öğrencilerine  duyurulmaktadır.

Atatürk Üniversitesi & Kampüs'te Yaşam

Atatürk üniversitesi kampüsü Türkiyenin en büyük ikinci kampüsü ünvanını taşımaktadır. Öğrenci merkezli üniversite hem akademik alanda hem sosyal alanda öğrencilerin gelişimi için her türlü olanak hazırlanmıştır.  Atatürk Üniversitesinde fakülte ve yüksek okullarında 83’ü Bilim ve Sosyal Faaliyetler, 26’sı  Kültür, Sanat ve  Spor, 20’si Sağlık ile ilgili olmak üzere toplam 129 öğrenci kulübü bulunmaktadır. Sanat, spor ve bilim içerikli bu kulüplerde öğrenciler arasında dostluk ve paylaşma duyguları gelişmekte, kulübün amacı doğrultusunda bir araya gelen öğrenciler çeşitli etkinlikler düzenlemekte ve başarılı organizasyonlarla kaliteli vakit geçirmektedirler. Kulüplerin gerçekleştirdikleri faaliyetlerin yanı sıra ortaklaşa geliştirilen projelerle öğrenciler akademik hayatlarını renklendirmektedirler. Üniversitenin yıl içerisinde binlerce sosyal etkinliğe ev sahipliği yapmakta ve öğrenci kulüpleri mensubları bu etkinliklerde aktif görev almaktadırlardır.

Engelli öğrencilerde düşünülmüş. Kurulan birimin amacı, engelli öğrencilerin yüksek öğrenim yaşantıları boyunca karşılaşacakları zorlukları en aza indirmek ve engellerin ortadan kaldırılmasında ilgili taraflar arasında işbirliği sağlamaktır. Birim engelli öğrencilerin yanı sıra öğretim elemanları ve personele de hizmet vermektedir. Birimin öncelikli amaçları arasında ‘engellilik’ konusunda farkındalık oluşturmak ve kaynaştırma sağlamaktır.

Barınma olanakları

Üniversite Türkiye'de öğrencilerin barınma ihtiyacının en fazla karşılayan  eğitim kurumlarından biridir Kampüs içerisinde bulunan Kredi Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda şu an itibarıyla 11000 üzerinde öğrenci kalmaktadır sağlıklı rahat ve konforlu yaşam alanları ile birlikte uygun ders çalışma mekanları da sahip olan bu Yurtlar Toplamda 4 kız 3 de erkek yurdu bulunmaktadır.

Beslenme Olanakları

Kampüsde,  kısa zamanda markalaşan Gıda ve Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezinin işlettiği, Çiftlik Ürünleri Satış Mağazamız bulunmaktadır. Kendi ürettiğimiz taze ürünleri el değmeden ambalajlıyor ve sizlerin kullanımına sunuyor. Özellikle günlük ürünlerin hızla tükendiği mağazasında  güne başlamak kısa sürede günlük rutininiz haline gelebilir. Ayrıca Atatürk Üniversitesi öğrencisi, kampüsten çıkmadan 3 market ve 1 manav ile her türlü ihtiyacını karşılayabilmenin farkını yaşar.

Kampüs içerisinde günlük olarak, akademik, idari personel ve yaklaşık 10 bin öğrencinin yeme içme ihtiyaçlarını karşılayacak 1 adet merkezi yemekhane, 8 adet tali yemekhane, 40 adet kantin, 5 adet lokanta ve 7 adet kafeterya bulunmaktadır. Yemekhanelerdeki ücretler öğrenciler açısından oldukça uygun düzeylerde olup, öğlen, akşam ve Ramazan ayında iftar yemeği verilmektedir.

Üniversitenin kampüs alanında PTT,  Halk Bankası, İş Bankası ve Vakıf Bank Üniversite Şubeleri Atatürk Üniversitesi ailesine kampanyalarla hizmet sunmaktadır. Ana yemekhane yolu üzerinde hemen hemen tüm bankalara ait ATM’lerle bankacılık hizmetlerinden yararlanmak mümkündür. İhtiyaç halinde öğrencilerin  mağduriyet yaşamamaları adına Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi binası içinde de Halk Bank Hastane şubesi, PTT Hastane şubesi ile ATMleri ve hastane yakınlarında diğer bankalara ait ATMl’er mevcuttur.

