Bilkent Üniversitesi 1985 yılında Türkiye'nin başkenti Çankaya/ Ankara'da kurulmuş bir vakıf Üniversitesidir. İhsan Doğramacı tarafından, İhsan Doğramacı Eğitim Vakfı, İhsan Doğramacı Sağlık Vakfı ve İhsan Doğramacı Bilim ve Araştırma Vakfı kararlarıyla 20 Ekim 1984'te, Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olarak kurulmuştur. Bilkent Üniversitesi, kuruluş amacını "eğitim kalitesi, bilimsel araştırma ve yayınları ile kültür ve sanat faaliyetleri açısından dünyanın önde gelen üniversiteleri arasında yer almak" olarak açıklamıştır. Bu amaç doğrultusunda üniversiteye "Bilim Kenti"nin kısaltılmışı olan Bilkent adı verilmiştir
Bilkent Üniversitesi ilk öğrencilerini 1986-1987 akademik yılında almıştır. Bilkent Üniversitesi bugün 10 Fakülte, 2 lisans düzeyinde Yüksekokul, 3 Enstitü, 16 Uygulama ve Araştırma Merkezi, Hazırlık Programı Direktörlüğü ve İngiliz Dili Yüksekokulu ile 13.000’i aşan öğrenci sayısına ulaşmıştır. Üniversiteye dünya genelinde 63 farklı ülkeden gelen 895 uluslararası öğrenci de eğitim görmektedir.
Hangi üniversitede ya da eğitim kurumunda eğitim almak isteyeceğinize karar vermek zorlayıcı olabilir. Gelecek rotanızla ilgili son bir karar vermeden önce birçok faktörü dikkate almanız gerektiğinin bilincine vararak, Üniversitenin akademik performansı, uluslararası konumu, fiziki olanakları aktedite edilmiş programları, vb faktörleri değerlendirmek mantıklı karar vermenize yardımcı olacaktır. Bilkent Üniversitesi hakkında ki güncel bilgiler karar vermenize yardımcı olması için tarafımızdan derlenmiştir.
Bilkent Üniversitesi'nde öğrenci olduktan sonra avantajllarla donanmış bir akademik yaşamın kapıları aralanmaktadır. Bilkent Üniversitesi’nde öğretim elemanlarının kapıları öğrencilere hep açıktır. Öğrenciler ders dışında da hocalarıyla görüşebilmekte, düşünce alışverişinde bulunabilmekteler. Ayrıca, her öğrencinin bir akademik danışman öğretim elemanı vardır. Akademik danışmanlar ders seçimleri, stajlar, değişim programları ve lisansüstü çalışmalar gibi konularda öğrencilere yol göstermekteler.
Bilkent Üniversitesi'nin özverili çalışmalarını belgeleyen sonuçlar:
Times Higher Education dünyanın en iyi üniversiteleri hakkındaki raporlarına göre Bilkent Üniversitesi THE’ya göre dünya sıralaması 501,601 Üniversitenin THE’ya göre bölgesel (Asya) sıralaması 82, Üniversitenin THE’ya göre ulusal sıralaması 3. olarak yer almıştır.
QS sistemi sıralamaları üniversitelerin küresel duruşu, konu bazında (48 farklı konu )ve beş fakülte alanını içerir) beş bölgesel tablo ile birlikte sıralamaktadır. bu sıralamaya göre Bilkent Üniversitesi Üniversitenin QS’e göre dünya sıralaması 456. Üniversitenin QS’e göre bölgesel (Asya) sıralaması
106. Üniversitenin QS’e göre ulusal sıralaması 2. olarak belirlenmiştir.
Dünya Üniversiteleri Akademik Sıralaması (ARWU)ya göre Bilkent Üniversitesi dünya sıralaması 701,800, Üniversitenin ARWU’ya göre ulusal sıralaması 2. olarak belirlemiştir.
Bilkent Üniversitesi Uluslararası Akreditasyona Sahip 5 Programı bulunmaktadır.
