Devlet Üniversitesi
Eğitim Dili Türkçe
Adıyaman Üniversitesi 17 Mart 2006 tarihinde İnönü Üniversitesi Gaziantep Üniversitesi ve Harran Üniversitesi'nin Adıyaman il sınırları içerisindeki yüksekokul ve fakültelerinin tek çatı altında birleştirilmesi ile kurulmuştur Adıyaman Üniversitesi, akademik anlamda çıtasını sürekli yüksek tututarak köklü üniversitelerin statüsüne kısa sürede ulaştı. Bulunduğu bölgenin ve ülkenin ihtiyacı olduğu bireyleri yetiştiren bir üniversite olmak, toplumun değişim ve dönüşümüne, sürdürülebilir kalkınmasına katkıda bulunmak adına faaliyetlerini sürdürüyor
Adıyaman Üniversitesi Merkez Kampüsü Kahta Kampüsü Besni Kampüsü ve Gölbaşı Kampüsü olmak üzere toplam 4 kampüste çok sayıda yabancı uyruklu öğrencisiyle 17 bini Aşkın öğrenciye ev sahipliği yapmaktadır. Adıyaman Üniversitesi’nde fiziksel imkanlar günümüzün gerektirdiği ölçüde geniştir. 2 milyon 287 bin metrekarelik alanda hizmet vermektedir 13 fakülte,1 devlet konservatuarı, 1 Enstitü, 3 Yüksekokul, 6 Meslek Yüksekokulu ve 18 Uygulama ve Araştırma Merkezinin bünyesinde barındırıyor.
Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) 2010 yılından beri aktif görev olarak görev alan Adıyaman Üniversitesi Fizik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Deniz Sunar Çerçi 2020 yılında CERN deki CMS yönetimi tarafından yöneticiliğe atanan ilk Türk Bilim Adamı ünvanına sahip.
Fakülte ve kuruluş tarihleri Tıp Fakültesi 2009, Diş Hekimliğ iFakültesi 2011, Eczacılık Fakültesi 2015, Eğitim Fakültesi 1997, Edebiyat Fakültesi 1998, Mühendislik Fakültesi 2021, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi 2008, İslami İlimler Fakültesi 2015, Turizm Fakültesi 2014, Ziraat Fakültesi 2017, Devlet Konservatuvarı 2013, Güzel Sanatlar Fakültesi 2009, Sağlık Bilimleri Fakültesi 2006, Sosyal Bilimler Fakültesi 2014
Eğitim Alanında Çift Anadal Yan Dal programları var, bununla birlikte Erasmus, Mevlana, Farabi uygulamalari da var
2013-2014 mezuniyet yılından beri diploma ile birlikte Diploma eki etiketi veriliyor Peki ne işe yarar Avrupa'da diplomanızın tanınırlığı diyebiliriz. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Komisyonu onaylı bu belge öğrencinin akademik gelişimini ve öğrenimi boyunca kazandığı yeterliliklerin kusursuz bir tanımını içeriyor iş imkanlarına veya ileri seviyedeki Yurtdışı Eğitim olanaklarına daha kolay erişim sağlanmasına yarıyor bu diploma eki etiketi AB eğitim alanı olan,47 ülkede geçerli bir belgedir.
Adıyaman Üniversitesi öğrenci merkezli bir üniversite bunu da her alanda göstermektedir. Öğrencilerin sabah kahvaltı yapmadan aç karnına derse girmemeleri için Üniversite kampüsünde hafta sonları hariç her sabah çorba ikramı eğitim-öğretim boyunca devam ediyor. Deneyimli aşçılar tarafından yapılan çorba sıcak bir biçimde öğrencilere ikram ediliyor.
