Üniversitesite :Türü
öğretim elemanı:1081
idari personel: 655
öğrenci Sayısı: 38.892
Balıkesir Üniversitesinin temeli 1910 yılında kurulan Karesi Muallim Mektebine kadar uzanır. Bu nedenle Balıkesir üniversitesinin eğitim fakültesi en köklü fakulte olma ünvanına sahiptir. Bunun yanıda Uludağ üniversitesine bağlı olan Balıkesir’de yer alan diğer yükseköğretim kurumlarından; Balıkesir İşletmecilik ve Turizm Yüksekokulu, Balıkesir 1982 yılında Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ismiyle; Balıkesir Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi de, Balıkesir Mühendislik Fakültesi ismiyle Uludağ Üniversitesine bağlanmıştır. Uludağ Üniversitesine bağlanan diğer kurum olan Balıkesir Meslek Yüksekokulu ise faaliyetlerine aynı isimle devam etmiştir. Uludağ Üniversitesinin çatısı altında on yıl kalmış olan bu kurumlar,1992 yılında bağlantıları değiştirilerek Balıkesir üniversitesinin alt yapısını olşturmuştur.Balikesir Üniversitesi Balıkesir üniversitesi 1 Ocak 1993 tarihinde tüzel kişilik kazanmıştır
Balıkesir Üniversitesi bünyesinde 13 Fakülte, 4 Enstitü, 12 Meslek Yüksekokulu,3 Yüksekokul.26 Uygulama ve araştırma merkezi ve 1 Tekno Kenti ile Üniversite, başta Balıkesir olmak üzere ülkemizin gelişmişlik düzeyi ve yaşam kalitesinin artmasına katkı sağlamayı ve toplumsal değerlere bağlı, insan haklarına saygılı, bilgi ve teknoloji üreten, Atatürk İlke ve İnkılâplarına bağlı bireyler yetiştirmeyi görev bilerek eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Neden Balıkesir Üniversitei
Üniversite tercihleri de önemli kriterlerden biriside üniversitenin bulunduğu ilin özellikleri belirler. ilinin büyük bir kısmı Güney Marmara’da yer almakla birlikte, hem Marmara hem de Ege Bölgesi’nde toprakları bulunmaktadır. Doğuda Bursa, Kütahya; güneyde İzmir, Manisa; batıda Ege Denizi, Çanakkale ve kuzeyde Marmara Denizi ile çevrilidir. 20 ilçesi bulunan ve büyükşehir statüsünde olan Balıkesir’in nüfusu 2019 yılı itibari ile 1.228.620 olmuştur. Tarih boyunca bir geçiş bölgesi niteliği taşıyan topraklarda kurulmuş olan Balıkesir, iki ayrı denize kıyısı olan bir yerleşim alanıdır.Doğal, arkeolojik, tarihi ve kültürel güzellikleriyle de dikkat çeken Balıkesir; güvenli, huzurlu ve öğrenci dostu modern bir şehir kimliğini taşımaktadır.
Üniversitenin , tüm birimlerinde modern derslik ve uygulama alanlarına sahiptir. Üniversitede, öğrencilerin akademik gelişimlerini destekleyen ve onları çağın gereksinimlerine uygun biçimde yetiştirmeyi ilke edinmiş akademik kadro görev yapmaktadır.
Üniversitenin eğitim, öğretim ve araştırma faaliyetlerinin geliştirilmesinde etkin görevi bulunan ve bu doğrultuda gerekli bilgi kaynaklarını toplayarak kullanıcılara ulaştıran Merkez Kütüphane, Rektörlük binasında hizmet vermekte olup; danışma kaynakları, kitaplar, süreli yayınlar ile etkin hizmet sunmaktadır. Merkez Kütüphane Web sitesi: http://kutuphane.balikesir.edu.tr/
Üniversite öğrencileri; Erasmus+, Mevlana ve Farabi değişim programları ile yurtiçinde ve yurtdışında anlaşmalı üniversite ve kurumlarda eğitim ve staj olanaklarına sahiptir. Gerekli koşulları sağlayan öğrenciler yararlandıkları hibe programları ile bu deneyimden faydalanabilmektedir.
Balıkesir Üniversitesi Çağış Kampüsü’nün içerisindeki 11 bin 908 m2 arazi “Teknoloji Geliştirme Bölgesi” olarak tasarlanmıştır. Balıkesir Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici A.Ş., Teknoloji Geliştirme Bölgesi veya Teknokent’in yönetilmesi ve işletilmesinden sorumludur, 31 Ağustos 2015 tarihinde kurulmuştur.
