Yeni Arayüze Geçiş Yap

Harran Üniversitesi

Üniversite Adı
Harran Üniversitesi
Devlet

  • Diş Hekimliği Fakültesi
  • Eczacılık Fakültesi
  • Eğitim Fakültesi
  • Fen Edebiyat Fakültesi
  • Güzel Sanatlar Fakültesi
  • İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
  • İlahiyat Fakültesi
  • Mühendislik Fakültesi
  • Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi
  • Tıp Fakültesi
  • Veteriner Fakültesi
  • Ziraat Fakültesi

Beden Eğitimi ve Spor YO

Devlet Konservatuvarı

Turizm ve Otel İşlet. YO

Viranşehir Sağlık YO

Yabancı Diller YO

  • Akçakale MYO
  • Birecik MYO
  • Bozova MYO
  • Ceylanpınar Tarım MYO
  • Halfeti MYO
  • Harran MYO
  • Hilvan MYO
  • Organize Sanayi Bölgesi MYO
  • Sağlık Hizmetleri MYO
  • Siverek MYO
  • Sosyal Bilimler MYO
  • Suruç MYO
  • Teknik Bilimler MYO
  • Viranşehir MYO

Harran Üniversitesi Hakkında Güncel Bilgiler

  • Üniversite Türü : Devlet Üniversitesi
  • Öğrenim Dili: Türkçe
  • Akademik Personel Sayısı:1194
  • Öğrensi Sayısı: 28072 (2791'i yabancı uyruklu)

Harran Üniversitesi 1992 yılında Şanlıurfa’da kurulmuştur. 1976 yılında Dicle Üniversitesine bağlı Şanlıurfa Meslek Yüksekokulu, 1978 Ziraat Fakültesi,1984 yılında  Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ve 1988 yılında Gaziantep Üniversitesine bağlı İlahiyat Fakültesi bağlantıları değiştirilerek Harran Üniversitesi Rektörlüğüne bünyesine alınmış. Fen-Edebiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde kurulmuş birimlerdir.. ÜniversiteTürkiye’nin yüksek öğrenim ve bilimsel araştırma standartlarını yükseltmeyi amaçlarken, aynı zamanda GAP’ın başarıya ulaşmasında da son derece önemli bir misyon üstlenmektedir. 

Devlet Üniversiteleri ve Fakülteleri Sıralaması (DÜS) 2020” sonuçlarına göre üniversiteler arasında 43. sırada yer almıştır.Fakülte puanlamaları bazında, DÜS-2020 Fen-Edebiyat Fakülteleri sıralamasında ise ilk 3’te yer almıştır.

Neden Harran Üniversite?

Üniversite bugün 14 Fakülte, 4 Yüksekokul, 1 Devlet Konservatuarı, 13 Meslek Yüksekokulu, 3 Enstitü, 16 Araştırma ve Uygulama Merkezi, pojelerin hayata geçirildiği Tekno kenti ile bilim eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Harran Üniversitesinde eğitim-öğretim dili Türkçe’dir. Öğrencilerin her yarıyılda alacakları dersler zorunlu ve seçmeli olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Öğrenciler, kayıtlı bulundukları bölümün zorunlu derslerini almakla yükümlüdürler. Ancak, Üniversite Senatosunca belirlenen dersler için açılan muafiyet sınavında başarılı olan öğrenciler, o derslerden muaf olurlar. Harran Üniversitesine bağlı meslek yüksekokullarında iki yıllık ön lisans programı, fakülte ve yüksekokullarında ise dört yıllık lisans programları uygulanmaktadır (Tıp Fakültesinde eğitim süresi altı, Veteriner Fakültesinde eğitim süresi beş yıldır). Ayrıca, Sosyal Bilimler, Sağlık Bilimleri ve Fen Bilimleri Enstitülerine bağlı ana bilim dallarında yüksek lisans ve doktora eğitimi yapılmaktadır. 

