#
Boğaziçi:Devlet üniversitesi
Eğitim dili %100 İngilizce
12 694’si Lisans, 2.625’i Lisansüstü olmak üzere toplam 15.319 öğrenci
Temelleri 1863 yılında Cyrus Hamlin ve Christopher Robert tarafından öncülü Robert Koleji kuruldu. Güney Kampüs, yüz yılı aşkın bir süre koleje bağlı olarak kullanıldıktan sonra 1971 yılında özel yüksekokulların kapatılması kararıyla yapılan girişimler sonucunda Robert yüksek Eğitim Koleji resmi olarak 1971'deTürklere bırakıldı ve lise bölümü Arnavutköy'ün de günümüzde hala en prestijli lise olarak eğitim -öğretim faaliyetlerini devam ediyor
Günümüzde toplam 1.672.106 m2'lik alana sahip olan ve altı yerleşkesi bulunan Boğaziçi Türkiye'nin 9. Üniversitesi olarak 20 Eylül 1971 1972 eğitim öğretim yılında Boğaziçi Üniversitesi adını alarak başladı .Kurulduğu günden beri nitelik ve nicelik yönünde gelişen çağdaş ve uygarlık hedefine ulaşmaktan şaşmayan ülkemizin sosyal, ekonomik ve teknolojik kalkınma ve gelişmesinde etkin bir kurum olarak yoluna devam ediyor.
Bozağiçi Üniversitesi 2024 yılı itibari ile 6 fakülte, 1 Yüksekokul, 7 enstitü içinde 34 lisans, 67 yüksek lisans, 33 doktora programı, 157 araştırma laboratuvarı, 32 Uygulama Merkezi, 44 öğrenci kulübü, 500 dünya Üniversitesi ile yapılan anlaşma çap -yandal programı ile kendinizi hem akademik hem sosyal alanında geliştirebileceğiniz bütün imkanları sunuyor. Mezunları dünyanın ve Türkiye'nin birçok önemli pozisyonlarında olması bu üniversiteyi daha da tercih edilebilir kılıyor Bu nedenle ülkemizin en çalışkan, en zeki ,Vizyon sahibi, idealist gençlerin İlk birkaç tercihinde mutlaka Boğaziçi bulunuyor Bu nedenle ülkemizin beyin takımı olan kurumlardan bir tanesi.ülkemizin üniversiteleri arasında yurtdışı imkânına sahip olan üniversitelerin önde geleni. Eğitimde marka olmuş konumda bu etiketiyle iş dünyasına atılacağınız zaman çok önemli referans kaynağınız olacak.
"Güney Kampüsü "Üniversitenin birçok binası, doğusunda sınır olarak Boğaziçi ve Rumelihisarüstü tarihi kalesine sahip Ana kampüs içindeki binalar 19.yüzyılın sonu ile 20.yuzyılın başlarında inşa edilmiş bu tarihi kampüste, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Mühendislik Fakültesi, Yabancı Diller Yüksek Okulu, Natuk Birkan Binası, Psikoloji-Sosyoloji Binası, Atatürk Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Müze, Boğaziçi Üniversitesi Kültür Merkezi, Matematiksel Bilimler Merkezi, Mithat Alam Film Merkezi, Hülya Bozkurt Güzel Sanatlar Atölyesi, Bilgi İşlem Merkezi, Öğrenci Faaliyetleri Binası, Zeynep-Ayşe Birkan Kız Yurdu, 1. Erkek Yurdu, Revir, Genel İdare Binası ve Rektörlük Binası yer almaktadır.
"Kuzey kampüsü "Bu kampüste Eğitim Fakültesi, Bilgisayar Mühendisliği Binası, Eğitim Teknolojileri Binası, Fen ve Mühendislik Bilimleri laboratuvarlarının yer aldığı Kare Blok, teknolojik donanımlı derslik ve amfilerin yer aldığı New Hall, KOSGEB, Teknopark, Yüksek Akım Laboratuvarı, İleri Teknolojiler Ar-Ge Merkezi, Yabancı Diller Yüksekokulu Binası, Kütüphane, 1.Kuzey Yurdu, 2. Kuzey Yurdu, 3. Kuzey Yurdu, 4.Kuzey Yurdu, Öğrenci Yemekhanesi ve Kafeterya bulunmaktadır.
"Hisar Kampüsü"Bu Kampüs'te Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu, Çevre Bilimleri Enstitüsü ile içerisinde kapalı yüzme havuzu ve spor salonları bulunan Hisar Spor Tesisi yer almaktadır."
