Yeni Arayüze Geçiş Yap

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi

Üniversite Adı
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Devlet

  • Büyükkutlu Uygulamalı Bilimler Fakültesi
  • Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi
  • İşletme Fakültesi
  • Orman Fakültesi
  • Teknoloji Fakültesi
  • Turizm Fakültesi
  • Ziraat Fakültesi

  • Yabancı Diller Yüksekokulu

  • Aksu Mehmet Süreyya Demiraslan MYO
  • Atabey MYO
  • Eğirdir MYO
  • Gelendost MYO
  • Gönen MYO
  • Isparta MYO
  • Isparta OSB MYO
  • Keçiborlu MYO
  • Senirkent MYO
  • Sütçüler Prof. Dr. Hasan Gürbüz MYO
  • Şarkikaraağaç MYO
  • Şarkikaraağaç Turizm MYO
  • Teknik Bilimler MYO
  • Uluborlu Selahattin Karasoy MYO
  • Uzaktan Eğitim MYO
  • Yalvaç MYO
  • Yalvaç Teknik Bilimler MYO
  • Yenişarbademli MYO

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Hakkında Güncel Bilgiler

  • Üniversite Türü: Devlet Üniversitesi
  • Akademik Personel Sayısı: 688
  • Öğrenci Sayısı: 24.642 (358'i yabancı uyruklu)
  • Öğrenim Dili: Türkçe

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) 18 Mayıs 2018 tarihinde Süleyman Demirel Üniversitesi'ne bağlı çeşitli fakültelerin, yüksekokulların birleştirilmesiyle Isparta'da kurulmuştur. Uygulamalı eğitime dayalı konsepti ile sadece Isparta'nın değil Türkiye’nin üreten üniversitesi olma yolunda emin adımlarla yürümektedir. Yenilikçi üniversite perspektifinden; Uygulamalı Eğitimde 3+1 ve 7+1 modellerini uygulamaktadır.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) resmi olarak 2018 yılında kurulmuş olmasına rağmen, geçmişi 1970’lere dayanan köklü bir üniversitedir. Üniversite doğa bilimleri, teknoloji ve turizm alanlarında lisans ve yüksek lisans eğitimi vermekte ve çeşitli konularda önlisans programları sunmaktadır. Öğrenci merkezli bir eğitim sistemine sahip olan üniversite öğrencilerine performans odaklı bir işyeri eğitimi yaptırarak onları iş hayatına bu şekilde donanımlı olarak hazırlamayı amaçlamaktadır.

Neden Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi?

ISUBÜ’deki eğitim dili genel olarak Türkçe’ dir. Ayrıca, bazı lisans (Turizm Rehberliği) ve lisansüstü (Zootekni) programlarında İngilizce dersleri vermektedir.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nin öğrenciler tarafından yoğun ilgi gören fakülteleri hakkında kısa bilgiler.

Ziraat Fakültesi:Fakülte 1994 yılında kurulmuş olup amacı, Ar-Ge altyapısı ile kamu ve özel sektörün gereksinimlerine yanıt verecek donanımda “Ziraat Mühendisleri” yetiştirmektir. Tamamlanmış araştırma alt yapısına sahip fakülte, yüksek tarımsal potansiyeli olan Isparta’ da, zirai ürünlerin verim ve kalitesinin arttırılması noktasında büyük önem arz etmektedir.

Toplamda 3851 m² kapalı alanda 54 adet laboratuvar imkânına sahiptir. Ayrıca 1000 dekarlık tarımsal arazisi ve Eğitim Araştırma Uygulama Merkezi ile uygulamalı eğitim ve üretim yapılmaktadır. Bölümleri; Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Tarım Ekonomisi, Tarım Makinaları ve Teknolojileri Mühendisliği, Tarımsal Biyoteknoloji, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Zootekni’dir. Lisans programlarını tercih ederek ilk üç sıraya giren öğrencilere eğitim süreleri boyunca aylık 750 TL burs verilmektedir.

Orman Fakültesi: Orman Mühendisliği, Orman Endüstri Mühendisliği, Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi. İlk üç tercihinde fakülte bölümlerini seçen öğrencilere Yök tarafından 750₺ TL burs verilmektir. Ayrıca Orman Mühendisleri Odası tarafından öğrencilere burs desteği sağlanmaktadır.