Bilkent Üniversitesi’nde eğitim dili İngilizcedir. Türkçe, Türkiye Tarihi ve İngilizce dışındaki yabancı dil dersleri hariç bütün dersler İngilizce okutulmakta İngilizce, Fransızca Mütercim ve Tercümanlık Bölümü’nde bazı dersler Fransızcadır. Hukuk Fakültesi’nin Türk hukukuyla ilgili dersleri ise Türkçe işlenmekte Ayrıca seçmeli dil dersleri ile Almanca, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Rusça, Çince ve Japonca dilleri alanında uzman hocalar eşliğinde öğrenilmektedir. Öğrencilerin istediği herhangi bir dilin dersi de üniversite tarafından açılabiliyor bunun için bir sınıf oluşturacak çoğunluğun sağlanması yeterli olmaktadır.
Yurdışı olanakları:Başarılı öğrenciler, değişim programına katılarak üçüncü sınıfın bir yarıyılını veya tamamını yurt dışındaki anlaşmalı bir üniversitede okuyabilmektedir Bilkent Üniversitesi’nin, aralarında ABD, Kanada, Almanya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsveç, İtalya, Japonya ve Singapur’un da bulunduğu 49 ülkeden üniversitelerle öğrenci değişim anlaşması bulunmktadır.Avrupa’daki üniversitelere Erasmus programı ile giden öğrenciler Avrupa Birliği fonlarından yararlanabilmekteler.
Bilkent Üniversitesi'nde Çift ana dal yapılabiliyor. SAY puan türüyle yerleşmiş öğrencilerden birinci sınıf sonunda genel not ortalaması 3,30 veya daha yüksek olanlara Fen Fakültesi’nin Fizik ve Matematik bölümlerinde ikinci ana dal yapma olanağı sunulmaktadır. Dileyen öğrenciler, bölümlerinde birinci yıllarını tamamladıktan sonra ikinci ana dal yapmak üzere başvurabilir. İkinci ana dal yapan öğrenciler, her iki ana dalın programını tamamladıklarında çift diplomayla mezun olmaktalar.
Bilkent Üniversitesi’nde birçok bölümün yan dal programı vardır. Genel not ortalaması 3,00 veya daha yüksek olan öğrenciler, birinci sınıfın sonunda yan dal programına başvurabilir. Yan dal müfredatını tamamlayan öğrencilere ana dal diplomasıyla birlikte yan dal sertifikası verilmektedir.
Bilkent, diploması dünyanın her yerinde kabul gören, uluslararası standartlarda bir üniversitedir. Bilkent Üniversitesi mezunları, diplomalarıyla birlikte, eğitim programları ve derslerin düzeyi konusunda bilgiler içeren İngilizce bir Diploma Eki de almaktadır.
Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Merkezi (BCC), bilgi teknolojileri konusunda geniş kaynaklar yaratarak öğrenciler ile akademik ve idari personele hizmet sağlamaktadır. BCC, yüksek performanslı dosya ve servis sağlayıcılar ile BİLNET ağına bağlı toplam 2.000 bilgisayar bulunan laboratuvarlara sahiptir. Bu bilgisayarlar yılın 365 günü 24 saat öğrencilerin ve çalışanların erişimine açıktır.
Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi, Koleksiyonu 510.624 basılı kitap, 825.641 elektronik kitap, 517 basılı dergi, 122.575 elektronik dergi ve 195 veri tabanıyla üniversitenin Merkez ve Doğu kampüslerde hizmet vermektedir. Bilkent, YÖK’ün hazırladığı Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2019 raporuna göre 12 milyon TL ile kütüphane harcamalarına en çok bütçe ayıran üniversitedir. Bilkent öğrencileri, kütüphanenin doğal üyeleridir. Kütüphanede sanat konulu kitap, dergi ve referans kaynaklarına sahip Sanat Odası’nın yanı sıra sesli ve görüntülü dijital kaynaklar içeren bir Multimedya Odası ve farklı dillerde yayınların yer aldığı Gazete ve Dergi Okuma salonu da bulunmaktadır. Üniversite kütüphanesinde öğrenci başına düşen basılı kitap sayısı 41,91
Bilkent Üniversitesi’nde okuyan öğrencilerin %64’ü bursludur. Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler için Tam Burs’a eş değer bursluluk oranı %43’tür.
Tam Burs
(“Burslu” kontenjandan yerleşen öğrenciler)
ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda “Burslu” olarak belirtilen programlardan birini tercih ederek ÖSYM tarafından söz konusu programa yerleştirilen öğrenciler Tam Burs’a hak kazanır. Tam Burslu öğrenciler, bursları devam ettiği sürece eğitim ücreti ödemez. Daha önce bir üniversiteden lisans derecesi alarak mezun olmuş öğrenciler, Tam burstan yararlanamaz.
