Iğdır Üniversitesi 2008 yılında Iğdır'da kurulmuş bir devlet Üniversitesidir.2008 yılından bu yana, gerek fiziksel gerekse akademik anlamda kuruluş evresini büyük oranda tamamlayan Üniversite bugün itibariyle, 8 fakülte, 2 yüksekokul, 4 meslek yüksekokulu, 1 lisansüstü eğitim enstitüsü, 22 uygulama ve araştırma merkezinin yanında toplam 466 akademik, 199 idari, 164 yardımcı personeli ve 4568 önlisans, 4839 lisans, 1523 yüksek lisans ve 70 doktora öğrencisi olmak üzere toplam 11000 öğrencisi ile bölgenin ve Türkiye’nin saygın üniversitelerinden biri olma yolunda emin ve kararlı adımlarla ilerlemektedir. Tarım ve Lojistik alanında ihtisaslaşma yolunda bir üniversitedir.
Üniversite seçiminde "Üniversitenin puan sıralamasındaki yeri”, “Üniversitenin saygınlığı"“Üniversitenin eğitim kalitesi” ve “ Üniversitenin sosyal ve fiziksel imkânları” vb üniversite tercihini etkileyen faktörlerdir.
Birleşmiş Milletler Akademik Etki (UNAI) platformuna üye olmaya hak kazanan 8. Türk Üniversitesi oldu. Iğdır Üniversitesi’ni üyeliğe kabul eden UNAI, Birleşmiş Milletler dâhilinde barış, insan hakları ve sürdürülebilir kalkınma gibi küresel öncelikleri desteklemek için 139 ülkeden 1400’e yakın kurumla işbirliği halinde faaliyetler yürütüyor.
Iğdır Üniversitesi, Dünya genelinde sıralamaya sokulan 30.000 üniversite arasında da 3.691‘inci oldu. Webometrics'in değerlendirmesine göre Iğdır Üniversitesinin en güçlü yanı, yeniliklere açıklığı oldu.
Green Metric Üniversite Sürdürülebilirlik Derecelendirmesi,IĞDIR ÜNİVERSİTESİ GreenMetric World UniversityRankings’de Kampüs ve alt yapı kategorisinde Dünya Üniversiteleri arasında 154, Türkiye Üniversiteleriarasında 12. sırada yer almıştır.
Tüm dünyadan saygın üniversitelerin katıldığı uluslararasılaşmayı teşvik eden, sürdürülebilirlikle ilgili konulara dikkat çeken ve çevre bilinci konusunda küresel farkındalık yaratmayı amaçlayan bir platform olan GreenMetric, dünyadaki bütün yükseköğretim kurumlarının katılımına açıktır. Her yıl farklı ülkelerden pek çok üniversite GreenMetric tarafından altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atıklar, su kaynakları, ulaşım ve eğitim gibi alanlarda değerlendirilmekte, her değerlendirme alanı için puanlanmakta ve yükseköğretim kurumları, bu değerlendirmelerden aldıkları toplam puanlara göre sıralanmaktadır.
Ülkemizin en genç üniversitelerinden biri olan Iğdır Üniversitesi, hayata geçirdiği ve devam etmekte olan projeleriyle hızlı gelişimini sürdürmektedir. Bu anlamda, yakın zamanda hayata geçirilen önemli projelerden biri, 2016 yılında hizmete açılan Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALUM)’dir. Sahip olduğu modern ve teknik cihazlarla merkez, gerek Üniversitenin gerekse bölge üniversitelerindeki araştırmacıların faydalandıkları büyük bir araştırma laboratuvarı bulunmaktadir.
Üniversitenin Fen Edebiyat Fakültesinde öğretim veren İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümü ana öğretim dili İngilizce olarak açılarak tüm dersler İngilizce verilmektedir. İlahiyat Fakültesinde öğretim veren Arapça bölümü ana öğretim dili Arapça olarak açılarak tüm dersler Arapça olarak verilmektedir.
Iğdır Üniversitesi, 2019-2020 akademik yılından itibaren öğrencilere ‘Çift Anadal’ imkânı sunarak aynı anda iki lisans ve önlisans diploması veya ‘Yandal’ programı ile sertifika alma imkânı sunmaktadır.
ÇAP'a başvurmak için anadal not ortalamanızın 100 üzerinden en az 70 olması, anadal programının başarı sırasında ilk yüzde 20'de bulunmanız gerekir. Ancak yüzde 20 başarı sırasını tutturamıyorsanız çift anadal yapmak istediğiniz programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olursanız bu hakkınız var. Ayrıca başvurduğunuz yarıyıla kadar anadal programında aldığınız tüm dersleri başarıyla tamamlamanız istenir.
Öğrenciler, yandal programına anadal lisans programının en erken üçüncü, en geç altıncı yarıyılın başında başvurabilir. Yandal programına başvurduğu yarıyıla kadar aldığı lisans programındaki tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamış olan öğrenciler başvurabilir. Öğrencinin başvuru sırasında anadal programındaki genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 65 olması gerekir.
Iğdır Üniversitesinin Kütüphane Olanakları: Üniversitenin Karaağaç ve Suveren kampüsünde bulunan kütüphane salonlarında öğrencilere ders çalışma ve kaynak tarama alanlarında hizmet vermek ile değişik kaynaklardan temin edilen basılı dokümanlar okuyucuların hizmetine sunulmuştur.