Turizm Fakültesi: Öğrenciler, zorunlu olarak katıldıkları Türkiye turları sayesinde, tarihi ve turistik yerler hakkında uygulamalı bilgi sahibi olmaktadırlar. Zorunlu İngilizce dışında ikinci yabancı dil olarak Almanca ya da Rusçadan birini başarmak durumundadır. İlk üç yıl, yaz dönemlerinde uygulama eğitimlerini doğrudan turizm işletmelerinde almaktadırlar. Fakültenin bölümleri; Turizm İşletmeciliği, Turizm Rehberliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları’dır.

Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi: Fakültede 8 yarıyıl (4 yıl) süren yüksek öğretimden sonra öğrenciler “Su Ürünleri Mühendisi” unvanı ile mezun olmaktadır. Su Ürünleri Mühendisliği lisans programlarını tercih ederek ilk üç sıraya giren öğrencilere eğitim süreleri boyunca aylık 750 TL burs verilmektedir.

Teknoloji Fakültesi: Fakülte, Isparta bölge ekonomisi için önemli olan sanayi sektörünün sorunlarını, araştırma altyapısı ile çözme ve istihdam sağlaması yönünde oldukça önemli bir konumdadır. İşyeri eğitimi ve uygulama odaklı mühendislik eğitiminin yanı sıra mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunlarına kontenjan ayrıcalığı tanıyarak uygulama yönü güçlü mühendisler yetiştirmektedir. Bölümleri; Elektrik Elektronik Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği’dir.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğrencilere  ‘Çift Anadal’ imkânı sunarak aynı anda iki lisans ve önlisans diploması veya ‘Yandal’ programı ile sertifika alma imkânı sunmaktadır.

ÇAP'a başvurmak için anadal not ortalamanızın 100 üzerinden en az 70 olması, anadal programının başarı sırasında ilk yüzde 20'de bulunmanız gerekir. Ancak yüzde 20 başarı sırasını tutturamıyorsanız çift anadal yapmak istediğiniz programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olursanız bu hakkınız var. Ayrıca başvurduğunuz yarıyıla kadar anadal programında aldığınız tüm dersleri başarıyla tamamlamanız istenir.

Öğrenciler, yandal programına anadal lisans programının en erken üçüncü, en geç altıncı yarıyılın başında başvurabilir. Yandal programına başvurduğu yarıyıla kadar aldığı lisans programındaki tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamış olan öğrenciler başvurabilir. Öğrencinin başvuru sırasında anadal programındaki genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 65 olması geremektedir.

ISUBÜ geçmişinden gelen güçlü bağları ve geleceğe dönük çabaları sayesinde, öğrencilerine ve çalışanlarına uluslararası hareketlilik olanakları sunmaktadır. Bu olanaklardan birisi de ERASMUS+ kapsamında gerçekleştirilen hareketlilik imkânlarıdır. Bu kapsamda halen 19 Avrupa ülkesinden, 51 ayrı üniversite ile ikili anlaşması mevcuttur. Aynı zamanda Ünversite Mevlana Değişim Programı ve Farabi Değişim Programı da uygulamaktadır.

Kütüphane olanakları: Merkez kampüste yer alan kütüphanede Türkçe ve yabancı dillerde çok sayıda basılı ve elektronik kitap ile dergi koleksiyonu bulunmaktadır. Kütüphane öğrencilere ve personele hizmet vermek için 7/24 hizmete açıktır.

Bilişim teknolojileri:Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, kampüslerindeki tüm öğrenci ve personele internet hizmeti sunmaktadır. Büyük fakülte binalarında eğitim ve araştırma amaçlı gelişmiş bilgisayar laboratuvarları bulunmaktadır.

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Burs Olanakları

Yüksek Öğrenim Kredi Ve Yurtlar Kurumu Bursu (Üniversitelere ayrılan) ve TEV Bursu olanakları mevcuttur.

Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan gelen burs bilgilerine göre kontenjanlar birimler bazında dağıtılır. Ekim ayının son haftası ile Kasım ayının ilk haftası öğrenciler burslara müracaat için birimlerine başvuruda bulunurlar. Birimlerde oluşturulan Burs Komisyonu yardıma ihtiyacı olan ve başarılı öğrencileri tespit ederek Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'na bildirir. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Hizmetler Şubesi'nde belirli aşamalardan geçirilerek Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne kesin burs alacak olan öğrencilerin isimleri gönderilir. Daha sonra Ocak ayı içerisinde burs kazanan öğrencilerin paraları Ziraat Bankası aracılığıyla öğrencilere ulaştırılmaktadır.