Sağlık Olanakları

Ücretsiz sağlık hizmetleri bağlamında tüm öğrenciler devlet güvencesi altındadır. Kampüs içerisinde 1 adet aile hekimliği ve Türkiye’nin en büyük hastanelerinden biri olan Araştırma Hastanesi, 24 saat boyunca tüm öğrencilerin sağlık ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Yine diş hastalıkları için acil servis hizmeti ile birlikte her türlü diş tedavi imkânları bulunmaktadır. Hayvan hastanemiz ise 7 gün 24 saat güler yüzlü hizmet vermenin yanı sıra mobil hayvan hastanesi projesi ile haftanın bir günü köylere veteriner hekimlik hizmeti vermektedir.

Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Atatürk Üniversitesi bünyesinde lisans ve lisansüstü seviyede öğrenim görmekte olan öğrencilerin kendilerini daha iyi tanımalarına, sağlıklı kararlar verebilmelerine, sorunlarının kaynaklarının farkına vararak sorunlarına yönelik baş etme becerisi geliştirmelerine, iletişim becerileri kazanmalarına, akademik başarılarının arttırılmasına, üniversite yaşamına uyum sağlamalarına ve sosyal, duygusal, bilişsel ve mesleki açıdan gelişimlerine yardımcı olmayı amaçlamaktadır. Bu süreç, merkezimizde görevli uzman psikolojik danışman ve psikologlar  bireylerle birebir yaptıkları görüşmeler/danışmalar şeklinde gerçekleşmektedir. Yapılan tüm görüşmeler “gizlilik” ilkesi ile yürütülmekte, bilgiler başka bir birim ya da kurumla paylaşılmamaktadır

Sportif Olanaklar

Atatürk Üniversitesinde atletizm, basketbol, voleybol, kayak, futbol, hentbol, badminton, tekvando, güreş, bowling, tenis, boks, dağcılık, satranç, okçuluk, masa tenisi gibi birçok spor dalının yapılmasına imkan sağlanmaktadır. 

Ulaşım

Erzurum’a yurt içi ve yurt dışı ulaşım hava, kara ve demiryolu bağlantılarıyla mümkündür. Erzurum’dan hemen her gün İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi birçok şehre gidiş dönüş uçuşlar yapılmakta, bütün şehirlerle ise karayolu ulaşım imkanları sağlanmaktadır. Demiryolunda da yine her gün Doğu Ekspresi seferleri gerçekleşmektedir. Bu arada Erzurum şehir merkezi ile kampüs arasında da taksi ile ulaşım dışında  hem Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplu taşıma araçları, hem çok sayıda Halk otobüsleri, hem de minibüsler ulaşımı sağlamaktadırlar. Kampüs içi ulaşımda ise ring hizmeti sürdürülmektedir.

Atatürk Üniversitesi'nin öne çıkanları

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'te Eğitim Teknolojileri Alanında yarışan Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri Kübra Kablan ile Yusuf Bayram Tuğlu, Sanal Clinic girişimleriyle TEKNOKENT bünyesinde ürettikleri Diagnosis Time ürünüyle 1. oldular.

tıklayınız

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) Üniversitelerin performanslarının değerlendirildiği "2020 Üniversite İzleme ve Değerlendirme Genel Raporunu Twitter adresinden yayınladı.

Üniversitelerin eğitim öğretim faaliyetleri ve buna bağlı çıktıları 11 kategoride ele alındı. Raporda “Sosyal Sorumluluk” alanında 475 proje ile Atatürk Üniversitesi, öğrenciler tarafından en fazla sosyal sorumluluk projesi üretilen üniversite oldu.

Türkiye’nin 2023 Vizyon Projeleri arasında yer alan ve Milli Uzay Programının da önemli hedeflerinden biri olan Atatürk Üniversitesi Doğu Anadolu Gözlemevinin (DAG) teleskobu Erzurum’a ulaştı

Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde yürütülen DAG’ın inşası ve kurulumu Atatürk Üniversitesi tarafından Cumhurbaşkanlığının himayesinde başarıyla yürütülüyor. İtalya’dan yola çıkan, alınan özel izinler ve Gümrük Müdürlüğündeki resmi işlemlerinin ardından 22 Şubat’ta Erzurum’a doğru yola çıkan yaklaşık 100 ton ağırlığındaki DAG teleskobu, parçalar halinde 7 tırlık bir konvoyla Erzurum’a geldi.

tıklayınız

Üniversite YÖK İzleme Raporu
İzleme Raporuna Ulaşmak İçin Tıklayınız
Üniversite Rektörü

Prof. Dr. Ömer ÇOMAKLI

Üniversite Adresi
Üniversite Atatürk Üniversitesi Kampüsü, 25030 Yakutiye
Üniversite Konumu

Web sitemizde deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanıyoruz. Kullanılan çerez türleri: Zorunlu Çerezler ve Pazarlama Çerezleri. Çerez politikamızı okumak için buraya tıklayın.