Harran Üniversitesi lisans programlarını yürüten öğrencilerine  ikinci bir dalda lisans diploması almak ya da ilgi duydukları ikinci lisans programında eş zamanlı derslerle sertifika almak üzere öğrenim görmeleri için benzersiz fırsatlar sunmaktadır. Üniversitesi’nde çift ana dal ve yan dal eğitimi almak isteyen öğrenciler, donanımlarını daha da ileri götürürler.Başvuru sırasıdaki genel not ortalaması Çift Anadal için 4 üzerinden en az 3.00, Yandal için en az 2.50 olması gerekmektedir. 

Erasmus programı kapasaminda öğrenim ve staj hareketliliği gerçekleştirmek üzere farklı bölümlerden 50 öğrenci Almanya İspanya İtalya Macaristan Polonya ve Litvanya gibi ülkelere gönderilmektedir  öğrenciler bu sayede farklı eğitim sistemlerini tanıma değişik kültürlere sahip arkadaşlar edinme ve dilini geliştirme gibi imkanlar elde  etmekte ve ülkelerine ufukları gelişmiş ve bakış açıları değişmiş olarak dönmektedirler

Erasmus Ofisi istekli öğrenciler bütün imkanları ile yardımcı olmakta ve her geçen yıl Erasmus kapsamında Yurtdışına giden öğrenci sayısını arttırmaktadır bu programdan yararlanabilmek için lisans öğrencilerinin akademik Not not ortalamasının en az 2.20 yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin akademik Not not ortalamasının en az 2.50 olması ve Ayrıca üniversite tarafından yapılan İngilizce sınavında Başarılı olmaları gerekmektedir 

Mevlana Değişim programına katılmak isteyen öğrenciler en az bir en fazla iki yarıyıl eğitim için faydalanbilmekteler. Mevlana değişim Programı Kapsamında Protokol yapılan üniversiteler
Azerbaycan: Azerbaycan Devlet Tarım Universitesi                                                               
Somali:Somali National Universitesi                                                               
Azerbaycan:Azerbaycan Devlet Petrol ve Endüstri Üniversitesi                                                 
Russıa:Southern Unıversty(IBML, Rostov On DON)                                                            
Pakistan: Mehran University Of Engineering And Technology 

Farabi Değişm porgramı kapsamında Harran Üniversitesi ülkemizde bulunan 56 Devlet Üniversitesi ile ikili anlaşma yapılmıştır.

Harran Üniversitesi Kütüphanesi: Osmanbey Kampüsü içerisinde 7900 m² kapalı alana sahip olan kendi hizmet binasına taşınmıştır. Kütüphane dört katlı bir binadan oluşmaktadır. Bu katlarda konferans salonu, okuyucu salonları, koleksiyon salonları, internet salonları, grup çalışma salonları, kafeterya ve idari hizmet odaları bulunmaktadır. Kütüphane aynı anda 1000 kişiye hizmet sunmaktadır. Harran’lı astronom, astrolog ve matematikçi olan ünlü bilim adamı El-Battanȋ ismini 2014 yılında almıştır.

Burs Olanakları

Başarılı ve maddi olanakları yetersiz öğrencilere Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, Harran Üniversitesi Geliştirme Vakfı, Şanlıurfa Valiliği, ilçe kaymakamlıkları ve belediye başkanlıkları ile özel vakıflar tarafından çeşitli burslar verilmektedir.

Harran Üniversitesi & Kampüs'te Yaşam

Merkez Kampüs/Osmanbey Yerleşkesi: Şanlıurfa- Mardin Karayolu’nun 18. Kilometresinde 27.000 dönümlük bir arazi üzerinde inşa edilmiş ülkemizin en güzel kampüslerinin arasında gösterilmektedir. Üniversite yerleşkesinde, Fen-Edebiyat, Mühendislik, İktisadi ve idari Bilimler, İlahiyat, Eğitim, Ziraat,Sağlık Bilimleri,Tıp ve Güzel Sanatlar Fakülteleri ile Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu,Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu,  Devlet Konservatuvarı'na ev sahipliği yapmaktadır. Tasarımı ve  olanaklarıyla öğrencilerinin her türlü ihtiyacını karşılayabildiği güvenli bir kampüs.

El-Battani Kütüphanesi, 5000  kişilik Merkezi Kafeterya, Sosyal Tesisler,Amfi Tiyatro, lojmanlar, Üniversitenin  spor faaliyetlerinde kullanılan Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu ve 3000 kişi kapasiteli Kapalı Spor Salonu inşaatı tamamlanmış olup hizmet vermektedir. Diğer binaların inşaatı hızla devam etmektedir.

