Üniversite Türü: Devlet Üniversitesi
Akademik Persone Sayısı: 2.727
Öğrenci Sayısı: 67.232 (2.170'i doktora öğrencisi)
1975 tarihinde Bursa’da “Bursa Üniversitesi” adı ile kurulan Üniversite, 1982 tarihinde Kanun Hükmünde Kararname ile "Uludağ Üniversitesi" adını almıştır. 2018 tarihinde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile üniversitenin adı "BURSA ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ" olmuştur.1970 yılında İstanbul Üniversitesi'ne bağlı olarak kurulan Bursa Tıp Fakültesi ile 1974 yılında kurulan Bursa İktisadi ve Sosyal Bilimler Fakültesi Üniversitenin temelini oluşturmaktadır.
Bursa Uludağ Üniversitesi: Şehir merkezine 18 Km. uzaklıktaki 16.000 dönüm arazi üzerine kurulu ana yerleşim birimi olan Görükle Kampusu'nda faaliyetlerini sürdürmektedir. Bünyesinde 15 Fakülte, 2 Yüksekokul, 15 Meslek Yüksekokulu, 1 Konservatuar, 4 Enstitü, 27 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile 1 Araştırma Merkezi ve Rektörlüğe bağlı olarak kurulan 5 bölüm bulunmaktadır. 2.500’e yakın akademik personeliyle nitelikli bir yükseköğretim kurumu olarak aklın ve bilimin öncülük ettiği uluslararası vizyon sahibi gençler yetiştirmektedir.
Uludağ Üniversitesi öğrencileri yetkin ve Akredite edilmiş 153 Laboratuvarda eğitim ve uygulama dersleri almaktadırlar.
Çift Anadal/yandal olanakları ile eğitim zenginliği sunan Üniversitede 70'den fazla bölüm & programda çift Anadal olanağı bulunmaktadır.Çift Anadal Lisans Programı Yönergesinde belirtilen koşulları yerine getiren başarılı lisans öğrencilerine ikinci anadalda da Çift Anadal Lisans diploması verilir. Çift Anadal Programı en az 36 krediden oluşur. Yandal Lisans Programı Yönergesinde belirtilen koşulları yerine getiren başarılı olan lisans öğrencilerinin ilgi duydukları bir yan alanda da bilgilendirilmelerini sağlamak amacıyla yan alan lisans sertifikası verilir. Yandal Programı en az 18 krediden oluşur
Avrupa üniversiteleri arasında 381 üniversite ile, çok yönlü işbirliğini teşvik etmeye yönelik bir program olan Erasmus programı aracılığıyla, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin 381 üniversite ile kısa süreli öğrenci ve akademik personel değişimi konusunda ortaklıklar kurmuş bulunmaktadır.
Farabi Değişim Programı Bursa Uludağ Üniversitesinden, ikili anlaşma yaptığı 100 tane üniversite ile değişim programından yararlanan öğrencilere YÖK tarafından belirlenen burs kontenjanı dahilinde karşılıksız burs ödemesi yapılmaktadır. Farabi öğrencisi gittiği üniversitede aldığı tüm derslerden devamsızlıktan kalırsa aldığı bursları iade eder
Prof. Dr. Fuat Sezgin Merkez Kütüphanesi, 8.000m2 alana sahiptir. Toplam kapalı alan ise 5.150 m2, toplam oturma kapasitesi 883 kişidir. Bunlardan 120 adeti tek kişilik kareller şeklindedir. Basılı kitap sayısı : 173.417 Elektronik kitap sayısı: 262.460 Tez Sayısı: 9.461 Basılı abone dergi sayısı: 70 Fulltext dergi sayısı: 41.812 Veritabanı sayısı: 85 Gazete Sayısı: 9
Üniversite öğrencilerinden görme engelli olanlara yönelik olarak bir birim aktif olarak çalışmaktadır. Bu birimde, görme engelli öğrenciler, bilgisayar aracılığı ile derslerine hazırlanabilmekte ve internet olanaklarından yaralanabilmektedir.
Ayrıca bu birimde Braille alfabesinde basılmış kitaplar, süreli yayınlar ve sesli kitaplar mevcuttur Üniversiteni abone olduğu on-line (Fulltext ve bibliyografik) veritabanlarına ve elektronik kitaplara kütüphane web sitesinden erişilebilir. Bu veritabanlarına, Uludağ Üniversitesi e-mail hesabı olan herkes kampus dışından da ulaşabilmektedir.
Uludağ Üniversitesinde yabancı dil kursları Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenmektedir. iki bilgisayar laboratuarı, bir bireysel öğrenme merkezi (Self-Access Centre) ve bir sinema salonu (Cinedrom) bulunmaktadır. 97’si İngilizce, 3’ü Fransızca, 4’ü Almanca ve 6’sı Arapça olmak üzere toplam 110 okutman görev yapmaktadır.
Son üç yıldır aralıksız olarak sürdürülen kampanya ile çok sayıda fakülte ve bölüme kayıt yaptıran en yüksek puanlı öğrenciler aylık 450 ile 600 TL arasında burs alıyor. Kampanyaya destek veren Bursa’daki özel hastaneler (Özel Aritmi Osmangazi Hastanesi, Medicana Sağlık Grubu ve Ceylan İnternational Hastanesi)Tıp Fakültesi ve Sağlık bilimleri Fakültesine kayıt yaptıran en yüksek puanlı 30 öğrenciye aylık 500 TL burs vermektedir.
