Üniversite Türü: Devlet Üniversitesi
Akademik Personel Sayısı:1.509
Öğrenci Sayısı: 30.582
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi: Kısaca (BAİBÜ) 3 Temmuz 1992'de 3837 sayılı Kanun ile kurulmuş ilk vakıf destekli devlet üniversitesidir. Devletimizin imkanlarına ek olarak, İzzet Baysal Vakfı’nın yatırımlarıyla Üniversite kısa sürede mükemmel bir fiziki yapıya ve üstün bir teknolojik donanıma ulaşmıştır.Evrensel standartlarda eğitim öğretim yaparak insanlığın gelişimine hizmet edecek nitelikli nesiller yetiştirmeyi, ülke gelişimine katkıda bulunacak bilgi ve teknoloji üretmeyi ve ülkenin ihtiyaç duyduğu toplumsal hizmetleri en iyi şekilde yapmayı kendine görev edinmiş üniversite. Kurulduğu tarihten itibaren başarı çıtasını yükseltmeye deevam etmektedir.
İzzet Baysal Vakfı, Kurucusu Türkiye'nin en büyük hayırseverlerinden İzzet Baysaldır. 1986 yılı sonunda, İzzet Baysal’ın tüm hayatı boyunca vergisi ödenmiş kazançlarından Vakfa aktardığı mal varlığı ile kuruldumuştur.
Vakfın amacı; Vakıf senedinin 4. maddesinin giriş bölümünde söyle özetlenmiştir: “Öncelikle Bolu Şehrine ve Bolu Halkına olmak üzere Türkiye dahilinde her yere ve her vatandaşa imkanları ölçüsünde ihtiyaçları bulunan bilimsel, sosyal, kültürel ve sağlık hizmetlerinde bulunabilmek bu vakfın amacıdır. Bu amacını çağdaş, laik ve demokratik Atatürkçü düşünce ışığından ve Ulu önderin muasır medeniyete ulaşmada gösterdiği yoldan şaşmadan gerçekleştirmeyi esas alır.
(BAİBÜ) Bolu kent merkezi (Gölköy) ve beş ilçesinde (Gerede, Mengen, Mudurnu, Yeniçağa ve Seben) yerleşkelerin eğitim öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Günümüzde Bünyesinde, 17 fakülte, 1 Enstitü, 1 yüksekokul, 8 Meslek Yüksekokulu ve 15 araştırma merkezi bulunmaktadır. Üniversitenin bu birimlerinde görev yapan 1.509 öğretim görevlisi, 757 idari personel ve 30.582 öğrenciyle kaliteli ve çağdaş eğitim ortamı sunmanın gururunu yaşamaktadır.
Öğretim kalitesi, tesis yeterliliği ve coğrafi konumu ile üniversite her zaman öğrenci adaylarının öncelikli tercihi olmuştur. Bolu’nun, İstanbul ve Ankara’ya olan yakınlığı özellikle bir tercih sebebidir. Bununla birlikte Üniversite, her zaman daha iyiye ulaşmayı hedefleyen yenilikçi akademisyenleri ve öğrenci odaklı anlayışı ile kaliteli eğitimi en iyi şartlarda sunmaktadır. Üniversiteii tercih edip yerleşen öğrencilere, doğanın kalbinde yer alan kampüsü, öğrenci yurtları, sosyal ve kültürel olanakları ve spor alanları ile en uygun eğitimi ortamı sağlanmaktadır.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin öncelikli hedefi, çağın gelişen bilgi teknolojilerinden araştırma ve eğitim amacıyla en üst düzeyde yararlanmaktır. Bu amaçla en son yenilikler takip edilmekte ve öğrencilere sunulmaktadır.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin öncelikli hedefi, çağın gelişen bilgi teknolojilerinden araştırma ve eğitim amacıyla en üst düzeyde yararlanmaktır. Bu amaçla en son yenilikler takip edilmekte ve öğrencilere sunulmaktadır. Her birimin kendine ait labaratuvar slonu bulunmaktadır.
Önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören kayıtlı tüm tam zamanlı öğrenciler Erasmus öğrenci öğrenim hareketliliğinden yararlanabilmektedir.
Burs olanakları
Kredi ve Yurtlar Kurumu
Öğrenim ve/veya Katkı Kredisi için başvuru yapan öğrencilerin ailevi durumları, maddi imkânları, v.b. koşullar değerlendirilerek uygun görülen öğrencilere, öğrenim veya katkı kredisi veya her ikisini de alabilmektedirler. Bu imkândan yararlanacak öğrenciler, Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından tespit edilmektedir
İzzet Baysal Vakfı
* Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin dört yıllık birinci öğretim (gündüz) bölümlerine/programlarına en yüksek puanla birinci sırada kayıt yaptıran lisans öğrencilerine Vakıf tarafından burs verilmektedir.
* Bölüm/program birincilerinden sonra gelen en yüksek puanlı Bolu’lu bir öğrenciye daha vakıf tarafından burs verilmektedir. (Bu öğrencilerin Bolu merkez veya ilçelerinde (bağlı köyleri dahil) doğup, yine Bolu merkez veya ilçelerinin (bağlı köyleri dahil) nüfusuna kayıtlı olması gerekmektedir.)