Harran Üniversitesi, Sosyal ve Kültürel Faaliyetleri Sağlık-Kültür ve Spor Daire Başkanlığına bağlı Kültür Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir. Üniversite bünyesinde yaklaşı 60 öğrenci kulübü kurulmuştur. Amaç öğrencilerin kültürel faaliyetlere katılımlarını sağlayarak kişilik gelişimlerine ve sosyalleşmelerine katkıda bulunmaktır. Öğrenci kulüplerinin aktif görev aldığı yıl içinde çeşitli konularda konferans, panel, sempozyum, konser ve şenlikler organize edilmektedir. Özellikle Üniversite de geleneksel olarak her yıl düzenlenen bahar şenliği öğrencilerin yanı sıra yöre halkının da Üniversiteyle daha fazla kaynaşmasına olanak tanımaktadır.

Osmanbey Yerleşkesinde Yapay göl ve Atatürk Arboretumu'da bulunmaktadır. 1999’ yılında  yaklaşık 280 dekar alan üzerine kurulmuş. Tesis, 15 farklı parselde 125 farklı türden 3350 ağaç ve çalı formunda bitkinin yer alacağı şekilde planlanmıştır. Arboretum binası içinde iki herbaryum odası, sorumlu odası, etnobotanik sergi odası ve bitki tayin odası bulunuyor. Arboretum biyoloji bölümü öğrencilerinin yararlanacağı bir laboratuar olmanın yanı sıra yöre halkı içinde çevredeki ağaç ve çalıları toplu olarak görebilecekleri bir sergi oluşturulmuştur.

Yenişehir Kampüsü: Şanlıurfa şehir merkezinde yer almaktadır. Bu kampüste Diş Kekimliği Fakültesi Dekanlığı, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Yabancı Diller Yüksekokulu, HARÜSEM ,TÖMER ve kız yurdu bulunmaktadır.

Eyyubiye Yerleşkesi: Şanlıurfa'nın 8 km güneyinde yer almaktadır. Veteriner Fakültesi,  Şanlıurfa Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu ,Hayvan Hastanesi,Süt Fabrikası, Şanlıurfa Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu'na ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca üniversitenin seraları, idari ve akademik personeller için lojman bulunmaktadır.

Barınma Olankları

Eyyübiye Yerleşkesi ve Paşabağı mevkiinde, Kredi ve Yurtlar Kurumu'na ait erkek öğrenci yurtları, yine Kredi ve Yurtlar kurumuna ait Osmanbey Yerleşkesinde ve Yenişehir semtinde kız öğrenci yurtları ayrıca Milli Eğitim Bakanlığının denetimindeki özel yurtlar da kız ve erkek öğrencilere hizmet vermektedir. 2000 kişilik Kız Yurdu Osmanbey Yerleşkesinde hizmet vermektedir. Ayrıca Üniversiteye bağlı olarak il ve ilçe merkezlerinde hizmet veren kız yurtları da bulunmaktadır.

Bütün yurtlarda kantin ve kafeterya hizmetlerinin yanı sıra sabah kahvaltısı ve akşam yemekleri verilmektedir. Osmanbey, Yenişehir ve Eyyübiye Yerleşkelerinde bulunan öğrenciler için öğlen ve aksam yemek olanağı mevcuttur. Osmanbey Yerleşkesi'nde bulunan 5000 kişilik merkezi Yemekhane, Yenişehir ve Eyyübiye yerleşkelerinde bulunan kafeteryalar modern ortamı, kaliteli ve temiz hizmet anlayışıyla öğrencilerin güzel vakit geçirdiği mekânlarıdır.Harran Üniversitesi öğrencileri rezerve yaparak tüm yemekhanelerde beş çeşit yemeği sembolik bir ücretle (2.50) TL'ye yiyebilmektedir.

 

İzleme Raporuna Ulaşmak İçin Tıklayınız

Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu

Merkez, Hamidiye Mh., Yenişehir Yerleşkesi, Şanlıurfa








Paylaş



Yorumlar Yorumlar   
Yorum Formu