Yeni Arayüze Geçiş Yap

Ege Üniversitesi

Üniversite Adı
Ege Üniversitesi
Devlet

  • Birgivi İslami İlimler Fakültesi
  • Çeşme Turizm Fakültesi
  • Diş Hekimliği Fakültesi
  • Eczacılık Fakültesi
  • Edebiyat Fakültesi
  • Eğitim Fakültesi
  • Fen Fakültesi
  • Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi
  • Hemşirelik Fakültesi
  • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
  • İletişim Fakültesi
  • Mühendislik Fakültesi
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Spor Bilimleri Fakültesi
  • Su Ürünleri Fakültesi
  • Tıp Fakültesi
  • Ziraat Fakültesi

  • Çeşme Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu
  • Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı
  • İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu
  • Moda ve Tasarım Yüksekokulu
  • İzmir Ödemiş Sağlık Yüksekokulu
  • Yabancı Diller Yüksekokulu

  • Aliağa MYO
  • Atatürk Sağlık Hizmetleri MYO
  • Bayındır MYO
  • Bergama MYO
  • Ege MYO
  • Emel Akın MYO
  • Havacılık MYO
  • Ödemiş MYO
  • -Kutsan MYO
  • Urla Denizcilik MYO

Ege Üniversitesi Hakkında Genel Bilgiler

Üniversite Türü: Devlet Üniversitesi

Akademik Personel Sayısı: 3.156

Öğrenci Sayısı: 55.875 (9.712 si Lisansüstü öğrencisi)

Ege Üniversitesi, 1955 yılında İzmir'de kurulmuş Devlet Üniversitesi'dir. Türkiye’nin dördüncü üniversitesi olarak kurulan Ege Üniversitesi´nin ilk fakülteleri, 1955 yılında kurulan Tıp ve Ziraat Fakülteleridir. Aynı öğretim yılı içinde Yüksek Hemşirelik Okulu açılmıştır.Yaklaşık yirmi yıllık bir zaman diliminde kuruluş sürecini tamamlayan Ege Üniversitesi´nde, değişik tarihlerde birçok fakülte, enstitü ve yüksekokul açılmıştır.

Neden Ege Üniversitesi?

2021 yılı itibariyle Ege Üniversitesi’nde, 17 Fakülte, 9 Enstitü, 4 Yüksekokul, 1 Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı, 10 Meslek Yüksekokulu, 6 Rektörlüğe Bağlı Bölüm ve 39 Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunmaktadır.

Ege Üniversitesi Başarıları:

Ege Üniversitesi, URAP (University Ranking By Academic Performance) Araştırma Laboratuvarı tarafından yürütülen çalışmada, üniversitelerin yaptığı bilimsel yayınlar ile uluslararası işbirliğine yönelik göstergelerin değerlendirilmeye alındığı, “Üniversiteler Genel Sıralamasında” dünyada 653. sırada, Türk üniversiteleri arasında ise 8. sırada yer alan üniversite

Ege Üniversitesi, Dünya Üniversite Sıralaması Merkezi’nin (CWUR) 2018-2019 yılları için  hazırladığı  “En İyi 1000 Üniversite” listesinde Türk üniversiteleri arasında 4’üncü,  Leiden Üniversitesi tarafından hazırlanan “2018 Yılı Dünya Üniversiteleri Sıralaması”nda ise Türk üniversiteleri arasında 3’üncü sırada yer aldı.

Avrupa Komisyonu tarafından yapılan değerlendirmede başarılı bulunularak, Avrupa genelinde çok az sayıda üniversite ile birlikte Bologna sürecini tamamlayarak AKTS (ECTS) Etiketi ödülünü almış üniversite (Avrupa Kredi Biriktirme ve Transfer Sistemi) 

Avrupa Komisyonu’nun verdiği yetki ile 2005 yılı itibari ile Diploma Eki Etiketi veren ilk iki Türk Üniversitesinden biri  Avrupa Birliği kapsamındaki üniversitelerin diplomalarıyla eşdeğer kabul edileceğini ifade eden bir “mükemmellik belgesi”dir.

Tübitak destekli 145 proje ile Türkiye birincisi.

Ege Üniversitesinin akredite edilmiş merkezleri  ile eğitimde kalite odaklı çalışmaktadır. 2020 yılında kurumsal akreditasyon programına dahil edilen 11 üniversite arasında.

39 Uygulama ve Araştırma Merkezi bulunan Üniversitede, tüm öğrenci ve akademik personelin ortak kullanımına sunulan 86 genel amaçlı bilgisayar laboratuvarı, 548 bilimsel araştırma laboratuvarı ve 167 öğrenci laboratuvarı mevcuttur

Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı  “Tıbbi Mikrobiyoloji Uzmanlık Eğitimi” alanında akredite edilmiş, Yabancı Diller Yüksekokulu ise "Pearson Assurred" Uluslararası Akreditasyon Kurumu tarafından denetlenmiş ve uluslararası düzeyde akredite olmuştur. Ege Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Pearson kurumundan BTEC eğitimleri vermek üzere akredite edilmiştir.