"Ucaksavar Kampüsü" İçerisinde çim saha, koşu pisti ve fitness center yer alan bir spor sahası ile gelişmiş olanaklara sahip bir spor salonunun bulunduğu kampüste ayrıca, Superdorm Öğrenci Yurdu, Uçaksavar Öğrenci Yurdu, Garanti Kültür Merkezi ve Yaşam Boyu Eğitim Merkezi yer almaktadır."
"Kandilli Kampüsü" Tarihi Kandilli Rasathanesi, Deprem Araştırma Enstitüsü, Biyomedikal Mühendisliği Enstitüsü, Yaşam Bilimleri Merkezi ve Boğaziçi Üniversitesi-TÜBİTAK Teorik Fizik Enstitüsü’nün yanı sıra Teleiletişim ve Enformatik Alanında Öğretim Üyesi Yetiştirme Merkezi (TETAM) bu kampüste yer almaktadır.
"Sarıtepe Kilyos Kampüsü "Karadeniz sahilindeki bu kampüste Kilyos Öğrenci Yurtları, Yabancı Diller Yüksekokulu Binası ve Sarıtepe Sosyal Tesisleri hizmet vermektedir.1,272,600 m2 alana sahip olan bu kampüs sadece hazırlık öğrencileri içindir, YADYOK ve üç yurdun yanı sıra bir sosyal tesis içerir. 2014'ün sonundan bu yana üniversiteye ait rüzgar santrali ile elektrik ihtiyacını karşılar ve bu özelliğe sahip ilk üniversite olarak kayıtlara geçmiştir.Ayrıca burada üniversitenin mezunlar derneğinin işlettiği Burc Beach adlı bir plaj da vardır.
2024 - 2025 Başarı Bursları 2024 Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) SAY, EA, SÖZ ve DİL puan türlerinin herhangi birinde ilk 100'e girip Boğaziçi Üniversitesine yerleştirilen öğrencilere
İLK 3'e
100.000 TL (Tek Seferlik)
15.000 TL (Yılda 9 ay süreyle)
• Boğaziçi Üniversitesi öğrenci yurtlarında ücretsiz konaklama
• Yemek bursu (9 ay süreyle)
• Kitap bursu (Her dönem başında bir kez)
• Teknokentte kuluçka merkezi ücretsiz
• Kapalı Havuz ve Fitness Salonuna ücretsiz üyelik
• Açık havuza ücretsiz üyelik
• SİNEBU ’ya ücretsiz üyelik
İLK 4. - 10.'uncu
15.000 TL (Yılda 9 ay süreyle)
• Boğaziçi Üniversitesi öğrenci yurtlarında ücretsiz konaklama
• Yemek bursu (9 ay süreyle)
• Kitap bursu (Her dönem başında bir kez)
• Teknokentte kuluçka merkezi ücretsiz
• Kapalı Havuz ve Fitness Salonuna ücretsiz üyelik
• Açık havuza ücretsiz üyelik
• SİNEBU ’ya ücretsiz üyelik
İLK 11. - 100.'üncü
10.000 TL (Yılda 9 ay süreyle)
• Boğaziçi Üniversitesi öğrenci yurtlarında ücretsiz konaklama
• Yemek bursu (9 ay süreyle)
• Kitap bursu (Her dönem başında bir kez)
• Teknokentte kuluçka merkezi ücretsiz
• Kapalı Havuz ve Fitness Salonuna ücretsiz üyelik
• Açık havuza ücretsiz üyelik
• SİNEBU ’ya ücretsiz üyelik
İLK 101. - 1000.'inci
• Boğaziçi Üniversitesi öğrenci yurtlarında mezun olana kadar yurt garantisi (İstanbul için belirlenen uzak ilçelerden geliyor olmak koşuluyla).
TÜBİTAK BAŞARI BURSU
Koşul: TÜBİTAK adına Uluslararası Bilim Olimpiyatlarına lise seviyesinde katılmak ve Matematik, Fizik, Bilgisayar, Kimya, Biyoloji alanlarından herhangi birinde altın, gümüş, bronz madalya almak.
•Ailesi İstanbul’ un dışında veya uzak semtlerinde ikamet edenler için Boğaziçi Üniversitesi öğrenci yurtlarında konaklama
•Kapalı Havuz ve Fitness Salonuna ücretsiz üyelik
•Açık havuza ücretsiz üyelik
•SİNEBU’ya ücretsiz üyelik
Başarı Bursları için OBP’nin 0.12 katsayı ile çarpılması sonucu bulunan ilgili yerleştirme puanına bağlı sıralama esas alınır.
İlk 3 hariç, aday dereceye girdiği puan türünde 1. tercihine yerleşmelidir.
İlk 3’ ün yerleştiği puan türü farklı olabilir, ancak ilk tercihleri Boğaziçi Üniversitesi olmalıdır.
Prof. Dr. Mehmet Naci İnci