Erasmus değişim programı anlaşma sayısı: 110, Mevlana Değişim programı protokol sayısı: 31, Farabi değişim programı protokol sayısı: 86, Uluslararası diğer işbirlikleri sayısı: 15. Erasmus Değişim Programı kapsamında masrafları ünversite tarafından karşılanarak 2020 yılında gönderilen öğrenci sayı 19, Farabi Değişim programı kapsamında gönderilen öğrenci sayısı 26 dır
Burs Olanakları
Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından burs, öğrenim kredisi ve kyk yurt bursu dışında yemek bursu ve kısmi zamalı çalışma olanağı da bulunmaktadır.
Yemek Bursu:Her akademik yılın başında, geçmiş yıllardaki uygulamalar, gözlenen ihtiyaçlar ve elde edilen performanslar ile bütçe imkânları dikkate alınarak, başarılı ve gelir düzeyi düşük öğrencilere yemek bursu verilmektedir.
Kısmi zamanlı: Iğdır Üniversitesi’ndeki kayıtlı öğrencilerin ders saati dışındaki boş zamanlarında ilgi ve yetenekleri doğrultusunda geçici olarak çalıştırılmaları, maddi kazanç yanında uygulama becerisi kazanmaları ve iş disiplini edinmiş, üretken bireyler olarak yetişmelerini sağlamak ve personel sıkıntısı yaşanan birimlerde hizmetin sağlıklı yürütülmesinde katkıda bulunmak amacıyla kısmi zamanlı öğrenci çalıştırılmaktadır.
Üniversite Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü (2.939.191,18 m² ) ve Karaağaç Kampüsü(10.454,00 m² ), Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi(133.000,00 m²) ile Enerji Köyü taşınmazları üzerinde hizmet vermektedir.
Üniversitenin Şehit Bülent Yurtseven Kampüsü içerisinde, 3000 kişilik Üniversite Camii, içerisinde atletizm, basketbol, tenis ve futbol halı sahası bulunduran Açık Hava Spor Tesisleri Projesi; ailelerin, yöre halkının ve personelin eğlence ve dinlenme ihtiyacını karşılayacak ve aynı zamanda öğrenci gruplanın da farklı etkinlikler düzenleyebileceği Seyir Tepesi ve Mesire Alanı. Hayvan Hastanesi, Mediko-Sosyal Binası ve Peyzaj alanı bulunmaktadır.
Iğdır Üniversitesi Karaağaç kampüsünde yer alan Uygulama öteli hem Turizim Fakultesi öğrencileri için uygulama alanı olarak hizmet vermekte hemde alternatif sağlık hizmeti vermektedir.
Iğdır Üniversitesi Uygulama Oteli, 84 odasıyla misafirlere barınma hizmeti vermesinin yanında, duvarları tamamen tuzla kaplı tuz terapi odalarıyla sağlık hizmeti de sunmaktadır. Bu özelliğiyle Uygulama Oteli benzerleri arasında ayrı bir yere sahiptir. Uygulama Otelin de amaç Iğdır Üniversitesi’nde turizm eğitimi alan öğrencileri ile birlikte sizlere kaliteli hizmet sunmak, sizleri Uygulama Otelin de kaldığınız süre zarfında dinlenmiş, rahatlamış bir şekilde uğurlamaktır.
Üniversiteler, öğrencilerin hobi ve ilgi alanlarını keşfedebilmesi ve bu alanlarda kendilerini geliştirebilmesi için en ideal ortamdır ve bu ortamı sağlayan en önemli unsur, şüphesiz ki öğrenci kulüpleridir. Birçok farklı alanda faaliyet gösteren üniversite öğrenci kulüpleri, hem okulun ilk yılından itibaren öğrencilerin sosyalleşebilmesini sağlayacak önemli bir araç hem de dersler dışındaki boş zamanlarda öğrencilerin yeni şeyler üretebildiği bir zemin olmaktadır.
Iğdır Üniversitesi olarak sadece eğitim öğretim faaliyetleri ile değil, öğrencilerin ilgi alanlarına göre hemen hemen her konuda mevcut olan ve her geçen gün sayıları artmakla birlikte bugün itibarıyla Üniversitenin genelinde öğrencilerin kendini ifade edebileceği toplamda 54 adet öğrenci kulübü mevcuttur Üniversite tarafından imkan dahilinde desteklenen öğrenci kulüpleri, gerek öğrenci projeleri ve teknik geziler gerekse sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler gerçekleştirilmektedir.
Iğdır Üniversitesi'nin öğrencileri barınma ihtiyacını büyük oranda Yükseköğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu ve özel yurtlar karşılamaktadır. İl de 500 erkek, 500 kız öğrenci olmak üzere toplam 1.000 kişilik bir kapasiteye sahip Kredi ve Yurtlar Kurumu’ na ait yurt bulunmaktadır. Devlet veya üniversite yurdunda barınma hakkı kazanamayan öğrenciler, ilde bulunan çok sayıda özel yurttan barınma hizmeti almakta ayrıca ev yaşamını tercih eden öğrenciler için il de ihtiyacı karşılayabilecek yeterli sayıda kiralık daire bulunmaktadır.
Prof. Dr. MEHMET HAKKI ALMA