Üniversite Türü: Vakıf Üniversitesi
Öğrenci Sayısı:9.369
Doğuş Üniversitesi 1997 yılında Döğuş Eğitim Vakfı tarafından İsanbul'da kurulmuş, kamu tüzel kişiliğine sahip önceliği kar amacı olmayan bir vakıf üniversitesidir. Ülkemizin bilim, teknoloji, sanat ve kültür alanındaki gelişmelerinde öncü rol üstlenmek ve toplum yararına çalışmalar yürütmektir.
Doğuş markası, eğitime adanmış yarım asra yaklaşan bir anlam ifade etmektedir. Doğuş Üniversitesi eğitimde ilklerin sahibi, yeniliklerin öncüsü olarak, geçmişinden aldığı güçle geleceği yetiştirmektedir.
Hızlı bir akademik ilerleme ile yükseköğretimde kendine kısa sürede başarılı bir yer edinen Doğuş Üniversitesi; 5 fakültede 32 lisans programı, meslek yüksekokulunda 31 ön lisans programı, lisansüstü eğitim enstitüsünde 17 yüksek lisans ve 7 doktora programı ile yükseköğretimin her kademesinde yer almaktadır. Nitelikli eğitim kadrosuyla Gelecek nesillere sürdürülebilir uygulamalar aşılayan eğitimi, teknolojik altyapısı ve inovatif düşünme gelişimini destekleyen, 21.yüzyıl yetkinliklerini kazandıran üniversite olma yolunda eğitim-öğretim faaliyetlerin sürdürmektedir.
Akademik kaliteye verilen önem, Doğuş Üniversitesi hanesine yazılan başarıların sürekli artmasını, farklı kaynaklarca yapılan tarafsız sıralamalarda Doğuş Üniversitesi’nin en iyiler arasında yer almasını sağlamaktadır. "Web of Science" verilerine göre, Doğuş Üniversitesi, araştırma kalitesini temsil eden H endeksini 2020 yılında 102' ye yükseltmiştir.
Urap’a Göre İstanbul’un En İyi Üçüncü Vakıf Üniversitesi. Her yıl ODTÜ tarafından akademik başarı kriterlerini ortaya koyma amacıyla düzenlenen University Ranking by Academic Performance (URAP) raporunda, Doğuş Üniversitesi, 2019- 2020 döneminde tıp fakültesi olmayan üniversiteler arasında Türkiye’nin en iyi altıncı, İstanbul’un ise en iyi üçüncü vakıf üniversitesi olarak yerini almıştır. Nitelikli ve kaliteli eğitimi ile farkını ortaya koyan Doğuş Üniversitesi URAP sıralamasında birçok üniversiteyi geride bırakarak köklü geçmişine bir başarı daha eklemiştir
Farklı alanlara hizmet eden çok sayıda laboratuvar ve atölye mevcuttur; Öğrenciler laboratuvarlarda ders veya ders dışında kendini geliştirmek ve öğrendiklerini inovatif platformlarda deneyimleyip, üzerinde araştırmalar ve çalışmalar yapabilmektedir.
Dünyadaki gelişmeleri ve iş hayatının beklentilerini yakından izleyen Doğuş üniversitesi, elde ettiği verileri akademik programlarına yansıtmaktadır. Bu bilinçle çift ana dal ve ya dal programlarına özellikle önem verilmektedir. Çift ana dal ve yan dal programları normal eğitim süresince ücretsizdir
Başvuru sayısının fakülte tarafından belirlenmiş olan kontenjanı aşması durumunda, genel not ortalaması yüksek olana öncelik tanınır. genel not ortalaması eşit olduğunda öğrencinin ana dal programı başarı sıralamasındaki yüzdelik orarına bakılır. Aynı anda çift ana dal ile yan dal programına kayıt yapılabilir.Doğuş Üniversitesinin özel yetenek gerektiren programları na başvuran adayların, sözü edilen programlar tarafından yapılacak özel yetenek sınavlarına girip başarılı olmaları gerekir. Aynı anda birden fazla çift ana dal veya yan dal programına kayıt yapılamaz
2015 yılında kurulmuş olan Doğuş Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile firma ihtiyaçları doğrultusunda öğrencilere yönlendirme yapmaktadır. Öğrencilerinin girişimci proje, düşünce ve fikirlerinin hayata geçirilmesini sağlamaktadır ve şirket ve firma ihtiyaçları doğrultusunda öğrencilere yönlendirme yapmaktadır.