Ayrıca, Ege Üniversitesinde labaratuvar akreditasyonu çalışmaları kapsamında akredite olan labaratuvarlar: Akaryakıt/Petrol Analiz Laboratuvarı (EGEPAL), Tekstil Araştırma Uygulama Merkezi (TEKAUM) ile İlaç Geliştirme ve Farmakokinetik Araştırma-Uygulama Merkezi (ARGEFAR), Gıda Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Laboratuvarlarıdır.

Bir Üniversitenin kalbi kütüphanesidir Ege Üniversitesi Merkez Kütüphanesinde 220.000 basılı kitap, 197.892 elektronik kitap, 46.954 elektronik dergi ve 24 kurumsal e-derginin yanında 61 adet veri tabanı olmak üzere toplam 464.870 kaynak bulunmaktadır. 2017-2018 yılında 1.334.995 kişi bu kaynaklardan yararlanmıştır. Ayrıca 4 adet serbest okuma salonu, 4 ihtisas kütüphanesi, görme engellilere yönelik hizmetleri ve sesli kitaplar, nadir eser koleksiyonu, tez ve multi-medya koleksiyonu ile gelişmiş kütüphane olanaklarına sahip üniversitedir

Ege Üniversitesi, Erasmus+ Programı çerçevesinde öğrenci ve öğretim üyesi hareketliliği açısından Türkiye’nin en çok değişim gerçekleştiren üniversitelerinden biridir. Üniversitenin, Avrupa ülkeleriyle 554 Erasmus+ ikili anlaşması, ayrıca dünyanın çeşitli bölgelerindeki diğer ülkelerle de 152 ikili işbirliği protokolü mevcuttur. Bu kapsamda her yıl, yaklaşık 600 öğrenci değişim programlarından yararlanarak öğrenimlerinin bir kısmını yurtdışında gerçekleştirirken, yaklaşık 100 yabancı öğrenci de üniversiteye gelmektedir. Öğrenciler, Erasmus+ Programına ek olarak; yurtdışındaki anlaşmalı üniversitelerde eğitim görebilmelerini sağlayan Mevlanave yurt içindeki anlaşmalı üniversitelerde eğitim görebilmelerini sağlayan Farabi programlarından da faydalanabilmektedir.

Burs Olanakları

Öğrenimine devam edebilmek için ekonomik desteğe ihtiyaç duyan başarılı öğrencilere çeşitli kurum, vakıf, dernek ve şirketler tarafından burs/kredi verilmektedir. Bu kurumların başında Üniversitenin Yemek Bursu ve Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Bursu gelmektedir. Yemek bursundan yaklaşık 700 kişi faydalanmaktadır. Merkez kampüs içerisinde 3 öğrenci yemekhanesi bulunmaktadır. Öğrenci Yemekhanelerinde sabah kahvaltısı, öğle yemeği ve akşam yemeği hizmeti verilmektedir.

Öğrenciler kendi fakülte/yüksekokulunun atölye, laboratuar vb. bölümlerinde, Merkez Kütüphanesinde, Lokal - Konukevi - Yeşil Köşk - Yüzme Havuzu - Spor Salonları gibi tesislerde veya Ege Üniversitesi Rektörlüğü idari birimlerinde yarı zamanlı (ayda 60 saate kadar) çalışabilirler. Öğrenciler yarı zamanlı çalışabilmek için, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Personel ve İdari İşler Şube Müdürlüğü’ne başvurabilirler. 

Ege Üniversitesi & Kampüs'te Yaşam

Ödemiş, Bayındır, Bergama, Tire ve Çeşme ilçelerinde yüksekokul ve meslek yüksekokulları bulunan Ege Üniversitesi, Merkez Kampüsü Bornova’da 3.450 dekarlık bir arazi üzerine kurulmuştur. Eğitim birimleri her birimin kendi içinde modern labaratuvarları, En son teknoloji ile donatılmış modern bir kütüphanesi, sosyal tesisleri, açık ve kapalı yüzme havuzları, kapalı spor salonları, spor tesisleri, toplum merkezi, alışveriş merkezi, sergi alanları ve Öğrenci Köyü ile 70.000 kişilik bir kampüs kenttir

Öğrenci Topluluklarını bir araya getirmek, faaliyetlerini organize etmeleri için uygun çalışma koşulları sağlamak amacıyla EÜ Spor Salonu’nun bir bölümünde topluluk odaları oluşturulmuştur. Ege Üniversitesi'nde,Kültür Daire Başkanlığı bünyesinde çeşitli alanlarda faaliyette bulunmak için oluşturulmuş ve aktif faaliyet gösteren 76 öğrenci topluluğu vardır.

