Üniversite Türü: Devlet Üniversitesi
Akademik Personel Sayısı 600
Öğrenci Sayısı: 6.000 (147 yabancı uyruklu)
Öğrenim Dili: Türkçe & İngilizce
Gebze Teknik Üniversitesi 1992 yılında Kocaeli'nin Gebze ilçesinde Yüksek Teknoloji Enstitüsü adıyla kurulmuştur. 2014 yılında üniversite statüsüne kavuşmuştur Kısaca adı GTÜ olan Çayırova yerleşkesinde eğitim-öğretim faaliyetlerine 1.370.070 m2 toplam açık alanı ve 26.612 m2 toplam kapalı alanı bulunan Çayırova Kampüsü'nden vermektedir. Temel, mühendislik ve sosyal bilimlerdeki bilginin gelişimine yön veren ve yüksek kalitede eğitim ve araştırma yapan bir Yülsek Öğretim Kurumudur. Muallimköy yerleşkesinde kurulan Bilişim Vadisinin paydaşlarında biridir. ABD' bulunan silikon vadisinde be bir ofisi bulunmaktadır.
Muallimköy Teknoloji Geliştirme Bölgesi içerisinde bulunan Bilişim Vadisi yerleşkesi, Türkiye’deki en geniş ve kapsamlı Teknoloji Geliştirme Bölgesi projesidir. Bilişim Vadisi, farklı devlet kurumlarının ortaklığı ile kurulan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kocaeli Valiliği denetiminde olan bir yönetici şirket tarafından idare edilmektedir. Bilişim Vadisi’nin paydaşları arasında Gebze Teknik Üniversitesi,TÜBİTAK, Türk Standartları Enstitüsü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, ve KOSGEB yer almaktadır.
Çünkü; Gebze Teknik Üniversitesi ulaşım kolaylığı olan hem Sanayinin kalbinde hem doğayla içiçe kampüse sahip, Doktoralı hocalardan ders alma olanağı sağlayan, Uluslararası standartlarda labaratuvar ortamında çalışma imkanı sunan, Güçlü Sanayi işbirliğiyle iş ve staj kolaylığı sağlayan Uluslararsı geçerliliği olan Diploma Eki veren, geniş yurtdışı analaşmalarıyla öğrencilerine yurtdışı deneyimi kazandıran, çift nadal yanadal programlarıla çift diploma sahibi yapan ve başka alanlarda yetkinliğini gösteren sertifika veren. öğrenci kulüpleriyle çok yönlü bireyler yetişmesini sağlayan öğrenci merkezli bir Üniversitedir.
Ülkemizin Araştırma Üniversitelerinden biri olan Gebze Teknik Üniversitesi 5 Fakülte, 10 Enstitü, 8 Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Lisans, Yükseklisans, ve Doktora düzeylerinde öğrencileri ile %70'i doktoralı olan hocalarıyla, yüksek donanımlı laboratuvar ve araştırma merkezleri ve Türkiye sanayisinin merkezinde olan konumu ile bilimsel, etik ve toplumsal değerlere bağlı; toplumun, sanayinin ve bölgenin yararı için kaliteli eğitim-öğretim veren, bilimsel araştırmalar yapan, toplum ve sanayinin sorunlarına yönelik uygulamalı çözümler üreten bir üniversite olarak varlığını sürdürmektir.
“Türkiye’nin En İyi Üniversiteleri” sıralamasında, URAP tarafından yapılan değerlendirmede Türkiye’nin köklü üniversitelerini geride bırakarak beşinci sırada yer almıştır. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıkladığı “Girişimcilik Endeksi”nde ise Gebze Teknik Üniversitesi, Teknoparkı olmayan Üniversiteler sıralamasında lider konumda bulunmaktadır.
Uluslararası alanda bilime katkı sağlayan, ülkemizin teknoloji üreten ülkeler arasına girmesini sağlayacak Bilişim Vadisi’nin de güçlü ortaklarındandır.
GTÜ’deki eğitim dili çoğu program için %100 İngilizce, bazı lisans bölümleri için ise minimum % 30 İngilizce veya % 100 Türkçe olabilmektedir.
Teknolojik gelişmelere öncülük eden üniversite üniversite ile aynı bölgeye konumlanmış olan TÜBİTAK, TSE ve pek çok kurum ile yakın ilişkilere sahip olup, imzaladığı protokollerle Ar-Ge altyapısını geliştirmiş, sahip olduğu imkânları artırmıştır. Bu sayede DPT, TÜBİTAK gibi büyük bütçeli projelerle insansız hava aracı, elektrikli otomobil, biyolojik saat, kanser araştırmaları, savunma teknolojileri, nanoteknoloji gibi çağın gerekliliğini yansıtan önemli konularda çalışmalarını sürdürmektedir.
Gebze Teknik Üniversitesi, 3 Teknopark, 18 Organize Sanayi Bölgesi ve 35 Ar-Ge Merkezi’nin kalbinde konumlanmış olup, Türkiye’nin önde gelen firmalarıyla yapmış olduğu üniversite-sanayi işbirliği anlaşmalarıyla, öğrencilerine daha mezun olmadan iş bulma imkânını sunmaktadır.
Yüksek öğretim kurumlarının; kalitesini ve saygınlığını artıran, kurumlara uluslararası güvenirlik sağlayan belgelerden biri olan Diploma Eki Etiketi, 2009 yılında 7 üniversite ile birlikte Avrupa Komisyonu tarafından üniversiteye verilmiştir. Böylelikle Üniversiteden mezun olan öğrencilerin diplomaları evrensel bir nitelik kazanmıştır.