Erasmus+ değişim anlaşmaları,
Döğuş Üniversitesi, Erasmus programına 2005’yılından itibaren katılan ilk üniversitelerden biridir. 21 ülkede 79 farklı kurum ile 163 Erasmus anlaşması mevcuttur. ikili akademik işbirlikleri, bilimsel proje ortaklıkları sayesinde Doğuş Üniversitesi, tüm dünyanın önde gelen üniversiteleriyle birlikte çalışıyor. Doğuş Üniversitesi akademisyenleri yurtdışında; birçok farklı ülkeden akademisyenler ise Doğuş Üniversitesi’nde derslere giriyor, konferanslar veriyorlar. Deney çalışmaları yürütülüyor, sergiler açılıyor. Bu geniş yelpaze, öğrencilere yeni deneyimler edinme, vizyonlarını genişletme fırsatı sağlamaktadır.
Mütevelli Heyet İndirimi
1.Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Sınav Kılavuzunda yer alan Üniversite lisans programlarına yerleştirilen öğrencilerden puan türüne göre Türkiye genelinde dereceye giren öğrencilere verilen bir indirim ve destektir. Bu indirim ve destek çeşitli oranlarda öğretim ücreti indirimi ile belli süreler için nakdi ve öğle yemeği desteğini kapsar.
2. Ortaöğretimdeki öğrenim görmüş oldukları alanlarına yönelik oluşan yerleştirme başarı sırasına göre (ek puan hariç) indirimli ya da ücretli programlara yerleştirilen öğrencilerden; a) SAY, SÖZ, EA puan türlerinde başarı sırasına göre ilk 1000’e girenlere %100 öğrenim ücreti indirimi, her yıl 9 ay boyunca aylık 500.-TL nakit ve öğle yemeği desteği, 1001-3000 arasına girenlere %100 öğrenim ücreti indirimi, her yıl 9 ay boyunca 350.-TL nakit ve öğle yemeği desteği, 3001-5000 arasına girenlere %50 öğrenim ücreti indirimi, her yıl 9 ay boyunca 150.-TL nakit ve öğle yemeği desteği, b) DİL puan türünde ilk 300’e girenlere %100 öğrenim ücreti indirimi, her yıl 9 ay boyunca 500.-TL nakit ve öğle yemeği desteği, 301-500 arasına girenlere %50 öğrenim ücreti indirimi, her yıl 9 ay boyunca 350.-TL nakit ve öğle yemeği desteği
Doğuş Üniversitesinin diğer burs olanakları Kardeş indirimi, Sporcu Bursu, Sanat ve Kültür Bursu, Akademik Başarı İndirimi, IB Uluslararası Bakalorya Bursu, Doğuş Üniversitesindeki öğrencilerin yüzde 35’i bu geniş imkanları sayesinde burs ve indirimden yararlanmaktadır.
Kısmi Zamanlı Çalışma Olanağı: Çalışma desteği alan öğrenciler ayda en fazla 120 saat çalışmak üzere, görev yapmak istediği birimi belirterek başvuruda bulunabilir. Destek miktarı, her akademik yılı başında saat ücreti esasına göre belirlenir. Çalışma desteğine başvuran öğrencilerin çalışacakları birimlere yerleştirilmeleri Öğrenci Dekanlığı tarafından yapılır.