KYK burs ve Kredi olanaklarinin yaninda başarılı ve maddi desteğe ihtiyaç duyan öğrenciler için kısmi zamanlı öğrenci bursu var, başvuru sonucunda hak kazanan öğrencilere veriliyor. Bu bursu almaya hak kazanan öğrenciler haftada 40 saat olmak üzere, derslerini aksatmayacak şekilde ve gizlilik sözleşmesi imzalatılarak üniversitenin herhangi bir biriminde bir eğitim-öğretim yılı süresince çalışıyor. Her yıl 200'e yakın öğrenciye verilen bursun çalışma saatleri öğrencilerin ders programına göre ayarlanırken öğrenciler sınav haftalarında çalışmıyor. Ayrıca bazı ögrencilere yemek bursu çıkartılarak bir akademik dönem boyunca devam etmektedir her yıl yeniden basvurular değerlendirilmektedir.
Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından organize edilen üniversitelerarası spor müsabakalarına futbol, hentbol, voleybol, bisiklet, güreş, kick boks, muay thai, taekwondo, masa tenisi gibi branşlara takımlar gönderen ADYÜ, öğrencilerine ilgi alanlarına göre yeteneklerini gösterme imkânı sunuluyor.Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) tarafından Uluslararası Kullanıma Uygunluk Sertifikası verilen ADYÜ Stadyumu, 900 m2 saha alanı ve doğal çim kaplaması ile yapıldı. Sırıkla uzun atlama, çekiç atma, gülle atma, üç adım atlama, disk atma gibi spor dallarına ve atletizm ve altı kulvarlı tartan zemin koşu pisti ile hizmet veriyor.
Halka da açık olan Yarı Olimpik Yüzme Havuzu, üniversite akademik, idari çalışanları, Yaz mevsiminde vatandaşlar ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunun (BESYO) derslerinde kullanıyor.Ulusal ve uluslararası düzeyde organizasyonlara ev sahipliği yapabilecek kapasitede bulunan Yarı Olimpik Yüzme Havuzu aynı zamanda Kapalı Spor Salonu, Kapalı Halı Sahalar ve çok amaçlı spor sahaları ile birlikte spor kompleksi içerisinde yer alıyor.Kapalı spor salonu, salon sporlarının yapılabilmesi için tasarlanan ve hizmete alınan bir spor kompleksi. İçerisinde basketbol, voleybol sahası ile fitness ve aletli çalışma bölümleri bulunduruyor. 2 adet kapalı yeni halı saha da spor kompleksinde yer alıyor. Kullanılan malzemeleri FIFA standartlarına göre belirleyen ADYÜ, kapalı spor salonu ve halı sahaları çalışanlar ve öğrencilerin yanı sıra halkın da kullanıma açık tutuyor.
Kampüs içerisinde öğrencilerin boş vakitlerini değerlendirerek, bedensel ve zihinsel gelişimlerine yardımcı olmak amacıyla 4 adet çok amaçlı spor sahası yer alıyor. Üniversitedeki öğrencilerin basketbol, voleybol ve tenis gibi spor aktivitelerini gerçekleştirebilmeleri için yapılan spor sahaları haftanın yedi günü öğrencilerin kullanımına açık bulunuyor.
Kültürel ve Sanatsal Faaliyetler
Öğrencilerinin sanatsal yönden var olan yeteneklerini ortaya çıkartmak ve öğrencilerin yeteneklerinin farkına varmasını sağlamak amacıyla halkoyunları, bağlama, tiyatro, spor ve resim gibi çeşitli alanlarda kurslar veriyor kurslar uücretizdir. Bunların dışında Ebru ve Osmanlıca kursu gibi kurslar da veriliyor.Üniversite, kendi öğrencilerinin hazırladığı birçok oyunu sahne imkânı sunarken bu oyunların yanı sıra Devlet Tiyatroları’na da sahnelerini açıyor. Her yıl birçok oyun Devlet Tiyatroları tarafından Üniversitede sergileniyor.
Adıyaman Merkez’de 3, Kâhta ve Besni ilçelerinde birer tane olmak üzere Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Adıyaman Yurt Müdürlüğüne bağlı 5 yurt bulunuyor.Toplamda 6766 yatak kapasitesine sahip,yurtta kalmak istemeyenler için 1 + 1 uygun kiralık daireler var.
Prof. Dr. Mehmet Kelleş