Kapsamlı Burs
Bilkent Üniversitesi’ne Tam Burslu olarak yerleştirilen öğrencilerden, 0,12 OBP katsayılı başarı sıralaması, yerleştirilmiş olduğu SAY, EA, veya SÖZ puan türünde 10.000 veya daha iyi olanlar ile DİL puan türünde 250 veya daha iyi olanların bursu üniversiteye kayıt sırasında doğrudan Kapsamlı bursa yükseltilir.
Kapsamlı bursun içeriğinde Tam bursa ek olarak 1.200 TL tutarında aylık katkı bursu (yılda 8 ay boyunca) ve Bilkent Üniversitesi yurtlarında ücretsiz konaklama olanağı vardır. Yurtta kalmayı tercih etmeyen Kapsamlı burslu öğrencilerin aylık katkı bursu 1.600 TL’ye yükseltilir.
Yeni kayıt yaptıran Kapsamlı burslu öğrencilere iki kişilik standart yurt odaları verilir. Yurtlardaki uygunluk durumuna göre, başarılı durumdaki yüksek sınıf öğrencilerine tek kişilik standart odalara geçme olanağı tanınır. Ayrıca, mezuniyete yaklaşmış ve diğer bazı koşulları sağlayan üstün başarılı öğrencilere yeni yapılan yurtlarda iki kişilik banyolu odalar tahsis edilir.
Daha önce bir üniversiteden lisans derecesi alarak mezun olmuş öğrenciler, Kapsamlı burstan yararlanamaz.
Kapsamlı burstan yararlanmanın azami süresi İngilizce Hazırlık Programı’nda 2 yıl, hazırlık sonrası Lisans programında 5 yıldır. Lisans eğitimi 5 yılın ötesine uzayan Kapsamlı burslu öğrencilerin bursu altıncı yıl başında Tam bursa dönüşür.
%50 Burs
(“%50 İndirimli” kontenjandan yerleşen öğrenciler)
ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda “%50 İndirimli” olarak belirtilen programlardan birini tercih ederek ÖSYM tarafından söz konusu programa yerleştirilen öğrenciler bu bursa hak kazanır. %50 Burslu öğrencilerden bursları devam ettiği sürece eğitim ücretinin yarısı alınır. %50 Burs sahibi öğrenciler, hak kazandıkları takdirde Üstün Başarı Bursu da alabilir. Daha önce bir üniversiteden lisans derecesi alarak mezun olmuş öğrenciler, %50 burstan yararlanamaz.
Yetenek Bursu
Yetenek sınavı ile öğrenci alan Güzel Sanatlar, Müzik ve Tiyatro bölümlerinin bu sınavlarda üstün başarı gösteren öğrencilerine Yetenek Bursu verilir. Bu bursların sürekliliği, öğrencinin akademik başarısına bağlıdır. Yetenek Bursu, yıllık eğitim ücretinin tamamını ya da bir bölümünü karşılar.
Üstün Başarı Bursu
Her ders yılı sonunda, eğitim programında belirtilen asgari ders yükünü almış, yıllık not ortalaması 4,00 üzerinden 3,30 veya daha yüksek olan, kendi programındaki ücretli öğrenciler arasında ilk yüzde beşe girmiş ücretli öğrenciler ve kendi programındaki %50 Burslu öğrenciler arasında ilk yüzde üçe girmeyi başaran %50 Burslu öğrenciler, bir sonraki ders yılı için Üstün Başarı Bursu almaya hak kazanır. Üstün Başarı Bursu, öğrencinin kendi grubunda hangi yüzde birlik dilim içinde bulunduğuna bağlı olarak, eğitim ücretinin tamamını veya bir bölümünü karşılar. Bu burs, İngilizce Hazırlık Programı’ndaki öğrenciler için geçerli değildir.
Bilkent Üniversitesi, kent merkezine 12 kilometre mesafededir. 5000 dönümlük bir alan üzerine kurulmuş Merkez, Doğu ve Orta kampüslerden oluşan Ankara'nın Çankaya ilçesinde adını üniversiteden alan Bilkent semtinde kurulu olan üniversite, 5000 dönümlük bir araziyi kaplar. ODTÜ yerleşkesi ile Hacettepe Üniversitesi kampüsleri arasında bulunmaktadır. 3000 dönümü ağaçlandırılmış olan ve içinde bir de göl bulunduran bu 5000 dönümlük arazi vadilerle bölünmüştür.
