Üniversite Türü: Devlet
Öğrenim Dili: Türkçe & İngilzce
Öğrenci Sayısı: 13.500
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Balıkesir İlinin Bandırma İlçesinde 2015 yılında kurulmuştur bir Devlet Üniversitesidir Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, 2015 yılında kurulan genç ve dinamik bir üniversitedir. Bilimsel bilgi üretimiyle ülkemizin değişimine ve gelişimine katkı sunan, uluslararası rekabetin içinde yer alan ve oluşturduğu kurum kültürüyle referans gösterilen bir üniversite olmak için büyük bir özveri ile çalışmalarına devam ediyor.
Üniversite, toplamda 8 yerleşkede 4 Enstitü, 9 Fakülte,1 Yüksekokul, 9 Meslek Yüksekokulu 17 Uygulama ve Araştırma Merkezi 55 Öğrenci kulübü 64 ülkeden 1.200’ü uluslararası öğrenci olmak üzere toplam 13.500 öğrencisi ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir.
Üniversite, genç bir eğitim kurumu olmasına rağmen gelişimini sürdürmekte ve bu gelişimini rakamlarla da ispatlamaktadır. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, 2017 Yılı Üniversite Akademik Performans sıralamasında 108 devlet üniversitesi arasında 25’inci olma başarısını göstermiş ve aynı sıralamada Denizcilik Fakültesi 1’inci olmuştur. Ayrıca, Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) tarafından gerçekleştirilen 2018 yılı Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması’na göre; “Kurumun Yönetim ve İşleyişinden Memnuniyet” sıralamasında, 109 devlet üniversitesi arasında 12. sıraya yükselmiştir. Diğer birçok alanda da yıldan yıla ilerleyişini bariz bir şekilde göstermektedir
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Çift Anadal/Yandal Programları Bulunmaktadır
Anadal lisans programlarını üstün başarı ile yürüten öğrenciler, aynı zamanda ikinci bir dalda lisans diploması almak üzere eğitim görebilmekteler
Çift Anadal Programı:Başvuru anında anadal diploma programındaki genel not ortalaması 4’lük sistemde en az 2.80 olan ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst yüzde yirmisinde bulunan öğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabilirler
Yandal programı: Bir diploma programına kayıtlı öğrencinin öngörülen şartları taşıması kaydıyla, aynı yükseköğretim kurumu içinde başka bir diploma programı kapsamında belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda dersi almak suretiyle, diploma yerine geçmeyen bir belge (yandal sertifikası) alabilmelerini sağlayan programdır.
Öğrenciler, yandal programına anadal lisans programının en erken üçüncü, en geç altıncı yarıyılın başında başvurabilir.
Yandal programına, başvurduğu yarıyıla kadar aldığı lisans programındaki tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamış olan öğrenciler başvurabilir .
Öğrencilerin yandal programına başvurabilmesi için başvuru sırasındaki genel not ortalamasının 4’lük sistemde en az 2.80 olması gerekir.
Üniversitenin Erasmus Değişim programı, Mevlana değişim programı, Farabi Değişim Programları ile öğrencileri başka ünivrsitelerin imkanlarından faydalanıp akademik gelişimlerine katkıda bulunmaktalar
Merkez Yerleşke de Rektörlük Binası eğitim Birimleri ktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi,Denizcilik Fakültesi, Ömer Seyfettin Uygulamalı bilimler Fakültesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu,Sağlık Bilimleri Fakültesi,Adalet Meslek Yüksekokulu,Spor Bilimleri Fakültesi,Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, basketbol sahası, halı saha ve konferans salonu bulunmaktadır
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nin bulunduğu yerleşkede, basketbol sahası, halı saha ve konferans salonu
Bandırma Meslek Yüksekokulu yerleşkesinde basketbol sahası ve halı saha
Gönen Meslek Yüksekokulu yerleşkesinde basketbol sahası, halı saha ve konferans salonu
Erdek Meslek Yüksekokulu yerleşkesinde baketbol sahası, tenis kortu, badminton sahası, uygulama oteli ve konferans salonu bulunmaktadır.
Öğrencileri Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtlarda kalabilmekteler. Bandırma’da KYK’ya bağlı toplam üç yurt bulunmaktadır. Bu yurtlardan kız öğrencilere hizmet veren Bandırma Öğrenci Yurdu ve Fatma Ana Öğrenci Yurdu’nun toplam kapasitesi 1324, erkek öğrencilere hizmet veren Ayhan Songar Öğrenci Yurdunun kapasitesi ise 452’dir. Manyas’ta da KYK’ya bağlı bir yurt bulunmaktadır. Kız öğrencilere hizmet veren Manyas Öğrenci Yurdunda 350 öğrenci kalabilmektedir. Gönen MYO yerleşkesinde ise 200 yataklı erkek ve 150 yataklı kız öğrenci yurdundan oluşan toplam 350 öğrenci kapasiteli yeni bir KYK öğrenci yurdu hizmete girmiştir. Ayrıca Merkez Yerleşke içerisinde 1300 öğrenci kapasiteli yeni bir KYK öğrenci yurdu inşaatı tamamlanmış olup 2020-2021 eğitim-öğretim yılında hizmet vermeye başlamıştır. KYK yurtlarının yanı sıra bölgemizde özel teşebbüsün hizmet verdiği çok sayıda apart ve öğrenci yurdu da bulunmaktadır.
Bandırma, çoklu ulaşım altyapısına ve merkezi bir konuma sahiptir. İstanbul, Bursa, Çanakkale, Manisa ve İzmir gibi büyükşehirlere yakın olma avantajı vardır. Söz konusu şehirlere karayolu, denizyolu ve demiryolu ile seyahat imkânları bulunmaktadır. Ülkemizin en önemli metropolü olan İstanbul’a iki saat, Bursa’ya bir saat, Çanakkale ve Manisa’ya iki saat, İzmir’e ise üç saatlik bir mesafede bulunmaktadır. Üniversite merkez yerleşkesine şehir içi ulaşım Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplu taşıma araçları ile sağlanmaktadır. Bandırma Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden Gönen, Manyas ve Erdek’e, ayrıca Bandırma merkezde, İDO Terminali önünde bulunan Büyükşehir Belediyesi’ne ait toplu taşıma araçları ile Erdek’e günün her saati ulaşım imkânı vardır.
Prof. Dr. Süleyman ÖZDEMİR