Üniversitenin merkez yerleşkesi Bolu kent merkezine 12 km uzaklıktaki Gölköy’de, benzersiz bir doğa güzelliğinin içinde yer almaktadır. Fakültelerin hemen hemen hepsi merkez yerleşkesinde bulunmaktadır.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi kampüsleri, öğrenciler için geniş sosyal ve kültürel olanaklar sağlamaktadır. İzzet Baysal Kültür Merkezi'ndeki 514 kişilik Mavi Salon ve 208 kişilik Pembe Salon ile İzzet Baysal Tıp Fakültesi Morfoloji binasındaki 350 kişilik salonda yıl boyunca sempozyum, panel, konferans, konser, tiyatro film gösterimi gibi etkinlikler yapılmaktadır.
Üniversitede 87 öğrenci topluluğu bulunmaktadır Akademik gelişimin yanında sosyal sanatsal kültürel ve sportif alnlarında çalışarak çok yönlü bireyler olma imkanına sahip olmaktalar Bu topluluklar üniversite içi sosyal ve kültürel faaliyetler düzenlemektedir.Ayrıca diğer üniversiteler tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklere katılan öğrenciler bu etkinliklerde üniversiteyi temsil etmektedir. Her yıl mayıs ayı içerisinde düzenlenen geleneksel İzzet Baysal Şükran Günleri ve Bahar Şenliği'nde öğrenci toplulukları görev almakta ve özveriyle çalışmaktadırlar.
Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bünyesinde Spor Bilimleri Fakültesi olmasından dolayı sportif olanakları çok geniştir. 1995 yılında İzzet Baysal Vakfı Tarafından yapılan bina Üç bloktan oluşmaktadır. Bina içinde kütüphane, ders salonları, laboratuar, modern soyunma odaları, sauna, öğrenci kantini kondisyon merkezi bulunmaktadır.
Spor Bilimleri Fakültesi Gölköy Yerleşkesinde bulunmaktalar. A Salonu:Kullanım alanı 980 m2 olan salon, cimnastik, dans, step, güreş, uzak doğu sporları için kullanılmaktadır. Salon yer minderi, paralel bar, atlama beygiri, denge aleti gibi temel cimnastik aletleri ile donatılmıştır.Salonda mini bir fitnes ünitesi bulunmaktadır.
B Salonu: Kullanım alanı 960 m2 olan salon, voleybol ,basketbol vb. spor branşları için kullanılmaktadır. 272 kişilik koltuk kapasitesine sahiptir.
C salonu : 960 m2 kullanım alanı olan çok amaçlı salon, 408 kişilik koltuk kapasitesine sahiptir. Salon aynı anda üç farklı amaç için kullanılmak üzere bölünebilmektedir. Salonda Tenis, Hentbol, Basketbol, Futsal, Badminton ve Voleybol gibi spor branşları yapılabilmektedir.
Çok Amaçlı Salon : 2 adet kapalı spor salonu, 2 adet derslik ve 17 adet ofis bulunmaktadır. Tesiste minder sporları (güreş, tekvando, karete, judo vb.) yapılabilmektedir.Tırmanma duvarı,halk oyunları ve dans eğitimi için de ayrı bir salon bulunmaktadır.
Bolu MYO Spor Salonu: Kullanım alanı 650 m2 olan salon, Basketbol, Voleybol, Hentbol ve diğer salon sporları için kullanılmaktadır.
Gerede MYO Spor Salonu : Kullanım alanı 465 m2 ve 277 kişilik kapasiteye sahiptir. Basketbol, Voleybol, Hentbol ve diğer salon sporları için kullanılmaktadır.
7. Ayrıca Sosyal Aktivite Merkezinin yanında tartan zemin kaplamalı 1 adet kapalı spor salonu bulunmaktadır.
Açık Spor Salonu
1. Spor Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunan Açık Spor Tesisi 12539 m2 alana sahiptir. Sentetik çim ve 4 kulvarlı tartan koşu pistinden oluşmaktadır. Çok amaçlı spor tesisi olarak hizmet veren sahada izleyici koltuğu yoktur. Futbol, Çim Hokeyi, Atletizm vb. spor branşlarının antrenmanları ve müsabakaları yapılmaktadır.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğünün 20 bölge müdürlüğünden biri olan bölge müdürlüğü 02.01.1998 tarihinde kurulmuştur.
Yurtta kalmak isyen her öğrenci yurda yerleşebilecek kadar yeterllikte yurt bulunmaktadır. Bolu ilinde 10 adet KYK yurdu bulunmaktadır
Ayrıca üniversiteye bağlı Mengen Kız Öğrenci Yurdu ile öğrencilerine yurt imkanı sağlanmaktadır.
Ulaşım
Şehir içinde ulaşım belediye otobüsleri ile sağlanmaktadır. Şehir merkezinden kampüse ulaşım Bolu Belediyesi'ne ait otobüsler ile sağlanmaktadır. Şehir merkezi ile Merkez Yerleşke arasındaki mesafe 12 km. dir ve bu mesafedeki yolculuk 25 dakika sürmektedir.Haftanın her günü 30 dakikada bir saat 23.00’e kadar araç bulunmaktadır.
Prof. Dr. Mustafa ALİŞARLI