Yönetici şirketimizin ortakları Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Sanayi Odası, Balıkesir Ticaret Odası, Bandırma Ticaret Borsası, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi, Balıkesir Ticaret Borsası, Burhaniye Ticaret Odası ve Bandırma Organize Sanayi Bölgesi’dir.
Teknokent bina inşaatının temeli Nisan 2018'de atılmış olup inşaat Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan destek alınarak Ağustos 2019'da tamamlanmıştır. Ekim 2019'dan itibaren firmalardan proje başvuruları alınmaya başlanmıştır.Öğrenci ffikrim var dedikten sonra her türlü destek sağlanmaktadır
Ön kuluçka platformu, girşimci adaylarına ait farklı sektörlere ilişkin fikir ve projelerin geliştirilmesi amacıyla kurgulanan üniversite-sanayi işbirliği destek modelidir. Ön kuluçka biriminde Balıkesir Üniversitesi öğrencileri 1 yıl süreyle; ücretsiz elektrik, internet, faks ve fotokopi hizmetlerinden faydalanırlar. Ayrıca, girişimci adaylarının şirket kurmadan önce iş fikirlerinin yapılabilirliklerini test ettikleri ortamların oluşturulması için yardım ve destek hizmetleri verilir.
KYK bursları, Balıkesir Üniversitesi Vakfı Bursu, Kısmi Zamanlı Çalışma İmkanı, Ücretsiz yemek Bursu, Şehit ve Gazi Yakınlarına ücretsiz barınma bursu gibi çeşitli burs olanakları vardır
Balıkesir Üniversitesi Cağiş yerleşkesi (Bigadiç yolu üzeri 17. km) üzerinde kurulmuştu rBalıkesir Üniversitesi yaklaşık 6.4 milyon m2 arazi üzerinde 345 bin m2 kapalı alana sahiptir. Rektörlük binası Fakülte birimleri Öğrenci yurdu öğrenci kulübleri için calışma salonları bulunmaktadır.
Paylaşımlı bisiklet sistemi ile kampüs alanında birimler arası ulaşım sağlanmakatadır.
Balıkesir Üniversitesinde; öğrencilerinin ders saatleri dışındaki zamanlarını etkin değerlendirmeleri, dinlenmeleri ve eğlenmelerinin yanında sosyal gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla farklı ilgi alanlarına hitap eden çok sayıda öğrenci topluluğu bulunmaktadır. Bu topluluklar, faaliyetlerini akademik danışmanlar gözetiminde yıl boyu sürdürmekte; çalışmalarını; sergi, konser, gösteri, şenlik, dinleti, konferans ve yarışma gibi etkinliklerle paylaşmaktadır. Üniversitede öğrencilerin aktif görev aldığı Bahar Şenlikleri düzenlenmektedir.
IEEE BAUN Öğrenci Topluluğu Globalden 3.Kez Ödül Kazandı!
Balıkesir Üniversitesi Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet gösteren, akademik danışmanlığını Dr.Öğr.Üyesi Sabri BIÇAKÇI'nın topluluk başkanlığını Sevcan ÇİL' in yürüttüğü Uluslararası Elektrik Elektronik Mühendislik (IEEE) Topluluğu, IEEE Globalde Avrupa, Asya ve Afrika ülkeleri arasında 2020 yılı içerisinde yapılan etkinlikler, projeler ve faaliyetler için üçüncü kez IEEE Örnek Kol ödülünü kazandı
Öğrencilerin ücretsiz fayadalandıkları tesisler
Balıkesir Üniversitesi ve Balıkesir ili barınma imkanları bakımından öğrencilerine çok sayıda alternatif sunmaktadır. Öğrencilerin bir bölümü Balıkesir’de Kredi Yurtlar Kurumu Yurdu’nda (KYK) barınmaktadır. Çağış Yerleşkesi’nde de KYK'ya ait öğrenci yurdu ile Residorm Özel Öğrenci Yaşam Merkezi bulunmaktadır. BAÜN Vakfı Özel Öğrenci Yurdu da Balıkesir’de hizmet vermektedir. Bunların yanında Balıkesir’de çok sayıda özel öğrenci yurdu ve kiralık evler ile ilçelerde yer alan öğrencilere yönelik; çeşitli özel yutlar ile KYK’ya ait yurt bulunmaktadır.
Beslenme
Üniversite öğrencilerinin yeterli ve dengeli beslenebilmeleri için uygun fiyata öğle ve akşam yemeği hizmeti verilmektedir. Ayrıca üniversitede beslenme hizmeti veren özel işletmeler de bulunmaktadır.
PROF. DR. Yücel Uğurlu