Dudullu yerleşkesinin yaklaşık 130.000 metrekare olan alanında; 124 adet derslik ve 13 adet Amfi bulunmaktadır. Geniş ve rahat kullanıma sahip derslik ve amfilerde iyi bir eğitim kalitesi sağlamak için bütün olanaklar sağlanmıştır. Üniversitede aktif faaliyet yürüten 48 adet öğrenci klübü bulunmaktadır
Sanat ve Tasarım fakültesi, Meslek Yüksekokulu, Mühendislik fakültesi, Fen - Edebiyat fakültesi .Zorunlu veya isteğe bağlı hazırlık sınıfları eğitimleri Dudullu yerleşkesinde verilmektedir.her birimin kendi içinde labaratuarı bulunmaktadır. Dudullu Yerleşkesinde; 2 Adet spor salonu 5 Adet okuma odası 3 Adet cafe 1 Adet Kütüphane Kişisel gelişim ve beceri gelişimi ile ilgili atölyeler bulunmaktadır.
İktisadi ve İdari Bilimler fakültesi, Hukuk fakültesi eğitimleri Çengelköy yerleşkesinde verilmektedir Bu yerleşkede Sanal mahkeme salonuda bulunmaktadır. Çengelköy Yerleşkesin de; 2 Adet cafe 1 Adet kütüphane 3 Adet okuma odası bulunmaktadır.
Öğrencilerin sene içinde, ünlü isimleri ve tanınmış şirketlerin CEO’ları, CFO’ları ve departmanlarında çalışan kişileri ağırlayıp, o kişilerden bilgi alabileceği ve kendi alanlarında farklı vizyonları anlayabilecekleri birçok seminer ve konferansın düzenlenebileceği yüksek kapasiteli konferans salonu bulunmaktadır bunun yanında Öğrenci Kulüplerinin toplantılarını gerçekleştirdiği Öğrenci Kurul Odaları mevcuttur ve Fuaye Alanı ve sergi alanlarında sene içinde çoğunluğunu okulun öğrencilerinin, öğrenci kulüplerinin oluşturduğu müzik konserleri, dans gösterileri, şiir dinletileri, sergiler ve Workshoplar düzenlenmektedir.
Konser, tiyatro, sinema, dans, söyleşi, konferans, panel, kongre, bienal gibi etkinliklerin gerçekleştirildiği salonlar, sadece Doğuş Üniversitesi mensuplarını değil başta Anadolu Yakası sakinleri olmak üzere İstanbulluları da ağırlamaktadı
Üniversitenin Sağlıklı Yaşam Merkezi'nde öğrencilere sporla iç içe bir üniversite hayatı sürdürme olanağı tanınmıştır. Merkezdeki saha ve stüdyolarda; salon futbolu, basketbol, voleybol, hentbol, tenis, masa tenisi, yüzme, dans, pilates olanakları sunulmaktadır. Doğuş Üniversitesi'nin tüm öğrencileri, spor olanaklarından hiçbir ücret ödemeden yararlanabilmektedir. Kapalı spor salonlarını ve yüzme havuzunu hem üniversite çalışanları hem de üyelik ile üniversite dışından bireyler kullanabilmektedir.
Yarı olimpik kapalı yüzme havuzunda, savak sistem filtrasyon, otomatik bilgisayarlı dozajlama sistemi ile şartlandırma, ısıtma sistemi, yerden ısıtmalı havuz kenarları, ayak dezenfeksiyon havuzu ve havuz çevresinde sürekli çalışan nem alıcılar bulunmaktadır. Havuzda, yüzme dersi alma olanağı da vardır.
Üniversitenin kendisine ait yurdu bulunmamaktadır öğrencileri özel yurt veya apart ev seçeneklerini değerlendirmektedir Üniversite bu konuda rehberlik hizmeti vermektedir.
Prof. Dr. TURGUT ÖZKAN