Erasmus+ alaşması ile GTÜ’nün İtalya, İspanya, Almanya başta olmak üzere 100’e yakın yıda Avrupa Üniversitesi ile Erasmus+ anlaşması, yine bazı ülkeler ile Mevlana anlaşmaları bulunmaktadır. Başvuranlar arasında İngilizce dil yeterliliği gereklerini karşılayan öğrencilerin neredeyse tümü yurtdışında eğitim hayatlarının 1 yılını Avrupa’daki saygın üniversitelerde geçirme imkânına sahiptir. Bu oranla, Türk üniversiteleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Aynı zamanda Üniversite tarafından Avrupa’da ki bazı firmalarda staj olanağı sağlanmaktadır.
Kütüphane olanakları:Çayırova Yerleşkesinde, 4.177 metre karelik kapalı alanda hizmet vermektedir.Üniversitenin eğitim-öğretim ve araştırma programları çerçevesinde ihtiyaç duyulan bilgi kaynaklarını en kısa sürede ve ekonomik bir biçimde öğrencisine sunmaktadır. Kütüphane Koleksiyonu, 19.750 adet basılı kitap, 5.076 adet basılı tez, 237.688 elektronik kitap, aboneliği devam eden 48 adet veritabanı, 56.492 elektronik süreli yayın, 793 adet CD, VCD ve DVD'den oluşmaktadır
Öğrencilerin yararlanabileceği çeşitli burs imkanları mevcuttur. Yerleştirme puanına, başarı düzeyine göre ve ihtiyaç durumuna göre bu burslar nakdi veya ayni (yemek, kitap vs) olabilmektedir. Bu konudaki duyuruları üniversitenin anasayfasından takip edebilirsiniz
Çayırova yerleşkesi: Asırlık çınarların karşıladığı kapıdan üniversiteye girdiğinizde attığınız her adım sizleri yüzlerce yıl öncesine götürür. Fatih Sultan Mehmet’in otağını kurduğu ve Hünkar Çayırı’nın yanı başında, her mevsimin güzelliğini ayrı ayrı yaşandığı Yerleşke, 1,5 km2 büyüklüğündeki yeşil alanıyla, doğal dokuyu bozmayan fakülte binaları ( Mühendislik Fakültesi, Temel Bilimler Fakültesi, Mimarlık Fakültesi ve İşletme Fakültesi) unutulmaz üniversite yaşamı vadetmektedir.
Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı’nın önderliğinde, öğrencilerin faydalanabileceği gerek kampüs içi gerekse kampüs dışı çok sayıda etkinlik bulunmaktadır. Bunlar arasında yakın yerlere günübirlik geziler, trekking etkinlikleri, piknik organizasyonları, Bolu Abant Hamsi Festivali gezisi gibi geziler düzenlenmektedir.
54 öğrenci topluluğunun yıl boyunca gerçekleştirdiği yaklaşık 300 etkinlik ile hareketli kampüs yaşantısı sunmanın yanında öğrenciler ilgi alanları doğrultusunda kendilerini geliştirme imkânına sahip olmaktadırlar. Kariyer günleri, Girişimcilik Zirveleri, Bilim ve Teknoloji Günleri, Mezunlar Söyleşisi, konserler ve benzeri etkinliklerle, dolu dolu bir üniversite hayatı beklemektedir. Sosyal kampüsü destekleyen üniversite yönetimi sayesinde başta Kürek takımı, Dans Topluluğu, Robotik Topluluğu, IEEE, Türkçe Topluluğu ve Tiyatro Topluluğu olmak üzere pek çok öğrenci topluluğu kazandığı ödüller ile adından söz ettirmektedir.
Açık ve kapalı spor salonları kapalı yüzme havuzu ve fitness salonları öğrencilerin ve öğretim üyelerin kullanımına açıktır. Ayrıca Gebze sahildeki GTÜ Sosyal Tesislerinde açık yüzme havuzu ile Öğrenci Klüplerinin etkinliklerini gerçekleştirebilecekleri piknik alanı ve konferans salonları mevcuttur. Üniversitenin Kürek takımıda çalışmalarını bu sahilde yürütmektedir.
Muallimköy kampüsünde ve Osmangazi Köprüsü’nün yanıbaşındaki Gebze Öğrenci Yurdu, 320 kız 440 erkek olmak üzere toplam 760 öğrenci kapasitesiyle öğrencilere hizmet vermektedir.
Gebze Teknik Üniversitesi, sanayinin kalbinde, Avrupa ile Asya’yı birleştiren son derece önemli ve kilit bir noktada konumlanmıştır. İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa ve Yalova gibi pek çok şehre 1 saat mesafede ve yaklaşık 20 milyonluk bir nüfusun merkezi konumundaki Üniversite, Sabiha Gökçen Havalimanı’na 15 dakika mesafededir. Hem İstanbul hem de Kocaeli yönünden yerleşkeye kadar gelen toplu taşıma araçlarıyla ulaşılabilmektedir. İki istasyonu yerleşkenin içerisinde olan Marmaray hattıyla yerleşkeye ulaşım çok daha kolaylaşmıştır. Kampüs içi ulaşım da paylaşımlı bisiklet sistemi uygulanmaktadır.
Prof. Dr. M. Hacı Ali Mantar