TEV Bursu

Türk Eğitim Vakfı eğitim-öğretim yılı başında Üniversitemize ayırmış olduğu kontenjan sayılarını Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'na bildirir. Başkanlığımız kontenjan dağılımını yaparak ilgili birimlere gönderir. İlgili birimler bir komisyon oluşturarak başarılı öğrencileri tespit ederler. Tespit edilen öğrenciler gerekli belgeleri (TEV burs formu, ÖSYS sonuç belgesi, transkript, nüfus cüzdanı fotokopisi, onaylı öğrenci belgesi, ailenin mali durumunu gösteren belge) toplayarak bölümüne teslim ederler. Bu bilgiler Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'nda bir liste halinde toplanır. Bu listeler Kasım ayı sonuna kadar Türk Eğitim Vakfı'nın genel merkezine ulaştırılır. Aynı şekilde bu öğrencilerimizde Ocak ayından itibaren burslarını almaya başlarlar.

Yüksek Öğretim Kurulu tarafından belirlenen öncelikli alanlarda başarılı doktora öğrencilerine burs verilebilmektedir. 

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi & Kampüs'te Yaşam

Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi merkez yerleşkesi Isparta ili merkezinde Süleyman Demirel Üniversitesi  ile aynı kampüste yer almakta olup pek çok alt yapı olanağını birlikte kullanmaktadır. Bunun yanında ISUBÜ, ilçelere dağılmış olan Yüksekokullar aracılığı ile eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir.Isparta Meslek Yüksekokulu, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu yerleşim olarak merkez yerleşkede, diğer meslek yüksekokulları ise ilçelerde yer almaktadır.

Üniversitede öğrencilerin sosyal gelişimlerini teşvik etmek maksadıyla kulüp faaliyetlerine büyük önem vermektedir. Bu çerçevede kurulmuş 38 öğrenci kulübü mevcuttur. Bu kulüplerle sınırlı kalmamak kaydıyla bölgesel, ulusal ve uluslararası kulüp faaliyetlerini desteklemektedir

Sosyal Faaliyetler: Üniversite merkez kampüs ve çevre ilçelerde öğrenci, personel ve bölge insanlarını bir araya getiren çeşitli açık ve kapalı mekân etkinlikleri (tiyatro, sinema, konser, kermes vb.) düzenlenmektedir.

Sportif faaliyetler

Üniversite merkez kampüsündeki öğrencilerine pek çok sportif olanak sunmaktadır. Yörenin en büyük spor salonlarından bir tanesi ve olimpik yüzme havuzu kampüs de yer almaktadır. Bunların yanında pek çok açık ve kapalı alan sportif tesisler (futbol, basketbol ve tenis sahaları vb.) yıl boyunca öğrenci ve personelin hizmetindedir. Ayrıca bölgenin en büyük kayak merkezi olan Davraz Kayak Merkezi kayak sporu ile ilgilenen sporculara eşsiz olanaklar sunmaktadır. Bunun yanında masa tenisi, hentbol, güreş, badmington gibi birçok spor dalında da faaliyetler yürütülmektedir.

Barınma Olanakları

Isparta Uygulamalı bilimler üniversitesi öğrencileri barınma sorunu çekmemektedir. Şehir dışından gelen öğrenciler çoğunlukla biri Merkez Kampüste, diğer ikisi kampüs dışında olmak üzere YURT-KUR Genel Müdürlüğü’nün yurtlarında çok uygun fiyatlarla barınabilmektedir. Bu yurtlarda öğrenciler 2 ve 4 kişilik odalarda kalmaktadır. TV odası, Bilgisayar Laboratuarları gibi imkânlardan faydalanabilmektedir. YURT-KUR Genel Müdürlüğüne bağlı Sabancı Yurdu, kız öğrencilere hizmet vermektedir. Ayrıca şehir merkezinde özel yurt ve pansiyonlar da bulunmaktadır. Uluslararası öğrenciler de aynı imkanlardan yararlanabilmektedir.

Ulaşım

Ana kampüs şehir merkezine yaklaşık 10 km mesafede olup ulaşım şehir içi otobüsler ile karşılanmaktadır. Şehirlerarası ulaşımda ise Isparta ili kuvvetli bir otobüs ağına sahiptir. Isparta aynı zamanda iç ve dış hat uçuşları sayesinde (Isparta (35 km), Antalya (120 km), De - nizli (120 km)) son derece avantajlı bir konuma sahiptir. Antalya havalimanı uluslararası uçuşlar açısından Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri durumundadır

 

 

İzleme Raporuna Ulaşmak İçin Tıklayınız

Prof. Dr. Yılmaz Çatal

Çünür, 32000 Isparta Merkez/Isparta








Paylaş



Yorumlar Yorumlar   
Yorum Formu