Öğrencilerin ders dışındaki zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmesini amaçlayan Ege Üniversitesinde yıl boyunca çok sayıda ve çeşitlilikte sosyal, sanatsal, kültürel ve sportif etkinlik düzenlenmektedir. Öğrenciler, gerçekleştirilen konferans, sempozyum ve seminerler ile akademik bilgi birikimlerine sosyal, sanatsal ve kültürel faaliyetler ile elde edilen birikimlerini de ekleyebilmektedir. Bu sayede Ege Üniversitesi öğrencileri, bir kampüs üniversitesinde okuyor olmanın avantajlarını yaşayarak, üniversiteden sadece mesleki alanlarında güçlü bilgi donanımına sahip kişiler olarak değil; kültürel, sanatsal ve sosyal açıdan da gelişmiş bireyler olarak da mezun olmaktadırlar.

Geleneksel olarak gerçekleştirilen etkinlikler arasında her yıl Mayıs ayında düzenlenen “Bahar Şenlikleri”, iki yılda bir düzenlenen, görsel sanatlar alanında ulusal ve uluslararası sanatçıları ve eserlerini sanatseverler ile buluşturan ve İzmir’de bir ilk olma özelliğini taşıyan “EgeArt Sanat Günleri”; yaşamı ve eserleri ile topluma örnek olmuş, iş, sanat, akademik ve entellektüel çevreden önemli isimlerin kampüste ağırlandığı “Kampüste Konuk Var” söyleşileri; yayınevleri ve kitapevlerini yanı sıra yazarların da çeşitli söyleşiler ile katılım gösterdiği “Ege Kitap Günleri”; dansın bütün formlarını birlikte ele alan, onları gençlere tanıtmayı ve sevdirmeyi amaçlayan, dansın teori ile pratiğini bir arada inceleyen, dans gösterilerinin yanısıra panel, sunum, seminer ve çalıştaylardan oluşan “Dansa Davet Festivali” gibi etkinlikler yer almaktadır. Bununla birlikte Yabancı Diller YO Konferans Salonunda faaliyet gösteren “Sinema Kampüs”te de her gün iki seans olmak üzere film gösterimleri gerçekleştirilmektedir.

Spor Olanakları

Ege Üniversitesi bünyesinde Spor Bilimleri Fakültesi nin olması sebebiyle son derece teknik ve modern spor tesisleri mevcuttur. Ege Üniversitesi’nin spor tesislerinde, fakülte ve yüksekokullar arasında yıl boyunca tenis, salon futbolu, basketbol, voleybol, futbol, yüzme ve masa tenisi branşlarında spor karşılaşmaları düzenlenmektedir. Ayrıca Ege Üniversitesi basketbol, satranç, atletizm, masa tenisi, yüzme, voleybol, futbol, hentbol, jimnastik, tenis, güreş, taekwan-do, judo, karate, eskrim, okçuluk, bilek güreşi, kayak, badminton, briç, salon futbolu, yelken, su topu, halk oyunları, triatlon branşlarında okul takımları oluşturarak üniversiteler arası spor müsabakalarına katılım sağlamaktadır.

Barınma Olanakları

Öğrenciler, Ege Üniversitesi kampüsünde bulunan Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü’nde veya Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı yurtta konaklayabilecekleri gibi Bornova ve çevresindeki vakıf yurtları ve özel yurtlarda da kalabilir ya da ev kiralayabilirler.

Ege Üniversitesi kampüsü içinde yer alan Öğrenci Köyü, EÜ Hastanesine yaklaşık 500 metre, Bornova ilçe merkezine iki kilometre ve havalimanına 20 kilometre mesafelik konumuyla öğrencilere ulaşım kolaylığı ring hizmeti ile sağlamaktadır. Ege Üniversitesi’ne kayıt yaptırma hakkı kazanan öğrenciler, kayıt işlemleri sırasında Öğrenci Köyü’ne başvuruda bulunabilmektedir.1776 öğrenciye  barınma hizmeti veren 12 bloğun yanı sıra yerleşke içerisinde bir sosyal tesis ile hazır yiyecek-içecek otomat bulunmaktadır. Ayrıca futbol ve basketbol sahaları, tenis kortu  ve oyun salonu ile Öğrenci Köyü'nde konaklayan öğrencilerine ders dışı serbest zamanlarını değerlendirme imkânı sağlamaktadır. 

Kampüs içerisinde yer alan Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı kız yurdu, 350 dönümlük alanda kurulmuş olup 3.806 kız öğrencinin barındığı,13 bloktan oluşmaktadır. Bu yurtlara başvurmanın ön koşulu; üniversite öğrencisi olmak ve tercih formundaki “yurt istiyor musunuz?” bölümünü onaylamaktır.

 

 

İzleme Raporuna Ulaşmak İçin Tıklayınız

Prof. Dr. NECDET BUDAK

Erzene Mahallesi Ege Üniversitesi Merkez Yerleşkesi, 35040 Bornova/İzmir








Paylaş



Yorumlar Yorumlar   
Yorum Formu