Bilkent Üniversitesi de vadilerle bölünmüş olan bu arazideki üç ayrı bölgeye üç ayrı kampüs hâlinde yerleşmiştir. Akademik birimlerin, lojman ve yurtların ve diğer tesislerin pek çoğunun bulunduğu Merkez Kampüs, merkez kampüsten yürüme mesafesi kadar uzakta bulunan ve akademisyen lojmanları ile Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi binasının bulunduğu Orta Kampüs ve orta kampüsten bir vadi ile ayrılan, hazırlık okulu, meslek yüksekokulları, Bilkent Uluslararası Laboratuvar Okulları(BUPS) ile pek çok lojman ve yurt binasının bulunduğu Doğu Kampüs olmak üzere sıralanan bu üç kampüs ile Bilkent Üniversitesi tüm birimlerini tek bir bölgede toplamış bir kampüs üniversitesidir.
Bilkent kampüsü; geniş yeşil alanlara, konser salonu ve gösteri merkezlerine, sergi salonlarına, spor tesislerine, sağlık merkezlerine, sayıları 45'i bulan kafe ve restorana, bir teknoparka ev sahipliği yapmaktadır.
Bilkent Üniversitesi öğrencileri geniş kampüs olanaklarıyla sadece akademik değil aynı zamanda sosyal beceriler de edinmiş bireyler olarak mezun olurlar. Güvenli bir geleceğe adım atarken, başarının ve mutluluğun anahtarı ellerindedir
Öğrenci Etkinlikleri Merkezi, bünyesindeki sayıları yüze yaklasan öğrenci külübü ve toplulukları ile hem sosyal beceriler kazandırılmakta hem de kampüs yaşamını canlı tutulmaktadır. Doğa Sporları Topluluğu, Fotoğrafçılık Kulübü, Havacılık Kulübü, İşletme ve Ekonomi Topluluğu, Mizah ve Kültür Topluluğu, Mühendislik Topluluğu, Müzik Topluluğu, Sanatsal Etkinlikler Topluluğu, Satranç Kulübü ve Tiyatro Kulübü’nün Öğrenci kulüplerinin faaliyetleri dinamik ortamın vazgeçilmez bir parçası ve yepyeni dostlukların başlangıcıdır.
Türkiye ve 12 ülkeden seçkin sanatçıların oluşturduğu Bilkent Senfoni Orkestrası (BSO), Türkiye’nin ilk özel, akademik ve uluslararası sanat topluluğudur. Kampüsteki 700 kişilik Bilkent Konser Salonu’nda ve yurdun dört bir yanında her yıl 50’nin üstünde konser veren BSO, bu konserlerde dünyaca ünlü şef ve solistleri ağırlamaktadır.
Kampüse yürüme mesafesinde yer alan Bilkent Center, Bilkent Otel ve Konferans Merkezi, Bilkent Ankuva Alışveriş Merkezi ve Bilkent Station, restoranları, kafeleri ve sinema salonlarıyla üniversite çevresindeki eğlence seçeneklerini artırmaktadır. Bu mekanlar teknoloji, iletişim, gıda, ev tekstili, giyim ve benzeri sektörlerden işletmeleriyle öğrencilerin farklı ihtiyaçlarına yanıt vermektedir.
Bilkent Üniversitesi kendi bünyesinde yurt imkanı bulunmaktadır yaklaşık 4.600 öğrenciye güvenli, rahat ve hijyenik bir konaklama atmosferini sunmaktadır.
Yurt binalarında dört kişilik, üç kişilik, iki kişilik ve tek kişilik odalar bulunmaktadır. Binalarda çalışma ve dinlenme salonları, televizyon odaları, çizim odaları, satranç, bilardo ve masa tenisi gibi oyun odaları, mini mutfaklar ve çamaşır yıkama odaları da yer almaktadır.Tüm yurt odaları ücretsiz ve yüksek hızlı internet bağlantısına sahiptir.
Bilkent Üniversitesi’nde kampüslere ve şehir merkezine ulaşım ücretsiz servislerle sağlanmaktadır.
Prof. Dr. Abrurrahman Kürşat Aydoğan