Yemek bursu yılda 2000 öğrenciye verilmekte. Gerekli şartları taşıyan öğrencilerie yemekhanelerinde ücretsiz yemek bursu verilmektedir. Her akademik yılın başında duyurulmakta ve başvuran öğrenciler arasında uygun koşulları sağlayan öğrencilerine bir yıl boyunca verilmektedir.
Kısmi zmanalı Çalışma: Öğrencilerin ders saati dışındaki boş zamanlarında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda Üniversite bünyesinde geçici işlerde çalıştırılarak, hem maddi kazanç hem de uygulama becerisi kazanmalarını sağlayacak çalışma şeklidir. Her akademik yılın başında duyurulmakta ve başvuran öğrenciler arasında uygun koşulları sağlayan öğrencilerine bir yıl boyunca çalışma imkanı sunulmaktadır
Uludağ Üniversitesi: Doğal güzellikleri.Tarihi zenginlikleri güçlü ekonomisi ile ülkemizin en gözde kentlerinden birisi olan Bursa'da kentin batısındaki Görükle Yerleşkesinde 14.500 dönüm üzerine kurulmuştur. Konforun ve güzelliklerinbir arada bulunduğu kampüste,Tıp Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Veteriner Fakültesi, Ziraat Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Devlet Konservatuvarı, Sağlık Yüksek Okulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu ve Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu, Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi, Öğrenci Kültür Merkezi, Merkez Kütüphanesi, Enstitüler, Bölüm Başkanlıkları ve Rektörlük binası Görükle Yerleşkesinde yer almaktadır.
Bursa Uludağ Üniversitesinde 150'ye yakın öğrenci kulübü bulunmaktadır. Üniversite, öğrencilerini eğitimleri boyunca boş zamanlarını etkili kullanabilmeleri için çeşitli artistik ve eğlence aktivitelerinde yer almaları için teşvik eder. Bu yüzden öğrencilerin katıldığı bütün aktivitelere ve etkinliklere mali destek verilir. Bu aktivitelere akademik personel danışmanlık eder ve performanslar çeşitli ortamlarda sergilenir. Külüpler yılda yaklaşık 1600 etkinlik düzenlenmektedir
Engelli Birimi: Üniversitede yükseköğrenim gören engelli öğrencilerin, öğrenim hayatlarını ve toplumsal katılımlarını kolaylaştırmak için gerekli tedbirleri almak ve bu yönde düzenlemeler yapmaktadır . Doğuştan ya da sonradan herhangi bir hastalık veya kaza sonucunda bedensel, zihinsel, ruhsal yeteneklerinin çeşitli derecede kaybedilmesi nedeniyle eğitim/sosyal yaşamında zorlanan öğrencilere özel destek sağlanmaktadır.
27 branşta 40 spor takımı ile ulusal spor organizasyonları gerçekleştirilmektedir
1tane futbol sahası1500 kişilik Çim zeminli, nizami ölçülerde, tek tribünlü
2 tane halı saha Işıklandırmalı
2 tane Basketbol/Voleybol sahası Açık alanda, nizami ölçülerde, asfalt zeminli
İlahiyat Spor Salonu 500 Kişilik Fethiye Köyünde, nizami ölçülerde, tek tribünlü, 4 soyunma odalı, ışıklandırmalı
Spor Müdürlüğü Spor Salonu, 4 Soyunma odalı ve duşlu, tribünsüz,ışıkıklandırılmış, kauçuk zeminli,ısıtma-soğutma sistemli
1 tane Ekstrim Salonu, 4 Soyunma odalı ve duşlu, tribünsüz, ışıklandırmalı, kauçuk zeminli, ısıtma-soğutma sistemli
1 Spor Merkezi yüzme havuzu binasında yer alan salonda pilates, fitness ve güç geliştirme sporları için uygun şartlar mevcuttur.
2 tane Kapalı Tenis Kortu, 1500 Kişilik nizami ölçülerde, sert zeminli, ışıklandırılmış, tek tribünlü
2 tane Asfalt tenis kortu nizami ölçülerde
4 tane toprak tenis kortu 4 Işıklandırmalı
1 tane sağlıklı yaşam parkuru 440 metre toprak zeminli
Üniversite öğrencileri kampüs yurtlarında özel yurtlarda misafirhanelerde veya kiralık elerde uygun fiyata barınabilmekteler.Üniversite kampüslerinde üniversiteye bağlı toplam 577 öğrenci kapasiteli 5 tane yurt vardır. Görükle Kampüsü'nde 193 öğrenci kapasiteli 2 tane yurt var diğre kampüslerdeki yurtlar Karacabey 192 yataklı, Yenişehir 144 yataklı, Orhaneli 48 yataklı
Ulaşım
Uludağ Üniversitesi Görükle Kampusü. Kent Merkezine 18 km. uzaklıkta İzmir Yolu üzerindedir. Ulaşımı raylı sistem, Belediye Otobüsleri ve Özel Halk Otobüsleriyle sağlanmaktadır. Üniversiteye merkezden gitmek isteyenler için raylı sistem Uludağ Üniversitesine kadar ulaşmaktadır.
Prof. Dr. Ferudun Yılmaz